Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak lépe vidět aneb osvoboďme své oči od brýlí!

Zkuste na chvilku zavřít oči a představte si, že byste již nikdy více nic nespatřili.

Zrakem přijímáme 80% informací z vnějšího světa. A pokud bychom o tento důležitý smysl přišli, bylo by to hodně dramatické, že?

A při tom s narůstajícím věkem pokorně přijímáme fakt, že se náš zrak pomalu a plíživě zhoršuje, ochotně nasazujeme brýle, v horším případě kontaktní čočky, a jsme smířeni s tím, že lepší už to nebude. Pokud chcete změnit tento nevyhnutelný ortel a jste ochotni pro své oči něco udělat, čtěte dále.

Řešení hledejme v metodě přirozeného zlepšování zraku, jejímž zakladatelem je oční lékař William Horatio Bates (1860 – 1931). Před sto lety, považte, přišel s revoluční teorií, že příčinou mnohých očních problémů je přílišné napětí a strnulost očí. A svoji roli hrajou také psychika a emoce. Nošení brýlí tedy není řešením. V jeho době jistě netrávili naši předci hodiny a hodiny před monitory počítačů. Jak by tedy asi dnešní životní styl doktor Bates vyhodnotil, si můžeme domyslet…

Jmenovaný lékař vyvinul jednoduché metody pro uvolnění očí, které pak mnozí jeho následovníci rozpracovali. Jména jako Schneider, Janet Goodrich, Liberman, Tichanovskij, Norbekov možná znáte, ale za vším hledejme Batese. Ten díky jednoduchým technikám dokázal pomoci tisícům lidí získat opět dobrý zrak.

Co udělat hned teď, abychom našim očím ulevili?

První pomoc – zhluboka dýchejte a mrkejte! Mrkání má na zdraví očí naprosto zásadní vliv. Obnovuje slzný film, kterým se oko vyživuje, chrání jej před infekcemi, vyrovnávají se jím drobné nerovnosti rohovky. Mrkáním se též oči jemně masírují a uvolňuje se i celé okolí očí. Během krátkého zavření víček se relaxuje sítnice i zrakový nerv, procvičuje se adaptace zornic. Ideální frekvence je 22 – 25 mrknutí za minutu.

A teď malý test

Pozorujte kolegu u vedlejšího počítače a spočítejte, kolikrát během jedné minuty mrkne. Napočtete-li více než 6 x, je nad limitem. Obvyklá hodnota je bohužel 3 – 5 x. Vytipujte si situace, kdy přestáváte mrkat (sledování televize, práce na počítači, ve stresu, při řízení auta). Mrkejte často, pravidelně a bez úsilí, navoďte zvyk mrkání při různých činnostech, např. při procházce, cestou do práce. Buďte vynalézaví a zapracujte na šibalském mrknutí.

Cvik s obrázkem

Pojďme si ještě vyzkoušet spolupráci obou očí, tak zvanou fúzi, tedy schopnost našeho zrakového systému spojit dva obrazy (z pravého a levého oka) v jeden vjem.

Obrázek na monitoru by měl být v úrovni Vašich očí a v běžné vzdálenosti, z jaké jste zvyklí pracovat na počítači. K obrázku na monitoru přibližte vztyčený ukazováček a zaměřte se na jeho špičku. Tu stále pozorujte. Ukazováček pak pomalu přibližujte k očím a vnímejte, jak se obrazce na monitoru začínají pohybovat v závislosti na pohybu ukazováčku. Naším cílem je vytvořit mezi dvěma obrazy třetí objekt, který vznikne překrytím obou obrázků, tedy něco jako dva v jednom, v tomto případě koláč rozdělený na osm dílů s kolečkem uprostřed a oušky po stranách. Zaměřujte se na vytvořený prostřední obrázek a vnímejte oba postranní. Snažte se tento vjem udržet co nejdéle, experimentujte se vzdáleností očí od monitoru. Špička ukazováčku je jen pomůcka, která nám pomůže zfúzovat. Jakmile vytvoříte prostřední obrazec, již mu nemusíte věnovat pozornost. Dýchání a mrkání Vám pomůže vytvořený objekt udržet. Podařilo se?

Metoda přirozeného zlepšování zraku komplexně pracuje se všemi částmi zrakového systému, cviky jsou přirozené a snadno je lze zařadit do běžného denního režimu. Nejedná se ovšem o cviky v klasickém smyslu slova, jde vlastně o návrat k přirozenému způsobu vidění, který nám byl vlastní v dětství, a o nabourání stereotypů. Chce to vytrvalost, vůli a víru v kacířskou myšlenku, že zrak lze opravdu zlepšit. Pak jsme na nejlepší cestě osvobodit naše oči od berliček v podobě brýlí a kontaktních čoček.

Občas se zastavte a dopřejte svým očím pohled na krásu, která nás obklopuje. Poznáte, co je na obrázku?

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jakub Kraus: Jak se daří plán na návrat do kondice po třech týdnech a jaké proběhly zásadní změny v jídelníčku

Yvona Švecová

  • Certifikovaná lektorka hormonální jógové terapie pro ženy, muže a diabetiky.
  • Certifikovaná lektorka metody přirozeného zlepšení zraku.
  • Věnuje se také účinné obličejové józe, která dokáže umazávat stopy věku z naší tváře.

27.12.2018 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024