Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak si vybrat restauraci, kde se naobědváte bez pocitu viny

„Pane vrchní, prosím jednu svíčkovou!“ – Tak takhle teda ne. Sami byste se však divili, že i v restauraci IV. cenové skupiny se dá občas poměrně vyvážené najíst.

I když samozřejmě, pokud kuchař neumí nic jiného než smažák a svíčkovou, pak bude pro vás jistě vhodnější najít si čas a uvařit si oběd doma nebo si v supermarketu koupit celozrnné pečivo a něco rychlého k tomu.

Ne každý má ale možnost připravit si oběd do krabičky, a tak jsme často závislí na kantýnách a restauracích, kde si musíme zvolit z toho, co zrovna nabízejí. Občas tedy bezradně hledíme na jídelní lístek a říkáme si: „Tak a teď, babo, raď, co si mám vybrat“. Tak já tedy poradím!

Zaprvé – mějte na paměti, že je vždycky lepší nějaký oběd než žádný. Oběd by měl tvořit asi 25 -30% z energie, kterou během dne přijmete. Pokud oběd přeskočíte nebo naopak sníte něco příliš těžkého, pak se to může odrazit na vaší výkonnosti v práci, protože se můžete cítit unaveni nebo podrážděni.

Dále také platí, že stejně jako jedno zdravé jídlo vás neudělá štíhlejší, tak ani po jednom nezdravém jídle nepřiberete tři kilogramy tuku. Pokud si zkrátka nebudete moct vybrat v restauraci nic vyváženého, pak tomu přizpůsobte jídelníček v průběhu dne. Mějte ale na paměti, že když se takto budete stravovat každý den, pak se to projeví na vaší postavě. A to určitě nechcete.

Výběr vhodné restaurace

Při hledání vhodné restaurace berte v potaz všechna zařízení, která máte na dosah chůzí v době své polední pauzy. Vždyť i svižná procházka se počítá do výdeje!

Indické a čínské restaurace – těm se raději vyhýbejte. Mají totiž v oblibě přidávat do jídel nadměrné množství oleje, másla a soli.

Italská restaurace – zvolte kuřecí nebo hovězí maso, vepřový biftek nebo panenku, salát, rizoto nebo nezapékané těstoviny (bez smetany).

  • Nepodporujte „české“ Italy v jejich oblibě smetanových jídel, velkého množství oleje a opečené slaniny. Nezapomínejte na přílohu, ať už pečivo nebo vařené nebo opečené brambory.

Jednou za čas si samozřejmě můžete dát i pizzu se šunkou nebo tuňákem, ale v tom případě volte jen poloviční porci a zbytek vezměte kolegyni. Bude jistě ráda!

Japonská restaurace – tam si můžete dát sushi, které je plné složených sacharidů, kvalitních bílkovin a zdravých tuků, a miso polévku, jež obsahuje mořské řasy.

Vietnamská restaurace – zde zvolte nesmažené jarní závitky nebo polévku phobo.

Vegetariánské a veganské restaurace – tam si snadno zvolíte vyvážené jídlo. Jen místo smažených karbanátků, smetanových omáček, tučných sýrů nebo vegeburgerů s porcí hranolek dejte přednost velké porci zeleniny s přílohou. A k tomu nezapomeňte na bílkoviny v podobě alternativy masa jako je tempeh, tofu, seitan, apod.

Výběr vyváženého pokrmu

Pokud se budete prodírat nabídkou jídla, kterou restaurace nabízejí, pak je vhodnější vyhýbat se všem jídlům obsahujícím smetanu (smetanové omáčky, krémové polévky, apod.), smaženým jídlům (řízek, hranolky, cibulové kroužky, smažené taštičky, smažené nudle apod.) a tučným jídlům (hamburgery, slanina, vepřové maso, sýrové omáčky, zapečená jídla s bešamelem a sýrem, apod.).

Neznamená to, že byste měli zůstat jen u salátu s kuřecím masem bez zálivky. Jak říkaly naše babičky: „Polévka je grunt“. Pokud je tou polévkou vývar nebo zdravě zahuštěná polévka, pak směle do ní! Sytou čočkovou nebo zelňačku si ale raději nechte zabalit s sebou a dejte si ji raději na oběd místo hlavního jídla s pečivem nebo k nim volte už jen lehčí salát.

Salát je tak trochu samotnou kapitolou. Může se z něj totiž stát i kalorická bomba. Dejte si na něj proto raději restované kuřecí prso nebo tuňáka s vejcem než slaninu. Místo majonézových dresinků volte raději ochucení balzamikovým octem a pepřem a nezapomeňte na dostatečnou porci pečiva.

Sami jistě uznáte, že hranolky, krokety ani smažené nudle nejsou zrovna ideální přílohou. Nemusíte se ale nutit do celozrnných těstovin, bulguru nebo kuskusu. Jako přílohu můžete zvolit i obyčejné vařené brambory, rýži, těstoviny, dokonce i (bílé) pečivo a jednou za čas i knedlík.

  • Jen mějte na paměti, že byste měli během dne doplnit potřebné množství vlákniny.

Abyste měli krásnou pevnou postavu, musíte do těla dostat i dostatečnou dávku kvalitních bílkovin. Ty získáte z kuřecího, krůtího, králičího, rybího, libového vepřového a hovězí masa nebo jiných alternativ masa.

Nejvhodnější je úprava restováním, grilováním nebo vařením.

Vyhýbejte se smaženým jídlům a také těm se smetanovou nebo sýrovou omáčkou. Pokud však nebudete mít na výběr, tak si klidně dejte řízek, ale raději s vařeným bramborem. A tatarku si ke smažáku také spíš odpusťte.

Jak odhadnout velikost porce?

Doufám, že nikoho z vás nenapadlo tahat si kuchyňskou váhu do restaurace! Jednoduchá rada zní: Jez do „polosyta“, pij do „polopita“. Tedy spoléhejte na své vlastní pocity. Zbytek jídla si můžete nechat zabalit s sebou.

  • Pokud ve vámi vybraném jídle bude naopak něco chybět (např. zelenina, dostatek bílkovin nebo příloha), pak tomu uzpůsobte jídelníček v průběhu dne.

Další variantou je řídit se tzv. zdravým talířem, jenž říká, že většinu talíře by vám měla zabrat zelenina, čtvrtinu příloha a čtvrtinu nějaký zdroj bílkovin (maso nebo jeho alternativa, luštěniny, vejce, sýr apod.).

Se zeleninou je to ve většině restaurací docela bída, a proto si snažte vybrat takové jídlo, aby obsahovalo aspoň nějakou zeleninu, a zbytek můžete dohnat pak na svačinu. Naopak s přílohou obvykle kuchaři nešetří, a tak v některých restauracích dostanete až o polovinu více, než byste měli sníst. Porci masa můžete odhadnout podle vaší dlaně. Snězte tolik, kolik se vám do ní vejde.

Nebojte se zeptat

Pokud si nevíte rady, ptejte se obsluhy! Ať už je to složení jídla, jeho úprava nebo velikost porce. Měli by být schopni zjistit tuto informaci v kuchyni. Dále můžete zkusit zapůsobit silou vaší osobnosti a vyžádat si vařené brambory místo hranolek, přírodní řízek místo smaženého, salát bez dresinku nebo maso bez sýrové omáčky. Reakce obsluhy může být různá. Obvykle mi ale v dobré restauraci vždy vyšli vstříc.

  • Ilustrační fotografie jídel – archiv autorky

Začněte si hlídat svůj jídelníček ještě dnes!

Zapisujte si jídla do aplikace www.kaloricketabulky.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Neslavné diety slavných

Lenka Zelená fazolka
https://www.zelenafazolka.cz

28.2.2018 Články, Recepty a výživa

Související články