Jíst pálivá jídla ano, nebo ne?
Ne každému jídla s pálivou paprikou nebo kořením „sedí“.
Přesto za určitých okolností mohou pomoci při hubnutí nebo pro zdraví.
Zdravé snídaně mohou být pracné, ale stejně tak i neskutečně jednoduché. Když si je navíc připravíte večer, ráno přijdete již k hotovému a budete si tak moci třeba i v tom shonu na chvilku klidně sednout a posnídat.
Nechte rohlík rohlíkem a pojďte si dát něco, co vaše tělo bude milovat.
Protože od večeře již uplynulo spoustu hodin, vaše tělo během noci bralo ze zásob a teď je hladové, měla by vaše snídaně obsahovat všechny makronutrienty – to znamená bílkoviny, tuky a sacharidy + navíc i nějaký energy booster v podobě enzymů a vitaminů z čerstvého ovoce či zeleniny.
Ingredience:
• Tortilla
• Polotučný tvaroh/ skyr/ rozmačkané avokádo/ oříškové máslo na potření tortilly
• Kešu oříšky
• Chia semínka
• Maliny/ borůvky/ jahody/ broskve/ meruňky/ nektarinky/ mango
• Banán
• Baby špenát
• Agáve
Tortillu potřete tvarohem, lehce pokapejte agáve sirupem, po její celé délce položte hezky zralý banán, lehce posypte chia semínky, přihoďte pár kousků kešu oříšků, malin a hrstku čerstvých lístků baby špenátu, zarolujte a máte hotovo.
Ovocné krémy jsou na snídaně jak dělané. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů, při použití avokáda i skvělých tuků. Pokaždé si můžete během chvilky vytvořit jinou příchuť podle toho, co zrovna máte doma. Základem pro příjemnou konzistenci je vždy avokádo a banán, ostatní ovoce, oříšky či jiné ingredience záleží už jen na vaší fantazii a chuti.
Ingredience na 2 porce:
• 1 zralý banán
• ½ zralého avokáda
• 150 g malin, mohou však být i borůvky, ostružiny, meruňky, jahody
• Rovná lžíce chia semínek
• Rovná lžíce oříškového másla
• 2 plné hrsti pufovaných obilovin (burizony aj.)
Avokádo zbavte slupky a pecky a společně s ostatními ingrediencemi (krom pufíků) rozmixujte na jemný krém.Polovinu krému dejte do misek, na to nasypte burizony a jiné pufované obilky a zalijte zbylou polovinou krému. Každou mističku ještě dozdobte pár kousky čerstvého ovoce či oříšky. Pokud si tuto snídani uděláte již večer, chia semínka vám krásně během noci nabobtnají a pozmění tak příjemně konzistenci. Pink pot je však výborný i hned po jeho dotvoření.
Tato varianta snídaně je zdravoučká, super rychlá a navíc i výborně chutná!
Kouzlo celého je v tom, že si tyčinky na plech upečete třeba 1x týdně a pak už jen berete z lednice.
Ingredience:
• Dip – moc doporučuji neochucený skyr, případně tvaroh nebo jogurt řeckého typu, ke kterému můžete přidat kůru z citronu a agáve sirup, skvělý je však i jen tak přirozeně bílý.
Tyčinky:
• Vločky podle libosti 300 g
• Máslo 125 g
• Med 60 ml
• Kvalitní oříškové máslo 60 ml
• Kokosový cukr/ kvalitní třtinový 50 g
• Pufovaná quinoa/ rýže a jiné obiloviny 30 g
• Sušené ovoce dle vlastních chutích 240 g – namočte jej na 30 minut předem, pak důkladně vyždímejte a nakrájejte na drobné kousky (datle, brusinky, rozinky, meruňky, švestky, jablka aj.)
• Drobně nasekané oříšky 60 g
• Semínka 30 g (slunečnice, sezamu, dýně, lnu, máku aj.)
Předehřejte troubu na 180°C, pekáček vyložte pečicím papírem. V kastrůlku smíchejte med, máslo, oříškové máslo a na mírném ohni nechte vše rozpustit. Dále směs ještě chvilku provařte, aby zhoustla.
V míse smíchejte všechny ostatní suroviny a zalijte horkou směsí. Důkladně promíchejte, pořádně vše natlačte do připraveného pekáčku a dejte péct na 15 minut. Na upečený plát budoucích tyčinek položte kousek pečicího papíru, prkénko a zatižte. Po vyhladnutí dejte ještě třeba na půl dne do lednice odležet. Následně plát rozkrájejte na jednotlivé tyčinky o velikosti vám příjemné.
Skyr je islandský styl jogurtu, který má plnou krémovou chuť i přes téměř nulový obsah tuku a překvapivě vysokém obsahu bílkovin 12 g/100 g
Oves je obilovina, která standardně obsahuje lepek. Na trhu je však v této době možné zakoupit bezlepkové ovesné vločky. Bezlepkový oves (většinou se jedná o oves bezpluchý) je na farmách pěstován, sklízen a dále zpracováván tak, aby nedošlo ke kontaminaci obilovinami obsahujícími lepek, takže se ho nemusí bát ani celiaci. Mnohdy jej navíc můžete sehnat i v raw kvalitě, kdy si zachovává obrovské množství minerálních látek a vitaminů. Bezlepkové obiloviny se obecně lehce tráví a nezpůsobují tak pocit nafouknutého bříška.
Nečekejte, až se vám bude žaludek svírat hlady. Nasnídejte se ideálně do 30 minut po probuzení, doplňte tekutiny alespoň sklenkou vody a hurá do práce, školy či někam na výlet.
20.7.2017 Bc. Daubnerová Renata Články, Recepty a výživaNe každému jídla s pálivou paprikou nebo kořením „sedí“.
Přesto za určitých okolností mohou pomoci při hubnutí nebo pro zdraví.
Celý článek 5.9.2022
Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.
Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.
Celý článek 11.9.2024
Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.
Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?
Celý článek 9.9.2024
Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.
Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.
Celý článek 6.9.2024
Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.
Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.
Celý článek 2.9.2024
Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.
Kolik tekutin skutečně potřebujeme?
Celý článek 29.8.2024