Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jarka Matoušková: Sliby chyby! Obchodníkům s iluzemi se vyhněte obloukem!

Zázračné a zaručené prostředky na hubnutí. Falešné naděje, falešné sliby, falešné účinky, falešné reference, falešné emaily. Hluché linky, prázdné peněženky.

Jsme opravdu nepoučitelní? Naše lenost přináší zisk, ale ne nám!

Novoroční období představuje pro obchodníky s iluzemi dokonalé žně. Je to logické. Máme plná a spokojená, nebo ale také přemírou hojnosti nespokojená bříška, velká předsevzetí. A na polici čeká na otevření zakoupený zázračný prostředek, který počínaje 2. lednem začneme nadšeně aplikovat. Ve falešné bláhové naději, že za prvních 14 dní máme dole minimálně 10 kilo.

Tato situace se u mnohých opakuje s železnou pravidelností každý rok. Zázračné přípravky na hubnutí agresivně útočí ze všech stran. Proč? Protože jsme od přírody líní a protože všechno chceme rychle. Protože sedět, nemuset se moc hýbat, dopřávat si oblíbené kalorické dobroty a přitom hubnout je snem mnoha obézních lidí. Obchodníci s iluzemi to moc dobře vědí a agresivně nám vnucují přípravky slibující rychlé a snadné, ale naprosto nereálné hubnutí.

Obchod s iluzemi jako nejvýnosnější kšeft

Obchod s iluzemi je starý jako lidstvo samo. Lišil se jen nabídkou a poptávkou. Troufám si tvrdit, že od začátku 20. století má největší nabídka iluzí a současně největší poptávka po zázracích své jméno – HUBNUTÍ .

Jen dnes, kdy píšu článek, na mne vyskákalo na dvacet sponzorovaných příspěvků na ten úplně nejjednodušší způsob hubnutí. Cituji: „Nový den, nová postava“, „Nejrychlejší zhubnutí, díky kterému i líní zhubnou“, „Změňte svůj odraz v zrcadle užíváním zázračného ovoce“, „ Zhubněte ve spánku“. A mohla bych pokračovat. Na jednom nejmenovaném e-shopu je na šesti stránkách hned 198 přípravků zaručujících bezpracné zhubnutí. A to tam nejsou největší „hity“ současnosti, protože ty si jejich distributoři prodávají raději sami. S garancí spokojenosti a vrácením peněz, když spokojeni nebudete, jak jinak.

Co osobně považuji za největší drzost, jsou falešné osobní blogy osob, které údajně pomáhají lidem se změnou životního stylu a úspěšným zhubnutím. Mezi ně patří „super přírodní“ přípravek z úžasného asijského ovoce, díky kterému zhubne člověk 10 kg za 14 dní, protože „viděli jste někdy obézního Asiata“? Já tedy jich viděla dost, ale zřejmě jim zůstalo toto ovoce utajeno. Stejně agresivní slibotechnou je jistý domácí odsávač tuku nejmenovaného pana profesora, díky kterému za 4 dny (slovy čtyři), zhubnete 26 kg.

Proč nezhubneme 10 kg za 14 dní?

Záleží na tom, co si pod hubnutím představujeme. Většina lidí s nadváhou či obezitou stoupne na váhu a vidí úbytek hmotnosti. A jásá. Jenže z čeho se takový úbytek hmotnosti skládá? V první řadě to bude voda, pak svalová hmota a nakonec tuk, který je nejvíc tvrdošíjný a nejvíc nebezpečný. Pokud si pod slovem „hubnutí“ správně představujeme spalování nadbytečného tělesného tuku, pak je to z fyziologického nemožné. Vzpomeňte si, jak dlouho jste si tukové polštáře pěstovali?

  • A víte proč? Protože tukové buňky mají schopnost měnit svůj objem a nafukovat se.

Co se děje, když tloustneme?

Hodně zjednodušeně: Buňky vyrábí tuk a plní skladovou zásobárnu, co se vejde. A tukové sklady jsou nafukovací. Když už nejdou nafouknout (je to jako balónek, taky by jednou praskl), jednoduše si ve skladu vyrobí tukovou buňku novou, prostě nový regál, kam si tuk pěkně štosuje.

  • Když chceme hubnout zdravě, musíme snižovat tělesný tuk, likvidovat tukové regály a jejich zásobárny.

Vyprázdnění zásobáren tukových buněk není otázkou čtrnácti dní. Je to dlouhá a náročná cesta. Záleží na tom, kolik regálů musíme vyprázdnit. Pozvolna redukovat množství nadbytečného tuku, donutit buňky zbavit se nadbytečných skladovacích prostor a naučit je pracovat s tímto sníženým počtem. A k tomu je po úspěšné a zdravé redukci ještě nutné započítat stabilizační fázi, díky které nenastane nezdravý jojo efekt – a která může trvat až půl roku.

Extrémní hubnutí? Vezměte rozum do hrsti!

Zhubnout se ale dá skutečně také extrémně, a to díky totální hladovce. Za týden klidně sedm až osm kilogramů, záleží na výchozí hmotnosti. Čím je vyšší, tím je i úbytek vyšší. Ale to není vůbec zdravé. A navíc je zcela nemožné sníženou váhu udržet. V takovém případě se pochopitelně nejedná o hubnutí, ale o hazard s vlastním zdravím, likvidaci metabolických procesů a o cestě do pekel.

Tělo jako důkaz

Když jsme přišli na svět, dostali jsme tělo. Naše tělo s námi bude pořád. Od prvního nadechnutí až do posledního úderu srdce. Můžeme ho milovat, nenávidět, přijmout, nebo odmítat, ale to je všechno. Jiné prostě nedostaneme. Nevztahuje se na něj záruka, nemůžeme ho vrátit ani vyměnit za jiné. Ale můžeme ho s naší pomocí upravit. Nohy mu sice neprodloužíme, ale konkrétně štíhlejším dokážeme tělo udělat. Musíme s ním dosáhnout soulad a respektovat ho v zájmu toho, aby bylo zdravé.

  • Když ho budeme poškozovat nebo ignorovat jeho signály, porouchá se.

Každá bajka má ponaučení

Holky a kluci, dámy a pánové, patříte mezi věčné dietáře, znáte a vyzkoušeli jste snad všechny diety, které kdy vznikly? Koupili jste snad každou tabletku slibující rychlý efekt zhubnutí či pili zázračné čaje? Jedna moje klientka si koupila speciální čaj na hubnutí a pečlivě dodržovala návod. Tedy pila čaj, jedla, co chtěla, nehýbala se.. A přibrala za měsíc 5 kg. Když přišla ke mně, popovídala o svém snu o štíhlé postavě a strastiplné cestě za ní. Na otázku, proč se rozhodla změnit svůj postoj a přijít, odpověděla: „Kdyby něco fungovalo, nebyla bych tady.“

Pořád bláhově, stejně jako ona, věříte, že ten kýžený efekt jen zázrakem jednou musí nastat? Utratili jste za naivní očekávání spousta peněz? A to jste třeba měli ještě velké štěstí, že jste neměli ani tušení o mýdlu na hubnutí, které „rozpouští“ podkožní tuk, ani o zeštíhlujících pyžamech nebo skořicových zábalech.

  • A tak se houpete, houpete a houpete, až je čas si říct, že z téhle pitomé houpačky slezete, abyste si nezničili zdraví. Takže rozhoupat se pořádně, začít ve vlastní hlavě, s vlastní odvahou, vlastním chtěním a vlastním definitivním rozhodnutím.

Pět tipů, jak neskočit na špek obchodníkům s iluzemi

  1. Čím víc kilo slibuje nějaký přípravek za krátkou dobu zhubnout, tím spíš půjde o podvod.
  2. Když neznáte složení a nevíte proč po něm zhubnete tak „úžasně rychle“ jako figuranti na fotkách, asi nebude jejich příběh pravdivý. Často jsou tito lidé najatí statisté, fotky upravené ve photoshopu nebo prostě stažené někde z internetu.
  3. Když je možné „zázrak“ objednat jen poštou, slibům, že pokud nezabere, peníze vám vrátí, nevěřte. Je to o tom, že obchodní podmínky, pokud tam jsou, malými písmenky oznamují, že zboží musíte vrátit v neporušeném balení a sdělit důvod, proč ho vracíte. V tom lepším případě. V tom horším, ho nemáte kam vrátit ani kam napsat.
  4. Počítejte s tím, že e-maily nefungují, linky jsou hluché, reklamní osobní blogy statické a nemůžete přidat ani nespokojený komentář. Navíc by to málokdo udělal, aby se „neztrapnil“, kdyby náhodou někdo známý jeho komentář viděl.
  5. Než si tedy objednáte nějaký přípravek, který vám slibuje rychle a bez námahy zhubnout, zamyslete se nad otázkou: Proč nejsou všichni štíhlí, když je na trhu tolik přípravků na hubnutí?

Nevyhazujte peníze za iluzi

Neříkám, že některé přípravky nemohou podpořit vaši snahu, ale jen za vaší účinné pomoci. Ale zapomeňte na falešné sliby z falešných osobních blogů, typu „Když váš přípravek ´PM´ nebude fungovat, klidně naberu zpátky 53 kilo, které jsem za 3 měsíce shodila“, atd.

Jedinou z možností, jak se zbavit nadbytečných kil a dostat tělíčko s dušičkou do pohody, je úprava stravy a životního stylu. Přemýšlet o tom, co, jak a kdy jíme, co a kolik toho vypijeme. Zaměřit se na stravu energeticky vyváženou, která nás spolu s adekvátním výdejem energie zbaví nadbytečných kil tuku, posílí organismus a poskytne tělu prostor bránit se nemocem. Buďte rozumní a používejte selský rozum. A nezapomeňte se, když nevíte kudy kam, poradit se skutečným odborníkem, který neslibuje zázraky. Někdy je to opravdu věda a sami se do toho nepouštějte, pokud nevíte jak.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Etiketa návštěv: Návštěvy by se neměly do jídla či pití nutit a další užitečné rady

Mgr. Matoušková Jaroslava
www.fitalita.cz

  • Majitelka výživové poradny Fitalita
  • Kouč pro zdravé stravování
  • Autorka metody Synergie potravin
  • Nepřítel univerzálních jídelníčků, všech extrémů, vnucování doplňků stravy a pochybných zázraků

28.12.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024