Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Moderátorka pořadu Sama doma Jana Havrdová: Po Kalorických tabulkách jsem sáhla v okamžiku, kdy jsem navzdory svému aktivnímu programu začala pomalu nabírat váhu

Půvabná moderátorka pořadu Sama doma, jež je zvyklá se na obrazovkách České televize pravidelně vyptávat svých hostů, dnes odpovídá na naše všetečné otázky.

A samozřejmě si budeme povídat především o jídle.

S Janou se známe už nějaký ten pátek. Snad mohu prozradit, že její mediální sláva se započala získáním titulu Miss cvičitelka. Pokračovala přes její výkony na závodní ploše, pyšní se titulem mistryně světa ve fitness týmech. A už několik let je vedle již zmíněného moderování také prezidentkou Českého svazu aerobiku FISAF.cz, jenž zaštiťuje závody ve sportovním aerobiku a vzdělávání fitness instruktorů. Je jednou ze zakladatelek preventivní kampaně Česko se hýbe a prezidentkou České komory fitness. A to není vše. Stará se o početnou rodinu, kterou vede samozřejmě nejen ke sportu, ale také k vyváženému stravování.

Jano, pojďme rovnou začít tím, co vlastně dalo počáteční impulz k uskutečnění tohoto rozhovoru. Vím o tobě, že jsi nějaký čas pravidelně zapisovala svůj jídelníček do aplikace www.kaloricketabulky.cz. Můžeš říct, co tě k tomu vedlo, kam tě to posunulo a jak „dozor nad svým stravováním“ řešíš dnes?
Po Kalorických tabulkách jsem sáhla v okamžiku, kdy jsem i přes velkou snahu – jak v jídle, tak v pohybu, pomalu, ale jistě nabírala váhu. Zajímalo mne nejen to, kolik kalorií za celý den sním, ale i v jakém složení. Přirozeně jsem se dost divila. Nebyl žádný problém vyčerpat nebo spíše přečerpat doporučená množství sacharidů a tuků, u bílkovin už to ale zdaleka nebyla taková legrace. Kalorické tabulky jsem vzala velmi vážně, žila jsem na nich téměř 6 měsíců a za tu dobu zhubla téměř 8 kg. Dokonce mě přísný režim vážení každé jednotlivé potraviny bavil. Většinu jídel vařím doma, tak jsem opravdu vážila a zapisovala každou jednotlivou část jídla. Po šesti měsících jsem si řekla, že už mám dost zkušeností, abych svůj režim zvládla i bez tabulek. Navíc jsem byla i dost hubená, tak nastal čas trochu povolit a začít žít i bez váhy a mobilu při každém soustu. Tuto zkušenost ale považuji za nesmírně cennou a doporučuji ji, byť i jen na pár dní, každému. Dnes už mám opět pár kilo zpátky, ale s rozptylem plus minus 1 až 2 kg si váhu držím neměnnou. Měsíčně běhám kolem 150 km a dost se mi změnila postava, vyběhala jsem si ženský zadek i nohy…

Co tě znám, vypadáš jako modelka. Ideální míry by ti mohly závidět dívky i o dvacet let mladší. Co všechno pro to děláš vedle zdravého stravování? Máš tuto fantastickou „výbavu“ tzv. v genech, nebo se musíš celý život – tak jako většina smrtelníků – hlídat?
Já se hlídám celý život. Bohužel nemám geny svojí maminky, která mohla dlouho jíst bez jakéhokoliv omezení, a nepřibrala. Po mnoha výškách i pádech jsem se i díky Kalorickým tabulkám dostala do pohody, můžu si dát, co chci, ale přirozeně vyhledávám zdravější věci. Prostě mi víc chutnají. Vždy dám přednost celozrnným obilovinám před bílou moukou, jím spoustu zeleniny i ovoce mám ráda. Na salátech všech možných úprav můžu žít dlouhodobě. V poslední době jsem výrazně omezila maso, prostě jsem na něj přestala mít chuť. Ale hlavně už mám rozum a vím, že v životě jsou i jiné zdroje radostí i opravdových starostí, než je jídlo a váha.

Svého času jsi vedla lekce cvičení pro veřejnost. Musím připomenout, že legendární byly tvoje hodiny step aerobiku, s kterými jsi jezdila i na mezinárodní kongresy. Projevilo se nějak na tvém metabolismu to, že se sportování věnuješ už jen sama pro sebe? A jak jsi to případně řešila, když zřejmě klesl tvůj energetický vydej?
Můj energetický výdej se v poslední době díky běhání spíše zvýšil. Díky třem těhotenstvím s celkem velkým časovým odstupem jsem si tak nějak nestihla sednout ani po skončení kariéry instruktorky. Aerobik ani step už nedělám, ale vedle běhání si ráda zacvičím jógu, s manželem chodíme více nebo méně pravidelně do tanečních a každý den si hlídám množství kroků, co ujdu. Snažím se žít aktivně, protože i díky kampani Česko se hýbe vím, jak moc důležitý pravidelný pohyb je pro dlouhodobou kondici – fyzickou i psychickou. Tedy já kážu víno a piju víno.

Máš velmi pestrý pracovní život, takže asi nejde zde popsat takový „průměrný“ klasický den. Jak ale, prosím, vypadá tvůj denní program ve dnech, kdy vysíláš v televizi? A co během celého dne jíš?
Každý den se snažím jíst hlavně pravidelně. K snídani kousek celozrnného pečiva, sýr, trochu ovoce, káva. Dopolední svačina jogurt nebo kousek ovoce, k obědu si dávám něco více sacharidového – těstoviny, rizoto nebo vydatnější salát. Pokud mám přes den výraznější pohybovou aktivitu, tak si odpoledne klidně dám ke kávě nebo čaji něco malého sladkého. A k večeři mi vyhovují velké zeleninové saláty, do kterých ráda přidávám něco výživnějšího – sýr, oříšky, vejce, tuňák. Skvělá je také nejrůznější tepelně upravená zelenina.
Pokud nevysílám, tak často dopoledne pracuji z domova a od oběda taxikařím dětem, vyzvedávám ze školy a jezdíme kroužky. S sebou mám vždy v kabelce počítač. A když kdekoliv čekám, tak pracuji. Když vysílám Sama doma, tak jen odpolední program začíná až po vysílání. Hodně mi pomáhají rodiče, vyzvedávají děti a vozí mi je k budově televize. Já pak pokračuji dál. No, je to blázinec…

K výše jmenovaným aktivitám jsi před časem přibrala ještě tvorbu blogu, jenž je plný chutných receptů. Že nepůjde o klasiku jako je svíčková s knedlíky, je zřejmě všem jasné. Our Lovely Cooking plníš se svými kamarádkami na základě osobních experimentů podle různých kuchařek. Jak tento nápad vznikl a co tobě osobně tato „práce“ dává?
Our Lovely Cooking vznikl v době našich experimentů s nízkosacharidovým stravováním. Léty zažité recepty jsme vyměnily za nové, které nás nesmírně bavily a chtěly jsme je sdílet dál. Vzhledem k tomu, že žádná z nás netrpí celiakií a hodně se hýbeme, přešly jsme postupně na normální zdravou stravu. Také nás dost umírnily právě Kalorické tabulky. Zkuste si srovnat 100 g celozrnné mouky a 100 g mouky z oříšků. Pak vás nahrazování mouky oříšky rychle přejde… Náš webík ale nyní trochu pospává. Máme všechny normální civilní povolání, web je radost k tomu. Navíc jsme rychle pochopily, že dobře fotit jídlo je velké umění. A fotka je pro úspěch receptu velmi důležitá. Tak snad nám případní čtenáři odpustí, že nejsme zdaleka tak aktivní jako profesionální foodblogeři.

Můžeš prozradit, jak to máš doma nastaveno? Rodina se stravuje v „tvém duchu“, nebo vaříš pro ně odlišně?
Já doma většinou vařím jedno jídlo klasické (těstoviny, rizota, maso s omáčkou a nějakou přílohou) a jedno jídlo zdravější, obvykle velký salát. Rozhodně ale nevařím v poměru 4:1, tedy 4 porce klasika a 1 pro mě zdravá. Manžel si se mnou dá salát téměř vždy a o menší porci už si řeknou i oba kluci. Jediný, kdo zatím odolává, je naše sedmiletá Andulka baletka. Je od přírody velmi štíhlá a v jídle vybíravá. Jsme šťastní, že vůbec něco sní.

Téma pro tebe již řadu let aktuální jsou školní svačinky. Jak to u vás probíhá? Kdo je připravuje a kdo všechno se na tom procesu třeba podílí? A jaké svačinky se těší největší oblibě?
Svačinky dělám každý den. Z klasické housky se šunkou a sýrem už jsme přešli na jiné kombinace. Obvykle to ale je pečivo s nějakou oblohou. Ráno vařím vajíčka, děti mají rády pomazánky, sýry. Pro Andulku spolehlivě funguje jogurt. Někdy dělám dětem skleničky s cereáliemi na dně, tvarohem nebo jogurtem uprostřed a na to ovoce.

Na závěr bych tě poprosila o nějaký aktuální a populární recept z tvých stránek… 
Na webu sledujeme více čtenářských preferencí. Někdo jde po receptech bez mouky a tam měl jednoznačně největší úspěch náš Mrkvový perník bez mouky. Pravdou ale je, že pečení bez mouky je velmi riskantní. Stačí drobná odchylka od receptu a výsledek není dobrý. Pokud někdo hledá jednoduché, zdravé a opravdu dobré recepty bez extrémních omezení, ať se určitě podívá na naše recepty v části Saláty nebo Zdravě a chutně. Tam je spousta opravdu skvělých tipů na obědy i večeře, se kterými se navíc dá dobře experimentovat a volně si náš nápad upravit podle vlastní chuti.

Odlehčený bramborový salát podle www.ourlovelycooking.com

Stejně jako v každé jiné rodině i u nás se na tradiční bramborový salát nesmí sáhnout. Nechybí uzenina, vejce, okurky, majonéza. Už několik let však zkoušíme nejméně jeden další – odlehčený – salát. Vloni se nám povedl opravdu skvělý a v průběhu roku jsme ho ještě několikrát otestovali jako přílohu ke grilování (z jednoho takového je i naše fotka). Pokud máte letos chuť zkusit něco nového, náš salát vás ke smažené rybě nebo řízku rozhodně nezklame!

Co potřebujeme?

  • 1,5 kg vařených brambor salátového typu (nakrájené na větší kostky)
  • 2 středně červené cibule nakrájené na tenké plátky (množství můžete upravit dle chuti)
  • 3 větší mrkve nastrouhané nahrubo
  • 2 červená jablka nakrájená na kousky, zakapaná citronem
  • 3 řapíky celeru nakrájené na tenké plátky
  • 100 g rozinek (propláchnutých vařící vodou)
  • 1 pórek nakrájený na jemné proužky (půlkolečka)

na zálivku

  • 200 ml majonézy
  • 1 velký řecký jogurt
  • 1 velká lžíce dijonské hořčice

na dochucení

  • sůl, pepř
  • šťáva ze tří citronů

Jak na to?

  1. Brambory si uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na větší kostky (cca 2 x 2 cm). Při vaření na brambory nezapomeňte, příliš měkké by vám v salátu udělaly kaši…
  2. Brambory smíchejte s jablíčky, červenou cibulí, nastrouhanou mrkví, řapíkatým celerem, pórkem a rozinkami. Salát míchejte ve velké míse rukama, spíše ho načechrávejte než mačkejte.
  3. V samostatné misce si promíchejte přísady na zálivku. Musí být chuťově malinko „přepálená“, pak vám dobře ochutí salát. Příliš jemná chuť by se v salátu ztratila.
  4. Opět rukou promíchejte salát se zálivkou, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  5. Nechte uležet do druhého dne. Ale dá se jíst i bez rozležení.

Děkujeme. 

Jana Havrdová – kontakty a aktivity

foto: Česká televize a archiv Jany Havrdové

Poznámka redakce Kalorické Tabulky

Jana Havrdová sepsala také několik slov do naší knihy Kalorické Tabulky – nejlepší recepty. Velmi si toho vážíme.

Z archivu aneb přečtěte si také:

David Ondrejkovič: Mé hubnutí s Kalorickými tabulkami

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

18.12.2018 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024