Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Z kanceláře na dovolenou a zpět – jak udělat v létě něco pro své zdraví, a nezničit se

Léto je v plném proudu a já bych vám dnes ráda doporučila vychytávky, které vám zpříjemní dovolenou i pracovní dny během roku.

Pojďme si během léta odpočinout a také se naučit něco nového.

Nejprve se zkuste zamyslet nad tím, jak vlastně trávíte svůj volný čas a jak vypadá obvykle vaše dovolená. Je aktivní, nebo se jen válíte u moře ? A hlavně co během roku? Střídáte kancelářskou židli a pohovku, nebo si jdete občas i zaběhat či zacvičit? Pokud máte převážně sedavé zaměstnání a sport vám nic moc neříká, je potřeba o plánovaném pohybu popřemýšlet nejen vzhledem k dovolené, ale také nad tím, jak se naučit hýbat i po zbytek roku.

Z kanceláře na dovolenou a zpět - jak udělat v létě něco pro své zdraví, a nezničit se

Na dovolené je hlavní věcí samozřejmě odpočinek. Ale na vás je, v jakém směru to pomyslné a vytoužené vyčištění hlavy bude. Pokud většinu roku sedíme, nesportujeme a pomaličku záda přetváříme do špatných pohybových stereotypů, hodně aktivní dovolená může být dokonce nebezpečná. Tělo není zvyklé na námahu. A pokud si najednou vzpomeneme, že vyzkoušíme surf nebo „hecneme dvoudenní výšlap do hor “, tělo najednou neví, jak na to a co s tím.

Jak to tedy v takovém případě udělat správně?

V první řadě je dobré si naplánovat dovolenou na více dní. Zapomeňte na prodloužené víkendy. Ideální doba opravdu odpočinkové dovolené zahrnuje aspoň dva týdny v kuse. Za tu dobu by si mělo tělo opravdu odpočinout. Pozor také na stálou dostupnost na telefonu či emailu, která se poslední dobou v nejednom zaměstnání považuje za samozřejmost. Pokud nás z odpočinku bude stále někdo vytahovat, nikdy to nebude dostatečná dovolená v pravém slova smyslu.

Na dovolené je vhodné věnovat se nějaké opravdu odpočinkové činnosti. Zkusit můžete například geocaching, sbírání hub, psaní si vlastních reportáží z míst, kde jste, nebo cokoli jiného, něž obvykle děláte.

Odborníci tvrdí, že pokud pracujete duševně, měl by převažovat odpočinek aktivní. A naopak. Pokud chcete na dovolené sportovat, zvolila bych raději skutečně rekreační pohyb. Žádné dokazování si, že na to (ještě)  mám. A určitě tělo nezatěžovat jednostranně.

Nejlepší je se vždy lehce rozehřát, protáhnout a postupně přidávat intenzitu. A to platí v jakékoli aktivitě. Naplánovat si odpočinek, regeneraci, ale i delší procházku v přírodě. Zelená barva nás krásně uklidní – navíc symbolizuje zdraví, rovnováhu a klid. Tato barva také dodává novou energii.

Z kanceláře na dovolenou a zpět - jak udělat v létě něco pro své zdraví, a nezničit se

I když si na dovolené pořádně odpočinete, nezapomínejte na cestu, která vás dělí od domova. Spousty hodin v autě nebo letadle je nutné prokládat změnou poloh a častým procvičením. Jakmile to jen trochu půjde, projděte se, vytřepte ruce i nohy, zaskákejte si na místě a co nejvíce se prodýchejte.

Cvičební pomůcky nejen na dovolenou

Vhodným pomocníkem na cesty je polonafouknutý míček overball. Můžete ho snadno vyfouknout a schovat do tašky. A dle potřeby si s ním kdykoliv vypodložit záda, namasírovat nebo protáhnout. Výborně totiž vyrovnává sed a kompenzuje dlouhé cestování.

Další skvělou pomůckou je masážní míček ježek. Ten je také velmi skladný. Můžete si s ním uvolnit chodidla, promasírovat ruce i prsty na nohou. Při dlouhých letech napomůže prokrvení končetin i celého organismu. Na dlouhou jízdu autem doporučuji také naučit se pár cviků z prstové gymnastiky.

Jakmile dovolená skončí, není třeba končit s naučeným odpočinkem a procvičováním těla, na které jste si během volných dní zvykli. Naopak je potřeba si aktivní odpočinek udržet po celou dobu roku a dovolenou zkrátka využít k nakopnutí k něčemu dalšímu, co nám bude další měsíce ku prospěchu. Využijte energii a sílu, kterou jste načerpali, a pokračujte dále ve správném sedu a protažení s míčkem, procházejte se přírodou a pokračujte třeba v nově nalezeném koníčku.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Renata Daubnerová, nutriční terapeut:  Nízkokalorické léto budiž pochváleno, ale pozor na umělá sladidla!

Renata Daubnerová, nutriční terapeut: Nízkokalorické léto budiž pochváleno, ale pozor na umělá sladidla!

Jaká jsou podle mě hlavní nebezpečí léta z hlediska hubnutí? Hlídáme si kalorie jídel, ale často pijeme bez rozmyslu. Přitom je tak snadné se propít k tloušťce.

Dopřávejte si vše, ale s mírou a ve vysoké kvalitě. S tím se pojí další důležitá zásada: Rozhodně není dobré si dát více na úkor nevhodného složení – například snížení kalorické hodnoty nápojů či potravin pomocí umělých sladidel.

Celý článek 7.8.2014 5

Karolina Jarošová
https://www.myfitnesslife.cz

  • fitness kouč a instruktor
  • lektorka Fitoffice
  • aktuality na facebooku

8.8.2019 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023