Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak ušetřit kalorie o Vánocích? Recepty na dobré a zároveň zdravé chuťovky pro sváteční chvíle

Jestli očekáváte článek s několika zdravějšími alternativami smaženého kapra a mnoha variacemi na odlehčený bramborový salát, tak vás pravděpodobně zklamu.

Nejsem příliš zastáncem těchto náhražek. Vysvětlím a ukážu, kde naopak kalorie dlouhodobě ušetříme celkem bezbolestně.

Dietnější náhražky mají (v určitých případech) význam spíše v kontextu celoročního jídelníčku, ale pokud se jedná o štědrovečerní večeři, která je jednou za rok, tak proč si nedopřát to, co máme opravdu rádi, a zbytečně se trápit kaloriemi?

Jedna večeře opravdu nic neznamená – jedna porce smaženého kapra s poctivým bramborovým salátem nám, byť se jedná o kalorický pokrm (pokud máte rádi čísla, tak se může taková večeře vyšplhat třeba na 5000 kJ), hubnutí určitě nezmaří. Co se však může na naší váze neblaze projevit, je uzobávání a přejídání během celého vánočního období, počínaje Mikulášem a silvestrem konče.

Celé toto období je většinou spojeno s mnoha večírky, návštěvami a přípravou všemožných pohoštění pro rodinu a přátele. A tam už se nejedná jen o jeden den v roce a vyplatí se občas klasické pohoštění zpestřit i nějakými těmi „zdravějšími“ dobrotami. Troufám si tvrdit, že odlehčené pohoštění oceníte nejen vy, ale určitě i zbytek strávníků, kterým už budou po všech těch návštěvách lézt tradiční chlebíčky a chipsy ušima. Tipy, jak připravit dobré a zároveň „zdravé“ chuťovky, se dočtete na následujících řádcích. Nespornou výhodou je také to, že vám jejich příprava většinou zabere jen pár (maximálně desítek) minut. Tyto tipy určitě můžete využít nejen o Vánocích, ale i po zbytek roku.

Slaný koláč z knäckebrotu

Slané koláče (neboli quiche) jsou při své klasické receptuře kalorickou bombou, pokud však zvolíte vhodnější podklad i náplň, přidáte nějakou zeleninu, tak máte rázem nutričně i chuťově velmi příznivou variantu. Pokud navíc jako podklad zvolíte knäckebrot, nemusíte se trápit s těstem a máte během chvilky hotovo. Přípravu urychlí i sterilovaná nebo mražená zelenina, lze ale použít i čerstvou.

Ingredience na malý pekáček:

6 ks knäckebrotů
2 kelímky cottage
3 vejce
plechovka sterilovaného hrášku s mrkví nebo jiná libovolná zelenina
40 g strouhaného eidamu nebo jiného sýru
sůl, pepř

Dno pekáčku poklademe knäckebroty. Náplň si připravíme z cottage, vajec, přidáme libovolnou zeleninu (sterilovanou, čerstvou nebo povařenou – kromě kombinace hrášku s mrkví můžete použít i špenát se žampiony, zelené fazolky, brokolici, kukuřici nebo jinou vaši oblíbenou zeleninu), dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Ingredience na náplň promícháme a vlijeme na připravený podklad z knäckebrotů. Dáme péct do trouby na 180 °C. Pečeme cca 20 minut, poté přidáme strouhaný sýr a dopékáme dalších cca 20 minut, dokud není náplň ztuhlá.

Koláč můžete rozkrájet na malé kousky a podávat jako jednohubky.

Zeleninové chipsy

Smažené zeleninové chipsy, které seženete v obchodě, jsou na tom většinou nutričně velmi podobně jako klasické chipsy z brambor, ne-li hůře. Chipsy si ale můžete jednoduše připravit i doma v troubě.

Výborné jsou například mrkvové, kedlubnové, celerové nebo třeba z červené řepy – zeleninu nakrájejte na co nejtenčí plátky, ochuťte libovolným kořením (tymián, rozmarýn, kari apod.), zakápněte trochou oleje (případně můžete péct nasucho) a pečte v předehřáté troubě na 160 °C dozlatova.

Vyzkoušet můžete i křupavou variantu cuketových chipsů s parmezánem.

Ingredience:

200 g cukety
2 lžíce parmezánu

Cuketu nakrájíme na tenké plátky a obalíme ve strouhaném parmezánu. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 160 °C dozlatova, v průběhu pečení cuketové chipsy obrátíme, aby se pekly rovnoměrně.

„Paštika“ z pohanky a sušených rajčat

Touto „paštikou“ potěšíte nejen vegetariány, ale určitě si pochutnají i masožravci.

Ingredience:

100 g pohanky (v suchém stavu)
50 g sušených rajčat
30 g vlašských ořechů
30 g rajčatového protlaku
stroužek česneku
sůl, pepř, paprika

Pohanku propláchneme a zalijeme vroucí vodou (zhruba v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody). Osolíme, můžeme přidat i prolisovaný česnek a minutku povaříme. Vypneme plotýnku a necháme pod pokličkou cca 20 minut dojít. Ořechy si namočíme do vody, aby trochu změkly. Uvařenou pohanku rozmixujeme společně se sušenými rajčaty, ořechy a rajčatovým protlakem. Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou.

Krevetové špízy na asijský způsob

Ingredience:

200 g krevet
3 lžíce olivového oleje
česnek, zázvor, citronová tráva, chilli, sůl

Nejdříve si připravíme marinádu – česnek, zázvor a citronovou trávu nakrájíme nadrobno, přidáme olivový olej, sůl a chilli dle chuti.

Krevety očistíme a vyloupeme (pro lepší manipulaci můžeme nechat ocásky) a naložíme do připravené marinády, kde je necháme odležet. Poté krevety napichujeme na špízy a krátce opečeme na pánvi nebo grilu z obou stran, dokud nezrůžoví.

Zeleninové jednohubky

Připravte místo tradičních chlebíčků zeleninové jednohubky. Jako podklad můžete zvolit například okurku, kedlubnu nebo jiný druh vaší oblíbené zeleniny. Pomazánku připravte například z tvarohu, který můžete libovolně ochutit (bylinkami, česnekem, křenem apod.).

  • Jednomu klasickému chlebíčku se energeticky vyrovná 30 takových jednohubek.

Hezké svátky a dobrou chuť.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Málková Hana
www.stob.cz

odbornice na výživu společnosti STOB

absolventka VŠCHT (zaměření Kvalita a bezpečnost potravin) a řady výživových kurzů a seminářů

spoluautorka knih a dalších pomůcek pro rozumné hubnutí

30.11.2017 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024