Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cottage, jak ho možná neznáte: Snadné recepty, díky kterým přijmete do těla kvalitní bílkoviny s minimem tuku

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, hubnete, nebo jste aktivní sportovci, cottage asi není potřeba představovat.

V posledních letech se stal hitem všech jídelníčků, a to zcela oprávněně.

Stručně shrnu jeho pozitiva:

Cottage se řadí mezi čerstvé sýry, je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře vás zasytí a je poměrně lehce stravitelný.

Čím se však od ostatních sýrů odlišuje, je jeho nízký obsah tuku, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost (další takovou raritou jsou syrečky, které tuku obsahují ještě méně).

  • Cottage obsahuje většinou kolem 5 g tuku na 100 g, přitom vám dodá 12 g kvalitních bílkovin.

Pro porovnání 30% eidam obsahuje 15 g tuku, 45% už 26 g tuku a například niva dokonce 32 g tuku, ale i čerstvé sýry, jako je žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.

Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmete i nadbytek živočišných tuků a kalorií, což je problém u většiny jiných sýrů.

Dost ale o teorii, která je již u cottage poměrně známá. Méně známé už je ale jeho všestranné využití. Nemusí se jednat jen o svačinku nebo pomazánku na pečivo k snídani či večeři. Cottage lze využít i na sladko, dá se s ním dokonce i vařit a péct. Je možné z něj vykouzlit stovky skvělých pokrmů, takže nehrozí, že by se vám přejedl a nemohli už jste ho ani vidět, s čímž se poměrně často u klientů setkávám. Není divu, když kelímek cottage jen tak samotný dennodenně svačili. S cottagem se toho dá ale vymyslet mnohem více!

Studená kuchyně

Pomazánky, dipy

Cottage můžete využít pro přípravu všech možných druhů pomazánek a dipů, stačí do cottage přidat libovolnou zeleninu nakrájenou nadrobno (např. rajčata, papriku, okurku, jarní cibulku), nebo čerstvé bylinky, pokud máte rádi ostřejší chuť tak i chilli. Vyzkoušet můžete i variantu s avokádem nebo třeba tuňákem, zkombinovat lze opravu ledacos.

  • Podávat potom můžete s celozrnným pečivem, knäckebrotem a nebo jen se špalíčky zeleniny. Pokud by vám vadila hrubší konzistence, tak můžete vše dohladka rozmixovat.

Sendviče a tortilly

Cottage, ať už samotný nebo dochucený, je skvělý také jako náplň do sendvičů, baget či tortill. V tomto případě se vyplatí využívat cottage s hrudkovitou konzistencí, který vám nebude vytékat všude okolo.

Saláty

Když cottage přidáte do zeleninového salátu, obohatíte ho tak o důležité bílkoviny a salát vás více zasytí. Kromě čistě zeleninových salátů můžete vyzkoušet třeba i kuskusový, těstovinový nebo bramborový, kde cottage hravě nahradí majonézu.

Teplá kuchyně

Když svým klientům radím, že mohou cottage využít i při vaření, většinou se ještě stále setkávám s údivem. Ale i v teplé kuchyni je cottage skvělý a existuje mnoho způsobů, jak s ním v kuchyni pracovat.

Zde vám dám pár tipů:

Cottage se skvěle hodí na zapékání, kdy jím můžete nahradit smetanu či tučnější sýry, které se běžně používají.

  • Vyzkoušet můžete například zapečené brambory se zeleninou a cottagem, případně můžete brambory vynechat a připravit si jen samotnou zapečenou zeleninu s cottagem (květák, brokolice apod.), kterou zalijete směsí mléka a vajec.
  • Doporučuji vyzkoušet také rychlovku v podobě zapečených vajec s cottagem.

Cottage lze využít jako náplň například do klasických palačinek se špenátem, nejen že to pokrm obohatí chuťově, ale opět dodáte i bílkoviny, které by jinak chyběly.

Cottage lze přidat i do těstovin, rizota nebo kuskusu. A nebo jím na závěr zjemnit dýňovou, brokolicovou či jinou zeleninovou polévku.

Cottage se také skvěle hodí k přípravě slaných koláčů, quichů apod., můžete vyzkoušet klasiku v podobě cibulového koláče, ale přidat lze i jakoukoli jinou oblíbenou zeleninu – například mrkev, fazolky, cuketu, brokolici, květák nebo hrášek.

Cottage na sladko

Nebojte se cottage používat i na sladko, má poměrně neutrální chuť, takže i sladké pokrmy z cottage jsou moc dobré.

Na svačinku si můžete připravit třeba ovocný salát, stačí pokrájet libovolné ovoce a smíchat s cottagem. Případně ovoce (například maliny, jahody či borůvky) s cottagem rozmixovat a připravit si ovocnou pěnu.

  • A nebo jen stačí cottage pokapat medem a přidat pár ořechů nebo semínek.

Připravit si můžete i sladký toust – např. s banánem, kakaovým cottagem (cottage smícháte s kakaem, případně trochu přisladíte) a arašídovým máslem.

Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.

S cottagem se dá dokonce i péct, můžete ho využít jako náplň do taštiček, závinů či buchet místo tvarohu.

Cottage je opravdu univerzální surovina, jejíž využití je zajisté ještě mnohem širší než bylo shrnuto na předchozích řádcích. Stále si myslíte, že cottage je jen ten kelímek sýra ke svačině?

Tip redakce:

Víte, že i na nákupu cottage můžete ušetřit? Nakupte přes Cashback portál Plná Peněženka a můžete ušetřit pěknou částku z nákupu potravin online. Ušetřit můžete při nákupu doplňků stravy, například výhodně koupit protein Myprotein.

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kateřina: Je třeba si říct „já zhubnu“, nikoliv „budu hubnout“!

Ing. Málková Hana
www.stob.cz

odbornice na výživu společnosti STOB

absolventka VŠCHT (zaměření Kvalita a bezpečnost potravin) a řady výživových kurzů a seminářů

spoluautorka knih a dalších pomůcek pro rozumné hubnutí

21.9.2017 Články, Recepty a výživa

Související články

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024