Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak ušetřit kalorie o Vánocích? Recepty na dobré a zároveň zdravé chuťovky pro sváteční chvíle

Jestli očekáváte článek s několika zdravějšími alternativami smaženého kapra a mnoha variacemi na odlehčený bramborový salát, tak vás pravděpodobně zklamu.

Nejsem příliš zastáncem těchto náhražek. Vysvětlím a ukážu, kde naopak kalorie dlouhodobě ušetříme celkem bezbolestně.

Dietnější náhražky mají (v určitých případech) význam spíše v kontextu celoročního jídelníčku, ale pokud se jedná o štědrovečerní večeři, která je jednou za rok, tak proč si nedopřát to, co máme opravdu rádi, a zbytečně se trápit kaloriemi?

Jedna večeře opravdu nic neznamená – jedna porce smaženého kapra s poctivým bramborovým salátem nám, byť se jedná o kalorický pokrm (pokud máte rádi čísla, tak se může taková večeře vyšplhat třeba na 5000 kJ), hubnutí určitě nezmaří. Co se však může na naší váze neblaze projevit, je uzobávání a přejídání během celého vánočního období, počínaje Mikulášem a silvestrem konče.

Celé toto období je většinou spojeno s mnoha večírky, návštěvami a přípravou všemožných pohoštění pro rodinu a přátele. A tam už se nejedná jen o jeden den v roce a vyplatí se občas klasické pohoštění zpestřit i nějakými těmi „zdravějšími“ dobrotami. Troufám si tvrdit, že odlehčené pohoštění oceníte nejen vy, ale určitě i zbytek strávníků, kterým už budou po všech těch návštěvách lézt tradiční chlebíčky a chipsy ušima. Tipy, jak připravit dobré a zároveň „zdravé“ chuťovky, se dočtete na následujících řádcích. Nespornou výhodou je také to, že vám jejich příprava většinou zabere jen pár (maximálně desítek) minut. Tyto tipy určitě můžete využít nejen o Vánocích, ale i po zbytek roku.

Slaný koláč z knäckebrotu

Slané koláče (neboli quiche) jsou při své klasické receptuře kalorickou bombou, pokud však zvolíte vhodnější podklad i náplň, přidáte nějakou zeleninu, tak máte rázem nutričně i chuťově velmi příznivou variantu. Pokud navíc jako podklad zvolíte knäckebrot, nemusíte se trápit s těstem a máte během chvilky hotovo. Přípravu urychlí i sterilovaná nebo mražená zelenina, lze ale použít i čerstvou.

Ingredience na malý pekáček:

6 ks knäckebrotů
2 kelímky cottage
3 vejce
plechovka sterilovaného hrášku s mrkví nebo jiná libovolná zelenina
40 g strouhaného eidamu nebo jiného sýru
sůl, pepř

Postup přípravy

Dno pekáčku poklademe knäckebroty. Náplň si připravíme z cottage, vajec, přidáme libovolnou zeleninu (sterilovanou, čerstvou nebo povařenou – kromě kombinace hrášku s mrkví můžete použít i špenát se žampiony, zelené fazolky, brokolici, kukuřici nebo jinou vaši oblíbenou zeleninu), dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Ingredience na náplň promícháme a vlijeme na připravený podklad z knäckebrotů. Dáme péct do trouby na 180 °C. Pečeme cca 20 minut, poté přidáme strouhaný sýr a dopékáme dalších cca 20 minut, dokud není náplň ztuhlá.

Koláč můžete rozkrájet na malé kousky a podávat jako jednohubky.

Zeleninové chipsy

Smažené zeleninové chipsy, které seženete v obchodě, jsou na tom většinou nutričně velmi podobně jako klasické chipsy z brambor, ne-li hůře. Chipsy si ale můžete jednoduše připravit i doma v troubě.

Výborné jsou například mrkvové, kedlubnové, celerové nebo třeba z červené řepy – zeleninu nakrájejte na co nejtenčí plátky, ochuťte libovolným kořením (tymián, rozmarýn, kari apod.), zakápněte trochou oleje (případně můžete péct nasucho) a pečte v předehřáté troubě na 160 °C dozlatova.

Vyzkoušet můžete i křupavou variantu cuketových chipsů s parmezánem.

Ingredience:

200 g cukety
2 lžíce parmezánu

Postup přípravy

Cuketu nakrájíme na tenké plátky a obalíme ve strouhaném parmezánu. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 160 °C dozlatova, v průběhu pečení cuketové chipsy obrátíme, aby se pekly rovnoměrně.

„Paštika“ z pohanky a sušených rajčat

Touto „paštikou“ potěšíte nejen vegetariány, ale určitě si pochutnají i masožravci.

Ingredience:

100 g pohanky (v suchém stavu)
50 g sušených rajčat
30 g vlašských ořechů
30 g rajčatového protlaku
stroužek česneku
sůl, pepř, paprika

Postup přípravy

Pohanku propláchneme a zalijeme vroucí vodou (zhruba v poměru 1 díl pohanky : 1,5 vody). Osolíme, můžeme přidat i prolisovaný česnek a minutku povaříme. Vypneme plotýnku a necháme pod pokličkou cca 20 minut dojít. Ořechy si namočíme do vody, aby trochu změkly. Uvařenou pohanku rozmixujeme společně se sušenými rajčaty, ořechy a rajčatovým protlakem. Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou.

Krevetové špízy na asijský způsob

Ingredience:

200 g krevet
3 lžíce olivového oleje
česnek, zázvor, citronová tráva, chilli, sůl

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme marinádu – česnek, zázvor a citronovou trávu nakrájíme nadrobno, přidáme olivový olej, sůl a chilli dle chuti.

Krevety očistíme a vyloupeme (pro lepší manipulaci můžeme nechat ocásky) a naložíme do připravené marinády, kde je necháme odležet. Poté krevety napichujeme na špízy a krátce opečeme na pánvi nebo grilu z obou stran, dokud nezrůžoví.

Zeleninové jednohubky

Připravte místo tradičních chlebíčků zeleninové jednohubky. Jako podklad můžete zvolit například okurku, kedlubnu nebo jiný druh vaší oblíbené zeleniny. Pomazánku připravte například z tvarohu, který můžete libovolně ochutit (bylinkami, česnekem, křenem apod.).

  • Jednomu klasickému chlebíčku se energeticky vyrovná 30 takových jednohubek.

Více tipů, jak prožít Vánoce bez stresu a kil navíc, se dozvíte v projektu Prožij rok zdravě na www.stobklub.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jitka Řeháková Perutková: Pozdní ohlédnutí za Expedicí Sněžka 2017 aneb vždy je čas vyrazit za svým cílem a nechat se poučit životem

Ing. Málková Hana
www.stob.cz

odbornice na výživu společnosti STOB

absolventka VŠCHT (zaměření Kvalita a bezpečnost potravin) a řady výživových kurzů a seminářů

spoluautorka knih a dalších pomůcek pro rozumné hubnutí

30.11.2017 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Komentáře

1

Krista Melicharová

2.12.2017 08:30

Děkuji,určitě vyzkouším…..

2

Xcriss

15.12.2017 18:04

Prej „I masožravcům“ 😀 Nebo normálním lidem? B-)

Každopádně fajn tipy, za sebe mohu přidat recept na takovou „fejkovou“ veggie bulharku nebo prostě pomazánku – 2 červené řepy na kousky, červená čočka (250g), pepř, sůl, uvařit, dokud řepa trochu nezměkne, důkladně zcedit a rozmixovat – to je vše a výsledek je fakt vynikající!

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Jak přistoupit ke změně životního stylu, po které toužíme?

Jak přistoupit ke změně životního stylu, po které toužíme?

Životní styl každého z nás je tím, co krok za krokem a den za dnem vytváří neviditelný prostor, ve kterém se podle toho, jestli tento odpovídá potřebám naší duše, můžeme cítit plní energie, zdraví i inspirace, a nebo přesně naopak.

A patří do něho samozřejmě i řád ve stravování.

Celý článek 25.4.2019 0