Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Ideální pitný režim během dne a při sportu: Vypij, co můžeš?

Asi každému se už někdy stalo, že si na sportování vzal málo pití. Mně zrovna včera…

Odpolední procházka s dětmi. Cesta domů ještě cca 20 min. Vedro. Starám se, ať je voda hlavně pro děti, abych ještě v noci nelítala kvůli jejich úpalu. Domů jsem se dopotácela vysušená jako křížala – s jazykem nalepeném na patře.

„A to jsi instruktorka,“ pomyslela jsem si při vzpomínce, jak klientům stále připomínám, ať dostatečně pijí, ať nejsou dehydrovaní a není jim špatně, ať nemají křeče, ať je nebolí hlava a tak podobně a stále dokola.

Ale kolik vlastně máme vypít za den, případně během tréninku. A hlavně co pít? Názorů a rad je jak máku, takže se to pokusím shrnout a přidat nějakou vlastní zkušenost.

Kolik vypít tekutin za den a při sportu

Průměrně by to mělo být za den cca 2 – 3 l, pokud zrovna nejdete cvičit. Při intenzivním tréninku či ve vedrech je to samozřejmě ještě více. Mluvím pochopitelně o nealko nápojích – ideálně o vodě.

Zarytým kafařům, kteří vypijí 2 litry za den (pressa), asi moc radost neudělám, protože káva se do toho fakt nepočítá. Má totiž spolu s colou, černým čajem a alkoholem (i pivo je alkohol) opačný efekt. A to ten, že vodu z těla odvádí (tedy dehydruje).

Voda, voda a zase voda

V naší zemi je v podstatě nejlepší neperlivá obyčejná voda z kohoutku. Dále málo sycené minerálky, bylinkové nebo lehké ovocné čaje. Ale jestli si musíte to kafe dát (jinak ten projekt neodevzdáte včas), vypijte k němu sklenici vody (a zase ta voda).

  • Víte, že v pracovním procesu pít zapomínáte? Stáhněte si do mobilu aplikaci, která vám bude připomínat, že se máte napít. Nebo si prostě našiďte budíka. Jak prosté…

Pokud víte, že vás ten den čeká intenzivní trénink, můžete se tzv. „předpít“. Asi 2 hodiny před cvičením byste měli vypít okolo 0,5 – 1 litru tekutin, během tréninku ideálně také doplňovat tekutiny a po tréninku tzv. „dopití“, což je dalších asi 0,5 l do hodiny.

  • Z vlastní zkušenosti mohu doporučit, že pokud není zátěž delší než 60 minut, bude vám stačit neperlivá voda nebo neperlivá minerálka.

Jestli vás čeká třeba běžecký závod a počítáte, že vydržíte dýl než hoďku, doporučuji přidat nějaký ten ionťáček nebo hypotonický nápoj.

Stačí si jen vybrat nějaký sportovní nápoj, které se dělí do tří skupin podle osmolarity a koncentrace iontů:

  • Hypotonický – má nižší koncentraci než krev, je nejvíce ředěný a nejlépe zavodňuje. Doporučuje se pro aktivity střední intenzity, které trvají déle než 60 minut.
  • Isotonický – má stejnou koncentraci jako krev. Doporučuje se pro aktivity s vysokou intenzitou a dobou trvání do šedesáti minut.
  • Hypertonický – má větší koncentraci iontů než krev. To znamená, že odvodňuje, vytahuje z okolního prostředí (z těla) vodu do žaludku. Tělo se snaží o udržení stejného prostředí v celém organismu.

Z toho vyplývá, že nejpoužívanější jsou hypotonické a isotonické nápoje.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jídlo, estetika a nádobí

Radka Neubertová
www.neubertova.cz

Lektorka jógy, Pilates a kompenzačního cvičení.
Vede skupinové i soukromé lekce pro dospělé i děti.
Spolumajitelka firmy Fit Way, která dováží značku Nessi Sportswear.

3.8.2017 Články, Recepty a výživa

Související články