Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cecílie Jílková: Tipy na jedlé dárky a cukroví na poslední chvíli

Vánoce jsou za dveřmi a vy ještě nemáte nejen napečeno, ale ani nakoupené všechny dárky?

V tom případě neběhejte v panice po davem okupovaných obchodech, ale naopak se v klidu usaďte a přečtěte si pár tipů, jak situaci zachránit.

Tipy na jedlé dárky

Některým známým či vzdálenějším příbuzným je čím dál těžší vybrat dárky, které je opravdu potěší. Láhev vína nebo knihu už dostali několikrát po sobě. Letos to chce něco zajímavějšího, něco, co nebude jen nudná zdvořilost. Třeba vás inspiruje některý z mých tipů:

Vánoční puding

Věděli jste, že se prodává už hotový? Žádný strach, je to trvanlivý výrobek a dokonce se dá sehnat i bez lepku. V jeho složení je opravdu hodně alkoholu, takže s přehledem nahradí výše zmíněnou láhev vína!

Dárkové balení čokolády bez cukru

Tento jedlý dárek ocení především ženy, ale i mnozí mlsní muži. Nakupte nejrůznější druhy čokolády bez cukru slazené maltitolem, xylitolem, stévií či kombinací těchto přírodních sladidel. Největší výběr naleznete na internetu. Zde můžete narazit nejen na klasické čokoládové tabulky v mnoha příchutích, ale také na nugátovo-čokoládový krém (zdravá varianta Nutelly), horkou čokoládu, čokoládové figurky a podobně. Pak už stačí naaranžovat dobrůtky do pěkné tašky, košíku nebo krabice a je hotovo!

Bezlepkové pochoutky

Balíček bez lepku dávám pravidelně mojí babičce a vždy ji potěší. Bezlepkové dobroty navíc seženete běžně v supermarketu nebo dm drogerii. V nabídce obchodů je nejen pečivo, ale také sladké preclíky, krekry, křupky, chipsy, muffiny, sladké tyčinky a sušenky i nejrůznější těstoviny.

Snídaňové dárkové balíčky

Sada zdravých pochoutek k snídani také potěší. Můžete do ní zařadit marmelády bez přidaného cukru, med, různé druhy čaje nebo kávy, cereální kaši bez přidaného cukru slazenou sušeným ovocem, vlastnoručně vyrobenou domácí granolu (receptů naleznete mnoho na internetu), zeleninové paštiky a pomazánky, bezlepkové pečivo, lyofilizované jahody či jiné ovoce i nějaký exkluzivní džus v bio kvalitě.

Voucher na luxusní večeři

Pokud mají vaši blízcí rádi zážitkové restaurace, prozkoumejte internetové stránky některých z nich. Každá slušná restaurace nabízí dárkové vouchery přesně pro tyto příležitosti. Není také žádným tajemstvím, že čím luxusnější restaurace, tím kvalitnější suroviny a tím pádem zdravější pokrmy.

Sada koření

Pro příznivce domácího pečení a vaření je vhodná dárková sada kvalitního koření, obsahující nejen základní druhy, ale také nejrůznější směsi (na ryby, grilované maso a podobně) a méně známé voňavé a exotické druhy.

Cukroví na poslední chvíli

Nestihli jste napéct tolik druhů, kolik byste chtěli, nebo dokonce nebyl zatím čas na žádné pečení? Nevadí. Je několik rychlých druhů, které budete mít hotové hned a není potřeba nechat je pár týdnů odležet, aby byly dobré. Uvádím samozřejmě pouze zdravé varianty klasických receptů, takže žádný strach!

Sádláky neboli Mužská věrnost

  • 200 g kukuřičné mouky
  • 150 g xylitolu
  • 75 g xylitolu na polevu
  • 150 g sádla nebo kokosového oleje
  • 4 PL raw kakaa
  • marmeláda bez cukru
  • 1,5 PL šťávy z citronu
  • sekané pistácie či jiné ořechy na ozdobu

Xylitol umeleme v elektrickém mlýnku na kávu nebo výkonném mixéru na moučku. Sádlo nebo olej rozpustíme ve vodní lázni a všechny ingredience smícháme dohromady. Rukama v míse uhněteme hladké těsto. Z těsta tvoříme malé kuličky a pokládáme je na pečicím papírem vyložený plech. V každé kuličce potom vyhloubíme důlek pomocí zaobleného konce rukojeti vařečky.
Pečeme vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Upečené a vychladlé kuličky naplníme marmeládou.

Polevu vytvoříme jednoduše tak, že do misky přecedíme přes sítko 1,5 PL citronové šťávy, do níž postupně metličkou zašleháme 75 g mletého xylitolu. Polevou pomocí malé lžičky polijeme vrcholky kuliček a ozdobíme sekanými pistáciemi. Necháme ztuhnout. Hotovo!

Sádláky skladujeme v papírové krabici v chladné komoře, na terase či balkoně, případně v plastovém boxu v lednici.

Další recepty jako Masarykovo cukroví nebo čokoládové lanýže na mých www stránkách v záložce „recepty“.

Cecílie Jílková

eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

13.12.2018 Cecílie Jílková Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak se udržet v kondici nejen po dobu karantény? Zkuste názorná videa jógy s logem KalorickéTabulky.cz

Trávíte většinu času doma u televize či monitoru? Tak klidně pokračujte! Jen si u toho podle té „televize“ také občas v soukromí svého domova zacvičte.

I když mohou být od 27. dubna 2020 otevřena fitcentra, cvičení s rouškou, které je tam přikázáno, není bohužel nic, co by většina lidí zvládla. A tak zřejmě dál budou mnozí pokračovat v omezeném pohybovém režimu.

Celý článek 25.4.2020

Související články

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner