Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Vlastimil Harapes: Měl jsem dlouho problém s vyjadřováním emocí

Významný český tanečník, choreograf, herec, režisér a pedagog Vlastimil Harapes je čestným předsedou Českého hnutí speciálních olympiád již od jeho vzniku v roce 1990.

A je jím dodnes…

Díky své funkci se Vlastimil Harapes během prázdnin 2019 zúčastnil jako hlavní rozhodčí První letní olympiády Euroinstitutu, kde vznikl tento krátký rozhovor.

Na úvod je nutné dodat, že v rámci speciálních olympiád i tuto akci organizovala střední škola pro mentálně handicapované. Půvabné na tom je, že se soutěží v kategorii sjednocených sportů, kdy společně v jednom týmu spolu nastupují sportovci s mentálním postižením a hráči bez handicapu. I když i tady se rozdávají medaile, hlavním smyslem je vést  žáky z domovů pro osoby se zdravotním postižením k pohybu. Populární tanečník a choreograf bedlivě posuzoval výkony všech soutěžících, nezapomněl ocenit obdivuhodné výkony a dokonce všem sportovcům na závěr zazpíval.

Jak jste se vlastně dostal k účasti na speciálních olympiádách?
Zakladatelky Českého hnutí speciálních olympiád, paní doktorka Martina Středová a Olga Kurzová, často chodily na moje představení. A když hnutí zakládaly, přizvaly mě, abych se stal čestným předsedou. Souhlasil jsem, a netušil, že moje mise přetrvá přes čtvrt století.

Jako tanečník a choreograf jste spolupracoval také například s kulturním centrem pro lidi s mentálním postižením Studio Oáza…
Měl jsem dlouho problém s vyjadřováním emocí při vystoupení. Trvalo mi nějaký čas, než jsem se k tomu dopracoval. Handicapovaní umělci mi ukázali, jak jednoduché to je. Když sledujete jejich pohybové představení, vidíte zhmotněné emoce. Radost a energie by se dala ždímat.

Na střední škole Euroinstitut vede kurzy taneční terapie pan doktor Veleta. Znáte se s ním
S Petrem Veletou se znám z profesního života, je také asistentem režie Národního divadla. Taneční terapie je součástí speciální pedagogiky. On je v tomto oboru opravdu špička. Vím i o tom, že u vás v Euroinstitutu jeho kurzy slaví zasloužený úspěch.

První letní olympiáda Euroinstitutu

Ve sjednocených sportech soutěží i zdraví sportovci, v jejich kategorii zvítězila filipínská studentka Euroinstitutu Exseil Royo

Vítězný team Centra služeb Slunce všem na Letní olympiádě Euroinstitutu

Vítězný team Centra služeb Slunce všem na Letní olympiádě Euroinstitutu

Tým rozhodčích na Letní olympiádě Euroinstitutu: MUDr. Leoš Středa, trenér boxu Boris Procházka a Vlastimil Harapes. Populární tanečník je i vynikající zpěvák a postiženým sportovcům to předvedl.

Tým rozhodčích na Letní olympiádě Euroinstitutu: MUDr. Leoš Středa, trenér boxu Boris Procházka a Vlastimil Harapes. Populární tanečník je i vynikající zpěvák a postiženým sportovcům to předvedl.

Rowena Yanson z Euroinstitutu se ptala a zároveň natáčela sportovce při klání

Ptala se Rowena Yanson, Euroinstitut, praktická škola a odborné učiliště Panenský Týnec, jež sportovní klání také natáčela

Public relations

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nejslavnější česká dieta – STŘEDAFORM

Nejslavnější česká dieta – STŘEDAFORM

Už jsme si na blogu pověděli o nejedné dietě.

Nejpopulárnější diety a jejich klady a zápory jsme si shrnuli v samostatném článku, kde zazněly takové pojmy jako Atkinsova dieta (nesprávně často označovaná jako Atkinsonova) nebo Cambridge dieta.

Celý článek 1.12.2014 0

redakce
www.kaloricketabulky.cz

22.8.2019 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024