Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak fungují KalorickeTabulky.cz aneb když se nelení, tak se zelení

Taky jste někdy v životě našli věc, která vám měla usnadnit život, ale vy jste si k ní hned nenašli cestu?

Pro mě je to technika. I cesta k tomuto článku šla přes „technické selhání“. Nicméně jsou oblasti, kde tomu ještě „dávám šance“.

Aplikaci KalorickeTabulky.cz používám vlastně již několik let a postupně jsem prošla různými obdobími:
– naplánuji a zapíšu, poté připravím a sním
– připravím, sním a ihned zapíšu
– připravím a sním … večer marně přemýšlím, co jsem jedla
– připravím, sním, nezapisuji, nepočítám
– přemýšlím, proč jsem vlastně přestala plánovat a zapisovat
– začínám opět plánovat, zapisovat, připravovat a poté jíst

Jak používat Kalorické tabulky

Znáte to? Před nedávnem jsem se začala věnovat konečně tomu, co mám nejvíc ráda, a tak pracuji s lidmi na hubnutí, životních změnách a proměnách, trénincích. Zapojila jsem se i do různých skupin na facebooku, ale musím uznat, že se trošku držím stranou, komentuji jen občas, protože často se nestačím ani divit…

Ale teď si pojďme říct, kam tím mířím. Svým klientkám/klientům doporučuji práci s Kalorickými tabulkami od začátku. A jak to tedy udělat, aby ta technika v tomhle případě usnadnila naši cestu?

Aplikace vám na základě zadaných údajů spočítá, kolik čeho byste měli jíst. A kontrola vašeho snažení se děje ve stylu: „Kolečka, zelenejte se.“ Hodně se setkávám s dotazy, jestli jsou ta čísla reálná. Pojďme si všichni nahlas říct, že čísla všeobecně jsou jak reálná, tak i hodně teoretická, protože, jak všichni víme, každý člověk je úplně jiný. A individualita jedince se vyčíslit nedá. Ale na druhou stranu, alespoň začnete mít představu, že vůbec existuje nějaký příjem a výdej. A ten výdej, že musí být zkrátka větší než příjem, aby vlastně celé to hubnutí nějak šlapalo. A pak se také „proklikáme“ k tomu, že se nám vykouzlí kolečka se sacharidy, bílkovinami a tuky – to jsou základní živiny, které tvoří náš jídelníček.

Díky mixu „objevených“ živin a přijatých/vydaných kalorií (kilojoulů) dojdeme ke kouzelnému slovíčku „kalorický deficit“ – aneb sním o něco míň, než spálím. Cesty jsou k tomu různé, ale to by tento článek nebyl článkem, ale knihou. A když vám všechno prozradím, my poradci nebudeme potřeba (smích).

Mým tipem v této oblasti je nesledovat sloupeček aktivit, ale stále sledovat sloupeček příjmu. Často vidím, že pokud zapisujeme aktivity jednu po druhé (došla jsem do práce, hodinu jsem luxovala, půl hodiny jsem cvičila), lidé mají tendenci „se dojídat“. Tím si ale vlastně sami komplikujeme tu nejjednodušší cestu k deficitu. Nejlepší variantou je nastavit do základu, jak jsme (v průměru) aktivní, a poté můžeme samozřejmě aktivity zapisovat, ale spíš pro orientaci – ty cvičební. Nikoliv proto, abychom v závěru dne po 45 minutách tabaty „dojedli“ svých 215 kcal. Jak nejlépe poznáte, že je potřeba aktivitu dohnat jídlem? Pokud jste hladoví, unavení a vysílení, tak někde je rozhodně chyba.

Co ta ostatní kolečka? Jednotlivé živiny – jak ty ovlivní průběh? Pojďme si říct, že jednotlivé gramáže sacharidů, tuků a bílkovin mají svá všeobecná (čti teoretická) doporučení a jsou pouze cestou k již zmiňovanému kalorickému deficitu. Každá ze základních živin má svůj kalorický obsah a v souhrnu tvoří číslo vašeho příjmu. S jednotlivými živinami už je to malinko složitější, jelikož každý je v jádru jiný, každý jinak tráví potraviny, každému vyhovuje jiná skladba jídelníčku a pak také moc záleží na vašem cíli a sportovní aktivitě (druhu a délce).

  • Pokud vyloženě cítíte, že něčeho máte málo a něčeho moc, a kolečka se ne a ne zelenat, zkuste vysledovat, či i tak se vejdete do svého „rozpočtu“ a hlavně, jak se u toho cítí tělo a hlavně hlava.

A tím se dostáváme postupně k dalšímu kouzelnému slovu: „dieta“. Dieta by měla být jakousi cestou k hubnutí. Dieta přichází v momentě nějakého nutného (zdravotního) problému. Dieta ale není něco, co je pro váš život omezující otravující a máte toho plné zuby. Snaha zhubnout by neměla vyvolat odpor ke zvoleným surovinám, touhu po surovinách jiných či nakonec chuť to vzdát. Je to změna životního stylu, lehké omezení, ale spíše lepší přehled a výběr toho, co jím, kdy jím a hlavně, kolik toho jím.

Jak fungují KalorickeTabulky.cz aneb když se nelení, tak se zelení

Základem k zeleným kolečkům je alespoň nějaký přehled o zdroji jednotlivých živin – co v čem v jakém poměru najdu. Nebuďte smutní, že se kolečka první dny (týdny) nezelenají. Je to o cestě, která není jednoduchá a krátká, ale postupná a dlouhá.

  • Objevujte, kombinujte, vnímejte své tělo.

Často se mě ptají lidé, jak to dělat, aby nemuseli vážit každou lžičku, každé sousto. Jednoduše – najděte si nějaké své stálé „pomocníky“- mističku, lžičku, skleničku a cvičně si udělejte gramáže nejpoužívanějších surovin. Pak už množství lépe odhadnete. Jak je to s jídlem z restaurace? Kalorické tabulky jsou skvělé v tom, že to řešilo již mnoho uživatelů před vámi, a tak je velké množství „hotových“ jídel již zadaných. Přiznávám, že sama (ne každý den) nemám trpělivost a čas zadávat každou surovinu a její gramáž – vařím doma pro celou rodinu.

  • Když už jsem vyloženě v koncích, vyhledám alespoň podobné jídlo, abych měla přehled. Počítám potom s odchylkou cca 15%.

Sama jsem matkou, manželkou, trenérkou, poradkyní a manažerkou, času sama na sebe mám minimum (oj jaká výmluva), ale díky těmto základním přístupům jsem se i já dostala ze začarovaného kruhu „pomalý metabolismus“, „proč já“, „na mě nic nefunguje“ a „kašlu na to“… Pokud se vaše váha nehýbe, nevíte si rady, cokoliv nevíte – nebojte se si také nechat odborně poradit – od toho tu my s pomocí moderní techniky jsme. Hodně zdaru.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lucie Habalová
lucihabal.blog.cz

Na půl úvazku matka na rodičovské, na půl úvazku trenérka, na půl úvazku hokejová manželka. A aby to – na první pohled nespojitelné – dokázala spojit do celku, začíná být výborný manažer.

Instagram lucihabal

23.9.2019 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024