Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Výživová poradkyně Markéta Rozinková: Teorie relativity ve výživě

Výživa je rozhodně mnohem mladší obor, než je například fyzika či chemie. Spousta informací se objevuje nově, dříve zaryté pravdy se boří…

K tomu  kolem nás lítá „v éteru“ spousta mýtů, které nám při snaze dát si zdraví do pořádku mohou pěkně zamíchat kartami a naše cíle ohrozit.

O výživě se píše poslední dobou všude. Píše se, co všechno bychom měli zvládnout, co by se mělo/nemělo. Každý odborník přichází dnes a denně s novými tipy, jak podpořit metabolismus, a společnosti se předhánějí v možnosti otestovat, proč zrovna vám redukce nejde. Samozřejmě dodají, že vám pomohou jedině produkty od nich zakoupené, nejlépe drahá vláknina s cukrem za téměř 400 Kč (výrobní hodnota 10 korun i s obalem). Kšeft je kšeft.

Teorie relativity ve výživě

Ale opravdu musí být zdravá a krásná postava vykoupena velkou sumou peněz a vydíráním, že když jednou „ujedete“, přiberete dvakrát tolik? Já si to nemyslím… Zásadní podle mě je vytvořit si svůj styl, jenž vás bude bavit, ne se řídit tím, co vám vnucují druzí. Opravdu nemusíte  dělat vše, co se ohledně výživy zrovna píše! Nemusíte jíst pětkrát denně, když nestíháte kvůli! Nemusíte snídat, když jste na to nikdy nebyla zvyklá! Jen poslouchejte signály svého těla a myslete na dvě zásadní věci, jež jsou důležité při hubnutí.

Kalorický deficit a konzumace kvalitních potravin

První je zákon přírody, nezpochybnitelná záležitost, příjem a výdej, jednoduché počty. Druhá věc je ale čistě subjektivní a každý si pod tím může představit něco jiného. Často jsem slýchala na webinářích, jestli je v pořádku, že jako nutriční poradce doporučuji kvalitní šunku jako součást vyvážené stravy. Ano, za určitých okolností můžeme vnímat uzeniny jako něco špatného, byť já vím, že to tak není a záleží na úhlu pohledu. Kvalita potravin je opravdu velice subjektivní záležitostí a určitě je třeba zohlednit:

  • sezónnost
  • lokálnost
  • složení
  • nutriční hodnota
  • cena
  • čerstvost
  • chuť
  • obal
  • výživový směr konzumenta…

Sbekvalitnější vyzrálé maso z býka je u vegetariána nepřípustné. Někomu může chutnat tofu, ale kdo tu chuť nemá rád, nikdy nepřijme tuto potravinu jako kvalitní.

Výživová poradkyně Markéta Rozinková: Teorie relativity ve výživě

Pro mě kvalita znamená základní potravinu, jež má minimum aditiv, je chutná, bez netypických pachů a příchutí, se správným datem trvanlivosti, očividně dobře skladovaná, bez poškození a s nutričními benefity.

Osobně nevidím důvod k tomu, abychom kupovali okurky v lednu, když je to pro mě nutričně nic, když si můžu raději upéct řepu a smíchat ji s cottage a křenem do skvělého sezónního salátu. Anebo si raději koupím v zimě borůvky mražené než čerstvé z Chile (nebo jiné vzdálené země). Stejně tak by mi přišlo nesmyslné, když mi někdo v létě zakáže moje meruňky, které mám na stromě na zahradě, že odporují určitému výživovému směru.

Svým klientům vždy říkám, že můžeme jíst všechno, jen si je třeba připomínat, že tělo je můj chrám, že se mám ráda, a proto se nebudu krmit něčím špatným. Zároveň ovšem platí, že i když jím zdravě a kvalitně, tak když budu jíst více, než vydám, tak přiberu!

Nebojte se jídla! Není to nepřítel, je to radost

Pokud vám něco nechutná, tak se do toho nutit nemusíte. Dnes žijeme v době, kdy se dá na vše najít vhodná zdravá, chutná, kvalitní a cenově přijatelná alternativa. Jak vysvětluji i na svých webinářích, teorie relativity v jídle je nový fenomén, jak můžeme na stravu pohlížet.

Nic není špatně, je to jen úhel pohledu a to, co od toho čekáte. A rozhodně se nemusíte zbavovat chutí, jež vás uspokojují, rozhodně nemusíte kupovat drahé doplňky a rozhodně byste i při změně životního stylu měli zohlednit i svůj zdravotní stav, genetickou anamnézu, otoky, alergie a netolerance některých potravin.

  • Ale pozor – nemusíte být obézní, když jsou rodiče. Jen je potřeba začít žít život jinak a neopakovat jejich chyby. Rozhodnutí je jen tedy na vás.

Sebeláska

Nemusíte se také nikomu zpovídat, obhajovat svá rozhodnutí či si je nechat schvalovat. Nikdo slušný vám nebude mluvit do toho, co a proč nosíte – nikomu do toho nic není. Totéž platí o jídle. Nikomu do toho nic není. Jeďte si tak, jak vám vyhovuje a co přináší rozumné výsledky, podle kterých poznáte, že jste na správné cestě…

Marně čekáte, že vás kolegové a okolí podpoří? Co tak se zkusit v prvé řadě pochválit sami? Víte, kolik z vás to neumí? Své klienty učím nejen dobře jíst, ale hlavně pracovat na sebelásce. Proč? Protože často víte, co máte dělat, ale neděláte to. Ne, že na to nemáte nebo že nedokážete držet některá doporučení, ale mysl (nebo vaše okolí) může klást překážky (které ve skutečnosti ani nejsou). A by měl pomoci kouč, berlička, co vám – obrazně řečeno –  pomůže jít přes ty překážky, abyste často nezakopávali nebo se naučili zase zvednout.

A vězte, vy perfekcionisti, i 70 %  je lépe než 0 %, i 50 % je více než 0 %. Život nám klade často překážky. Důležité je umět je překračovat, a ne kvůli každé vzdávat. Vždy se svých klientů ptám, co z tohou budou mít, když to vzdají. Odpověď je snadná: Nic! Přitom všichni na to máte. Věřte si. A nebojte se ptát a požádat o pomoc, když cítíte, že je to zapotřebí. Přeji pevní zdraví a pohodu v těchto náročných časech!

úvodní foto: cz.depositphotos.com

Mgr. Ing. Markéta Rozinková https://www.marketarozinkova.cz

  • odborné poradenství – od řešení nadváhy, přes autoimunitní choroby, RS, diabetes, vleklé infekce, PCO´s, až po histaminovou intoleranci,
  • akreditace v oboru, odborná kvalifikace, VŠ v oboru Technologie, bezpečnosti a kvality potravin, Ekotrofologie
  • moderní a přesný diagnostický přístroj InBody 370 a Maxpulse
  • tvorba komplexních stravovacích plánů na míru
  • koučink, online konzultace a speciální balíčky
  • online podpora
  • Skvěle fungující projekt „Nákup se mnou v oblíbeném obchodě“ – poradenství s výběrem vhodných potravin, pomoc s orientací v nabídce, etikety, obaly, skladování, posloupnost nákupu, jak rozeznat to kvalitní
  • e-shop s kvalitními výrobky různých značek
  • vývojář bylinných směsí s Moringou
  • zakladatelka společnosti Nutri-lymfo LOGIC – prevence, osvěta, péče o klienty s lymfologickými obtížemi
  • lektorka pro Fitness institut – webináře o výživě těhotných a kojících, matek, výživa dětí, výživa a imunita, autoimunitní choroby, správný výběr zdravých potravin, atd.
25.3.2021 Mgr. Ing. Markéta Rozinková Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Na co si dávat pozor při vaření, aby nás nebolela záda, radí pohybový specialista Daniel Müller

V rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.

Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?

Celý článek 11.3.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner