Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Tři tipy na zdravou a rychlou snídani, jež obsahuje všechny potřebné makronutrienty

Zdravé snídaně mohou být pracné, ale stejně tak i neskutečně jednoduché. Když si je navíc připravíte večer, ráno přijdete již k hotovému a budete si tak moci třeba i v tom shonu na chvilku klidně sednout a posnídat.

Nechte rohlík rohlíkem a pojďte si dát něco, co vaše tělo bude milovat.

Protože od večeře již uplynulo spoustu hodin, vaše tělo během noci bralo ze zásob a teď je hladové, měla by vaše snídaně obsahovat všechny makronutrienty – to znamená bílkoviny, tuky a sacharidy + navíc i nějaký energy booster v podobě enzymů a vitaminů z čerstvého ovoce či zeleniny.

OVOCNÝ WRAP

Ingredience:

•    Tortilla
•    Polotučný tvaroh/ skyr/ rozmačkané avokádo/ oříškové máslo na potření tortilly
•    Kešu oříšky
•    Chia semínka
•    Maliny/ borůvky/ jahody/ broskve/ meruňky/ nektarinky/ mango
•    Banán
•    Baby špenát
•    Agáve

Tortillu potřete tvarohem, lehce pokapejte agáve sirupem, po její celé délce položte hezky zralý banán, lehce posypte chia semínky, přihoďte pár kousků kešu oříšků, malin a hrstku čerstvých lístků baby špenátu, zarolujte a máte hotovo.

PINK POT

Ovocné krémy jsou na snídaně jak dělané. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů, při použití avokáda i skvělých tuků. Pokaždé si můžete během chvilky vytvořit jinou příchuť podle toho, co zrovna máte doma. Základem pro příjemnou konzistenci je vždy avokádo a banán, ostatní ovoce, oříšky či jiné ingredience záleží už jen na vaší fantazii a chuti.

Ingredience na 2 porce:

•    1 zralý banán
•    ½ zralého avokáda
•    150 g malin, mohou však být i borůvky, ostružiny, meruňky, jahody
•    Rovná lžíce chia semínek
•    Rovná lžíce oříškového másla
•    2 plné hrsti pufovaných obilovin (burizony aj.)

Avokádo zbavte slupky a pecky a společně s ostatními ingrediencemi (krom pufíků) rozmixujte na jemný krém.Polovinu krému dejte do misek, na to nasypte burizony a jiné pufované obilky a zalijte zbylou polovinou krému. Každou mističku ještě dozdobte pár kousky čerstvého ovoce či oříšky. Pokud si tuto snídani uděláte již večer, chia semínka vám krásně během noci nabobtnají a pozmění tak příjemně konzistenci. Pink pot je však výborný i hned po jeho dotvoření.

SKYR, ČERSTVÉ OVOCE A DOMÁCÍ MÜSLI TYČINKY

Tato varianta snídaně je zdravoučká, super rychlá a navíc i výborně chutná!
Kouzlo celého je v tom, že si tyčinky na plech upečete třeba 1x týdně a pak už jen berete z lednice.

Ingredience:

•    Dip – moc doporučuji neochucený skyr, případně tvaroh nebo jogurt řeckého typu, ke kterému můžete přidat kůru z citronu a agáve sirup, skvělý je však i jen tak přirozeně bílý.

Tyčinky:

•    Vločky podle libosti 300 g
•    Máslo 125 g
•    Med 60 ml
•    Kvalitní oříškové máslo 60 ml
•    Kokosový cukr/ kvalitní třtinový 50 g
•    Pufovaná quinoa/ rýže a jiné obiloviny 30 g
•    Sušené ovoce dle vlastních chutích 240 g – namočte jej na 30 minut předem, pak důkladně vyždímejte a nakrájejte na drobné kousky (datle, brusinky, rozinky, meruňky, švestky, jablka aj.)
•    Drobně nasekané oříšky 60 g
•    Semínka 30 g (slunečnice, sezamu, dýně, lnu, máku aj.)

Předehřejte troubu na 180°C, pekáček vyložte pečicím papírem. V kastrůlku smíchejte med, máslo, oříškové máslo a na mírném ohni nechte vše rozpustit. Dále směs ještě chvilku provařte, aby zhoustla.

V míse smíchejte všechny ostatní suroviny a zalijte horkou směsí. Důkladně promíchejte, pořádně vše natlačte do připraveného pekáčku a dejte péct na 15 minut. Na upečený plát budoucích tyčinek položte kousek pečicího papíru, prkénko a zatižte. Po vyhladnutí dejte ještě třeba na půl dne do lednice odležet. Následně  plát rozkrájejte na jednotlivé tyčinky o velikosti vám příjemné.

Proč skyr?

Skyr je islandský styl jogurtu, který má plnou krémovou chuť i přes téměř nulový obsah tuku a překvapivě vysokém obsahu bílkovin 12 g/100 g

Zkuste bezlepkové ovesné vločky!

Oves je obilovina, která standardně obsahuje lepek. Na trhu je však v této době možné zakoupit bezlepkové ovesné vločky. Bezlepkový oves (většinou se jedná o oves bezpluchý) je na farmách pěstován, sklízen a dále zpracováván tak, aby nedošlo ke kontaminaci obilovinami obsahujícími lepek, takže se ho nemusí bát ani celiaci. Mnohdy jej navíc můžete sehnat i v raw kvalitě, kdy si zachovává obrovské množství minerálních látek a vitaminů. Bezlepkové obiloviny se obecně lehce tráví a nezpůsobují tak pocit nafouknutého bříška.

Nečekejte, až se vám bude žaludek svírat hlady. Nasnídejte se ideálně do 30 minut po probuzení, doplňte tekutiny alespoň sklenkou vody a hurá do práce, školy či někam na výlet.

Bc. Daubnerová Renata www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

20.7.2017 Bc. Daubnerová Renata Články, Recepty a výživa

Z archivu

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner