Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lektorka fitness Eliška Růžičková: Jak na dovolené při Ultra All inclusive NEPŘIBRAT?

Nastal opět letní čas a s ním zasloužené a dlouho očekávané dovolené. Jako správní „ČECHÁČCI“ jsme si letos vybrali “dovču“ u “moříčka“ se vším všudy.

A protože máme dvě malé dcerky, zvítězila nabídka, kde se nemusíme o nic starat, a děti si mají kde hrát. Má to ovšem i významné „ALE“.

Celý rok jsme dost vytíženi, tak alespoň na dovolené chci vypustit povinnost vařit, nakupovat a organizovat dětem program. A přesto chceme byt všichni spolu. Za lenost se platí, tak jsme si i letos připlatili trochu toho luxusu.

Eliška Růžičková: Jak na dovolené při Ultra All inclusive NEPŘIBRAT?

Úkol zněl jasně:

  • Letní sedmidenní all inclusive dovolená pro celou rodinu u moře (Turecko)
  • Cíl: O nic se nestarat a užít si to po svém ve zdraví
  • Poznámka: Udržovat se v relativně dobré kondici a NEPŘIBRAT (haha)

Nechci popisovat naši dovolenou a už vůbec nechci dělat reklamu žádné CK. Jen jsem si díky tomu zážitku  uvědomila, jak lehce člověk sklouzne do obžerství a k jiným neřestem (smích). Slovo hlad se změnilo na slovo chuť. A bohužel vždy, co si nastřádám na váze nad rámec, se mi dost těžce shazuje. Pak jsem na sebe akorát  naštvaná a plná výčitek. Ve finále z toho jídla nemám vůbec radost. A jídlo by mělo být snad radost, ne?

  • Nicméně nakonec se mi snad povedlo skloubit všechny výše uvedené body k relativní spokojenosti a necítím žádné výčitky.

Věřím, že se to podaří i vám (když budete chtít). Co vlastně obnáší dovolená Ultra All Inclusive? V podstatě máte k dispozici neustále dostatek jídla a pití včetně tamního domácího alkoholu a limonád. Co vám budu vyprávět? Všude jsou hromady kalorií – a hlavně prázdných kalorií! Nepřeberné množství cukrů a tuků, ale zároveň i kila ovoce a zeleniny. Pokusím se tak nějak nastínit, jak se dá vybalancovat v tomto “ráji“ lákadel a udržet si čisté svědomí a pocit skvělé dovolené.

Eliška Růžičková: Jak na dovolené při Ultra All inclusive NEPŘIBRAT?

Tady je pár mých doporučení ve třech bodech. Za nic neručím, jelikož ne každý má stejné cíle. A představy o dovolené mohou být dosti rozdílné.

Jídlo

Nevím, jak moc jste zběhlí ve švédských stolech, ale to je v podstatě princip těchto hotelových resortů. Pulty, jež jsou neustále doplňovány, praskají ve švech a jsou plné všeho možného. Je až neskutečné, co si dovedou nandat a kombinovat na talíři někteří lidé. Někdy se za ně až stydíte. A ve finále to samozřejmě ani nesnědí a vy jen trpíte, kolik se toho jen tak vyhodí. Ach jo. Já si rozdělila den dle našeho neustálého a zběsilého harmonogramu breakfast, lunch, snack, dinner.

9:00

Moje nejoblíbenější část “pažravého maratonu“ začíná hned po ránu – snídaně (breakfast). Doslova miluji snídat třebas hodinu. Popravdě normálně moc nesnídám a často  si uvědomím až kolem oběda, že jsem vlastně ještě nejedla. Tak snad i proto si snídaně na dovolených tak užívám. Moc mě bavila variace vajíček (míchaná, volská oka, omelety) se zeleninou a sýrem feta s minimem pečiva. No a to veliké lákadlo pro mne byly lívance s jejich super tureckou nutellou a fíkovou marmeládou s čerstvým pomerančem. Ach. Takže “cukrbomba“. Však je ráno a celý den je před vámi. S chutí jsem se nacukrovala a den mohl začít. Pití a pohyb vylíčím níže.

12:00-14:00

Oběd (lunch) pro mě byl spíše menší. Jelikož je v Turecku v tomto období dost vedro, tak většinou jsem skončila u melounů  nebo kombinace zeleniny a kuřecího křidélka či stehýnka (pečené). Vodní melouny jsem vlastně jedla skoro neustále. Tak podvědomě na ně máte chuť, skvěle vás osvěží a zavodní. Nebo jsem kombinovala strouhanou mrkev zakápnutou citrónem. Však trocha beta karotenu se vždy hodí. A popravdě jsem byla ještě plná ze snídaně.

16:30

Trochu “podpásovka“ byl odpolední sladký bufet (snack). Můj glykemický index opět kolísá. Nabízela se opět možnost místních sladkých buchtiček, lívanců a jejich nutelly. Těžko se odolává, zvlášť když to vaše děti přinesou na talíři (smích). No a co, tak jsem si taky sem tam zobla či lízla. Tady platí známe “Joyeho“ pořekadlo z Přátel (seriál): Nejlepší dezert jsou prstíčky s nutellou. Pokud podobné věci odoláte, je to jedině dobře, protože tohle už byl fakt úlet.

19:00

No a večeře (dinner) byla už trochu větší strategie. Snažila jsem se každý večer udělat jiné menu. Jednou kombinace grilované zeleniny s bulgurem, jindy zase těstovinová variace. A opět se zeleninou. Nebo pro změnu ryba se salátkem. A samozřejmě nechyběla grilovaná nebo pečená krůta, hovězí, jehněčí. Prostě pravidlo bylo udělat si hezkou kvalitní tabuli. Zákusky jsem si po večeři opravdu zakázala. Ony by se už stejně nikam nevešly. Nechyběl tady dietní pultík, kde byla nabídka suché rýže, dušené mrkve, atd.

Veliké doporučení z mé strany je tedy hodně čerstvé nebo grilované zeleniny ke všemu. Však to se musí využít. Tolik variací a typů zeleniny či ovoce na jednom místě se jen tak nevidí. Mimochodem, v Turecku mají neskutečně dobrá rajčata. Omezila jsem pečivo a vyhýbala jsem se všemu smaženému a mastnému.

Každý den si zkuste jinou místní specialitu. Nemějte pocit, že musíte hned všechno ochutnat. A dejte tomu čas. Buďte trochu ukáznění a jezte na kvalitu, a ne kvantitu. Rozložte si různá jídla do celého týdne. Vyhnete se tak pocitu i faktu, že každý den je na pultech neustále téměř to samé.

  • Tip od delegátky: Pokud holdujete sladkému a opravdu chcete ochutnat místní speciality, tak se vyhněte barevným zákuskům a směřujte své chuťové pohárky k méně výrazným barvám. Bývají chutnější a tradičnější.

Pití

Myslím, že na těchto dovolených je kámen úrazu alkohol a ty děsné všudypřítomné limonády. Samozřejmě máte lednice plné lahví s balenou vodou, ale co si budeme povídat? Všichni tam do sebe od rána “lejou“ pivo, víno a místní kořalku. A navíc ve zběsilých kombinacích. Takže za mě doporučuji jednoduché pravidlo: Omezte alkohol.

Víno jsem začala popíjet až odpoledne – a to hlavně u večeře. Kořalku jsem nepila, obecně tvrdý alkohol moc nepiji a ty jejich místní pálenky mi stejně nechutnají. Žádné střevní potíže jsem neměla. Již mnohokrát jsem se setkala s tím, že naopak tvrdý alkohol pomůže zlikvidovat nežádoucí střevní bakterie, ale zvolila jsem osobně jen probiotickou kúru. Nejsem lékař, ale prostě jsem nepotřebovala vypalovat svoje tělo kořalkou. A byla jsem taky v pořádku.

Pila jsem jen jejich balenou vodu, červené víno (nic moc) a místní černý čaj. Ten jsem měla místo kávy, protože to jejich automatové umělé cosi mě vůbec neoslovilo. A turecká káva nebyla paradoxně po ruce. Takže jsem v podstatě vyměnila kofein za thein, což je kofein obsažený v čaji. Tam se navíc nevyskytuje ve volné formě, ale vázané, což má za následek jiný způsob účinku i jiné vstřebávání. Zatímco kofein v kávě rychle povzbudí, ale stejně rychle vyprchá, účinkuje kofein v čaji šetrněji a povzbudí delší dobu. O čaji tedy můžeme říci: Povzbudí, ale nerozruší. Myslím, že pro mne super změna a to jsem hodně “kafíčková“.

Pohyb

Můj tatínek o mně říká, že jsem “dobře postižená“. Ke svému životu potřebuji pohyb. A když ho nemám, jsem protivná a nevyrovnaná. Manžel mi zase říká, že mám syndrom ADHD (smích). Pohyb je součást mého života a moc dobře si uvědomuji, že příjem a výdej musí být v rovnováze. Ono totiž není nic zadarmo. A jelikož nás čekají toto léto ještě náročné závody, nemůžu si moc dovolit vypadnout z tréninku. Žádný speciální trénink jsem neměla, měla to být spíše odpočinková dovolená, ale aktivní odpočinek je také odpočinek.

První čtyři dny jsem chodila každé ráno před snídaní plavat. Většinou 1 km a nebo v kombinaci s kliky (100). Byla jsem u bazénu sama a pak jsme se těšila na svou super zaslouženou snídani. Mňam. Nejtěžší je ráno vstát, ale pak to stojí za to, i kdybyste dali jen deset bazénů. Není potřeba přeplavat La Manche, ale prostě jen nastartovat tělo. Plavání je podle mě jedna z nejlepších pohybových aktivit, kterou může provozovat každý.

Eliška Růžičková: Jak na dovolené při Ultra All inclusive NEPŘIBRAT?

Pak jsem objevila místní “fitness“. Párkrát jsem ho navštívila. Moc tam toho nebylo. Našla jsem tam jen běžecký pás, kolo, pár strojů, jednoručky (dumbbells) a hurá i jedna osa (činka). Pár tréninků před večeří jsem si tam vykouzlila. Ale obecně všechna tahle fitness jsou dost ve špatném stavu. A spíše bych to nazvala “Fitness-zoufalství“.

Pro zajímavost: „crossfitová udržovačka“:

1.trénink (100x angličák, 100 sed lehu, 100 hang snatch)

  • 10 kol
  • 10 angličák
  • 10 sit-up s 5 kg (sed leh)
  • 10 hang snatch 15 kg (alternace s dumbbell)

2. trénink (50x over head squat, 200x sed leh, 50x hang power clean)

  • 5 kol
  • 10 OHS 25 kg (UB – unbroken)
  • 20 sit-up (sed leh)
  • 5 kol
  • 10 hang power clean 35 kg (UB – unbroken)
  • 20 sit-up (sed leh)

3. trénink

  • 5 kol
  • 10 thruster s dumbbells (UB – unbroken) 12,5 kg
  • 3 man maker (dumbbells 12,5 kg)

A pak samozřejmě plavání v moři a skákání z mola. To byla naše společná aktivita. Jednou jsem i s holčičkami vyzkoušela animátorský “Morning gym“. Byla to spíše taková protahovací sranda záležitost s hypermobilní Turkyní.

Obecně si myslím, že animátorský program vás nepsasí,  ale když není jiná možnost, tak vřele doporučuji i to vodní pólo, beach volejbal a společný taneček. Však je to taky pohyb, tak proč vlastně ne? Jen ten jejich Step aerobic jsem prostě nezvládla, jelikož slečna byla úplně mimo rytmus a na to já jako cvičitelka nemám nervy.

I zde platí, že na všechno si každý musí přijít sám. Najít si cestu k pohybu je důležitou součástí života i dovolené, pokud se chcete udržet v nějaké kondici. To, jestli pít alkohol, je na každém z vás. Ale jestli si znesvětíte na dovolené chrám, tak se také pro jednou nic nestane. A na závěr bonmot mého může: Nehoň opičku, ona přijde sama.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Eliška Růžičková
www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

14.7.2019 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024