Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Víte, že bílkoviny vám mohou pomoci při hubnutí?

V momentě, kdy si lidé začnou zapisovat jídelníček do aplikace www.kaloricketabulky.cz, zjistí obvykle během prvních dní dvě zásadní věci.

Jednak že přijímají opravdu tristně malé množství vlákniny, což není obvykle až tak velké překvapení, ale že jim dělá problém naplnit i denní příjem bílkovin.

Pojďme si ve stručnosti říct, proč je to špatně a jak to napravit. Bílkoviny (v odbornějších materiálech též proteiny) jsou zjednodušeně řečeno hlavní stavební jednotkou orgánů, svalstva a kůže, ale také součástí řady hormonů, enzymů i protilátek.

bílkoviny vám mohou pomoci při hubnutí

Z hodin chemie si někdo možná i pamatuje, že bílkoviny se skládají z aminokyselin. Některým z nich se říká esenciální, což znamená, že si je organismus nedokáže vytvořit. Čím je podíl esenciálních aminokyselin k neesenciálním v dané potravině vyšší, tím je bílkovina kvalitnější.

Bílkoviny tak můžeme rozdělit na plnohodnotné (obsahují všechny potřebné aminokyseliny a jsou tudíž dobře využitelné, a logicky neplnohodnotné (jde převážně o bílkoviny rostlinného původu). Do první skupiny spadají bílkoviny živočišného původu (maso, mléko, vejce, ryby) a můžeme říct, že při jejich denní konzumaci nebude zřejmě z hlediska optimálního denního příjmu bílkovin žádný problém. Ale například vegetariáni už musí více přemýšlet a kombinovat různé zdroje rostlinných bílkovin.

Pro průměrného zdravého dospělého člověka, jenž se sportu věnuje jen rekreačně, se denní příjem bílkovin doporučuje v rozmezí 0,8 – 1,6 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.

Když začínáte s aplikací www.kaloricketabulky.cz, doporučujeme pro začátek nechat automatické nastavení živin, včetně bílkovin. Jak budete do nového životního stylu více pronikat a ladit cestu, která vyhovuje vašemu tělu, je možné (nejlépe po dohodě s odborníkem na výživu) si s nastavením bílkovin pohrát dle individuálních potřeb. Potřebné množství bílkovin pro konkrétního člověka totiž závisí na řadě faktorů jako je věk, zdravotní stav, pohybové aktivity, atd. Stejně tak je dobré vylaďovat nejen množství, ale také kvalitu bílkovin.

  • Intermezzo: Znáte Šmakouna? Je česká plnohodnotná potravina, jež se vyrábí tepelnou úpravou čistého vaječného bílku. Má vysoký obsah kvalitní živočišné bílkoviny, minimum tuků, cukrů, cholesterolu a nízkou kalorickou hodnotu. A parádně se s ním vaří, jak se můžete přesvědčit ve speciální kuchařce.

Co se možná méně ví, je fakt, že bílkoviny nám mohou pomoci při hubnutí. Vysvětlení je prosté: Konzumace dostatečného množství bílkovin zrychluje metabolismus (spálení kalorií) a navíc magicky zvyšuje pocit sytosti. Krásným bonusem je pak fakt, že takto zdravě shozená kila nevyletí hned tak zpět nahoru. V naší uzavřené skupině na facebooku Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami se můžete přesvědčit, kolik uživatelů Kalorických tabulek se podivuje, jak se mohou při hubnutí s námi fantasticky najíst a nemají nikdy hlad. Je to právě tím, že se naučí konzumovat obvykle více bílkovin než byli zvyklí. Ale samozřejmě i tady platí: vše s mírou.

Náš tip:

Podívejte se na jídelníček vložený v aplikaci KalorickéTabulky.cz. použitím Šmakouna.

23.11.2019 redakce Články, Recepty a výživa

Z archivu

Martin Schmiedl: Komplexní přehled k LOW-CARB stravování – rizika a základní výživová doporučen

S novými stravovacími styly jako by se roztrhl pytel.

Ani já je neznám všechny, protože nové a nové postupně přibývají jako na běžícím páse. Nízkosacharidové stravování neboli všeobecně známé LOW-CARB stravování ale zná asi každý.

Celý článek 11.10.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner