Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Moderátor radia Evropa 2 Ondra Urban: Dodržuji pravidlo šest jídel během dne

Vtipný Ondra Urban z radia Evropa 2 měl jeden velký profesní sen. Stát se moderátorem Evropy 2. Šel si trpělivě a odhodlaně za ním. Dnes vysílá „po boku“ Leoše Mareše a Patrika Hezuckého, legend kultovní rozhlasové stanice.

My si však budeme povídat hlavně o sportu, u kterého to vlastně všechno začalo.

Ondru Urbana jsem blíže poznala díky soutěži Dívka ČR, kterou moderuje už několik let. Díky této šťastné náhodě mohl vzniknout také následující rozhovor – o jídle, sportu a pokušeních nevšedních dnů…

Vím o vás, že vás rodiče jako malého hodně vedli ke sportu. Jak třeba vypadal takový váš typický víkend v té době?
Soboty byly ryze sportovní. Měl jsem vždy fotbalový zápas, někdy i dva během jednoho dne, což s cestováním zabralo vlastně celý den. No a v neděli buď odpočinek a nebo i nějaký výlet na kole. Byl jsem vážně sportovní dítě a bavilo mě to.

Hrával jste fotbal a právě tam vznikly počátky vaší moderátorské a komentátorské kariéry, když jste napodoboval televizní přenosy. Kdo byl v té době vašim idolem? A co vám konkrétně jako vzor dal?
V tomhle směru jsem měl idoly dva – Roberta Zárubu a Jaromíra Bosáka. Robert je trošku energičtější typ komentátora, ale jinak mají celkem podobný styl. Oba mají dar vytvářet legendární i vtipné hlášky (Přepište dějiny, apod.). A hlavně mě naučili svědomité přípravě. Komentátor musí být na zápasy poctivě připravený. V tomto jsou mými vzory dodnes.

Jak se nyní udržujete ve formě? V rádiu to asi extra akční není, navíc hodně času trávíte za volantem při vašich cestách mezi Brnem a Prahou?
Toho času mám opravdu stále méně, ale když se naskytne možnost, jdu si v Praze s kamarády alespoň jednou týdně zahrát florbal. K tomu si dám posilovnu s mým kamarádem anebo si jdu sám zaběhat.

A co třeba jídelníček? Musíte si hlídat kalorie, nebo máte štěstí, že můžete sníst cokoliv a stále vypadáte tak, jak vypadáte?
Přesně, jsem šťastlivec a mám dobré geny od rodičů. Od přírody jsem spíš hubeňour, takže tloustnutí mě moc netrápí. Spíš mám opačný problém a trochu pomaleji nabírám svalstvo. Takže stravu si trochu hlídám, když poctivě cvičím, aby měly svaly dostatečnou výživu.

Zajímáte se o trendy ve výživě? Experimentujete nějak s jídlem, nebo se držíte zdravého selského rozumu?
V tomhle jsem spíš konzervativní. Občas rád vyzkouším nějaké novinky, ale jsou to spíše výjimečné momenty. Česká kuchyně je holt nejlepší (usmívá se).

A jak tedy vypadá – co se týká jídla a pohybu – takový váš typický pracovní den. A jak naopak třeba volný víkend?
Základem pro mě je dodržovat pravidlo „šest jídel během dne“. A to ať mám pracovní, nebo i volný den. Snažím se mít na paměti ty pravidelné intervaly mezi hlavními jídly a svačinami. Ve volných dnech to není problém, při práci se to občas nepovede. A doháním to až večer velkou večeří – bohužel. A co se pohybu týče, tak do každého volného dne se snažím vměstnat alespoň jednu sportovní aktivitu. Vyčistím si tím i myšlenky.

Na akcích, které moderujete, se objevuje většinou tisíce svodů v podobě lákavých chuťovek, kalorických pamlsků a samozřejmě nejrůznějších drinků. Navíc s prací končíte třeba i hodně po půlnoci. Jak to máte v hlavě nastaveno při těchto příležitostech? Hodně uživatelů naší aplikace Kalorické Tabulky ztrácí právě v podobných situacích svoje předsevzetí…
No, to jsou velká lákadla (smích). Ale já razím teorii, že při práci naše tělo vydává energii, a tak ji zase musí přijímat zpět v podobě jídla. Takže se neostýchám dát si něco dobrého i o půlnoci. Ale snažím se vybírat si alespoň výživově hodnotná jídla.

Ještě zpět k tomu sportu. Všude se hodně píše o tom, jak se v posledních desetiletích mládež málo hýbe. Mně ale třeba přijde, že dnešní doba nabízí fantastické možnosti sportovního vyžití v mimoškolních aktivitách. Jak to vidíte vy? Koneckonců není to tak dávno, kdy vám bylo sladkých náct…
Rozhodně souhlasím s tím, že v dnešní době jsou skvělé možnosti ke sportovním aktivitám. A myslím, že děti toho využívají a hýbou se. Potvrzuje mi to i soutěž krásy, kterou moderuji – Dívka České republiky, kde organizátoři hledají krásné dívky a holčičky, které sportují. A velký zájem o soutěž ukazuje, že mladých sportovkyň je dostatek.

Děkuji za rozhovor a přeji vám i našim uživatelům, aby byl pro ně sport vždy radostí.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

11.9.2017 Ing. Macáková Marcela Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Jak na bolavá záda? Je to až neuvěřitelně snadné…

Bolesti v kříži, ztuhlý krk, zablokovaná žebra nebo „esíčko“ –  to zažil každý z nás.

Páteř je velmi složitý komplexní orgán, který je zodpovědný za vzpřímené držení těla a od božího rána do božího večera je namáhána, aby nás držela ve vertikální poloze.

Celý článek 10.11.2016

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner