Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak se stravuje Tereza Kerndlová? Ukázka jejího jídelníčku, díky kterému je stále krásná a fit!

Terezu Kerndlovou známe jako zpěvačku s charakteristicky zabarveným hlasem, jenž je přímo předurčený k interpretaci písní, které vezmou člověka za srdce.

Navíc je to opravdu krásná žena s fantastickou postavou. Co pro to dělá?

Krátký rozhovor vznikl v rámci její spolupráce se soutěží Dívka ČR, jež podporuje spojení zdraví a krásy. Tereza Kerndlová vypadá na první pohled jako modelka. Těžko se věří, že v mládí – dle jejích slov – bojovala s nějakým tím kilogramem navíc. Nicméně její názor je v tomto směru velmi sympatický: Kdo chce být štíhlý, měl by především myslet na svoje zdraví!

Terezo, co pro vás konkrétně znamená pojem „zdravý životní styl“ a jak vypadá ve vaší verzi?
Podle mě je to něco, pro co bychom se měli rozhodnout a s menšími odchylkami dodržovat. Pro tělo je dle mého názoru nejhorší, když je vystaveno častým výkyvům váhy, různým dietním drastickým plánům pak zase výbuchu chutí, kterým se neubráníme. Jak padlo na začátku. Jde hlavně o to, že pokud se o své tělo staráme, právě tím, jak se stravujeme, jak často sportujeme a podobně, má to vliv na naše zdraví i na naše myšlení. Jde určitě také o nějakou psychickou pohodu a vyrovnanost. Měli bychom být zkrátka šťastní ve svém těle. A zároveň se nepotýkat s nějakými zdravotními komplikacemi nebo omezeními, které pro nás mohou nastat. Takže já se řídím tím, že nic se nemá přehánět. Snažím se jíst zdravě, používat čerstvé potraviny a nepřejídat se. Mít pohyb a udržovat se fit. Sem tam také nic neřešit a dát si cokoliv, na co mám chuť, ale mít zkrátka nějakou hranici, kdy už s tím musím přestat. Není totiž nic horšího než vypadnout z formy a znovu se do ní dostávat.

Jako populární zpěvačka jste stále sledována, což je jistě náročné na psychiku. Jak kompenzujete tento stres a co z toho byste třeba doporučila uživatelům aplikace Kaloricketabulky.cz, kteří sice nejsou v hledáčku bulvárních fotografů, ale mají třeba zase jiné starosti?
Měli bychom se soustředit sami na sebe. Neporovnávat sebe a naše životy s ostatními. Každý bychom si měli žít podle vlastních pravidel, být sami sebou a dělat věci, jak je cítíme my. Každý z nás má svoji osobnost a neměli bychom ji kvůli nikomu měnit. Pravdou je, že na psychiku je má práce někdy náročná. A je důležité si vše v hlavě srovnat a mít jasno. Co chceme, kam se ubíráme a co je pro nás důležité. Je třeba vytěsnit negativní vlivy ze svého života. Vědět o nich, protože nás mohou lépe nasměrovat, ale je třeba rozeznat, o jaký druh negace jde. Lidé bývají zlí a nepřejícní. A kolikrát to může zajít za hranice, kdy se i já ozvu, ale jinak si toho člověk nesmí všímat. Je to ztráta času.

Popsala byste, prosím, jak vypadá takový váš obyčejný všední den, pokud to tak jde nazvat: Co a kdy jíte a jakému se věnujete pohybu?
Každý můj den je naprosto jiný. Těžko se dá vlastně popisovat. Vše je nestálé a proměnlivé. Ale pokud bych měla brát dny, kdy nejsme celý den pryč, tak v takové dny pak často vaří můj muž. Jeho jídla jsou skvost a pokrmy připravuje jen z čerstvých potravin. Milujeme polévky, kozí sýry s čerstvým salátem, lehké těstoviny – třeba Spaghetti Aglio Olio nebo risotta. Často také nechybí ryby a mořské plody. Milujeme sushi, které si ale doma nepřipravujeme. Zásadně nesnídám, jelikož to nemá dobrý vliv na mé tělo. A i přesto, že vám každý řekne, že je to důležité, snídani vynechávám. Když mohu, tak se ráda vyspím – a tím pádem jím první jídlo až kolem poledne. Do nějakého mého řádu také patří to, že nikdy nejím pozdě večer nebo v noci. Snažím se jíst hlavně střídmě. Mám ráda čerstvé šťávy a ovocné jogurtové koktejly. Co se týká pohybu, nemohu o sobě říct, že cvičím zcela pravidelně, ale když už se tak stane, tak nejčastěji doma na mé vibrační plošině. Jedna z nejefektivnějších pohybových aktivit je pak švihadlo. V letních měsících běhání a sem tam plavání.

 Vaše profese vyžaduje flexibilitu a ne vždy je asi čas a klid na klasické vyvážené jídlo. Nosíte třeba v kabelce pro podobné situace nějaké pohotovostí svačinky? A pokud ano, tak jaké…
Jsou dny, kdy jsem pracovně vytížená a jsem celý den na cestách. Trávím hodiny a hodiny v autě. A jestli si myslíte, že s sebou vozím mističky s jídlem na celý den, tak to zase ne (smích). Každopádně někdy mi tedy nezbývá nic jiného, než že si dát něco, co tak často nejím. Ale i na cestách se dá koupit vždy něco zdravého a dobrého.

Mohu poprosit o nějaký oblíbený recept na jídlo, které si třeba připravujete, když vás honí mlsná.
Jeden takový recept mám. Krásně vždy zasytí, je zdravý a jeho příprava trvá tři minuty. Koupíte si grilovací kozí sýr, u nás ho prodávají třeba v síti Albert. Vezmete kolečko sýru, osolíte, opepříte, zalejete olivovým olejem a dáte na jednu minutu do mikrovlnné trouby. Po vyndání dáte do středu kolečka sýru půlku malé lžičky brusinkového džemu a pokapete klasickým balsamicovým octem/crema/, sladkou sójovou omáčkou a ještě balsamico-fíkovým octem. Jako přílohu libeček namíchaný s rukolou a celozrnný krekr. Kdo má rád sušené feferonky, může si to ještě vylepšit.

To zní vážně dobře. Děkuji. V současné době jsou velmi moderní různé diety ve smyslu vynechávání lepku, sacharidů, atd. Zkoušela jste někdy jít i touto cestou?
Nejsem zastánce tvrdých diet a já sama jsem se ani nedostala do fáze, že jsem potřebovala opravdu hodně shodit. Čili nezkusila a raději se snažím držet svých pravidel stravování, na která jsem zvyklá. Vím, co si můžu dovolit, a kdy zase zatáhnout brzdu, když to někdy – například o svátcích – přeháním. Vlastně se pak ani necítím dobře, takže mám jasný signál, že se musím vrátit zpět ke svým zvyklostem.

Letos usednete v porotě soutěže Dívka ČR 2017. Co byste vzkázala všem mladým dívkám, ať už se hlásí do podobných soutěží, nebo naopak pochybují o svém vzhledu? Říká se, že pravá krása sídlí uvnitř, ale to pochopí člověk asi až věkem…
Přesně tak. Já vnímám krásu naprosto jiným způsobem a nejde v žádném případě o nic povrchního. Jde o dobrou energii, charisma a zkrátka o to, jakou auru kolem sebe máme a zda jsme vnitřně šťastní a vyrovnaní. Nikdo by neměl o sobě pochybovat, protože každý z nás má své místo a svůj úkol na tomto světě. Každý z nás vyniká v něčem jiném a může být nápomocný nebo prospěšný. Takže dívky, které jsou talentované pohybově a mají zdravé sebevědomí, umí hodit stranou strach nebo stud, by měly jít a ukázat, co v nich je. Jen se nebát. A pak mohou dokázat ve svém životě něco zajímavého a jejich okolí na ně může být pyšné. Moc se na holky těším a jsem na ně vážně zvědavá. Určitě budu i spravedlivě hodnotit a sledovat každý jejich krok v soutěži. Tady jde totiž o mnohem víc než o hezkou tvář.

Děkuji za rozhovor.

fotografie: archiv Terezy Kerndlové, děkujeme za poskytnutí

Tereza Kerndlová na internetu:

www.kerndlovatereza.com
Instagram : @terezakerndlova
Facebook: www.facebook.com/TerezaKerndlovaOfficial/

Z archivu aneb přečtěte si také:

S Andreou Růžičkovou o jejím jídelníčku, těšení se na miminko, zázracích všedního dne a samozřejmosti pomáhat tam, kde je to potřeba

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

18.9.2017 Články, Jak si udržet zdraví, O kaloriích nevážně

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024