Jak ušetřit kalorie o Vánocích? Recepty na dobré a zároveň zdravé chuťovky pro sváteční chvíle
Jestli očekáváte článek s několika zdravějšími alternativami smaženého kapra a mnoha variacemi na odlehčený bramborový salát, tak vás pravděpodobně zklamu.
Nejsem příliš zastáncem těchto náhražek. Vysvětlím a ukážu, kde naopak kalorie dlouhodobě ušetříme celkem bezbolestně.
Dietnější náhražky mají (v určitých případech) význam spíše v kontextu celoročního jídelníčku, ale pokud se jedná o štědrovečerní večeři, která je jednou za rok, tak proč si nedopřát to, co máme opravdu rádi, a zbytečně se trápit kaloriemi?
Jedna večeře opravdu nic neznamená – jedna porce smaženého kapra s poctivým bramborovým salátem nám, byť se jedná o kalorický pokrm (pokud máte rádi čísla, tak se může taková večeře vyšplhat třeba na 5000 kJ), hubnutí určitě nezmaří. Co se však může na naší váze neblaze projevit, je uzobávání a přejídání během celého vánočního období, počínaje Mikulášem a silvestrem konče.
Celé toto období je většinou spojeno s mnoha večírky, návštěvami a přípravou všemožných pohoštění pro rodinu a přátele. A tam už se nejedná jen o jeden den v roce a vyplatí se občas klasické pohoštění zpestřit i nějakými těmi „zdravějšími“ dobrotami. Troufám si tvrdit, že odlehčené pohoštění oceníte nejen vy, ale určitě i zbytek strávníků, kterým už budou po všech těch návštěvách lézt tradiční chlebíčky a chipsy ušima. Tipy, jak připravit dobré a zároveň „zdravé“ chuťovky, se dočtete na následujících řádcích. Nespornou výhodou je také to, že vám jejich příprava většinou zabere jen pár (maximálně desítek) minut. Tyto tipy určitě můžete využít nejen o Vánocích, ale i po zbytek roku.
Slaný koláč z knäckebrotu
Slané koláče (neboli quiche) jsou při své klasické receptuře kalorickou bombou, pokud však zvolíte vhodnější podklad i náplň, přidáte nějakou zeleninu, tak máte rázem nutričně i chuťově velmi příznivou variantu. Pokud navíc jako podklad zvolíte knäckebrot, nemusíte se trápit s těstem a máte během chvilky hotovo. Přípravu urychlí i sterilovaná nebo mražená zelenina, lze ale použít i čerstvou.
Ingredience na malý pekáček:
6 ks knäckebrotů 2 kelímky cottage 3 vejce plechovka sterilovaného hrášku s mrkví nebo jiná libovolná zelenina 40 g strouhaného eidamu nebo jiného sýru sůl, pepř
Dno pekáčku poklademe knäckebroty. Náplň si připravíme z cottage, vajec, přidáme libovolnou zeleninu (sterilovanou, čerstvou nebo povařenou – kromě kombinace hrášku s mrkví můžete použít i špenát se žampiony, zelené fazolky, brokolici, kukuřici nebo jinou vaši oblíbenou zeleninu), dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Ingredience na náplň promícháme a vlijeme na připravený podklad z knäckebrotů. Dáme péct do trouby na 180 °C. Pečeme cca 20 minut, poté přidáme strouhaný sýr a dopékáme dalších cca 20 minut, dokud není náplň ztuhlá.
Koláč můžete rozkrájet na malé kousky a podávat jako jednohubky.
Zeleninové chipsy
Smažené zeleninové chipsy, které seženete v obchodě, jsou na tom většinou nutričně velmi podobně jako klasické chipsy z brambor, ne-li hůře. Chipsy si ale můžete jednoduše připravit i doma v troubě.
Výborné jsou například mrkvové, kedlubnové, celerové nebo třeba z červené řepy – zeleninu nakrájejte na co nejtenčí plátky, ochuťte libovolným kořením (tymián, rozmarýn, kari apod.), zakápněte trochou oleje (případně můžete péct nasucho) a pečte v předehřáté troubě na 160 °C dozlatova.
Vyzkoušet můžete i křupavou variantu cuketových chipsů s parmezánem.
Ingredience:
200 g cukety 2 lžíce parmezánu
Cuketu nakrájíme na tenké plátky a obalíme ve strouhaném parmezánu. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 160 °C dozlatova, v průběhu pečení cuketové chipsy obrátíme, aby se pekly rovnoměrně.
„Paštika“ z pohanky a sušených rajčat
Touto „paštikou“ potěšíte nejen vegetariány, ale určitě si pochutnají i masožravci.
Ingredience:
100 g pohanky (v suchém stavu) 50 g sušených rajčat 30 g vlašských ořechů 30 g rajčatového protlaku stroužek česneku sůl, pepř, paprika
Pohanku propláchneme a zalijeme vroucí vodou (zhruba v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody). Osolíme, můžeme přidat i prolisovaný česnek a minutku povaříme. Vypneme plotýnku a necháme pod pokličkou cca 20 minut dojít. Ořechy si namočíme do vody, aby trochu změkly. Uvařenou pohanku rozmixujeme společně se sušenými rajčaty, ořechy a rajčatovým protlakem. Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou.
Nejdříve si připravíme marinádu – česnek, zázvor a citronovou trávu nakrájíme nadrobno, přidáme olivový olej, sůl a chilli dle chuti.
Krevety očistíme a vyloupeme (pro lepší manipulaci můžeme nechat ocásky) a naložíme do připravené marinády, kde je necháme odležet. Poté krevety napichujeme na špízy a krátce opečeme na pánvi nebo grilu z obou stran, dokud nezrůžoví.
Zeleninové jednohubky
Připravte místo tradičních chlebíčků zeleninové jednohubky. Jako podklad můžete zvolit například okurku, kedlubnu nebo jiný druh vaší oblíbené zeleniny. Pomazánku připravte například z tvarohu, který můžete libovolně ochutit (bylinkami, česnekem, křenem apod.).
Jednomu klasickému chlebíčku se energeticky vyrovná 30 takových jednohubek.
Ačkoliv to zní jako sebechvála, publikace Kalorické tabulky je svým způsobem skutečně jedinečná.
Kuchařek je na knižním trhu hromada. Kdejaká celebrita dnes sepíše svých pár receptů a jde s tím mezi čtenáře. Sám bych ostatně mohl vydat knihu 50 obědů pro děti doma v době koronaviru.
Tímto článkem rozhodně nechceme podporovat pití alkoholu, ale ukázat, že když si člověk začne hlídat vyvážený jídelníček pomocí TABULEK, nemusí se hned zřeknout všech svých libůstek.