Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Fitness trendy 2019 podle trenéra Petra Dostála: Vše, co byste měli vědět, aby byl váš trénink přínosný

Je to stále stejné. Když chceme dosáhnout svých fitness cílů, tak kromě odhodlání, pravidelnosti a usilovnosti ve cvičení si musíme dobře vybrat z aktuální nabídky gymů a fitness center.

Každý rok všichni doufají, že se už konečně objeví „NĚCO“, co rychle a snadno vyřeší odvěkou touhu po očekávaných výsledcích.

Trendy

Do vysněné kondice se lze dostat různými způsoby. Jsou způsoby staré, lety prověřené a fungující, ale ty už bohužel nejsou tak barevné, tak oslnivé, s tak bombastickým marketingem jako mají trendy nové. Trendy nebo spíš módní věci, jako např. super potraviny, super doplňky výživy, nejfunkčnější/nejbláznivější/nejbarevnější pomůcky setrvale tvoří základ marketingu, který cílí na podvědomí klientů a přitáhne davy. Takové bombastické styly ale velmi často nejsou velkým přínosem.

Lidé ovšem stále prahnou po něčem novém, chtějí hi-tech technologie a jsou rádi součástí něčeho velkého, inovovaného a akčního. Podíváme se teď na několik typů cvičení, kterými se můžeme dostat v současné době do kondice a na které lze ve fitness světě narazit.

Současné fitness trendy nabízejí nepočitatelné množství aktivit a snad každý může najít to, co mu opravdu sedí. Fitness aktivity bychom mohli zkusit rozdělit na skupinu osobního tréninku (nebo semi-privátních lekcí o skupině max. pět klientů), pak na skupinové lekce a na individuální samostatný trénink jednotlivce. Mnoho z těchto přístupů a forem cvičení se prolíná a vzájemně ovlivňuje.

  • Přestože do sebe většina zájemců ráda investuje, je dnešní doba jednoznačně ve znamení: „není čas ztrácet čas“.

A tak kromě naivního očekávání rychlých výsledků se krátí i doba trvání lekcí. Osobní tréninky lze vidět i třicetiminutové a skupinové lekce třeba pětačtyřicetiminutové. I navzdory kratšímu času však přetrvává touha získat z lekce co nejvíce, a tak se objevily způsoby a přístupy, které by měly pomoci toho dosáhnout.

Technologie

Jedním z přístupů ve vlastním tréninku, typicky nadoma nebo samostatně venku, je používání různých gadgetů – „udělátek“, které hlídají tempo, tepovou frekvenci a nebo vytvoří trénink na míru. Takovým pomocníkem může být jednoduše chytrý telefon s aplikací a přednastavenými programy nebo různé typy zápěstních či hrudních měřičů tepu. Popřípadě kombinace obojího. Je to celkem vhodná pomůcka pro někoho, kdo začíná cvičit a nezná reakce svého těla, potřebuje popostrčit do svých aktivit nebo pro sportovce, kteří si hlídají tempo v tréninku. Při tomto způsobu tréninku je vždy otázkou kvalita cvičení/cviků a aplikace zpětné vazby z hodnot naměřených tímto přístrojem. Samotná rychlost a intenzita tréninku však, bez kontextu, nebývají moc dobrými spojenci.

Technologie pronikající do módních fitness trendů mohou být fajn, ale jsem toho názoru, že „virtuální realita“ se lépe uplatní u indoor běhu/chůze nebo třeba cyclingu.

  • Ale když jen sledujete na obrazovce jako motivaci cvičícího modela nebo modelku a technicky na vás nikdo nedohlíží a neopraví vás, tak je to spíš bolestivá ztráta času.

Outdoor

Určitě stojí za zmínku větší rozmach a možnosti venkovních cvičení – od nejrozšířenějšího běhání či cvičení maminek s kočárky, přes lekce pro maminky po porodu, které chtějí zpět do kondice až třeba po cvičení s vlastní vahou na hrazdě, posilovací lekce s vlastní vahou a podobně. Tady lze zmínit i lekce přirozeného pohybu, bosé chůze, animal, flow, mobility či akrobacie, které nabývají na popularitě.

V dobrém letním počasí lze navštívit lekce paddle workout a jiné floating fitness aktivity na vodě pro posílení nejen svalů břicha a stability na tomto náčiní. Společnost má všeobecně málo pohybu, takže takovéto vesměs na vybavení nenáročné a přirozeně vypadající cvičení lidi jistě osloví. A pokud tedy někdo raději cvičí sám, má pak možnost i sám doma v tréninku kvalitně aplikovat SMR techniky – fasciální uvolnění pomocí pěnového válce, který se už stal běžnou součástí vybavení fitness a pomáhá k uvolnění svalového a fasciálního napětí příjemnou masáží.

Gym

Stálicí ve fitness světě je silový trénink. Ať už je to např. forma kulturistiky, crossfitu nebo vzpírání či cvičení s kettlebells. Vždy jde o různá cvičení s přidanou vahou, jejichž cílem je zesílit a udržet si kondici a zdraví. Naštěstí jsou mnohé mýty ohledně zvedání vah objasněny, a tak není ničím neobvyklým, že v gymu potkáme u zvedání činek a tvarování postavy třeba více dívek a žen než mužů.

  • Současně s větším povědomím o vlivu náročného cvičení na lidské tělo a nebo zatížení pracovním stresem se prolíná do kondičního tréninku i fyzioterapie.

Některé z terapeutických principů se zapojují jako běžná součást nabídky fitness pro prevenci zranění v tréninku. Vybavení tělocvičen doplnily třeba gymnastické kruhy, trx, hrazdy, velká lana a železné koule, takže návštěvník není omezen jen na neustálé sezení na posilovacích strojích.

Osobní trénink

I přes výjimky převládá velký důraz na individualitu klienta. Pokud chceme, aby cvičení mělo smysl, abychom se zlepšili v kondici a podávali výkony, je potřeba cvičit správně a tedy investovat v začátku naší snahy do vzdělaného trenéra. Už lze zaznamenat zlepšení v přístupu diagnostiky, aplikace některých terapeutických postupů či nastavení správně cíleného programu. Osobní trénink je stále více v kurzu a osobních trenérů je víc a víc.

  • Rozhodně u všech způsobů cvičení platí, že přes YouTube se technika pohybu nedá naučit a vysvětlit.

Karate se učit z knížky je taky nepraktické, že? Někdo má třeba bolesti v rameni, někdo v zádech a někdo zraněné koleno, a proto musí svůj pohyb nějak přizpůsobit, kompenzovat atp. Já sám bych doporučil začít pod dohledem trenéra, jehož zkušenosti, znalosti a kvalitu si pečlivě prověříte a který může usnadnit i začátky na oblíbených skupinových lekcích tím, že vám vysvětlí detaily a záludnosti i těch nejobyčejnějších cviků, aby návštěvy vámi vybrané lekce nebyly zmateným utrpením.

Skupinové lekce

Stejně jako v minulých letech je v nabídce mnoho atraktivních a různě dlouho trvajících funkčních (či kruhových) tréninků, nejčastěji s požadovanou vysokou intenzitou. Otázkou zůstává jako vždy kvalita provedení, smysluplnost cviků a nebo použití funkčních pomůcek. High intenzity tréninky pod různými názvy stále kompenzují lidem sedavý způsob práce a pomáhají jim v sobě najít sílu cítit se dobře a silně, pokud jsou ovšem na tento typ lekce postupně připraveni.

Velká fitness se drží zaběhnutých skupinových konceptů jako např. populární Lesmills lekce a klasický nebo posilovací aerobik v jeho různých obměnách v provedení nebo s novými názvy. Standardní nabídka aerobikových lekcí je pořád k dispozici, a tak nemusíte skočit rovnýma nohama hned do něčeho super cool nového. Populární crossfitové cviky často dostaly i v těchto místech prostor, kde mohou činky bouchnout o zem. Mezi skupinové lekce zkouší s úspěchem proniknout i některé atraktivní koncepty jako deepwork, pound, poledance, twerk, závěsná akrobacie atp. Pokud je možné, zvolte lekci pro začátečníky, nebo se nestyďte informovat lektora, že jste poprvé, aby na vás více dohlédl.

(pokračování příště)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Petr Dostál
www.petr-dostal.cz

Osobní trenér, instruktor, lektor a coach s letitými zkušenostmi nejen z bojových sportů, ale i silového či nápravného tréninku. Držitel tuzemských i mezinárodních certifikátů.

Kromě osobního tréninku pro široké spektrum klientů se věnuje i skupinovým lekcím různého zaměření. Zajímá se o nové poznatky a moderní postupy a techniky cvičení.

28.4.2019 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023