Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Aneta Kuklínková, ředitelka soutěže Dívka ČR: Moje cesta k zdravému jídlu a co mi přineslo raw stravování

Kalorickétabulky.cz využívají nejen lidé, kteří chtějí zhubnout. Populární aplikace, jež je stále všem k dispozici zdarma, dokáže vedle kalorií rovněž bezvadně hlídat jednotlivé živiny v jídelníčku.

A je tudíž skvělým pomocníkem pro všechny, kterým není z jakýchkoliv důvodů lhostejná skladba jejich stravy. Dnes si o jídle budeme povídat s ředitelkou soutěže Dívka ČR, která se rozhodla přejít na raw stravu.

Oblíbená instruktorka skupinových lekcí z Blanska Aneta Kuklínková a finalistka Miss aerobik založila na základě vlastních zkušeností před lety soutěž Dívka ČR. Akce, kterou připravovala s několika přáteli ze začátku doslova na koleni, získala postupně takový věhlas, že poslední ročníky se již konají za značné pozornosti médií v Bobycentru Brno. Kam se za tu dobu posunula sama ředitelka soutěže? A jakou roli v jejím životě hraje zdravé stravování?

Aneto, známe se poměrně dlouho a vždy mi přišlo, že máš ideální postavu. Kdy a proč v tvém životě přišel ten zásadní zlom a přešla jsi na tzv. živou stravu, která je poslední dobou tak populární?
Poprvé jsem se začala zajímat o živou stravu asi před dvěma roky, když jsem procházela jednou z mých ,,proměn“ a měnila způsob svého života, především myšlení. Studovala jsem sílu přitažlivosti, moc myšlenky a pozitivní styl života. Upřímně řečeno jsem nikdy před tím stravu vlastně nijak zásadně neřešila. Odmalička jedla všechno, a to od svíčkové, přes hodně sladké až po maso.

  • Výjimkou byla soutěž Miss aerobik, které jsem se zúčastnila, když mi bylo osmnáct let. Tam mi tehdy dnes velmi mediálně známý Ing. Petr Havlíček řekl, že mám nejvíce tuku v těle ze všech finalistek. Tenkrát jsem z toho byla špatná a začala díky tomu o jídle více přemýšlet, hlídat si pravidelnost, atd.

Před třemi lety jsem se stala vegetariánem a ze dne na den jsem přestala jíst maso. Četla jsem v té době knihu Mnich, který prodal své ferrari, jež mě velmi pozitivně ovlivnila v mnoha směrech. A jedna z věcí, o které se tam psalo, byla, že po masu je člověk unavený. Nějak uvnitř sebe jsem cítila, že bych to chtěla vyzkoušet a hned se do toho dala. A bylo mi od té doby opravdu lépe. Začala jsem také praktikovat různé ranní rituály, pravidelně četla. Můj život byl daleko kvalitnější a radostnější. O rok později jsem se dozvěděla o možnosti stravování pouze živou stravou. A opět ze dne na den jsem začala jíst jen ovoce, zeleninu, oříšky apod. Tento způsob jsem vydržela asi dva měsíce.

Už tenkrát to bylo úžasné, cítila jsem se tak lehce a měla jsem tolik energie. Hodně jsem také zhubla, ale zpětně hodnotím, že jsem na tuto změnu nebyla vůbec připravená. Bylo mi fakt krásně, ale zároveň jsem díky tomu novému životním stylu přestala stát nohama pevně na zemi a poletovala jsem si jen na svém obláčku krásných emocí. Kvůli tomu jsem si nadělala spoustu pozemských problémů, neboť  jsem neplnila různé úkoly, které ostatní ode mě očekávali. Jak se říká, opravdu je nejlepší najít rovnováhu. A já ji ještě nějakou dobu hledala…

Pak přišel konec října roku 2017 a mně bylo opravdu hodně špatně. Zvracela jsem, měla teploty. Byla to reakce na to, jak v poslední době žila. Už během té nemoci jsem udělala rozhodnutí, že plně přejdu na raw stravu. Jen co jsem se přestala litovat, všechny problémy pomaličku odešly a já si rovnou nastavila raw jídelníček.

Jak to probíhalo v praxi? Ono se to sice lehce řekne, ale člověk musí v takovém případě opravdu pečlivě dbát na skladbu jídelníčku, aby mu nechyběly nějaké živiny.
Jelikož jsem trošku blázen a jdu do některých věcí po hlavě a hodně intuitivně, pořádně jsem si o raw stravování nic nezjistila. Řekla jsem si, že začnu alespoň nějak a během cesty budu sbírat informace a stravování vylepším. Samozřejmě jsem udělala spoustu chyb. Ale já věřím, že každé tělo potřebuje něco jiného a že i když někdo sepíše určitá pravidla, je důležité zjistit, co je nejlepší konkrétně pro daného člověka.

Začala jsem tak, že jsem si nakoupila ovoce a zeleninu v supermarketu a začala si ráno dělat smoothie, přes den saláty. Celkově jsem svůj splašený život trošku zastavila a hrála jsem si s tou stravou, udělala jsem si hezké chvíle sama pro sebe a měla radost z každého výtvoru.

  • Do té doby jsem totiž vůbec neměla vztah k vaření nebo pečení a jedla jsem nejčastěji po restauracích. A tohle byla pro mě velká změna. Začala jsem se o sebe starat. V klídku, pohodě, bez spěchu.

Potom jsem začala navštěvovat jednou za čas moji oblíbenou raw restauraci, kde se chystám i na kurz, abych se naučila tvořit další zázraky. Musím říct, že i v řadě  restaurací jsou velmi vstřícní a když je poprosím, jestli by mi mimo nabídku něco vytvořili, často se setkávám s kladnou reakcí.

Jak tedy vypadá tvůj jídelníček? Popiš nám ukázku jednoho dne, prosím.

Když se ráno probudím, tak už se těším na přípravu snídaně. Snídani si vychutnávám asi ze všeho nejvíce. Miluju ovoce a snídaně je skoro vždy velmi ovocná. Připravím si nejčastěji smoothie, kde vyberu jedno dvě ovoce, moc to nekombinuji, protože pro zažívání to není úplně ideální. A k tomu si ještě udělám buď ovocný salát nebo si často koupím již předpřipravenou raw kaši, kterou zaliji horkou vodou a doplním o ovoce.  Zapnu příjemnou hudbu, v poslední době nejčastěji jazz a swing, a vychutnávám si opravdu krásné ráno. Piju nejčastěji vodu s citrónem a ráda si udělám nějaký dobrý čaj.

  • Většinou mě tato snídaně zasytí na celé dopoledne nebo si dám jen jako svačinku nějakou raw tyčinku, případně „zobu“ ovoce, zeleninu nebo trochu oříšky. I když s těmi kvůli jejich tučnosti opatrně.

Na oběd si dám nejčastěji nějaký můj oblíbený jednoduchý salátek – polníček nebo rukola s rajčaty doplněná o semínka, ovoce nebo ořechy.

Po obědě většinou vyrážím na můj cvičební den, kdy mám cca kolem čtyř cvičebních hodin, nejprve vždy děti a pak dospěláky. Jelikož mi je opravdu lehce, mám spoustu energie a pravidelné cvičení ještě umocnilo nádherné emoce, které během dne zažívám.

  • Mezi lekcemi cvičení si dám někdy malou svačinku, buď nějaké ovoce nebo opět raw tyčinku.

Večer přijíždím někdy i dost pozdě a už se většinou fakt těším na přípravu večeře. Když nemám tento náročný den, udělám si i něco složitějšího.

Zmiňovala jsi zdravotní problémy, které tě před časem postihly…

Ano a kvůli nim vlastně nejsem úplně typický vitarián. Po necelých dvou měsících existence na živé stravě se mi začaly dělat po nohách modřiny. A bylo jich hodně. Musím přiznat, že mě to znepokojovalo. Bylo mi jasné, že mi něco chybí. Vyřešila jsem to zatím tím, že jsem do svého jídelníčku přidala ryby. Bavila jsem se o tom o Vánocích se svými rodiči, kteří mě celkově překvapili, jak přijali můj raw životní styl příznivě a poznámek, jak je to nebezpečné, bylo opravdu minimum. Ale modřin si nešlo nevšimnout. Můj tatínek mi poradil právě ty ryby. A jelikož jsem byla celé vánoční prázdniny u rodičů, často jsem si tam s nimi rybu dala, většinou pstruha. A co se stalo? Modřiny zmizely. Takže jsem do svého jídelníčku minimálně jednou za týden přidala rybu a od té doby je mi ještě lépe. Takže opět se řídím heslem: dělej to, co cítíš. Nerada jedu podle přesných návodů.

Prozraď nám ještě nějaký svůj oblíbený recept.
Miluju cuketové špagety s pestem

Co potřebujeme:

Na pesto:

  • 1 hrst natural kešu ořechů (namočených alespoň 4 hodiny ve vodě)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ malé cibule
  • ½ stroužku česneku
  • 1 datle
  • 1 hrst čerstvých lístků bazalky

Na posyp:

  • 1 hrst natural kešu ořechů (nemáčených)

Cuketu oloupáme, připomíná tak více těstoviny. Potom dáme do mísy. Do mixéru vhodíme všechny ingredience na pesto a umixujeme. Omáčku zamícháme do špaget. Posypeme namletými kešu ořechy.

Zní to lákavě. Kde nakupuješ potraviny a kolik času denně ti vlastně přibližně zabere příprava?
Potraviny nakupuji často v mé oblíbené raw restauraci, ale vím, že podobně naladění lidé nakupují klidně i v supermarketech. Bohužel teď v zimě je to náročnější. S tou přípravou je to různé. Když je složitější jídlo, trvá mi příprava někdy i hodinu, ale jinak salátek je rychlovka. Když mám vše nachystané, je to pohodička. A hlavně vše, co to přinese, za jakoukoli přípravu a časté nakupování surovin stojí.

Tvé rodiče jsme už zmínily. Ale co na tvůj novž životní styl říká tvoje okolí. Přece jen jsi díky své profesi hodně na očích.
Mně přijde, že jsem se v sobě tentokrát tak silně rozhodla, že mám pocit, že mi to okolí v tom fandí. Nebo možná je to jen nějaká má iluze, ale nějak nepřijímám moc žádného poučování o tom, že jsem se zbláznila. Sem tam nějaké poznámky, že si třeba myslí, že to není dobré, nejčastější dotaz je, kde získávám bílkoviny apod., ale vše velmi příjemné. Možná mě spíš nevěřili, že to opravdu vydržím a jsem ráda, že mě nikdo nikde nepřemlouvá, ať si dám tohle nebo tohle. Takže děkuji mému okolí, že jsou takoví, jací jsou.

Pojďme si ještě na závěr shrnout, jaké změny díky živému stravování pociťuješ na svém těle.
Změny jsou skoro neuvěřitelné. Život mi rozkvetl před očima. Nejprve tedy musím říct, že první měsíc jsem byla opravdu unavená, tělo se čistí a je dobré se nenechat odradit. Ale jakmile si vaše tělo zvykne, je to opravdu úžasné. Mám hodně energie, cítím se lehce, ale hlavně prožívám úplné pocity štěstí. Dělám úplně stejné věci jako před tím, ale jinak je prožívám. V kombinaci s pravidelným cvičením se dá říct, že jsem skoro permanentně šťastná.

  • Co je velmi příjemné, tak že se mi velmi spravila pleť. Skoro vůbec se nelíčím, jelikož  moje tělo si tak zvyklo na příjem živých věcí, že jakoukoli jinou chemii těžce snáší.

Například jsem používala dále svůj běžný deodorant a najednou jsem se po něm osypala, zkusila jsem jiný a přihodilo se to stejné. Až přírodní kosmetika tento problém vyřešila. Každopádně pleť se mi zlepšila i od té doby, co na ni skoro nic nepoužívám. Sem tam se nalíčím, to ano. Mám ráda červenou rtěnku, ale většinu času mě jinak najdete přírodní a tak je mé pleti nejlépe. Také mi spoustu lidí řeklo, že jsem omládla. Raw strava je i dobrá „dieta“. Já na sobě konkrétně nepozoruji, že bych výrazně zhubla, ale pocitově po těle si přijdu krásná a to je skvělé. Začala jsem se mít víc ráda.

Co by vzkázala našim uživatelům aplikace Kalorické tabulky.cz?
Dělejte ve svém životě to, co cítíte, ne to, co vám říkají druzí. Každá osoba na tomto světě je unikát a jen vy sami víte, co je pro vás dobré. A klidně donekonečna zkoušejte, život je hra a je fajn si tuto hru užít. Neberme se tak vážně.

Děkujeme za rozhovor.

Kontakty:

Ještě něco více o Anetě Kuklínkové:

S Tomášem Klusem si zahrála v klipu Tajemství:

Miluje práci s dětmi a děti zbožňují ji:

S týmem snů pořádá každý rok soutěž Dívka ČR:

Kalorické tabulky.cz – váš osobní pomocník pro vyváženou výživu

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ria Hrušovská, osobní trenér: Jídlo neponechávám nikdy náhodě

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

26.2.2018 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024