Kouzlem zdravého hubnutí není přestat jíst, ale naopak věnovat jídlu skutečnou pozornost a vychutnávat si jeho kvalitu
Ačkoliv osvěta už velmi pokročila, stále má řada lidí představu, že při hubnutí je čeká obrazně řečeno jen suchar a voda.
To je samozřejmě velký omyl a hrubá chyba.
Čím více se budete starat o kvalitu, rozmanitost a pravidelnost svého jídelníčku, tím lépe se budete cítit po všech stránkách. A dostanete se celkem bez problémů na svoji optimální váhu.
Lucie – před sedmi lety a nyní
Tato slova potvrzuje náš dnešní příběh, který nám poskytla usměvavá zdravotní sestřička, jež si na každou směnu pečlivě připravuje do krabiček svoje jídlo. Díky tomu nejenže vypadá skutečně báječně – a v podstatě také o mnoho lépe než před pár lety, ale má také dostatek energie, navzdory časově velmi problematickému povolání.
„Už si nedokážu představit, že bych šla do práce bez svých krabiček s jídlem,“ říká sympatická blondýnka Lucie, jež přiznává, že od dětství měla problémy s nadváhou.
„Ve škole se mi děti smály, že jsem tlustá. Zhruba od čtrnácti let jsem začala zkoušet různé diety. Prášky na hubnutí. Vždycky jsem měla období lepší, a pak období horší. Vše se zásadně změnilo po narození dcery, kdy jsem potřebovala shodit 14 přebytečných kil. Nakonec jsem zhubla 30 kg! Zjistila jsem, že kouzlem hubnutí není přestat jíst, ale naopak dbát na stravu bohatou a vyváženou o všechny makroživiny, dodržovat pitný režim, mít dostatek spánku a odpočinku. A být v psychické rovnováze. Bude mi 27 let a pracuji jako všeobecná sestra na JIP,“ shrnuje stručně svou minulost a současnost. A přiznává, že navyknout si na nový režim bylo hodně těžké.
„Dnes bych však v podstatě bez připraveného jídla do práce neodešla, jde opravdu o zvyk,“ dodává.
Lucie si totiž nedovede představit, že by se měla stravovat jako většina jejich kolegů, tj. svačiny kupovat v kantýně a oběd řešit v jídelně. Ve zmíněné kantýně si prý koupí tak akorát vodu nebo žvýkačky.
K jídlu tam mají jen takovou tu klasiku: bagety, řízky, smaženky, chlebíčky, bílé pečivo a dorty. Stejný problém vidí pak v jídelně: výběr sice ze čtyř jídel, ale většinou jako příloha houskové knedlíky. A když už salát, tak s vydatnou dávkou majonézy. „Prostě jídlo pro mě o ničem,“ konstatuje a shodujeme se, že takto bohužel stále vypadá nabídka většiny veřejným občerstvení.
„Neříkám, že nezhřeším, ale je to opravdu výjimečně. Dám si hranolky i krokety, ale peču to v troubě. Jednou za čas si zajdeme na večeři, ale vždy vybírám jídlo, které je pro mě vhodné. Jsem pyšná na to, že mě nelákají ani prasárny jako bonboniéry, které se kolem mě vyskytují poměrně často hodně,“ směje se.
Lucie zdůrazňuje, že kompletně změnila styl nakupování: „Doma mám jedině špaldovou mouku – hladkou a celozrnnou, klasické těstoviny jsem vyměnila za semolinové, nesladíme vůbec. Když dělám palačinky nebo peču, tak používám čekankový sirup. Z tuků používám pouze kokosový a řepkový olej. Dalo to práci, ale dnes mi to přijde normální,“ popisuje své hlavní kroky v životním stylu, jenž jí vyhovuje.
Když se bavíme o konkrétních receptech, zjišťujeme, že to máme také velmi podobně. „Ráda experimentuji. To mám po své mamce. Ta si taky s radostí vymýšlí nové recepty. Využívám víceméně klasická jídla, která vylepšuji po svém,“ usmívá se.
Co se týká skladby jídelníčku, dělá ji Lucie dnes už podle sebe. „Samozřejmě jsem začínala s aplikací Kalorické tabulky.cz, abych věděla, kolik čeho můžu sníst. Dá se říct, že od toho jsem se hodně odpíchla,“ uzavírá své vyprávění pohledná maminka.
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.
Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?
Plánování jídelníčku může být klíčové pro dosažení vyváženého příjmu živin a splnění vašich cílů – ať už se jedná o zlepšení kondice, lepší regeneraci nebo jen pocit, že jíte správně.
Často bývá problémem naplánovat dostatek bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité. Jak na to?