Co se zbytky jídel? Uvažujte prakticky!
Moje prababička z Moravy nás, děti, učila, abychom nenechávali zbytky.
Že se tím nejen rouháme Bohu, ale opovrhujeme i tím, co nám země dává. A že vše se dá dále využít.
Vánoce jsou za dveřmi a vy ještě nemáte nejen napečeno, ale ani nakoupené všechny dárky?
V tom případě neběhejte v panice po davem okupovaných obchodech, ale naopak se v klidu usaďte a přečtěte si pár tipů, jak situaci zachránit.
Některým známým či vzdálenějším příbuzným je čím dál těžší vybrat dárky, které je opravdu potěší. Láhev vína nebo knihu už dostali několikrát po sobě. Letos to chce něco zajímavějšího, něco, co nebude jen nudná zdvořilost. Třeba vás inspiruje některý z mých tipů:
Věděli jste, že se prodává už hotový? Žádný strach, je to trvanlivý výrobek a dokonce se dá sehnat i bez lepku. V jeho složení je opravdu hodně alkoholu, takže s přehledem nahradí výše zmíněnou láhev vína!
Tento jedlý dárek ocení především ženy, ale i mnozí mlsní muži. Nakupte nejrůznější druhy čokolády bez cukru slazené maltitolem, xylitolem, stévií či kombinací těchto přírodních sladidel. Největší výběr naleznete na internetu. Zde můžete narazit nejen na klasické čokoládové tabulky v mnoha příchutích, ale také na nugátovo-čokoládový krém (zdravá varianta Nutelly), horkou čokoládu, čokoládové figurky a podobně. Pak už stačí naaranžovat dobrůtky do pěkné tašky, košíku nebo krabice a je hotovo!
Balíček bez lepku dávám pravidelně mojí babičce a vždy ji potěší. Bezlepkové dobroty navíc seženete běžně v supermarketu nebo dm drogerii. V nabídce obchodů je nejen pečivo, ale také sladké preclíky, krekry, křupky, chipsy, muffiny, sladké tyčinky a sušenky i nejrůznější těstoviny.
Sada zdravých pochoutek k snídani také potěší. Můžete do ní zařadit marmelády bez přidaného cukru, med, různé druhy čaje nebo kávy, cereální kaši bez přidaného cukru slazenou sušeným ovocem, vlastnoručně vyrobenou domácí granolu (receptů naleznete mnoho na internetu), zeleninové paštiky a pomazánky, bezlepkové pečivo, lyofilizované jahody či jiné ovoce i nějaký exkluzivní džus v bio kvalitě.
Pokud mají vaši blízcí rádi zážitkové restaurace, prozkoumejte internetové stránky některých z nich. Každá slušná restaurace nabízí dárkové vouchery přesně pro tyto příležitosti. Není také žádným tajemstvím, že čím luxusnější restaurace, tím kvalitnější suroviny a tím pádem zdravější pokrmy.
Pro příznivce domácího pečení a vaření je vhodná dárková sada kvalitního koření, obsahující nejen základní druhy, ale také nejrůznější směsi (na ryby, grilované maso a podobně) a méně známé voňavé a exotické druhy.
Nestihli jste napéct tolik druhů, kolik byste chtěli, nebo dokonce nebyl zatím čas na žádné pečení? Nevadí. Je několik rychlých druhů, které budete mít hotové hned a není potřeba nechat je pár týdnů odležet, aby byly dobré. Uvádím samozřejmě pouze zdravé varianty klasických receptů, takže žádný strach!
Xylitol umeleme v elektrickém mlýnku na kávu nebo výkonném mixéru na moučku. Sádlo nebo olej rozpustíme ve vodní lázni a všechny ingredience smícháme dohromady. Rukama v míse uhněteme hladké těsto. Z těsta tvoříme malé kuličky a pokládáme je na pečicím papírem vyložený plech. V každé kuličce potom vyhloubíme důlek pomocí zaobleného konce rukojeti vařečky.
Pečeme vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Upečené a vychladlé kuličky naplníme marmeládou.
Polevu vytvoříme jednoduše tak, že do misky přecedíme přes sítko 1,5 PL citronové šťávy, do níž postupně metličkou zašleháme 75 g mletého xylitolu. Polevou pomocí malé lžičky polijeme vrcholky kuliček a ozdobíme sekanými pistáciemi. Necháme ztuhnout. Hotovo!
Sádláky skladujeme v papírové krabici v chladné komoře, na terase či balkoně, případně v plastovém boxu v lednici.
Další recepty jako Masarykovo cukroví nebo čokoládové lanýže na mých www stránkách v záložce „recepty“.
13.12.2018 Cecílie Jílková Články, Recepty a výživaMoje prababička z Moravy nás, děti, učila, abychom nenechávali zbytky.
Že se tím nejen rouháme Bohu, ale opovrhujeme i tím, co nám země dává. A že vše se dá dále využít.
Celý článek 27.11.2017
Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.
Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.
Celý článek 12.6.2025
Příznivci populární aplikace Kalorické Tabulky se sešli v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze.
Důvodem byl lehce opožděný křest žádaného titulu Kalorické Tabulky: Diář plný motivace, jenž vyšel před časem v Nakladatelství JOTA.
Celý článek 6.6.2025
Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.
Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…
Celý článek 31.5.2025
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025
Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.
Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.
Celý článek 25.5.2025