Na co si dávat pozor při vaření, aby nás nebolela záda, radí pohybový specialista Daniel Müller
V rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.
Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?
Výživa je rozhodně mnohem mladší obor, než je například fyzika či chemie. Spousta informací se objevuje nově, dříve zaryté pravdy se boří…
K tomu kolem nás lítá „v éteru“ spousta mýtů, které nám při snaze dát si zdraví do pořádku mohou pěkně zamíchat kartami a naše cíle ohrozit.
O výživě se píše poslední dobou všude. Píše se, co všechno bychom měli zvládnout, co by se mělo/nemělo. Každý odborník přichází dnes a denně s novými tipy, jak podpořit metabolismus, a společnosti se předhánějí v možnosti otestovat, proč zrovna vám redukce nejde. Samozřejmě dodají, že vám pomohou jedině produkty od nich zakoupené, nejlépe drahá vláknina s cukrem za téměř 400 Kč (výrobní hodnota 10 korun i s obalem). Kšeft je kšeft.
Ale opravdu musí být zdravá a krásná postava vykoupena velkou sumou peněz a vydíráním, že když jednou „ujedete“, přiberete dvakrát tolik? Já si to nemyslím… Zásadní podle mě je vytvořit si svůj styl, jenž vás bude bavit, ne se řídit tím, co vám vnucují druzí. Opravdu nemusíte dělat vše, co se ohledně výživy zrovna píše! Nemusíte jíst pětkrát denně, když nestíháte kvůli! Nemusíte snídat, když jste na to nikdy nebyla zvyklá! Jen poslouchejte signály svého těla a myslete na dvě zásadní věci, jež jsou důležité při hubnutí.
První je zákon přírody, nezpochybnitelná záležitost, příjem a výdej, jednoduché počty. Druhá věc je ale čistě subjektivní a každý si pod tím může představit něco jiného. Často jsem slýchala na webinářích, jestli je v pořádku, že jako nutriční poradce doporučuji kvalitní šunku jako součást vyvážené stravy. Ano, za určitých okolností můžeme vnímat uzeniny jako něco špatného, byť já vím, že to tak není a záleží na úhlu pohledu. Kvalita potravin je opravdu velice subjektivní záležitostí a určitě je třeba zohlednit:
Sbekvalitnější vyzrálé maso z býka je u vegetariána nepřípustné. Někomu může chutnat tofu, ale kdo tu chuť nemá rád, nikdy nepřijme tuto potravinu jako kvalitní.
Pro mě kvalita znamená základní potravinu, jež má minimum aditiv, je chutná, bez netypických pachů a příchutí, se správným datem trvanlivosti, očividně dobře skladovaná, bez poškození a s nutričními benefity.
Osobně nevidím důvod k tomu, abychom kupovali okurky v lednu, když je to pro mě nutričně nic, když si můžu raději upéct řepu a smíchat ji s cottage a křenem do skvělého sezónního salátu. Anebo si raději koupím v zimě borůvky mražené než čerstvé z Chile (nebo jiné vzdálené země). Stejně tak by mi přišlo nesmyslné, když mi někdo v létě zakáže moje meruňky, které mám na stromě na zahradě, že odporují určitému výživovému směru.
Svým klientům vždy říkám, že můžeme jíst všechno, jen si je třeba připomínat, že tělo je můj chrám, že se mám ráda, a proto se nebudu krmit něčím špatným. Zároveň ovšem platí, že i když jím zdravě a kvalitně, tak když budu jíst více, než vydám, tak přiberu!
Pokud vám něco nechutná, tak se do toho nutit nemusíte. Dnes žijeme v době, kdy se dá na vše najít vhodná zdravá, chutná, kvalitní a cenově přijatelná alternativa. Jak vysvětluji i na svých webinářích, teorie relativity v jídle je nový fenomén, jak můžeme na stravu pohlížet.
Nic není špatně, je to jen úhel pohledu a to, co od toho čekáte. A rozhodně se nemusíte zbavovat chutí, jež vás uspokojují, rozhodně nemusíte kupovat drahé doplňky a rozhodně byste i při změně životního stylu měli zohlednit i svůj zdravotní stav, genetickou anamnézu, otoky, alergie a netolerance některých potravin.
Nemusíte se také nikomu zpovídat, obhajovat svá rozhodnutí či si je nechat schvalovat. Nikdo slušný vám nebude mluvit do toho, co a proč nosíte – nikomu do toho nic není. Totéž platí o jídle. Nikomu do toho nic není. Jeďte si tak, jak vám vyhovuje a co přináší rozumné výsledky, podle kterých poznáte, že jste na správné cestě…
Marně čekáte, že vás kolegové a okolí podpoří? Co tak se zkusit v prvé řadě pochválit sami? Víte, kolik z vás to neumí? Své klienty učím nejen dobře jíst, ale hlavně pracovat na sebelásce. Proč? Protože často víte, co máte dělat, ale neděláte to. Ne, že na to nemáte nebo že nedokážete držet některá doporučení, ale mysl (nebo vaše okolí) může klást překážky (které ve skutečnosti ani nejsou). A by měl pomoci kouč, berlička, co vám – obrazně řečeno – pomůže jít přes ty překážky, abyste často nezakopávali nebo se naučili zase zvednout.
A vězte, vy perfekcionisti, i 70 % je lépe než 0 %, i 50 % je více než 0 %. Život nám klade často překážky. Důležité je umět je překračovat, a ne kvůli každé vzdávat. Vždy se svých klientů ptám, co z tohou budou mít, když to vzdají. Odpověď je snadná: Nic! Přitom všichni na to máte. Věřte si. A nebojte se ptát a požádat o pomoc, když cítíte, že je to zapotřebí. Přeji pevní zdraví a pohodu v těchto náročných časech!
úvodní foto: cz.depositphotos.com
25.3.2021 Mgr. Ing. Markéta Rozinková Články, Jak si udržet zdravíV rámci zdravého stavování trávíme v kuchyni poměrně dost času.
Na co myslet, aby nás od našich cílů neodradily bolavá záda a špatné pohybové návyky?
Celý článek 11.3.2021
Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.
Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.
Celý článek 11.9.2024
Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.
Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?
Celý článek 9.9.2024
Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.
Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.
Celý článek 6.9.2024
Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.
Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.
Celý článek 2.9.2024
Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.
Kolik tekutin skutečně potřebujeme?
Celý článek 29.8.2024