Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Co vše se vám v životě změní se zdravějším životním stylem a jak na to

Lednová předsevzetí jsou za námi. Ať už jsme je úspěšně dodrželi, nebo ne, pojďme se nakopnout dál. Vždy je totiž ten správný čas na změnu.

A s čím začít? To je zcela na vás! Pohyb nebo strava – obojí se počítá!

V dnešním článku se dozvíme o benefitech pravidelného pohybu a zdravějšího jídla. Prozradím vám pár triků, jak získat motivaci a nastavit si reálné cíle.

Pravidelný pohyb – který si zvolit a proč?

Pokud se rozhodneme začít s pohybem, je důležité si nastavit nějaká pravidla. Bez práce nejsou koláče. A bez plánu není úspěch. Vyberte si takové pohybové aktivity, které vás baví a cítíte se po nich dobře! Běh, chůze, plavání, jóga, pilates, tanec, posilování… Cokoliv!

Co vás čeká za odměnu:

Kromě lepšího pocitu ze sebe samého a nějakého kila dolů je tu spousta výhod, které s pravidelným pohybem přicházejí.

  1. Zvýšení energetického výdeje = snížení tělesné váhy a tukových zásob těla (za předpokladu stejného kalorického příjmu jako před počátkem pohybové aktivity)
  2. Zlepšení kardiovaskulárního systému = posílení srdce, lepší fyzička a méně namáhané srdce
  3. Kvalitnější spánek = s fyzickou aktivitou přichází zdravá únava organismu a regenerace ve spánku
  4. Imunitní systém = lepší imunitní odolnost
  5. Zmnožení svalových vláken = za předpokladu silového tréninku
  6. Prevence nemocí
  7. Zlepšení psychického stavu = při sportu si jednoduše vyčistíme hlavu, a to díky vyplavení hormonů endorfinů, dopaminu a serotoninu. Celkově se jako populace hýbeme méně. Zkusme se aktivně pohybovat alespoň 150 minut týdně. Abychom uspěli, nastavme si nějaká pravidla.

Tipy a triky, jak vydržet:

  1. Udělejte si plán. Napište si na papír, jak chcete, aby váš aktivní týden vypadal. Vypište si menší cíle a postupně dotvořte celkový plán. Čím přesněji definovaný, tím lepší!
  2. Odškrtávejte malé výzvy – pomalu, ale jistě plňte menší cíle a za každý splněný úkol se odměňte. Přečtěte si dobrou knihu, kupte si nové tílko na cvičení, dopřejte si dobrou kávu, pusťte si oblíbený seriál, protože si to zasloužíte!
  3. Nebojte se zeptat zkušenějších. Ať už půjde o radu přímo ohledně sportu nebo stravování, nemějte strach z oslovení někoho, kdo se v tomto oboru pohybuje už déle.
  4. Najděte si parťáka. Ve dvou se to lépe táhne a budete se navzájem motivovat v dalších výzvách!
  5. Nevzdávejte se po prvních pár dnech. Vydržte! Několik let trvalo dostat se tam, kde jste teď, tak nečekejte, že se na vrchol dostanete za měsíc. Chce to čas, který ale stojí za to!

Co se týče stravování, jde o úplně stejný postup:

Zkuste nejdříve třeba začít pít více vody místo sladkých nápojů. Nebo vyměňte ochucené jogurty za kvalitní bílé. Můžete si vyzkoušet měsíční výzvu, kterou si ověříte, bez čeho je vám lépe, a naopak, s kterou dobrotou se vaše tělo prostě musí smířit!

Měsíční výzva – řekni ne:

  • dortům
  • brambůrkám
  • zmrzlině
  • bílému pečivu
  • sušenkám
  • šťávám a slazeným nápojům
  • soleným oříškům
  • mléčné čokoládě

Nezapomeňte, že žádná dieta, detox nebo hladovění není trvale udržitelný stav! Když chceme dlouhodobě zhubnout/zlepšit fyzickou kondici, musíme si nastavit racionální režim a správně si vypočítat doporučený denní příjem. Vše si můžete v Kalorických tabulkách zapisovat, a tím pádem získat přehled o tom, kolik toho za den sníte. Ze začátku to možná vypadá jako otrava, ale za pár dnů si člověk zvykne a získá přehled o tom, jak se stravuje.

Pokud nevíte, kolik čeho máte za den zkonzumovat, zeptejte se odborníka! Vždy ale pamatujte na to, že žádný extrém není nutný. Zdravé jídlo a pohyb nám má pomoct k lepšímu fyzickému i psychickému stavu, takže hlavně žádný stres a vydržte!

foto: David Podrabský (úplně nahoře), ze soutěže Dívka České republiky (uprostřed) a Marek Kolařík (u vizitky dole)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Aneta Kuklínková, ředitelka soutěže Dívka ČR: Moje cesta k zdravému jídlu a co mi přineslo raw stravování

Aneta Kuklínková, ředitelka soutěže Dívka ČR: Moje cesta k zdravému jídlu a co mi přineslo raw stravování

Kalorickétabulky.cz využívají nejen lidé, kteří chtějí zhubnout. Populární aplikace, jež je stále všem k dispozici zdarma, dokáže vedle kalorií rovněž bezvadně hlídat jednotlivé živiny v jídelníčku.

A je tudíž skvělým pomocníkem pro všechny, kterým není z jakýchkoliv důvodů lhostejná skladba jejich stravy. Dnes si o jídle budeme povídat s ředitelkou soutěže Dívka ČR, která se rozhodla přejít na raw stravu.

Celý článek 26.2.2018 0

Dominika Girethová
https://www.facebook.com/dominikagirethovafitness

  • Fitness instruktorka, trenérka skupinových lekcí
  • Výživová poradkyně
  • Muzikálová tanečnice, choreografka

17.2.2019 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024