Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cecílie Jílková: Silvestrovské zdravé pochoutky, po kterých nepřiberete

Vánoce jsou za námi a s nimi i hodování, které k nim nerozlučně patří.

Možná jsme něco přibrali a nyní nastává čas opět se dostat do formy, možná jsme se hlídali a koncem roku si to nechceme pokazit. Ať tak či tak, zdravé silvestrovské pohoštění nic nepokazí, ba právě naopak. Ale jak na to?

Pomazánky bez tuku

Vsaďte na zdravé jednohubky, jejichž základem budou netučné zeleninové pomazánky s luštěninami nebo rybami.

Cizrnová pomazánka se sušenými rajčaty

  • 1 sklenice bio nakládané cizrny (350 g)
  • 10 bio sušených rajčat v oleji
  • špetka libečku
  • špetka rozmarýnu

Cizrnu i s vodou vylijeme do mixovací nádoby. Pokud chceme mít pomazánku nadýchanější a lehčí, použijeme všechnu vodu ze sklenice. Pokud chceme mít pomazánku sytější a hustší, použijeme jen polovinu vody. Přidáme rajčata a koření a mixujeme ne zcela dohladka, drobná textura je žádoucí. Hotovo!

Pomazánku podáváme s žitných chlebem či namazanou na kolečkách okurky, případně jako dip k pečené nebo čerstvé zelenině.

Tuňáková pomazánka

  • 1 konzerva kvalitního tuňáka (nejlépe z ekologického výlovu)
  • 3 bio vejce
  • 1/2–1 bio jogurt
  • 5 středních nakládaných okurek
  • 1/2 menší cibule
  • 1 PL bio hořčice
  • šťáva z poloviny citronu
  • černý mletý pepř dle chuti

Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Oboje smícháme v míse s tuňákem rozmačkaným vidličkou, přidáme jogurt, hořčici, citron, pepř a nadrobno nakrájené kyselé okurky. V tomto stadiu je pomazánka hotová.

Pokud chcete jemnější strukturu a snadnější natírání, odeberte větší část a rozmixujte ne zcela dohladka. Vmíchejte zpět. Hotovo!

Melitzanosalata

  • 1 střední lilek
  • 30–70 g čerstvého kozího sýra
  • několik stroužků českého česneku (já dávám 2-3)

Troubu předehřejeme na 200 °C. Lilek ponecháme vcelku, propícháme ho na několika místech vidličkou a položíme na pečicí papír. Lilek pečeme, dokud není svrasklý a zčernalý. Poté ho podélně rozřízneme nožem, vydlabeme vnitřek lžící a spolu se sýrem a česnekem pomalu umixujeme na hrubší kašičku. Řekové, kteří tento recept vymysleli, lilek místo mixování jen rozmělní vidličkou na podélná vlákna. To je ještě lepší, protože pomazánka má potom velmi příjemnou strukturu. Každopádně, ať už se rozhodneme pro jedno nebo druhé řešení, nakonec lilek smícháme s prolisovaným česnekem a nastrouhaným sýrem.

Podáváme buď teplé, nebo naopak vychlazené přímo z lednice, namazané na pečivu či jen tak jako dip k čerstvé zelenině.

Bezpšeničné pečivo

Nemusí to být přímo bezlepková bageta, vyzkoušejte také stoprocentní žitné celozrnné chleby nebo žitný knekebrot. Pomazánky můžete také namazat na plátky okurky.

Zdravé křupky a chipsy

V obchodech už dnes seženete luštěninové chipsy nebo kukuřičné křupky s příchutí kečupu a nízkým obsahem soli. Můžete také vyzkoušet bezlepkové tortilla chipsy s co nejnižším obsahem tuku.

Nejdůležitější je načasování

Ať už si vyberete kterýkoli z receptů či tipů, je dobré myslet také na čas. Správný odstup od spánku vám zajistí, že nepřiberete, i pokud byste si dopřáli více jídla, než jste běžně zvyklí. Tělo musí dostat čas na spálení energie z potravy, proto zkuste dvě až tři hodiny před spaním už hodování omezit a zabavit se jinak. Tancem či popůlnoční procházkou nic nepokazíte, protože čím více pohybu před spánkem, tím lépe!

Přeji vám mnoho štěstí, zdraví a dobrou chuť!

  • foto: Cecílie Jílková (archiv) a Šárka Babická (lilková pomazánka)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Čočka na Nový rok přináší peníze…

Čočka na Nový rok přináší peníze…

Podle dávné staročeské pověry bychom si na Nový rok (to je ten den po Silvestru) měli dát čočku, která má zajistit na celý následující celý rok dostatek peněz.

Popravdě řečeno mě nenapadá, proč zrovna čočku (protože dostat čočku nebývá nic příjemného), proč ne třeba hrách, ačkoliv ten se podle jiného přísloví zase nemá házet na zeď. Nebo proč ne fazole či cizrnu.

Celý článek 29.12.2022 0

Cecílie Jílková
https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

28.12.2018 Články, Recepty a výživa

Související články