Vánoce bez obav z kalorií: Zkuste každou sváteční dobrotu obklopit čerstvou zeleninou nebo ovocem
Nic si nemá cenu nalhávat – vánoční svátky prostě mohou dopadnout jako veliký tlustý průšvih. Všechno to cukroví, řízky a svařené víno…
Pokud se ale vše včas hezky promyslí a naplánuje, můžete Vánoci proplout bez jediného povánočního kila.
Možná mi dáte zapravdu, že když se něco šidí, není to ono. Proto, pokud bez tradičních sladkostí, smažené ryby a jednohubek nemůžete o Vánocích být, dejte si je, ale chytře. Zakomponujte každé jídlo do vašeho dne tak, aby vaší linii nikterak neublížilo. Zkuste každou sváteční dobrotu obklopit čerstvou zeleninou nebo ovocem. Díky tomu budete bez vážného hřešení příjemně a poměrně zdravě zasyceni.
Vyzkoušejte jídelníček plný tradičních dobrot a užijte si tak svátky chutně a s rozumem.
Snídaně:
Miska jablečné přesnídávky se skořicí a tvarohem slazeným erythritolem/xylitolem a k tomu 1 až 2 kusy lineckého.
Ingredience na přesnídávku 4-5 porcí:
1 kg sladších jablíček – vykrájených, oloupaných
1 vanilkový pudink v prášku
30 ml vody
3 hřebíčky, 1 celá kůrka skořice, 1 anýz
Postup:
Jablíčka nakrájejte na menší kousky a společně s kořením a 150 ml vody je dejte dusit do hrnce pod pokličku asi na 10 minut. Mezitím si do zbylých 150 ml vody nasypte pudinkový prášek a důkladně jej promíchejte. Jakmile budou jablíčka změklá, vlijte do hrnce připravený pudink a ještě asi minutu míchejte, dokud vše nezhoustne.
Ingredience na linecké:
250 g másla
kůra z jednoho důkladně očištěného (bio) citrónu
50 g třtinového moučkového cukru (krystal stačí mixérem upravit na moučku)
60g xylitolu/ erythritolu
1 polévková lžíce vanilkového cukru
2 žloutky
200 g jemné pohankové mouky
150 g jemné pšeničné celozrnné mouky
Postup:
Máslo utřete spolu se žloutky, cukrem a citrónovou kůrou. Přidejte mouku, těsto důkladně propracujte a na závěr z něj vyrobte kouli, kterou zabalte do folie a nechte v lednici uležet alespoň 12 hodin.
Než se pustíte do vykrajování, zapněte si troubu na 150 °C (horkovzdušná 130 °C). Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát tenký asi 4 mm, snažte se, aby byl na všech místech stejně silný. Vykrájené tvary dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte do lehce růžova. Upečená vychladlá kolečka slepujte kyselejší marmeládou. Pokud necháte linecké pár dnů odležet, bude ještě lepší.
Svačina:
Zimní smoothie – ingredience na 2 porce:
1 větší zralý banán (ideálně, pokud jej pár hodin předem nakrájíte a dáte do mrazáku – mražený banán vytvoří krásně krémovou konzistenci smoothie)
1 velká hrst špenátu (100 g)
kousek čerstvého zázvoru
1 ks hezky zralého kiwi
3 větší růžičky syrové brokolice
hrníček kokosového mléka (150-200ml)
šťáva z ¼ citrónu
Postup: Vše společně rozmixovat do hladké konzistence.
1 větší perníček + ½ bílého jogurtu a mrkvový salát
Ingredience na salát, 2 porce:
1 velká jemně strouhaná mrkev
1 sladší jablíčko
1 mandarinka
skořice, citronová šťáva a hrstka plátků mandlí
Postup: Všechny ingredience promnout společně a je hotovo.
Večeře:
Kuřecí řízek velký jako vaše dlaň pečený v troubě a bramborový salát bez brambor
Ingredience na salát:
2 vařená vejce
2 lžíce majonézy
1 sterilovaná okurka
1 celer
1 cuketa
1 jablko
2 mrkve
Postup: Očištěnou cuketu, mrkve a celer poduste v páře do změknutí. Mezitímuvařte vejce natvrdo. Uvařenou zeleninu nechte vychladnout, poté ji nakrájejte na kostičky. Vychladlá vejce oloupejte a nakrájejte také na kostičky.Jablko a sterilovanou okurku nahrubo nastrouhejte. Vše smíchejte ve větší míse a dochuťte solí a pepřem. Hotový salát nechte ještě chvíli rozležet na chladném místě.
Ingredience na řízek:
4 kuřecí plátky
marináda: ½ bílého jogurtu, sůl, 1 stroužek česneku, 1 vejce
na obalení: strouhanka, tvrdý sýr
Postup: Maso nakrájíme na menší plátky a naklepeme. V misce smíchejte bílý jogurt, vejce, prolisovaný česnek, sůl a koření podle chuti. Naložte do této směsi naklepané maso – nejlépe přes noc, ale stačí i 2 hodiny. Směs na obalení připravte ze strouhanky a strouhaného sýru v poměru asi 1:1. Řízky obalte v připravené směsi a rozložte na plech vyložený pečícím papírem potřený olejem. Střapaté řízky pečte asi 20 minut v troubě při 180 °C. Řízky musí hezky zrůžovět. Ke konci pečení doporučuji přepnout troubu pouze na horní pečení, aby se sýr zespodu nepřipálil.
Dnešní téma je pro mě výjimečné. Aerobik mi ovlivnil život v mnoha směrech. Prožila jsem na něm pubertu, určitou část života se živila jako instruktorka aerobiku, napsala jsem knihu s názvem Aerobik a přes patnáct let provozuji internetové stránky www.aerobic.cz. Co dodat? 🙂
Když jsem před více než deseti lety psala knížku Aerobik (Grada, 2001), oslovila jsem několik osobností, které byly s aerobikem a skupinovými lekcemi často skloňovány. A těší mě, že mi stále z celé republiky chodí zprávičky od čtenářů, kteří její obsah využívají dodnes…. Děkuji.
Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví