Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jarka Matoušková: Hubnout v tandemu? Proč ANO, a proč NE?

Zatímco potěšení a adrenalin z volného pádu a plachtění na padáku při tandemových seskocích zažijete jednorázově v průběhu zhruba 10 minut, hubnutí je o celkové změně životního stylu a ať se nám to líbí, nebo ne, cesta za štíhlou postavou se podobá spíš běhu na dlouhou trať nebo horolezeckému výstupu.

To za 10 minut nedáme. Zvlášť v případě, pokud se chystáme odhodit větší než malé množství kilogramů tuku.

Už v minulém článku jsme stoupali na Mount Everest. Abychom při výstupu uspěli, musíme vědět, jaký máme cíl, jak dlouho trvá cesta, na jaká úskalí můžeme narazit. A hlavně s kým se na tuto cestu vydáme. Odpověď na otázku, jestli je lepší hubnout ve dvojici, nebo sám, není proto vůbec jednoznačná.

Hubnout v tandemu?

Říká se, že hubnutí se daří lépe, když máte podporu parťáka, který do toho jde s vámi. Hubnutí v tandemu je o vzájemné motivaci, sdílení a podpoře, proto v některých případech může být efektivnější. JENŽE…

Každý jsme jiný. Jak tedy na to?

Někteří z nás k hubnutí opravdu potřebujeme spřízněnou duši. Někoho, kdo usiluje o stejný cíl jako my. Někomu ale zase vyhovuje hubnutí single a stačí mu slovní či morální podpora svého okolí. Existují i takové typy, kterým vyhovuje hubnout, aniž by to jeho okolí vůbec vědělo či tušilo (a nemuseli nic vysvětlovat a být pod tlakem očekávání okolí). Jako by nestačil tlak očekávání vlastního. Sám každý asi nejlépe víme, do jaké skupiny zapadáme. A ať to máte jakkoliv – hlavně, aby snaha o zdolání Mount Everestu vedla k zapíchnutí vlaječky na vrchol.

Nejsem solitér

Pokud nejste solitér, nechcete spoléhat jen sami na sebe a rozhodnete se pro hubnutí ve dvojici, toto byste měli zvážit:

  • jaký mám důvod?
  • je rozhodnutí definitivní?
  • s kým do toho skočím?
  • jak si nastavíme společné cíle?
  • kde si postavíme výškové tábory:
  • jak se budeme odměňovat?

Důvod

Touha shodit přebytečné kilogramy obvykle souvisí s estetickými důvody, s přáním vypadat jako kamarádka, neschovávat bříško v plavkách pod šátky nebo se po letech nasoukat do oblíbených kalhot. Kromě čistě estetických důvodů hubnutí přináší i důležitější výhody, a to zdravotní. Pokud jsou naše důvody v symbióze estetična i zdraví, jsme na nejlepší cestě svého cíle dosáhnout.

Definitivní rozhodnutí

Každý jsme jiný, jedinečný a potřebujeme individuální plán, který odpovídá našemu potravinovému typu a životnímu stylu. Musíme si ale uvědomit, že naším rozhodnutím právě tyto dosavadní konstanty měníme. Proto je to definitivní rozhodnutí? Opravdu už nechceme být cukromany, vzdáme se pouliční stravy a přestaneme si hrát na slanečky? Jestli ano, pak s chutí do toho.

Definitivní rozhodnutí zhubnout

S kým do toho skočím

Když zdoláváte horský štít nebo běžíte maratón, také se do toho nepustíte jen tak s někým. Na jaké otázky při výběru parťáka myslet?

  • Je na něj spoleh?
  • Neuteče, když se objeví problémy?
  • Nebude mi vyčítat, že ho zdržuji?
  • Dokážeme spolu otevřeně mluvit?
  • Budeme se povzbuzovat?
  • Myslí na nás, nebo jen na sebe?
  • Nesloužím jen jako šplhadlo?
  • Dokážu mu říct, co se mi nelíbí?
  • Unesu, když mě pošle do háje?
  • Nebudu ho podezírat, že mě jen chlácholí a v duchu má velkou radost, že jemu se to daří lépe? Z mnohých zkušeností musím říci, že toto platí v holčičích tandemech.

Nehledejte proto parťáka za každou cenu a už vůbec ne na internetu. Potřebujete člověka, který vás v určité chvíli podrží a nepoveze se na vašich zádech. Většina našeho cestovního vybavení, včetně parťáka, nám možná ulehčí cestu za vysněnou váhou, ale nahoru – tedy v našem případě spíše dolů – se tak jako tak budeme muset dostat sami.

Cíle

Už to slyším. „Blbka! Cíl je přece jasný, chci zhubnout!“ Při takhle obecné formulaci cíle si ale jen těžko ověříte, jestli jste ho dosáhli, nebo ne. Nastavení cíle lidé často opomíjí a přeskakují. Ale čím přesněji definujeme, čeho chceme dosáhnout, a čím lépe naprogramujeme svůj mozek k vyhledávání možností a rozpoznávání příležitostí, tím vyšší je pravděpodobnost, že toho skutečně dosáhneme. Stanovený cíl by měl být především reálný a dosažitelný. Pokud není příliš reálný, nemusí se ho dařit naplňovat. V průběhu času pak klesá motivace, která nakonec může úplně vymizet. Dobře stanovený cíl je ten, který se daří naplňovat. Jedině tak dochází k další motivaci, která nás popohání dopředu.

Výškové tábory

Neptejte se pořád, kdy už tam konečně budeme. Pokud se chystáte zhubnout větší množství kil tuku, než obsahuje špíček v pase, pak si při cestě na ten svůj soukromý Mount Everest vybudujte celou řadu výškových táborů, vlastně váhových táborů, kde se pochválíte a naberete novou energii a odvahu. Pokud ale i tak tvrdošíjně trváte na odpovědi na otázku „Za jak dlouho zhubnu těch svých 30 kilogramů“, pak pro vás nemám dobrou zprávu.  Půjde to pomalu. Neuděláte to přes noc a ve spánku. Nejsme housenky, které jen žerou a žerou, pak spí a spí a probudí se jako krásný motýl. Ale dobrá zpráva je, že to nepůjde stejně pomalu a plíživě, jako když jste je nabírali. Půjde to dokonce rychleji, protože se jich budete chtít vědomě zbavit.

Dárek za hubnutí

Už mě někdo pochválil?

Když mě nikdo nepochválí, pochválím se sám. Tady neplatí, že sebechvála smrdí. Vy sami víte nejlíp, co úsilí vás to dosud stálo. Tak si do každého výškového tábora nachystejte pěkný dárek. Dárek, který bude adekvátní vašemu úsilí. Začnete třeba na nových sportovních botách – délka chodidla se vám hubnutím nezmenší, tak vám vydrží na dlouho. Do dalšího tábora si připravte nějaký zajímavý výlet, v dalším na vás může čekat třeba nová bundička. Jak si výškové tábory rozvrhnete a jaké dárky si do nich připravíte, záleží na vás. Do posledního výškového tábora před zapíchnutím vlaječky si ale určitě nadělte dokončení vaší proměny. Kadeřníka, stylistu a fotografa. To bude ten klíčový a nezapomenutelný okamžik vašeho snažení.

V domácím spojenectví hubnutí v tandemu funguje

Slova hýbají, ale příklady táhnou. Jak na to šli manželé v mé poradně?
Důvod: Chtěli bychom být zdraví pro své děti a stačit jim při jejich sportovních aktivitách.
Cíl: Společně shodit 65 kg tuku.
Cesta: Individuální programy vycházející z potřeb každého jedince a respektující pokud možno potřeby celé rodiny.
Pomůcky na cestu: Pevná vůle, odhodlání, smysl humor. Co mě ale úplně dostalo, byl společný graf plánovaných a uskutečněných cílů. Graf si ale nepleťte s dlouhodobým grafem první dovolená v Jugoslávii, první dítě, auto, dům…..(Nevím, co dalšího ještě v tom diagramu v „Básnících“ bylo.)
První výškový tábor: Po třech týdnech odhozeno společně 16 kg tuku. A jedeme dál!
Sečteno a podtrženo: Básníci a snílci nepatří mezi vyhynulé druhy.

graf plánovaných a uskutečněných cílů

Víte, co je na partnerském způsobu nejlepší? Protože na tu nejtěžší a nekrásnější cestu životem jsme už vykročili, tak nás jeden výšlap na jednu velehoru nerozhází. Opravdu vám totiž někdo stojí po boku nebo u talíře.

Z praktického hlediska je mnohem jednodušší, když na jiný systém stravování přejde celá domácnost. Je jedno jestli hetero nebo homosexuální. Nakupování a vaření je snazší, nehledě na to, že když jste všichni na jedné lodi, můžete lákadla směle hodit přes palubu (tedy z lednice a spižírny do veřejné lednice či potravinové banky) a další nekupovat.

Stát se domácím spolubojovníkem ale není otázkou počítání kalorií. Není to ani o zápasení, ani o podpoře roztleskávačky. I když byste možná rádi viděli svého partnera v tomhle rozjásaném trikotu a s třapci v rukou. V této „hře o postavu“ hrají nejdůležitější roli komunikace, respekt, porozumění, trpělivost a láska. Učit se, jak zhubnout dohromady znamená, že musíte mluvit o svých plánech hubnutí. Budete muset řešit jak nakupovat, vařit a jíst, kdy jíst, co dělat, když se plány změní, jaké náhrady zvolit, co bude na cestě za změnou nejobtížnější a jaký druh podpory byste chtěli od sebe navzájem. Budete sdílet své frustrace a rozčilování, stejně jako pochvaly a úspěchy. Ale v tomto případě to stojí za to.

Suma sumárum

Proč ANO?

1. Podpora
2. Motivace
3. Sdílení
4. Inspirace
5. Úspora

A proč NE?

1. Podpora a motivace přerůstají v soupeření.
2. Přestáváme respektovat svoje individuální tempo a srovnáváme se
3. Cítíme se zklamaní a zahazujeme rychleji flintu do žita
4. Necháme se strhnout a ovlivnit negativismem parťáky
5. Muži hubnou rychleji a ženy to těžce nesou

Takže, teď, babo, raď. Jestli už jste začali a pokud se necítíte při společném hubnutí dobře a máte pocit, že vás něco omezuje či stresuje, hubněte podle svého a svým tempem. A nezapomeňte: Hubnout se dá vždy, nehledě na aktuální hmotnost, věk či zdravotní stav. Důležitý je cíl, motivace a odhodlání, že to zvládnete . A hlavně žádné extrémy!

A kdybyste si nevěděli rady, obraťte se s důvěrou na odborníka, se kterým tandem vytvoříte.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Cecílie Jílková: Nadějná léčba anorexie a bulimie díky raw stravě?

Mgr. Matoušková Jaroslava
www.fitalita.cz

  • Majitelka výživové poradny Fitalita
  • Kouč pro zdravé stravování
  • Autorka metody Synergie potravin
  • Nepřítel univerzálních jídelníčků, všech extrémů, vnucování doplňků stravy a pochybných zázraků

18.4.2016 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024