Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cecílie Jílková: Bio obchody nejsou vždy zdravé

Bohužel je to tak a vím, že to čtete neradi, ale ani v bio obchodech se nemůžeme spolehnout na to, že nakoupíme kvalitní a zdravé potraviny.

Téma, kde a jak zdravě nakoupit, řešíme často na mých kurzech a ptají se mě na to také klienti během konzultací.

Jak vlastně poznat zdravé potraviny?

Mlč a čti nápisy

Můj pradědeček prý říkal mému dědečkovi (anebo to možná říkal nějaký jiný předek jinému potomkovi a dost možná si to celé někdo z rodiny vymyslel): „Mlč a čti nápisy!“ Říkal to prý svému synovi při procházce po hřbitově, aby dítě naučil klidnému rozjímání. Když vyšli ze hřbitova, zeptal se syna: „Tak cos mi to chtěl říct?“ „Ale nic, už je to v kalhotách…“ odvětil syn.

Číst nápisy se ale jednoznačně vyplácí v případě procházky bio obchodem či obchodem, který si říká „zdravá výživa“. Těmi nápisy myslím samozřejmě složení potravin na zadní straně obalu. Pokud totiž chceme něco jíst, měli bychom vědět, co vlastně jíme. Většina zákazníků ale bohužel spoléhá na tvrzení na přední straně výrobku, kde jsou často slova jako „fit“ a podobně. Že daná potravina rozhodně fit není, zjistíme teprve po prostudování složení.

Nejčastější zla v regálech

Protože mám v nakupování zdravých potravin (či přesněji řečeno v pátrání po nich) osmiletou praxi, pokusím se nyní stručně shrnout, na co byste si měli při nákupu v bio obchodech dát pozor.

Cukr

Ať si výrobce na obalu říká, co chce, potravina obsahující cukr (a to i ten třtinový nebo kokosový) není zdravá. Tečka. Je jedno, že je tyčinka bio, pokud je v ní cukr. Totéž se týká i omáček na špagety, polévek v konzervě, kečupů nebo pomazánek, kde bychom cukr ani nečekali.

Cukr neobsahuje žádné živiny (třtinový cukr obsahuje mizivé procento melasy, což je nám k ničemu) a nijak nám neprospívá. Není nutné ho vyškrtnout z jídelníčku absolutně, ale je dobré si na něj dát pozor. Děti by pak cukr neměly jíst pokud možno vůbec. Ničí jim to nevratně zubní sklovinu a zhoršuje to schopnost soustředit se. Jediný cukr, který je zdravý, je cukr březový neboli xylitol.

Ztužený tuk

Přísada oblíbená u výrobců „zdravých“ tyčinek, sušenek, čokolád a jiných pochutin. Může se jednat o ztužený palmový tuk, ale i o jiný rostlinný ztužený tuk. Občas na něj narazíme i v polevě pufovaných fit chlebíčků.

Sója

Existuje jen jeden druh sóji, který je pro člověka dobře stravitelný, a tím je fermentovaná sója (tempeh, shoyu omáčka, miso, natto). Pokud ve složení vidíte sójovou mouku, sójové mléko, maso či tofu, sáhněte raději po něčem jiném.

Siřičitan

Problém týkající se především rozinek, sušených meruněk a dalšího ovoce včetně kustovnice. Je s podivem, že si majitelé obchodů se zdravou výživou nedají práci s výběrem nesířených potravin.

  • Siřičitan ze sušeného ovoce nejde nijak smýt ani vypláchnout, je totiž v celém kusu a ne jen na povrchu.

Sirup z agáve

Ačkoli většina sirupů je zdravá, sirup z agáve mezi ně bohužel nepatří pro svůj vysoký obsah fruktózy, a proto je lepší zvolit obyčejný med nebo březový cukr (xylitol). Podrobný rozbor všech druhů sirupů najdete v článku na mém webu: Které cukry jsou pro nás nejlepší?

Běžná pšenice

Kontroverzní obilnina, kterou milují výrobci pečiva, protože díky pšeničnému lepku má pečivo krásně nadýchanou strukturu. Natrefíte na ni ale i v nejrůznějších sušenkách, tyčinkách, konzervovaných potravinách, pomazánkách a tak dále. Ne každému moderní šlechtěná pšenice vyloženě vadí, ale také rozhodně nikomu nijak neprospívá, a proto je lepší volit méně běžné obilniny, jako je například žito a oves nebo pseudoobiloviny pohanka, quinoa a amarant.

Umělá sladidla

Nešvar dia potravin, light nápojů i takzvaných zdravých potravin. Že nejsou umělá sladidla zdravá, dávno víme. Nízkoenergetická sladidla navíc způsobují uvolňování glukózy z jaterního glykogenu, což vede k vyššímu ukládání tuku. Pozor bychom si měli dát i na sladidlo ze stévie. Toto sladidlo není prostým extraktem byliny, ale již průmyslově zpracovaným produktem. Jeho konzumace může vést k nevolnostem, možnému přílišnému snížení tlaku, bolestem hlavy a zhoršení diabetu.

Pravidelná konzumace umělých sladidel není tedy příliš prospěšná pro naše zdraví, ale ani pro naše hubnutí. Výjimku tvoří přírodní sladidla, jako je březový cukr (xylitol) a maltitol. Narozdíl od umělých sladidel a stévie nemají nulový obsah kalorií, protože skutečně obsahují cukry. Ve srovnání s klasickým cukrem mají však méně kalorií a nižší glykemický index. Xylitol je prospěšný pro zdraví zubů a naši střevní mikroflóru.

Jak si to všechno zapamatovat?

Zapracovat všechny výše zmíněné poznatky do praxe není jednoduché a vyžaduje to čas. Doporučuji soustředit se první měsíc pouze na první bod (vyřazení cukru), další měsíc k němu přidat druhý bod a tak dále. Brzy zjistíte, že můžete i nadále chodit nakupovat do bio obchodů, ale že zde budete kupovat jen určité procento výrobků. Sehnat vše v dobré kvalitě v jednom obchodě v podstatě není možné a je nutné potraviny nakupovat z více zdrojů.

Základní potraviny seženete v supermarketech, speciálnější v bio obchodech a ty nejvzácnější seženete mnohdy jen na internetu. Ano, je to složité, ale čím vyšší poptávka po skutečně kvalitních potravinách bude, tím dříve na ně narazíte i v tom vašem oblíbeném obchodě za rohem. Tak to nevzdávejte! Přeji Vám hodně zdraví a dobrou chuť!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Cecílie Jílková
https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

27.5.2019 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024