Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Speciálně pro ženy: Pavla Rožumberská o menopauze a prospěšnosti Hormonální jógové terapie

Hormonální jógu nebo přesněji Hormonální jógovou terapii přivedla relativně nedávno na svět brazilská lektorka jógy Dinah Rodrigues.

Jde o přirozenou cestu k vyrovnání hladiny ženských hormonů pomocí jednoduchých cviků, které mají téměř fantastické účinky na zdraví žen každého věku.

Hormonální jóga je prospěšná mimo jiné také při menopauze, což je kritické období v životě mnoha žen. Nejenže přináší neblahé symptomy jako návaly a nespavost, ale velmi často se začínají navyšovat rovněž nadbytečné kilogramy tuku. Jak tomu zabránit právě pomocí hormonální jógové terapie, jsme si povídali s Pavlou Rožumberskou, certifikovanou lektorkou hormonální jógy, jež se vzdělávala přímo u výše jmenované Dinah.

Jak bys stručně popsala hormonální jógu někomu, kdo o ní nikdy neslyšel, a hlavně proč by si ji rozhodně všechny ženy, jež přicházejí do určitého věku, měly vyzkoušet. V čem je tak odlišná například od hathajógy, která se běžně u nás cvičí už řadu let.
O každé józe můžeme v podstatě říct, že je hormonální, ale pouze jako jemná prevence. Sestava Hormonální jógové terapie je přírodní léčba. Skutečně dokáže zmírnit nebo odstranit nepříjemné symptomy způsobené nízkou hladinou hormonů. Je to třicetiminutová dodávka hormonů tím nejbezpečnějším způsobem – pohybem vlastního těla, kdy pomocí dechových technik, jógových pozic, posílání energie na ta správná místa reaktivujete své orgány s vnitřní sekrecí, které tyto ženské hormony produkují. Ony se tím doslova “probudí k životu” a začnou produkovat dostatečné množství hormonů, které ženské tělo potřebuje ke svému zdraví a pohodě.

Pojďme se teď více podívat na tu ucelenou lekci. Hodně se zde pracuje také s vizualizací, „posíláním“ energie. Co dělat, když má někdo pocit, že zrovna tato důležitá část mu nejde, že má třeba nějaký blok, předsudek, zkrátka cítí, že tato místa jsou slabinou jeho snažení? Může to nějak ovlivnit efekt, nebo se to nakonec samo poddá?
I když se sestava Hormonální jógové terapie necvičí úplně dokonale a zcela správně, jednoduše funguje. Musí fungovat. Představte si, kdy v životě jste tolik svého času a pozornosti věnovala svému levému vaječníku, pravému vaječníku, štítné žláze… Asi nikdy. A během sestavy to uděláte nejméně desetkrát a sestavu cvičíte minimálně čtyřikrát týdně. Věřte, že stačí jen myšlenka, zaměření plné pozornosti. A to je ta energie. Nemusíme vidět žádné nožičky, žádný pruh bílého světla, stačí ta pozornost a ostatní přijde samo.

Další věcí, která se může některým ženám zdát, problematická, jsou obrácené pozice, které se nedoporučují při vysokém tlaku. Bude i bez nich sestava fungovat? Mají se rovnou vynechávat, nebo zlehka zkoušet? Samozřejmě určitě záleží na tom, o jak vysoký tlak se jedná…
V celé sestavě Hormonální jógové terapie jsou pouze dvě obrácené pozice a to indický most a svíčka. Při indickém mostu ležíte na zádech a zvedáte pánev vzhůru. Tento cvik většinou nedělá ženám s vysokým krevním tlakem problémy. Dá se provádět velmi jemně a je tady opora paží a ramen o podložku. Svíčka se dá krásně alternovat tím, že se pouze vypodloží spodní část zad jógovým blokem, nebo složenou dekou a není tak poté takový tlak do oblasti krku a hlavy.  Je dobré žádný cvik ze sestavy nevynechávat. Sestava funguje jako celek. Kompletně podporuje celý hormonální systém.

Já sama jsem třeba velmi mile překvapena, že se mi ze začátku v lehu na zádech často točila hlava, ale postupně tyto problémy odezněly.
Ano, je důležité začít a už nepřestat. Zpočátku se zdá sestava Hormonální jógové terapie dlouhá, těžko zapamatovatelná, některé cviky náročné, ale vše je o zvyku, pravidelnosti a přesvědčení, že to pomůže. A ono to opravdu pomáhá!

Na českém trhu jsou také velmi povedené knížky o hormonální józe, přesto bys asi doporučila ženám naučit se cviky na kurzu, a knihy používat pak jako společníka při domácím cvičením a jako zdroj dalších užitečných rad. K mání je kniha přímo od Dinah a pak od německé lektorky jógy. Kterou bys doporučila našich čtenářkám a jak se případně oba tituly liší
Ano, určitě bych ženám doporučila absolvovat kurz. Naučit se sestavu Hormonální jógové terapie podle knihy je podle mě téměř nemožné. Ani já jako jógový lektor si nedovedu představit, že bych to zvládla. Na kurzu vás certifikovaná lektorka naučí správně dechové techniky, vysvětlí posílání energie jednotlivým orgánům, nastaví správný rytmus cvičení, opraví v jógových pozicích, ukáže jak některé náročnější cviky upravit tak, aby je každá žena zvládla. To vás v knize nikdo nenaučí. Také má živý kurz ještě jeden důležitý faktor a to je setkání s ostatními ženami v kruhu. Zde totiž zjistíte, že ten stejný problém jako vy má spoustu dalších žen a vy v tom jednoduše nejste sama. Získáte tak obrovskou psychickou podporu.

Z těch dvou knih bych určitě doporučila originál přímo od autorky terapie paní Dinah Rodrigues. Je v ní mnoho užitečných rad a informací o ženském těle, o hormonálním a čakrovém systému, doporučení, jak správně jíst a co dělat pro dobrou kvalitu vlasů, kůže, nehtů, ale i spánku atd. Popisy jednotlivých cviků sestavy jsou zde možná až příliš složitě popsané. Kniha od německé lektorky jógy má sestavu popsanou velmi jednoduše a srozumitelně, ale nic moc jiného se v ní nedozvíte Obě jsou dobré jako pomůcka na domácí cvičení, když už sestavu znáte z kurzu.

Můžeš prosím uvést nějaký konkrétní případ ze své praxe, kde jsi na vlastní oči viděla účinky hormonální jógové terapie?
Na individuální kurz se ke mně přihlásila žena, budeme jí říkat Věra, ve svých 49 letech. Tedy v období premenopauzy, kdy její tělo začalo reagovat na sníženou hladinu estrogenu. Začala mít nepravidelnou menstruaci, jemné návaly horka, hůře spala a měla pocit, že zadržuje vodu. Celý život se vyvarovala umělých hormonů, nikdy neužívala antikoncepci, ale její gynekoložka, které plně důvěřovala, jí diagnostikovala předčasnou menopauzu a jako jedinou možnou cestu řešení jí nabídla umělé hormony. Věra tuto možnost léčby odmítla a přišla na individuální kurz Hormonální jógové terapie. Cítila jsem z ní, že důvěřuje svému a tělu a chce dát šanci této přírodní léčbě.

Věra se do cvičení pustila s vervou a první měsíc cvičila každý den. Následující období třikrát až čtyřikrát týdně. Ozvala se mi po třech měsících cvičení, že se její gynekoložka s diagnostikovanou předčasnou menopauzou spletla, protože se jí menstruační cyklus opět srovnal. Návaly horka prý zmizely okamžitě a se spánkem už také žádné problémy nemá. Jako vedlejší prima účinek mi popisovala jak se jí zlepšila hustota vlasů, září jí pleť a každý se jí ptá, kde byla na plastice… (úsměv)

Ty osobně sis dělala kurz přímo u Dinah, zakladatelky tohoto cvičení. Jak na tebe působila a můžeš o ní prozradit něco více? Kolik je jí let? Jak dlouho cvičí jógu, kdy začala cvičit hormonální jógu a případně stručně připomenout, jak tuto převratnou sestavu vytvořila.
Ano, certifikovaný kurz jsem dělala před několika lety přímo u paní Dinah Rodrigues v Berlíně. Dinah je nyní už přes devadesát let a vypadá naprosto fantasticky. Já jí říkám taková sexy babička, protože ona je ve svých letech opravdu stále šik. Nalakované nehty, nalíčené rty a především ta jiskra v oku. Upřímně já bych takto v devadesáti letech chtěla vypadat…

Dinah se celý život věnovala cvičení jógy, studovala východní techniky jako Tai chi, Chi Kung, tibetskou práci s energií a sama pro sebe si vytvořila tuto sestavu pro reaktivaci orgánů s vnitřní sekrecí, aby stále produkovaly dostatečné množství hormonů. Až v jejích šedesáti letech se jí její gynekolog zeptal, co dělá, že stále vypadá tak dobře a její hladina hormonů je tak vyrovnaná. Svěřila se mu se cvičením své sestavy a společně udělali výzkum mezi ostatními ženami s různými symptomy a zjistili, že sestava funguje u 100% žen! Od té doby Dinah začala šířit sestavu dál skrze certifikované lektorky. Zatím stále ona jediná udává certifikáty lektorkám, které u ní absolvují kurz a mohou pak sestavu učit ostatní ženy na živých seminářích a kurzech.

Vím, že jako lektorka jógy se neustále vzděláváš a sama dbáš také na zdravou výživu. Co bys poradila ženám ve středním věku: Jaké jednoduché kroky by v této oblasti mohly provést, aby se jejich fyzický i psychický stav zlepšil? Na každého asi platí něco jiného, ale i tak jsou jistě nějaká obecná a vyzkoušená pravidla.
Myslím, že ta pravidla všechny dobře známe, jen je nedodržujeme. Naprostým základem je dostatečné množství čisté vody. Je to životodárný živel, který je nezbytný pro optimální funkci mozku, trávení, vstřebávání živin, krevní oběh, hormonální hladinu a biochemické procesy a každé buňce těla!

Dobrým tipem je, aby 60% naší stravy tvořily syrové potraviny. Vyhnout bychom se měly rafinovanému cukru, olejům, bílé mouce… Dále mraženým potravinám a konzervovanému masu. Do jídelníčku je vhodné zařadit bioflavonoidy, bór, fytohormony, esenciální mastné kyseliny, mateří kašičku, výhonky a naklíčené obilniny.

A pak především dát na zdravý rozum. Uvědomit se, že naše tělo je náš chrám. A to, co do svého chrámu dáváme, ho také vyživuje. Alkohol, cigarety, umělé hormony, tuny kofeinu a rafinovaného cukru mu asi moc dobře neudělají…

Když se žena rozhodne cvičit hormonální jógu a má v plánu mimo jiné zhubnout, co bys jí doporučila jako doplňkovou pohybovou aktivitu. Předpokládám, že nic se v tomto věku nezkazí rychlou chůzí, nicméně důležité je také udržovat pestrost, takže co by ještě přicházelo v úvahu?
Věřím, že tou nejúčinnější “dietou” je přijmout a milovat své tělo takové jaké je. Na celý život nám bylo dáno pouze jedno tělo. Nemůžeme ho vrátit, nemůžeme ho vyměnit, pouze o něj pečovat s plnou pozorností a láskou. Samozřejmě mohou přijít období, např. právě období premenopauzy, kdy se naše tělo mění a my máme pocit, že s tím nic nemůžeme dělat, ale to k životu v ženském těle jednoduše patří.

Mou radou tedy je si uvědomit, jak nám naše tělo každý den bez podmínek slouží a cítit vůči němu vděčnost za to, jaké je. Nic není potřeba měnit, jen děkovat, že je vše tak, jak má, protože je mnoho žen na celém světě, které jsou na tom se svým tělesným zdravím mnohem hůře. Uvědomovat si, co jím, co piju, zda mám dostatek pohybu na zdravém vzduchu, dobrou kvalitu spánku, bohatý intimní život, doporučuji pravidelné meditace a cvičení Hormonální jógové terapie.

Děkuji za tvůj čas a velmi užitečné rady. Na závěr poprosím ještě o nějaké tvé osobní poselství pro všechny ženy.
Milé ženy, ráda bych, abyste si uvědomily, že tím nejdůležitějším člověkem na celém světe jste jen vy samy. A že to, jak se cítíte právě vy, vysíláte do svého okolí. Ke své rodině, spolupracovníkům, přátelům a známým. Pokud vy samy budete dostatečně pečovat o své fyzické i psychické zdraví, budete plnit svůj vlastní pomyslný pohár sebelásky a životní energie, tuto stejnou pečující a laskavou energii budete moct doslova rozdávat i svému okolí.

Vizitka hosta:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Varovné signály, které vás upozorňují, že by bylo vhodné změnit trenéra či fitcentrum

Varovné signály, které vás upozorňují, že by bylo vhodné změnit trenéra či fitcentrum

Chodíte neradi cvičit? Možná za to tak úplně nemůžete. Prostě se tam necítíte dobře. Víte, kdy je lepší změnit trenéra, skupinovou lekci nebo rovnou celé fitcentrum? 

Připravili jsme pro vás ty nejzásadnější varovné signály a připojili názory lidí, kteří že v prostředí fitness pohybují den co den. Možná díky změně, kterou třeba na základě článku provedete, budete nyní navštěvovat fitko s radostí…

Celý článek 28.2.2019 1

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

30.4.2018 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024