Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pánevní dno, drahokam na samém dně naší kostěné pánve: Víte, které zdravotní problémy má jeho špatný stav na svědomí?

Přijde vám označení pro pánevní dno „drahokam“ přehnané?

Tak pozorně čtěte a jistě mi pak dáte za pravdu, že je třeba se k našemu pánevnímu dnu (a nejen k němu) chovat  jako k ušlechtilému drahokamu.

Co je to to pánevní dno?

Představte si jej jako svalovou misku či jakousi zátku na dně naší kostěné pánve. Rozhodně však neplní jen funkci zátky, aby nám spodem nevypadly orgány malé pánve. Je tak 2-3 cm za našimi otvory, u žen je třikrát perforované, u mužů dvakrát. Pánevní dno funguje jako celek v několika vrstvách – dle toho, kdy jaká je zrovna potřeba. Svaly pánevního dna působí proti tíze orgánů a veškeré tíze trupu. A když je potřeba, tak si musí i pěkně máknout a zabrat. U některých žen to bývá problém (hrozí pokles orgánů). U mužů se zas většinou setkáváme s pánevním dnem přetíženým, což také není žádná výhra, ale i u nich se setkáme s pánevním dnem povoleným.

Svaly pánevního dna patří do tzv. hlubokého stabilizačního systému páteře – zkráceně HSSP. Poslední dobou se můžeme setkat s označením CORE. Ono totiž naše pánevní dno musí reagovat na naši bránici a spolupracovat s ní. Ta v podstatě při nádechu na něj vytváří tlak tím, že stlačuje orgány v břišní dutině uložené, z vrchu dolů a dostraš. A pánevní dno musí tento tlak udržet. Přidejte si k tomu období těhotenství a mateřství, když žena zvedá své dítě nebo jen nákup. A to už je pořádný důvod k tomu, proč cvičit pánevní dno a hýčkat si ho.

Proč si hýčkat své pánevní dno?

Pokud nemám své pánevní dno v kondici, tedy pevné, pružné, ale i relaxované, vystavuji se tak celé řadě zdravotních problémů:  bolesti zad, inkontinence, neschopnost otěhotnět, potíže při sexu, menstruační bolesti, potíže při vyprazdňování, předčasná ejakulace, neblahý vliv na prostatu a další.

  • A nejen jich! Neboť pánevní dno není jen fyzický sval, je zároveň emoční barometr a energetické čerpadlo.

Z tohoto hlediska se můžeme bavit o nastřádaných a uzavřených emocích v našem pánevním dnu a celé oblasti pánve. Kvůli tomuto nesouladu můžeme řešit různé záněty, mykózy, cysty. A pokud toho už bylo přespříliš, tak i taková onemocnění, která vedou k hysterektomii. Za zmínku stojí i nesnadné zdravotní projevy spojené s menopauzou apod.

Naproti tomu zdravé pánevní dno, které v kondici je, nám zajistí radost a chuť do života, vitálnost, ženské či mužské sebepřijetí, sebevědomí, vášnivost, sexappeal. Navrátí chuť se milovat. U žen zároveň pozitivně působí na schopnost otěhotnět, ovlivňuje průběh a délku porodu.

Jak správně cvičit pánevní dno?

O pánevním dnu toho na internetu najdete spoustu. Můžete si prohlédnout anatomické obrázky, pustit videa se cvičením, nebo přečíst několik článků. Přesto se spoustě žen i mužům  zdravotní problémy nelepší, a dokonce se zhoršují v důsledku nesprávného cvičení či přetížení. Diskutabilní jsou dokonce i nejvíce známé a rozšířené Kegelovy cviky.

Ale proč? Jednak pánevní dno není jen sval s funkcí vtáhni – povol, jak jsem zmínila výše, ale má své emoce a energii. Proto se musíme dívat na naše pánevní dno celistvěji. Necvičit jen fyzickou část, ale věnovat se i té emocionální, tedy psychosomatické a energetické rovině. A dokonce tzv. patrům, které s pánevním dnem také úzce souvisí.

I muži mají své pánevní dno

Budeme-li se bavit o mužském pánevním dnu, tak u nich se řeší zas problémy jiné. Jejich pánevní dno není 3 x perforované a není vystavené tlaku plodu/dítěte v těhotenství anebo narušováné obyčejným pohlavním stykem. Dalo by se říci, že muži jsou na tom lépe. Ale posílením pánevního dna může muž kontrolovat kvalitu erekce a pozitivně prodloužit čas pohlavního styku, ale i sílu vyprazdňování močového měchýře. Velká část mužů trpí na stažené pánevní dno nebo na jeho dysbalanci, kdy některá vlákna jsou uvolněná, jiná v hypertonusu neboli ve stažení/křeči. Tento jev není nijak ideální pro prostatu a tzv. kostrčový syndrom, který doprovází bolesti v oblasti pánve, ale i v zádech a končetinách. Pokud muž podstoupil operaci v oblasti svého pánevního dna (prostata, hemeroidy), tak i pro něho je velmi důležité naučit se správně posilovat a především relaxovat svaly pánevního dna.

Jak prověřím kondici pánevního dna?

Nejste-li si jisti, jak vaše pánevní dno na tom je, tak se můžete jednoduše otestovat. Jeden z testů se provádí tak, že při močení zastavíte proud moči na pár sekund a teprve pak dokončíte potřebu. Neberte to jako cvičení, ale opravdu jen jako testování síly vašeho pánevního dna. Častým opakováním byste si mohli přivodit zbytečné problémy.

Další možností je zavedení prstu do pochvy, u pánů do konečníku. Vzpomínáte na ony 2-3 cm? Tak v těchto místech by měl nastat stlak zavedeného prstu. Nevytvářejte tlak povrchovými svěrači, ty máme zpravidla všichni v pohodě (pokud jsme se nestali obětí nějakého násilí, neopatrného sexu, těžkého porodu či operace, která svěrače přerušila.)

Máte-li pánevní dno oslabené, neucítíte stlak, nezastavíte proud moči. Pokud je vaše pánevní dno přetížené, v dysbalanci, projeví se to v podobě některých neduhů. Bolestivost v kříži, SI skloubení, v pánvi, v podbřišku, při pohlavním styku, bolestivá menstruace, u žen zpravidla vyšší hlas a napětí v oblasti krku, žvýkacích svalů a pantů.

Bez relaxace není akce

Bez relaxace není akce! Tak toto si zapamatujte a můžete si to dát jako mantru. Opravdu tomu tak je. A než se vrhnete do cviků pánevního dna, tak se nejprve naučte své pánevní dno vnímat a relaxovat ho. Pokud se nenaučíte zbavit se napětí z pánevního dna, je nemožné, aby s vámi pánevní dno komunikovalo. A když, tak zas ve špatných vzorcích a stereotypech, který jen zhorší už váš problém.

  • Jedna relaxační technika na pánevní dno je, že se položíte na záda, pokrčené nohy na šíři boků a s chodidly opřenými o podlahu, ruce si dáte na podbřišek, zavřete oči a představujete si, jak celá oblast pod vašimi dlaněmi měkne, stává se jemná, hebká, šťavnatá až tekutá. Dejte mu čas. Vaše pánevní dno se nedokáže uvolnit najednou, ale uvolňuje se v několika skocích.

Necvičte jen sval

Jako fitness trenérka jsem se setkala s celou řadou učení a technik aktivace pánevního dna. Až jednoho dne jsem objevila Metodu 3×3 cvičení pánevního dna (autorkou je Renata Sahani). A najednou to všechno do sebe zapadlo a já jsem se stala lektorkou, která ráda tuto metodu šíří dál na celodenních či docházkových kurzech a těším se z toho, jak toto ucelené, celostní cvičení, ženám pomáhá (vedu kurzy jen pro ženy).
Díky cvičení si můžeme srovnat menstruační cyklus, zvýšit hormonální hladinu, zkrotit projevy menopauzy, rodit přirozeně bez nástřihu, může se zadařit a vy otěhotníte, prodloužíte si milostný akt, vyplavíte zármutky z potratu, ztráty dělohy, vaječníků, varlete, probudí se ve vás zapomenutá vášeň, rozhoří oheň a další blahodárné účinky.

Metoda 3×3

Toto cvičení je komplexní, promyšlené a ucelené. Propojují se v něm poznatky západní moderní medicíny s moudrostí východních cvičení (s důrazem na psychosomatiku). Výhodou je, že je naprosto fyzicky nenáročné, takže jej zvládne každý. Pokud vás zajímá, co se skrývá za oněmi trojkami, tak vězte, že to není jen malá násobilka, ale propojení tří rovin (fyzické, emoční, energetické) s třemi patry (krk, pánev, chodidlo). A v tomto právě je Metoda 3×3 tak jedinečná a účinná. Neřeší jen sval či pánevní dno jako celek, ale dívá se na něho v souvislostech a komplexně.

  • První rovina fyzická, tělo. Naučíte se lokalizovat pánevní dno. Zjistíte, jak správně aktivovat vrstvu po vrstvě své pánevní dno.
  • Druhá rovina psychosomatická, emoční. Objevíte emoce ve vašich svalech i kostech a pomocí bioenergetických cvičení je snadno dostanete ven. Ty jsou založeny na předpokladu, že emoce nejsou v hlavě, ale právě ve svalech, kostech, orgánech a v našem celkovém držení těla. Témata tu jsou, strachy, úzkosti, traumata, chuť do života, agrese, únavový syndrom. Nabuzení, probuzení pánevního dna, či naopak jeho relaxace a uvolnění.
  • Třetí rovina energetická, souvisí s 1. čakrou a našimi pohlavními orgány. Témata tu jsou naše energie v pánvi a celková radost, vitalita, sexappeal, tvoření, zakořenění, zvýšení hormonů ve vaječnících.
  • První patro krku. Zas se na něj díváme ze tří rovin. Blokády na krku, postavení páteře, komunikace, štítná žláza, lebeční čerpadlo energie.
  • Patro pánve a jeho tři roviny. Již jsem popsala výše. Souvisí i s bráničním patrem/pancířem, tudíž se přidá správná funkce dechu a celkové nastavení naší postury/našeho držení těla.
  • Patro chodidla a jeho tři roviny. Správná chůze a její nácviky. Hallux Valgus, plochá noha, podpatky, přetížení, to vše se odráží v našem pánevním dnu a nesvědčí mu. Jak si v životě stojíme, jak jsem spjati se zemí, vědomá chůze.

Metoda 3×3 není žádný nováček, je prověřena více jak deseti lety a množstvím žen, které se tuto metodu naučily, praktikují ji a mají s ní skvělé výsledky. Vymizení či zlepšení zdravotních potíží i psychosomatických projevů.

Obtíže, jež souvisejí s pánevním dnem:

  • Únik moči, inkontinence
  • Nepravidelná, či bolestivá menstruace, hormonální nerovnováha, gynekologické potíže
  • Obtíže s otěhotněním, porodem
  • Pokles pánevního dna, pokles dělohy či jiných orgánů v malé pánvi
  • Bolestivé milování či nechuť k němu, snížení libida
  • Bolesti v kříži a zad, křeče v podbřišku, ale i špatné dechové návyky
  • Pánevní dno souvisí ovšem i se vztekem, strachem, úzkostí, agresivitou, napětím i smutkem
  • Jsou v něm zakořeněné špatné prožitky a traumata, sebepřijetí, vztah k ženství, mužství a sexualitě
  • Únava – jsme nekreativní, nevášnivé, chybí náboj a uniká nám životní energie.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky: Kam zmizela vláknina? Jen žádnou paniku!

Mirka Niké Mokanu
www.fitpanevnidno.cz

 

31.8.2018 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024