Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Body mass index – vzoreček všech vzorečků? Podívejte se, jak vypadá fitness trenér, jenž je podle BMI obézní!

Než se podíváme konkrétně na BMI jako takové, je potřeba, abyste pochopili, proč všechny možné vzorečky vůbec existují.

Máme totiž spoustu způsobů, jak měřit obrovskou řadu věcí – od tréninkových po nutriční…

Ovšem některé způsoby jsou velmi cenově, časově a potom i z hlediska vyhodnocování náročné. A většinou tedy používané v laboratořích při různých studiích. A nebo jsou metody, které si sportovci a lidé, jež se chtějí dostat na hranice svých genetických možnosti, nechávají měřit, aby měli opravdu přesná data.

Pak je tu celá řada vzorečků, které můžeme používat kdykoliv. A může je používat hlavně kdokoliv. Jsou rychle vyhodnocená a máme hned údaje, se kterými lze pracovat, a to většinou i bez nějakých hlubších znalostí.

Každopádně u druhé varianty je potřeba si uvědomit, že je zde velká možnost nepřesností, takže když si vezmete, že jsme každý jiný, nebude jeden obecný vzoreček vždy fungovat. Nicméně pořád je většina těchto výpočtů –  jak v tréninku, tak ve výživě – pro naprostou většinu lidí úplně dostačující.

Pojďme tedy na BMI:

Je to jeden z nejčastěji používaných a obecně známých vzorečků. BMI (index tělesné hmotnosti) vytvořil někdy v letech  1830–1850 belgický matematik a statistik Adolphe Quetelet při práci na svém systému „sociální fyziky“. Proto se BMI někdy označuje také jako Queteletův index.

BMI každopádně neměří ani nepředvídá procento tuku. BMI je možné spočítat vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky:

Tedy čím vyšší BMI, tím jste těžší vzhledem k vaší výšce.

Pokud vezmeme v úvahu LBM podle pohlaví a věku, můžeme vypočítat procento tuku (studie Deurenberg).

  • LBM (lean body mass)  – je vaše váha mínus tuk.

Co se týče výpočtu tuku, funguje to lépe u netrénovaných lidí než u trénovaných, právě z hlediska množství LBM. Protože čím máte víc svalů, tím jste na tom podle BMI hůř.

Pozor poprvé:

BMI tak může lidem, kteří vůbec necvičí a špatně se stravují, vycházet naprosto ideálně – a to díky tomu, že na sobě mají jenom nezbytně nutné svaly pro pohyb. Ve fitness kruzích se velmi často tyto lidé označují jako „skinny-fat“.

K čemu je BMI?

Vlastně je naprosto vhodné k tomu, k čemu se používá. Tedy jednoduchý výpočet u doktorů nebo obecně v nemocnicích, kde jedince, kteří necvičí a dost pravděpodobně se také špatně stravují, můžeme velmi rychle zařadit do odpovídající kategorie. A určit jim, zda se potýkají s nadváhou, nebo obezitou. Je to tedy měřitelný stav.

Stav, díky kterému by měli lidé pochopit, že mají problém. A že pravděpodobnost, že umřou na kardiovaskulární nemoce nebo se začnou potýkat s dalšími nemocemi, které jsou s tím spojené, je vysoká, pokud s tím nezačnou něco dělat. A zároveň, jak jsme si již napsali, můžeme dokonce dopočítat a mít odhad procenta tuku.

Jaká jsou ideální procenta tuku:

obecně u mužů:

  • 10-15%

u žen:

  • 15-20%

Tabulka ideálního procenta tuku dle věku podle Jackson a Pollock:

Věk Procento tuku muži Procento tuku ženy
20 8,5% 17,7%
25 10,5% 18,4%
30 12,7% 19,3%
35 13,7% 21,5%
40 15,3% 22,2%
45 16,4% 22,9%
50 18,9% 25,2%
55 20,9% 26,3%

Pozor podruhé:

U sportovců a lidí, kteří se snaží cvičit, je naopak tento vzoreček naprosto nepoužitelný, protože čím více máte svalů, jak jsme si řekli, tím BMI vyjde hůře. Tudíž naprostá většina silových sportovců, kteří na sobě mají víc svalů, je podle BMI obézní, a to i přesto, že mají kostky na břiše.

Pro ilustraci – fotky byli focené v době, kdy jsem podle BMI byl obézní:

Nepřehlédněte:

Aplikace Kaloricketabulky.cz – jak funguje?

Tomáš Bartoš www.barbargym.cz

Silový a kondiční trenér.
Majitel a zakladatel Barbar gymu
Držitel českých a zahraničních certifikátů z oblasti tréninku a výživy

2.11.2017 Tomáš Bartoš Články, Jak zhubnout

Z archivu

Skupina Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami v otázkách a odpovědích

O skupině, kterou jsme před lety založili pro uživatele aplikace Kalorické Tabulky, jsme již zde na blogu psali.

A protože se k naší radosti stále rozrůstá (obvykle na základě osobního doporučení), vypracovali jsme ve spolupráci s aktivními členy článek sestavený z nejčastějších dotazů ohledně fungování skupiny. Ať jsou následující řádky k užitku.

Celý článek 5.2.2024

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner