Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Eliška Růžičková: Proč CrossFit?

Veliký fenomén dnešní doby. Co to vlastně ale CrossFit je?

Řada lidí tápe a neumí tento sportovní pojem zařadit. Píši záměrně slovo „pojem“…

Mohli bychom totiž CrossFit nazvat obchodní značkou, která zahrnuje velmi všestranný pohybový režim. Vychází ze stejné myšlenky komplexní fyzické připravenosti, jakou šířil Sokolský spolek v čele s Miroslavem Tyršem.

Pokud se setkáte s názvem funkční fitness, který většina tělocvičen dnes již používá, jedná se prakticky o totéž, jen se tyto gymy a tělocvičny nehonosí zakoupenou originální licencí CrossFit. Ta bohužel stojí nemalé peníze. Co se týče sportu samotného, tak abych řekla pravdu, nezažila jsem teď aktuálně na trhu fitness a sportu nic komplexnějšího, než je právě CrossFit. Přes tanec, aerobik a pak i dokonce běh jsme se postupně dostali až k tzv. OCR závodům (extrémním překážkovým běhům). OCR závody jedou poslední roky také na obrovské vlně popularity, která už pohltila mnoho hobbíků i profíků. Ale to co nám nabídl CrossFit – funkční fitness,  je zatím pro nás nepřekonané.

Jsme s manželem oba tělocvikáři, trenéři, rodiče a snad i proto propagujeme pohybovou všestrannost. Je podle nás důležité, aby se lidé (člověk) pohybově rozvíjeli na všech frontách. Snad možná i kvůli tomu, s čím se dnes a denně setkáváme ve škole na tělesné výchově – s generací 21.století. Základní dovednosti jako se rozběhnout, skočit nebo unést sám sebe je někdy velký problém. Velmi pokulhává i obratnost. Největším problémem „nepohybu“ je dle mého názoru zdravotní aspekt. Můj výčet je celkem dlouhý. Držení těla, zvýšená úrazovost při banálních pohybech, obezita, respirační problémy, hyper tenze, špatná kloubní mobilita v oblasti zápěstí, kotníků, kyčlí… Myslím, že byste mě určitě doplnili a to nemluvím o psychickém stavu dětí. Jsou patrné i veliké rozdíly ve výkonnosti a chuti do pohybu se vůbec zapojit. Některé děti jsou velmi nadané, ale to jen proto, že se věnují sportu mimoškolně. A pak následuje většinou veliký propad, protože se najdou děti, které nedělají prakticky nic. Ale to už jsme se dostali úplně jinam. Mnohdy vše souvisí se vším.

Co si představit pod pojmem CrossFit?

Soubor všech možných pohybových úkonů, které jsou zaměřené na celé tělo. Asi ty nejzákladnější pohyby a jejich variace jsou dřepy, shyby, kliky, běh, nejrůznější cviky s náčiním (švihadla a podobně) a to ve vysoké intenzitě. Vše bývá dost často provozováno s přidanou zátěží v nejrůznějších modifikacích a kombinacích základních cviků – s medicinbaly, kettlebelly, olympijskou osou, jednoručkami, atd.

S čím se v CrossFitu setkáte? (řazeno náhodně)

  • Atletika
  • Gymnastika
  • Plavání
  • Vzpírání
  • Cyklistika
  • A jiné další sportovní disciplíny, kde pracujete s vlastní vahou nebo těžkým břemenem
  • Dokonce jsme se setkali i se střelbou na terč

CrossFit prověří všechny vaše pohybové schopnosti i dovednosti,  jako jsou rychlost, síla, vytrvalost, obratnost, flexibilita…

Co nám CrossFit dal?

  • nový rozměr a pohled na tvorbu tréninkových jednotek
  • všestrannou fyzickou zdatnost (kondice, síla, mobilita…)
  • nové přátelé
  • motivaci na sobě pracovat (nové cíle)
  • mozoly (smích)
  • pevnou vůli
  • trochu víc svalíků (smích)

Co nám CrossFit vzal?

  • čas na hospodu
  • krásné hladké dlaně (smích)
  • komfortní zónu při tréninku
  • mně osobně prsa a manželovi „pupek“ (smích)

Jak začít s CrossFitem alias s funkčním fitness?

V ČR existuje již řada crossfitových boxů (tělocvičen) a popřípadě gymů, kde můžete začít. A jak už je to bohužel u všech sportů, úroveň kvality trenérů i zázemí se různí od podlahy ke stropu. Určitě je dobré dát na doporučení a recenze. Někdy si někteří pletou CrossFit se zavodní a hobby verzí a klientům sestavují tréninky velmi náročné. Jejich tělo ještě není připraveno na takovou zátěž a pak to s sebou může nést fatální následky. Což pak někteří nezasvěcení vnímají jako velmi nevhodný a nezdravý sport.

Buď tedy doporučujeme kurzy pro úplné začátečníky, které jsou většinou uváděny v nabídce jako On Ramp. Kde vás postupně připraví fyzicky tak i technicky. Stačí zadat do vyhledávače „on ramp kurz“.

  • A nebo můžete zvolit naši cestu, která byla ještě delší.

Musím jen podotknout, že my jsme od malinka vedení ke sportu a máme velikou výhodu oproti mnoha mladým lidem, kteří začínají tzv. od píky. Takže náš pohybový benefit je celkem na slušné všestranné úrovni. Nejdříve bychom začali navštěvovat tréninky typu kruhový trénink, HIIT, TRX … (cokoliv, kde pracujeme hlavně s vlastní vahou těla – bodyweight cvičení). Opravdu zapracovat na všestranném základu. Všude, kde se postupně dostanete do kondice, abyste zvládali absolutně pracovat se svou vlastní vahou (dřepy, kliky, shyby…). Zařadila bych určitě nějakou cardio aktivitu jako běh, kolo, veslování, in-line apod. Co se týče gymnastických dovedností (kloubní pohyblivost, flexibilita) bychom klidně doporučili jógu. A samozřejmě v rámci tréninku by bylo skvělé nezapomenout na kondiční plavání. Vše se dá zahrnout do volnočasové aktivity i s rodinou a přáteli. Ale to už můžete ovlivnit jen vy sami. Velikým problémem by mohlo být VZPÍRÁNÍ! Tady je každopádně potřeba dbát na naučení kvalitních základů techniky pod zkušeným vedením.

Až budete ve fázi pohybového hladu a chutě se posunout, tak pak doporučujeme už i konkrétní přípravu na nějaký ten závod, kde prověříte, jak jste na tom a zjistíte na čem pracovat. Ale pokud jste na začátku této cesty, o závodním CrossFitu si nechte zatím raději zdát. Všechno má svůj čas.

Pro zajímavost: (zdroj: Instagram @cfff_cz)

Minimální požadavky pro účast na Mistrovství České republiky ve funkčním fitness (kvalifikace na MS v Londýně  2018)

Ženy:

  • Snatch – 60kg
  • Squat Clean and Split Jerk – 75kg
  • Deadlift – 120kg
  • Unbroken Ring Muscle–up – 2 reps
  • Handstand Walking – 5m unbroken
  • 2000 m Row – pod 8 min

Muži:

  • Snatch – 90kg
  • Squat Clean and Split Jerk – 110kg
  • Deadlift – 175 kg
  • Unbroken Ring Muscle–up – 8 reps
  • Handstand Walking – 5m unbroken
  • 2000 m Row – pod 7:15 min

Důležitá rad: Musíte být trpěliví. Kdo chce víc, nemá nic.

Už jsem měla tu  možnost přečíst mnoho článků o tom, jak je CrossFit nezdravý a nevhodný, a nebo naopak úžasný. Vždycky se nad tím pozastavuji a jen se pousměji. Však kdo tvrdí, že SPORT (vrcholová atletika, balet, moderní gymnastika…a mnoho dalších) je zdravý? Já ne. POHYB je zdravý, ale SPORT nám už pohyb dostává do trochu jiného rozměru. A jak všichni už dávno víme, všeho moc škodí. No jo, ale lidé jsou tak trochu masochisté a neustále posouvají svoje hranice. Je to tak velmi individuální a lidé jsou tak různí. Někdo rád  pohybové formy klidnější (body and mind), a jiní zase potřebují tzv. resetovat mozkovnu větší fyzickou zátěži. Však už  je dokázáno, že pro celkový fyzický i psychický rozvoj člověka je důležitý právě i ten aktivní odpočinek (pohyb) a je už na každém z nás, jaký pohyb či sport zvolíme.

Nehaňme a nesuďme jiné sporty jen proto, že nám nejsou blízké. Každá pohybová aktivita si zaslouží úctu a respekt, stejně jako lidé kolem nás.

Foto ze závodů: Martina Boulová
Závody: Big Summer Games 2018 (BCross Challenge)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak si v těhotenství upravila pohybové aktivity a stravování známá instruktorka a blogerka Mary Aušová

Eliška Růžičková
www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

1.10.2018 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023