Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Podprsenky: Nosit, či nenosit?

Nedávno jsem na internetu potkala článek o tom, proč je dobré nenosit podprsenku. Vrhla jsem se do čtení, protože to bylo u mě již pár měsíců aktuální téma.

Další názory jsem pak posbírala na semináři pro ženy…

Zmíněný článek obsahoval hned několik důvodů, proč tuto část oděvu na sebe každý den nenavlékat. S většinou jsem musela souhlasit. Článek mě tak nadchl, že jsem ho sdílela na sociální síti s vlastním názorem a mými čerstvými zkušenostmi. Od té doby se občas setkám s názory žen, že to není tak jednoduché s větším poprsím, že mně se to říká, když mám velikost „B“. Nemohla jsem nikomu tento názor vyvracet, protože když nemám něco sama odžité a vyzkoušené, tak je těžké argumentovat.

Podprsenky: Nosit, či nenosit?

Nicméně, zúčastnila jsem se týdenního semináře pro ženy, kde se k mé velké radosti toto téma také otevřelo. A já měla možnost si vyslechnout mnoho názorů od ostatních žen s dlouholetou zkušeností nenošení podprsenky se všemi velikostmi prsou.

Během týdne jsem při nabitém programu našla alespoň trochu času si popovídat s několika ženami s větším poprsím o jejich pocitech po odložení a začátcích nenošení podprsenek, ale i pohled na situaci z dlouhodobého hlediska. Mohu se tedy s vámi podělit o zajímavé názory, které myslím stojí za přečtení:

  • Tak třeba Jiřina s velikostí „E“ nemá žádný problém s bolestí prsou během dne ani při seběhnutí schodů. Na dynamické sporty a běh si bere pouze sportovní podprsenku – lambadu. Při své práci číšnice je nucena nosit podprsenku do zaměstnání kvůli hostům, zvolila tzv. braletky, které jsou bez kostic a pevných košíčků (vyrábí se jak krajkové, tak bavlněné, které cítíte na těle jako zkrácené tílko). Jinak dopřává svým prsům volnost.
  • Monika s velikostí „D“ se cítí také mnohem víc v pohodě a užívá si skvělé pocity svobody bez staženého hrudníku podprsenkou. Na volejbal taktéž volí lambadu. Jen si posteskla, že se nejvíce setkává s kritikou v rodině od těch nejbližších, kteří její rozhodnutí nedokáží přijmout jako její svobodnou volbu.
  • Žaneta s velikostí „F“ se dnes jen usmívá. Dříve měla problém přijmout svá vlastní prsa, část těla, která prostě je její součástí. Říká: „Život mě štědře obdařil. Dříve jsem měla pocit, že nejdříve jdou moje prsa a pak teprve já. Při pohybu mě velmi bolela. Nyní jsem se naučila je přijmout, mám je ráda taková, jaká jsou. Chodím nahoře „bez“ a jsem s tím v pohodě. Neznám už pocity bolestí a má prsa jsou po odložení podprsenky pevnější.“

Podprsenky: Nosit, či nenosit?

Dále tedy přispívám za sebe a všechny ženy s různými velikostmi prsou názory a důvody proč jsme odložily podprsenky. Shodly jsme se, že máme mnohem volnější hrudník a s tím spojenou kvalitu dechu, užíváme si pocity svobody pohybu a nesvázanosti bez otlaků od kostic a ramínek. Vnímáme lepší kvalitu pokožky bez odřenin, zapařenin a potníčků po odložení neprodyšných podprsenek. Také máme stejné zkušenosti s pevnějšími prsy. Nošení podprsenky se podílí na ochabování prsních žláz a podkoží. Máme volnější šíje, protože váha prsou, které podprsenka drží, se přenáší na ramínka zarytá na šíji. Svaly na šíji tak reagují stažením a nám známou tuhostí těchto svalů. Dokonce některé ženy potvrzují, že je přestala bolet záda.

Dalším důležitým důvodem odložení klasických podprsenek je zdravotní aspekt. Existují studie, které tvrdí, že velmi stažené podprsenky omezují proudění lymfy. Lymfatický systém napomáhá odplavování toxických látek z těla. Naše tělo tedy potřebuje její kvalitní funkci pro naše zdraví.

  • V neposlední řadě jsem si při povídání s tolika ženami uvědomila, že každá jsme originál.

Každá žena je krásná taková, jaká je, ve své přirozenosti, s ňadry ve velikosti a tvaru, s kterými ji život obdařil. Takhle jsme autentické, tohle jsme my. Takhle je nám dobře, takhle se cítíme svobodné. Na toto téma nám vyprávěla úsměvný příběh Lucie: „Nezapomenu, jaký zmatek a stres jsem prožívala, když jsem před lety nosila podprsenku push-up a po seznámení s novým přítelem a několika schůzkách přišla intimní chvilka. Myslela jsem nejvíc na to, že mě přítel uvidí tak, jak mě příroda stvořil. A kojení se také podepsalo na tvaru mých prsou. A teď mě ON uvidí s mými povislými prsy!“ Dnes se tomu od srdce zasměje. Ale ruku na srdce, ženy, která z vás si toto alespoň jednou prožila nebo jen na chvilku pomyslela?

Poznáte, jestli žena chodí nahoře „bez“, protože to tak cítí, je jí to přirozené a je s tím v pohodě, protože jsou její ňadra součástí jejího těla. Vůbec to není součástí her s muži nebo nějaké provokace, jak si někteří myslí. Většina žen říká, že časem si okolí zvykne a přestávají to řešit. Dokonce to potvrzují i ženy, které pracují v mužském kolektivu. Pokud si to situace někdy žádá, ještě existuje pár módních doplňků, jako jsou šátky okolo krku, přes ramena nebo plédy. Takto řeší výjimečnou situaci v pracovním prostředí některé ženy.

Podprsenky: Nosit, či nenosit?

Můžete tedy vzít do úvahy všechny důvody, jak zdravotní, kosmetické nebo psychické. Rozhodnutí a volba je na každé z nás, jak se cítíme oděné či neoděné, omezené nebo svobodné, jak jsme vnitřně silné postavit se do jiné skupiny, která je sama za sebe a nepodlehnout tlaku společnosti. Je jen na vás, jestli budete vnímat potřeby a pohodlnost vašeho těla nebo budete chodit celý den se staženým hrudníkem a těšit se domů, až ji odložíte, jak mi mnoho žen prozradilo. Každá jsme začínaly odkládáním podprsenky doma v soukromí. Doporučuji všem, které si pohrávají s myšlenkou změny „oblékání“, začít si zvykat takto. Nyní tady máme chladnější období přicházející zimy. To může být výzva pro některé z vás, které ještě nenašly odvahu vykročit do společnosti ve své přirozenosti. Zkuste to, udělejte první krok a užijte si tu volnost a pocit svobody v tomto ročním období, kdy nosíme více vrstev a není tak zřetelné, že jste odložily svou první vrstvu.

Samozřejmě chápu i ženy, které se mnou nesouhlasí, které se cítí v podprsence bezpečně, chtějí mít lepší linii svého těla v šatech nebo nechtějí čelit počátečním poznámkám z okolí. Každá máme svou volbu.

Tip redakce KalorickeTabulky.cz:

O tématech jako je hubnutí či povadlé tvary můžete můžete diskutovat v soukromí uzavřených skupin Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkamiChudneme a jeme zdravo s Kalorickými tabuľkami na Slovensku.

Zcela anonymně pak můžete přidávat komentáře pod tento článek. Děkujeme, že se vyjadřujete slušně a pouze k tématu.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lenka Krutská
krutska.cz

Osobní trenérka zdravého cvičení

Baví mě studovat lidské tělo do hloubky a sledovat na sobě i mých klientkách ty velké změny, které se dějí po zdravém a funkčním cvičení.

Najdete mě také na facebooku

21.11.2019 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024