Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cecílie Jílková: Tipy na jedlé dárky a cukroví na poslední chvíli

Vánoce jsou za dveřmi a vy ještě nemáte nejen napečeno, ale ani nakoupené všechny dárky?

V tom případě neběhejte v panice po davem okupovaných obchodech, ale naopak se v klidu usaďte a přečtěte si pár tipů, jak situaci zachránit.

Tipy na jedlé dárky

Některým známým či vzdálenějším příbuzným je čím dál těžší vybrat dárky, které je opravdu potěší. Láhev vína nebo knihu už dostali několikrát po sobě. Letos to chce něco zajímavějšího, něco, co nebude jen nudná zdvořilost. Třeba vás inspiruje některý z mých tipů:

Vánoční puding

Věděli jste, že se prodává už hotový? Žádný strach, je to trvanlivý výrobek a dokonce se dá sehnat i bez lepku. V jeho složení je opravdu hodně alkoholu, takže s přehledem nahradí výše zmíněnou láhev vína!

Dárkové balení čokolády bez cukru

Tento jedlý dárek ocení především ženy, ale i mnozí mlsní muži. Nakupte nejrůznější druhy čokolády bez cukru slazené maltitolem, xylitolem, stévií či kombinací těchto přírodních sladidel. Největší výběr naleznete na internetu. Zde můžete narazit nejen na klasické čokoládové tabulky v mnoha příchutích, ale také na nugátovo-čokoládový krém (zdravá varianta Nutelly), horkou čokoládu, čokoládové figurky a podobně. Pak už stačí naaranžovat dobrůtky do pěkné tašky, košíku nebo krabice a je hotovo!

Bezlepkové pochoutky

Balíček bez lepku dávám pravidelně mojí babičce a vždy ji potěší. Bezlepkové dobroty navíc seženete běžně v supermarketu nebo dm drogerii. V nabídce obchodů je nejen pečivo, ale také sladké preclíky, krekry, křupky, chipsy, muffiny, sladké tyčinky a sušenky i nejrůznější těstoviny.

Snídaňové dárkové balíčky

Sada zdravých pochoutek k snídani také potěší. Můžete do ní zařadit marmelády bez přidaného cukru, med, různé druhy čaje nebo kávy, cereální kaši bez přidaného cukru slazenou sušeným ovocem, vlastnoručně vyrobenou domácí granolu (receptů naleznete mnoho na internetu), zeleninové paštiky a pomazánky, bezlepkové pečivo, lyofilizované jahody či jiné ovoce i nějaký exkluzivní džus v bio kvalitě.

Voucher na luxusní večeři

Pokud mají vaši blízcí rádi zážitkové restaurace, prozkoumejte internetové stránky některých z nich. Každá slušná restaurace nabízí dárkové vouchery přesně pro tyto příležitosti. Není také žádným tajemstvím, že čím luxusnější restaurace, tím kvalitnější suroviny a tím pádem zdravější pokrmy.

Sada koření

Pro příznivce domácího pečení a vaření je vhodná dárková sada kvalitního koření, obsahující nejen základní druhy, ale také nejrůznější směsi (na ryby, grilované maso a podobně) a méně známé voňavé a exotické druhy.

Cukroví na poslední chvíli

Nestihli jste napéct tolik druhů, kolik byste chtěli, nebo dokonce nebyl zatím čas na žádné pečení? Nevadí. Je několik rychlých druhů, které budete mít hotové hned a není potřeba nechat je pár týdnů odležet, aby byly dobré. Uvádím samozřejmě pouze zdravé varianty klasických receptů, takže žádný strach!

Sádláky neboli Mužská věrnost

  • 200 g kukuřičné mouky
  • 150 g xylitolu
  • 75 g xylitolu na polevu
  • 150 g sádla nebo kokosového oleje
  • 4 PL raw kakaa
  • marmeláda bez cukru
  • 1,5 PL šťávy z citronu
  • sekané pistácie či jiné ořechy na ozdobu

Xylitol umeleme v elektrickém mlýnku na kávu nebo výkonném mixéru na moučku. Sádlo nebo olej rozpustíme ve vodní lázni a všechny ingredience smícháme dohromady. Rukama v míse uhněteme hladké těsto. Z těsta tvoříme malé kuličky a pokládáme je na pečicím papírem vyložený plech. V každé kuličce potom vyhloubíme důlek pomocí zaobleného konce rukojeti vařečky.
Pečeme vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Upečené a vychladlé kuličky naplníme marmeládou.

Polevu vytvoříme jednoduše tak, že do misky přecedíme přes sítko 1,5 PL citronové šťávy, do níž postupně metličkou zašleháme 75 g mletého xylitolu. Polevou pomocí malé lžičky polijeme vrcholky kuliček a ozdobíme sekanými pistáciemi. Necháme ztuhnout. Hotovo!

Sádláky skladujeme v papírové krabici v chladné komoře, na terase či balkoně, případně v plastovém boxu v lednici.

Další recepty jako Masarykovo cukroví nebo čokoládové lanýže na mých www stránkách v záložce „recepty“.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Cecílie Jílková
https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

13.12.2018 Články, Recepty a výživa

Související články