Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lea Vršecká: Jak ovlivňuje zdravý životní styl naše fungování aneb o své tělo se vyplatí pečovat

Jak ovlivňuje zdravý životní styl naše fungování? Stačí se podívat, jak se chováme ke svému tělu.

Přistupujeme k němu s láskou a pokorou? Nasloucháme mu? Věnujeme mu dostatek pozornosti a zásobujeme ho kvalitní energií?

Nebo ho naopak bereme jako samozřejmost a často ani nevnímáme jeho varovné signály, které k nám vysílá? Může jít o držení těla, výraz v obličeji, to, jak dýcháme, jaká energie z nás vyzařuje. Nebo když nás dokonce někde něco bolí. Přemýšlíme pak, co nám tělo tou bolestí chce říct?

Když se klientů na některou z výše uvedených otázek také zeptám, často na ni nezdají odpověď. Lidé nad svým tělem totiž příliš nepřemýšlí. Neuvědomují si ho až do té doby, než se někde vyskytne nějaký problém.

Pak běží rychle k lékaři a žádají, aby jim pan doktor předepsal nějaké zázračné pilulky, aby se svého problému zbavili. Přitom si málokdy uvědomí, že v řadě případů mohou různým obtížím předejít tím, že o sebe budou více pečovat a vezmou své zdraví do vlastních rukou. Nikdo jiný to za ně neudělá.

Pokud byste i vy rádi změnili svůj dosavadní životní styl, a nevíte, kde začít, tak si někdy zkuste udělat chvíli čas sami na sebe a zamyslet se nad tím, co všechno pro vás vaše tělo den co den dělá: Jaké neskutečné věci a pochody se v něm odehrávají, aniž byste si to uvědomovali. A jestli svoje tělo v těchto procesech podporujete, nebo jdete proti nim – ať už tím, že jste neustále ve stresu, kouříte, nevhodně se stravujete nebo máte nedostatek pohybu.

Proč někteří lidé sami sobě vědomě ubližují? Co za tím je? Lenost, pohodlnost nebo pocit, že když vás nic nebolí a nemáte žádný problém, tak to tělo zvládne? Teď možná ano. Ale co za pět, deset a více let? Tělo stárne a opotřebovává se. A to, jak se k němu každým dnem chováte, se vám jednou vrátí i s úroky. A až si to uvědomíte, může být na nějakou změnu už pozdě.

  • Jak říkal pan Werich: „Neříkej, že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzo dny, kdy to bude daleko horší. Budeš pro změnu chtít, ale už nebudeš moci.

Samozřejmě chápu, že každý začátek je těžký. Změna není pohodlná nikdy, ale stojí za to. Vím to, protože jsem si tím prošla sama. Navíc každý den vídám při práci své klienty, kteří touto změnou procházejí. A kdybyste s nimi mluvili, tak vám všichni do jednoho řeknou, že i když je to někdy těžké, stojí to za to.

Když si totiž člověk uvědomí, že má nad svým životem moc, že může ovlivnit, jak se bude cítit, jak bude jeho tělo fungovat, už nikdy se nebude dívat na svět stejnýma očima jako dřív. Když si začne uvědomovat svoje tělo, pochopí, co mu dělá dobře, a co mu naopak ubližuje. Pak nebude chtít dále setrvávat v tom, co mu nevyhovuje, nebo dokonce škodí.

Jenže to od člověka vyžaduje, aby se alespoň na chvíli v této uspěchané a mnohdy stresující době zastavil a nahlédl do svého nitra a sám sebe se zeptal: Jak se mi samotnému se sebou vlastně žije? Je mi v mém těle dobře, nebo cítím, že potřebuji něco změnit?

Musí to být hluboké uvědomění, člověk ho musí procítit. Je to jiné, než když si jen řekne: „Přestanu kouřit, protože to je špatné“. Chce to spojit se se sebou samým, se svou podstatou a zeptat se sám sebe: Jak se mi žije, když kouřím/špatně se stravuji/málo spím/stresuji se? Co mohu udělat proto, abych to změnil?

Lidé, kteří si toto uvědomí a vydají se na cestu změny, už pak nic nevyvede z rovnováhy. Jsou rozhodnuti, ví, proč to chtějí a jdou si za tím. Přála bych vám vidět, jak člověk, který ke mně přijde jako hromádka neštěstí s pocitem, že už život dávno nemá ve svých rukou a mnohdy nemá rád sám sebe ani své tělo, se najednou změní. Jakmile se dostaví první výsledky, dodá mu to další energii a víru v to, že jde správným směrem. Získá pozitivnější náhled na sebe sama, protože se mu něco podařilo. Zvedne se mu zdravě sebevědomí, změní se i jeho postoj, prohloubí se jeho dech.

Z takového člověka pak začne vyzařovat energie do okolí. A této změny si všichni všimnou. Takový člověk ráno vstává s úsměvem na rtech, těší se na to, co mu přinese další den, lépe se postaví všem výzvám, cítí se pevnější, jistější, zdravější. Žije více v souladu se svým tělem a se svou myslí. A tak by to mělo být! Nechcete to taky vyzkoušet? Určitě to za to stojí!

foto: Lenka Marcová (s mísou zeleniny) a Gerardo Flores

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lea Mgr. Vršecká
www.lea-vrsecka.cz

  • Trenér kulturistiky II. třídy (Fitness institut TONUS)
  • Výživová poradkyně (certifikát NUTRIS s mezinárodní platností)
  • Instruktor zdravotní tělesné výchovy (IQ pohyb)
  • DNS certifikovaný trenér (Rehabilitation Prague school)
  • TRX instruktor (3D Fitness)
  • Instruktor psychomotorického vývoje dětí dle metody E. Kiedroňové
  • Vicemistryně ČR v bodyfitness
  • Trenér roku 2015

24.1.2019 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024