Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak lépe vidět aneb osvoboďme své oči od brýlí!

Zkuste na chvilku zavřít oči a představte si, že byste již nikdy více nic nespatřili.

Zrakem přijímáme 80% informací z vnějšího světa. A pokud bychom o tento důležitý smysl přišli, bylo by to hodně dramatické, že?

A při tom s narůstajícím věkem pokorně přijímáme fakt, že se náš zrak pomalu a plíživě zhoršuje, ochotně nasazujeme brýle, v horším případě kontaktní čočky, a jsme smířeni s tím, že lepší už to nebude. Pokud chcete změnit tento nevyhnutelný ortel a jste ochotni pro své oči něco udělat, čtěte dále.

Řešení hledejme v metodě přirozeného zlepšování zraku, jejímž zakladatelem je oční lékař William Horatio Bates (1860 – 1931). Před sto lety, považte, přišel s revoluční teorií, že příčinou mnohých očních problémů je přílišné napětí a strnulost očí. A svoji roli hrajou také psychika a emoce. Nošení brýlí tedy není řešením. V jeho době jistě netrávili naši předci hodiny a hodiny před monitory počítačů. Jak by tedy asi dnešní životní styl doktor Bates vyhodnotil, si můžeme domyslet…

Jmenovaný lékař vyvinul jednoduché metody pro uvolnění očí, které pak mnozí jeho následovníci rozpracovali. Jména jako Schneider, Janet Goodrich, Liberman, Tichanovskij, Norbekov možná znáte, ale za vším hledejme Batese. Ten díky jednoduchým technikám dokázal pomoci tisícům lidí získat opět dobrý zrak.

Co udělat hned teď, abychom našim očím ulevili?

První pomoc – zhluboka dýchejte a mrkejte! Mrkání má na zdraví očí naprosto zásadní vliv. Obnovuje slzný film, kterým se oko vyživuje, chrání jej před infekcemi, vyrovnávají se jím drobné nerovnosti rohovky. Mrkáním se též oči jemně masírují a uvolňuje se i celé okolí očí. Během krátkého zavření víček se relaxuje sítnice i zrakový nerv, procvičuje se adaptace zornic. Ideální frekvence je 22 – 25 mrknutí za minutu.

A teď malý test

Pozorujte kolegu u vedlejšího počítače a spočítejte, kolikrát během jedné minuty mrkne. Napočtete-li více než 6 x, je nad limitem. Obvyklá hodnota je bohužel 3 – 5 x. Vytipujte si situace, kdy přestáváte mrkat (sledování televize, práce na počítači, ve stresu, při řízení auta). Mrkejte často, pravidelně a bez úsilí, navoďte zvyk mrkání při různých činnostech, např. při procházce, cestou do práce. Buďte vynalézaví a zapracujte na šibalském mrknutí.

Cvik s obrázkem

Pojďme si ještě vyzkoušet spolupráci obou očí, tak zvanou fúzi, tedy schopnost našeho zrakového systému spojit dva obrazy (z pravého a levého oka) v jeden vjem.

Obrázek na monitoru by měl být v úrovni Vašich očí a v běžné vzdálenosti, z jaké jste zvyklí pracovat na počítači. K obrázku na monitoru přibližte vztyčený ukazováček a zaměřte se na jeho špičku. Tu stále pozorujte. Ukazováček pak pomalu přibližujte k očím a vnímejte, jak se obrazce na monitoru začínají pohybovat v závislosti na pohybu ukazováčku. Naším cílem je vytvořit mezi dvěma obrazy třetí objekt, který vznikne překrytím obou obrázků, tedy něco jako dva v jednom, v tomto případě koláč rozdělený na osm dílů s kolečkem uprostřed a oušky po stranách. Zaměřujte se na vytvořený prostřední obrázek a vnímejte oba postranní. Snažte se tento vjem udržet co nejdéle, experimentujte se vzdáleností očí od monitoru. Špička ukazováčku je jen pomůcka, která nám pomůže zfúzovat. Jakmile vytvoříte prostřední obrazec, již mu nemusíte věnovat pozornost. Dýchání a mrkání Vám pomůže vytvořený objekt udržet. Podařilo se?

Metoda přirozeného zlepšování zraku komplexně pracuje se všemi částmi zrakového systému, cviky jsou přirozené a snadno je lze zařadit do běžného denního režimu. Nejedná se ovšem o cviky v klasickém smyslu slova, jde vlastně o návrat k přirozenému způsobu vidění, který nám byl vlastní v dětství, a o nabourání stereotypů. Chce to vytrvalost, vůli a víru v kacířskou myšlenku, že zrak lze opravdu zlepšit. Pak jsme na nejlepší cestě osvobodit naše oči od berliček v podobě brýlí a kontaktních čoček.

Občas se zastavte a dopřejte svým očím pohled na krásu, která nás obklopuje. Poznáte, co je na obrázku?

Yvona Švecová

  • Certifikovaná lektorka hormonální jógové terapie pro ženy, muže a diabetiky.
  • Certifikovaná lektorka metody přirozeného zlepšení zraku.
  • Věnuje se také účinné obličejové józe, která dokáže umazávat stopy věku z naší tváře.
27.12.2018 Yvona Švecová Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Vierka: Díky focení pod vodou mám nezapomenutelný zážitek a fotografie, na kterých vypadám jako vodní víla

V našich uzavřených skupinách na Facebooku sdílejí uživatelé aplikace Kalorické Tabulky vedle jídelníčků také své radosti a starosti.

Do těch radostí patří bezpochyby focení s profesionálním fotografem. O svou zkušenost se s námi podělila paní Vierka, kterou znáte z našeho blogu díky její proměně a báječným jídelníčkům, jež pravidelně sdílí na Facebooku.

Celý článek 28.5.2023

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner