Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Moderátor radia Evropa 2 Ondra Urban: Dodržuji pravidlo šest jídel během dne

Vtipný Ondra Urban z radia Evropa 2 měl jeden velký profesní sen. Stát se moderátorem Evropy 2. Šel si trpělivě a odhodlaně za ním. Dnes vysílá „po boku“ Leoše Mareše a Patrika Hezuckého, legend kultovní rozhlasové stanice.

My si však budeme povídat hlavně o sportu, u kterého to vlastně všechno začalo.

Ondru Urbana jsem blíže poznala díky soutěži Dívka ČR, kterou moderuje už několik let. Díky této šťastné náhodě mohl vzniknout také následující rozhovor – o jídle, sportu a pokušeních nevšedních dnů…

Vím o vás, že vás rodiče jako malého hodně vedli ke sportu. Jak třeba vypadal takový váš typický víkend v té době?
Soboty byly ryze sportovní. Měl jsem vždy fotbalový zápas, někdy i dva během jednoho dne, což s cestováním zabralo vlastně celý den. No a v neděli buď odpočinek a nebo i nějaký výlet na kole. Byl jsem vážně sportovní dítě a bavilo mě to.

Hrával jste fotbal a právě tam vznikly počátky vaší moderátorské a komentátorské kariéry, když jste napodoboval televizní přenosy. Kdo byl v té době vašim idolem? A co vám konkrétně jako vzor dal?
V tomhle směru jsem měl idoly dva – Roberta Zárubu a Jaromíra Bosáka. Robert je trošku energičtější typ komentátora, ale jinak mají celkem podobný styl. Oba mají dar vytvářet legendární i vtipné hlášky (Přepište dějiny, apod.). A hlavně mě naučili svědomité přípravě. Komentátor musí být na zápasy poctivě připravený. V tomto jsou mými vzory dodnes.

Jak se nyní udržujete ve formě? V rádiu to asi extra akční není, navíc hodně času trávíte za volantem při vašich cestách mezi Brnem a Prahou?
Toho času mám opravdu stále méně, ale když se naskytne možnost, jdu si v Praze s kamarády alespoň jednou týdně zahrát florbal. K tomu si dám posilovnu s mým kamarádem anebo si jdu sám zaběhat.

A co třeba jídelníček? Musíte si hlídat kalorie, nebo máte štěstí, že můžete sníst cokoliv a stále vypadáte tak, jak vypadáte?
Přesně, jsem šťastlivec a mám dobré geny od rodičů. Od přírody jsem spíš hubeňour, takže tloustnutí mě moc netrápí. Spíš mám opačný problém a trochu pomaleji nabírám svalstvo. Takže stravu si trochu hlídám, když poctivě cvičím, aby měly svaly dostatečnou výživu.

Zajímáte se o trendy ve výživě? Experimentujete nějak s jídlem, nebo se držíte zdravého selského rozumu?
V tomhle jsem spíš konzervativní. Občas rád vyzkouším nějaké novinky, ale jsou to spíše výjimečné momenty. Česká kuchyně je holt nejlepší (usmívá se).

A jak tedy vypadá – co se týká jídla a pohybu – takový váš typický pracovní den. A jak naopak třeba volný víkend?
Základem pro mě je dodržovat pravidlo „šest jídel během dne“. A to ať mám pracovní, nebo i volný den. Snažím se mít na paměti ty pravidelné intervaly mezi hlavními jídly a svačinami. Ve volných dnech to není problém, při práci se to občas nepovede. A doháním to až večer velkou večeří – bohužel. A co se pohybu týče, tak do každého volného dne se snažím vměstnat alespoň jednu sportovní aktivitu. Vyčistím si tím i myšlenky.

Na akcích, které moderujete, se objevuje většinou tisíce svodů v podobě lákavých chuťovek, kalorických pamlsků a samozřejmě nejrůznějších drinků. Navíc s prací končíte třeba i hodně po půlnoci. Jak to máte v hlavě nastaveno při těchto příležitostech? Hodně uživatelů naší aplikace Kalorické Tabulky ztrácí právě v podobných situacích svoje předsevzetí…
No, to jsou velká lákadla (smích). Ale já razím teorii, že při práci naše tělo vydává energii, a tak ji zase musí přijímat zpět v podobě jídla. Takže se neostýchám dát si něco dobrého i o půlnoci. Ale snažím se vybírat si alespoň výživově hodnotná jídla.

Ještě zpět k tomu sportu. Všude se hodně píše o tom, jak se v posledních desetiletích mládež málo hýbe. Mně ale třeba přijde, že dnešní doba nabízí fantastické možnosti sportovního vyžití v mimoškolních aktivitách. Jak to vidíte vy? Koneckonců není to tak dávno, kdy vám bylo sladkých náct…
Rozhodně souhlasím s tím, že v dnešní době jsou skvělé možnosti ke sportovním aktivitám. A myslím, že děti toho využívají a hýbou se. Potvrzuje mi to i soutěž krásy, kterou moderuji – Dívka České republiky, kde organizátoři hledají krásné dívky a holčičky, které sportují. A velký zájem o soutěž ukazuje, že mladých sportovkyň je dostatek.

Děkuji za rozhovor a přeji vám i našim uživatelům, aby byl pro ně sport vždy radostí.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Zdravá jídla a recepty z kuchyně odborníků na výživu: Takhle vaří Fitness miláčci, spoluautoři článku Jak využít cyklování sacharidů

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

11.9.2017 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024