Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Body mass index – vzoreček všech vzorečků? Podívejte se, jak vypadá fitness trenér, jenž je podle BMI obézní!

Než se podíváme konkrétně na BMI jako takové, je potřeba, abyste pochopili, proč všechny možné vzorečky vůbec existují.

Máme totiž spoustu způsobů, jak měřit obrovskou řadu věcí – od tréninkových po nutriční…

Ovšem některé způsoby jsou velmi cenově, časově a potom i z hlediska vyhodnocování náročné. A většinou tedy používané v laboratořích při různých studiích. A nebo jsou metody, které si sportovci a lidé, jež se chtějí dostat na hranice svých genetických možnosti, nechávají měřit, aby měli opravdu přesná data.

Pak je tu celá řada vzorečků, které můžeme používat kdykoliv. A může je používat hlavně kdokoliv. Jsou rychle vyhodnocená a máme hned údaje, se kterými lze pracovat, a to většinou i bez nějakých hlubších znalostí.

Každopádně u druhé varianty je potřeba si uvědomit, že je zde velká možnost nepřesností, takže když si vezmete, že jsme každý jiný, nebude jeden obecný vzoreček vždy fungovat. Nicméně pořád je většina těchto výpočtů –  jak v tréninku, tak ve výživě – pro naprostou většinu lidí úplně dostačující.

Pojďme tedy na BMI:

Je to jeden z nejčastěji používaných a obecně známých vzorečků. BMI (index tělesné hmotnosti) vytvořil někdy v letech  1830–1850 belgický matematik a statistik Adolphe Quetelet při práci na svém systému „sociální fyziky“. Proto se BMI někdy označuje také jako Queteletův index.

BMI každopádně neměří ani nepředvídá procento tuku. BMI je možné spočítat vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky:

Tedy čím vyšší BMI, tím jste těžší vzhledem k vaší výšce.

Pokud vezmeme v úvahu LBM podle pohlaví a věku, můžeme vypočítat procento tuku (studie Deurenberg).

  • LBM (lean body mass)  – je vaše váha mínus tuk.

Co se týče výpočtu tuku, funguje to lépe u netrénovaných lidí než u trénovaných, právě z hlediska množství LBM. Protože čím máte víc svalů, tím jste na tom podle BMI hůř.

Pozor poprvé:

BMI tak může lidem, kteří vůbec necvičí a špatně se stravují, vycházet naprosto ideálně – a to díky tomu, že na sobě mají jenom nezbytně nutné svaly pro pohyb. Ve fitness kruzích se velmi často tyto lidé označují jako „skinny-fat“.

K čemu je BMI?

Vlastně je naprosto vhodné k tomu, k čemu se používá. Tedy jednoduchý výpočet u doktorů nebo obecně v nemocnicích, kde jedince, kteří necvičí a dost pravděpodobně se také špatně stravují, můžeme velmi rychle zařadit do odpovídající kategorie. A určit jim, zda se potýkají s nadváhou, nebo obezitou. Je to tedy měřitelný stav.

Stav, díky kterému by měli lidé pochopit, že mají problém. A že pravděpodobnost, že umřou na kardiovaskulární nemoce nebo se začnou potýkat s dalšími nemocemi, které jsou s tím spojené, je vysoká, pokud s tím nezačnou něco dělat. A zároveň, jak jsme si již napsali, můžeme dokonce dopočítat a mít odhad procenta tuku.

Jaká jsou ideální procenta tuku:

obecně u mužů:

  • 10-15%

u žen:

  • 15-20%

Tabulka ideálního procenta tuku dle věku podle Jackson a Pollock:

Věk Procento tuku muži Procento tuku ženy
20 8,5% 17,7%
25 10,5% 18,4%
30 12,7% 19,3%
35 13,7% 21,5%
40 15,3% 22,2%
45 16,4% 22,9%
50 18,9% 25,2%
55 20,9% 26,3%

Pozor podruhé:

U sportovců a lidí, kteří se snaží cvičit, je naopak tento vzoreček naprosto nepoužitelný, protože čím více máte svalů, jak jsme si řekli, tím BMI vyjde hůře. Tudíž naprostá většina silových sportovců, kteří na sobě mají víc svalů, je podle BMI obézní, a to i přesto, že mají kostky na břiše.

Pro ilustraci – fotky byli focené v době, kdy jsem podle BMI byl obézní:

Nepřehlédněte:

Aplikace Kaloricketabulky.cz – jak funguje?

Z archivu aneb přečtěte si také:

Cvičení pro pohodu: Vyzkoušejte cvičení z oblasti BODY AND MIND

Tomáš Bartoš
www.barbargym.cz

Silový a kondiční trenér.
Majitel a zakladatel Barbar gymu
Držitel českých a zahraničních certifikátů z oblasti tréninku a výživy

2.11.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024