Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Skupina Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami v otázkách a odpovědích

O skupině, kterou jsme před lety založili pro uživatele aplikace Kalorické Tabulky, jsme již zde na blogu psali.

A protože se k naší radosti stále rozrůstá (obvykle na základě osobního doporučení), vypracovali jsme ve spolupráci s aktivními členy článek sestavený z nejčastějších dotazů ohledně fungování skupiny. Ať jsou následující řádky k užitku.

Skupina Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami v otázkách a odpovědích

1. Pro koho je skupina určena a k čemu slouží?

Naši uzavřenou skupinu jsme založili jako místo, kde se mohou uživatelé aplikace Kalorické Tabulky vzájemně „setkávat“ v relativním soukromí a předávat si rady a zkušenosti ohledně nastavení, používání a praktických inspirací včetně jídelníčků a receptů. Slouží tedy pro získávání v praxi ověřených informací a sdílení radostí a starostí všedních dní. Jelikož jsme všichni vlastně na jedné lodi, tak si ve skupině tykáme. Není to známka neslušnosti, jen znamení soudržnosti.

2. Kdo může dávat příspěvky/dotazy do skupiny?

Přidávat příspěvky nebo klást dotazy může každý člen skupiny. Velmi doporučujeme, aby tak bylo činěno až poté, co si dotyčný nastuduje pravidla a principy skupiny. Ideální je být v prvních dnech jen tichým pozorovatelem, sledovat, jak se ptají ostatní, jaké dostávají odpovědi, a pročítat jednotlivé příspěvky. Řadu odpovědí na obecnější otázky (jak doplnit bílkoviny/vlákninu, jak zapsat „moje jídlo“…) lze najít také díky vyhledávání pomocí tzv. lupy (není teda třeba se pak znova ptát na stejné téma).

3. Kdo může odpovídat na dotazy?

To samozřejmě může také každý člen, nicméně zde opět jedno doporučení: Své rady pište, jen když si jste svou znalostí jisti, tj. buď máte opravdu nastudováno, nebo v ideálním případě i ověřeno sami na sobě.

Označení „expert ve skupině“, které se zobrazuje u některých jmen, znamená, že jde o člověka, který je ve skupině nějakou dobu aktivní, trpělivě a fundovaně odpovídá na dotazy ostatních a má na to potřebné znalosti. Nejde až na výjimky o výživové poradce, ale normální členy skupiny, kteří díky aplikaci upravili svůj jídelníček a na základě samostudií získali zásadní přehled o výživě a věcí s ní spojených. Moc prosíme, abyste jim nepsali soukromé zprávy a nechtěli po nich odpovědi mimo skupinu.

4. Kdo by neměl odpovídat na dotazy?

Určitě ten, kdo sám teprve začíná nebo má jen pocit, že to ví, případně se nemůže dočkat, až něčím také přispěje. Vznikají tak zbytečné spletité diskuse, občas i konfliktní, když se pak lidé mezi sebou dohadují, čí odpověď je správná. Samozřejmě nechceme nikoho omezovat a věříme, že každý soudný člověk je schopen odhadnout svou připravenost k aktivnímu zapojení.

5. Proč mám zakládat pro svůj dotaz nový příspěvek, i když vidím u někoho podobné téma?

Pro přehlednost a s ohledem na původního tazatele, který pod svým dotazem čeká odpovědi na svůj problém (a právem ho nezajímá, že něco na první pohled podobného řeší x jiných lidí).

6. Proč mám vypnout komentáře, když už mám odpovědi?

Vypínat komentáře učíme členy skupiny v případech, kdy už mají odpovědi na svůj dotaz a další tedy nepotřebují. Je to jednak z důvodu, aby dostaly prostor další příspěvky, a pak hlavně aby tam ochotní lidé, kteří se snaží procházet skupinu a odpovídat, už zbytečně neztráceli svůj čas a nepsali další a další reakce (když už je autor příspěvku nepotřebuje).

Vypnutí komentářů je vhodné také v situacích, kdy člověk není spokojen s reakcemi, případně se mu zdá, že ho tam někdo uráží (správný postup je vypnout komentáře, nahlásit správci a nenechat se zatáhnout do diskuse o ničem).

7. Proč se nesmí mazat příspěvky, pod kterými jsou rady ostatních?

Pravidlo nemazání příspěvků jsme přidali před x lety na základě požadavků těch lidí, kteří ostatním věnují (zdarma!) svůj čas a znalosti. Nejde o žádný teror, jak to někteří nazývají, ale o podporu obyčejné lidské slušnosti a úcty k času a práci druhých. Nechceme nikoho zbytečně trestat, blokovat, ale na druhou stranu je to asi jediná možnost, jak udržet tuhle skupinu takovou, jaká roky je. Každý, komu se někdy ztratil vlastní text, do kterého vložil čas a energii, to pochopí.

8. Proč nemám chtít poradit přes soukromé zprávy?

Skupina je založena na vzájemném sdílení. Důvodů to má několik – jednak když někdo radí přes soukromé zprávy, tak mohou být odpovědi zkrátka špatně (na rozdíl od komentářů, kde to čtou ostatní a mohou je korigovat), dále přes SZ celkem bují nabídky různých podvodných produktů (a zejména začátečníci pak zbytečně utratí peníze za věci, které nefungují) a pak je tu taková věc slušnosti – že není moc příjemné, když lidé ochotní pomoci (zde ve veřejném prostoru) jsou pak ještě zavaleni dotazy na svých soukromých profilech. Už takto považujeme za zázrak, kolik lidí tu dobře radí ve svém volném čase, a není důvod obtěžovat někoho ještě individuálně.

Navíc, pokud někdo poradí v komentáři, může rada, která byla původně určena jedné osobě, pomoci i ostatním, kteří řeší tentýž problém. Není cílem, aby příspěvky ve skupině vypadaly tak, že tam bude vždy jen položen dotaz a zbytek se vyřeší „přes SZ bokem“ a ostatním to k ničemu nebude.

9. Proč nedávat příspěvky na barevná obrázková pozadí?

Nehledě na to, že to vypadá jako v cirkuse, tak na některých zařízeních se to špatně čte (zvlášť když je dotaz delší). Nicméně určitě nejdůležitější je poznatek, který máme přímo od členů skupiny: Pokud má někdo vadu zraku, může být pro něho takový příspěvek naprosto nerozluštitelný. Chápeme, že je to snaha o upoutání pozornosti, ale každý dotaz si přece zaslouží svou pozornost mít, všichni mají stejné právo na to se ptát. Je nefér ten svůj protlačovat nějakou pouťovou mazanicí na pozadí.

10. Co když se nechci ptát veřejně ve skupině?

Pokud se nechcete radit ve skupině (stydíte se), můžete nám napsat na Kalorické Tabulky a my vám poradíme solidního a cenově přijatelného odborníka. Není ostuda se ze začátku nechat vést. Naopak – velmi to usnadní překonávání počátečních překážek.

foto: cz.depositphotos.com

Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Iveta Gufrovičová: Pravidla skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami ve verších

Iveta Gufrovičová: Pravidla skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami ve verších

Na tomto místě obvykle představujeme úžasné proměny, které nám uživatelé aplikace Kalorické Tabulky dávají k dispozici.

Samozřejmě vás o ně nepřipravíme ani letos. Ale nyní se začtěte do veršovaných pravidel naší uzavřené skupiny na Facebooku, kterou jsme před lety vytvořili pro uživatele aplikace, aby si měli kde v relativním soukromí předávat rady a tipy.

Celý článek 20.1.2024 0

redakce
www.kaloricketabulky.cz

5.2.2024 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024