Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Víte, že bílkoviny vám mohou pomoci při hubnutí?

V momentě, kdy si lidé začnou zapisovat jídelníček do aplikace www.kaloricketabulky.cz, zjistí obvykle během prvních dní dvě zásadní věci.

Jednak že přijímají opravdu tristně malé množství vlákniny, což není obvykle až tak velké překvapení, ale že jim dělá problém naplnit i denní příjem bílkovin.

Pojďme si ve stručnosti říct, proč je to špatně a jak to napravit. Bílkoviny (v odbornějších materiálech též proteiny) jsou zjednodušeně řečeno hlavní stavební jednotkou orgánů, svalstva a kůže, ale také součástí řady hormonů, enzymů i protilátek.

bílkoviny vám mohou pomoci při hubnutí

Z hodin chemie si někdo možná i pamatuje, že bílkoviny se skládají z aminokyselin. Některým z nich se říká esenciální, což znamená, že si je organismus nedokáže vytvořit. Čím je podíl esenciálních aminokyselin k neesenciálním v dané potravině vyšší, tím je bílkovina kvalitnější.

Bílkoviny tak můžeme rozdělit na plnohodnotné (obsahují všechny potřebné aminokyseliny a jsou tudíž dobře využitelné, a logicky neplnohodnotné (jde převážně o bílkoviny rostlinného původu). Do první skupiny spadají bílkoviny živočišného původu (maso, mléko, vejce, ryby) a můžeme říct, že při jejich denní konzumaci nebude zřejmě z hlediska optimálního denního příjmu bílkovin žádný problém. Ale například vegetariáni už musí více přemýšlet a kombinovat různé zdroje rostlinných bílkovin.

Pro průměrného zdravého dospělého člověka, jenž se sportu věnuje jen rekreačně, se denní příjem bílkovin doporučuje v rozmezí 0,8 – 1,6 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.

Když začínáte s aplikací www.kaloricketabulky.cz, doporučujeme pro začátek nechat automatické nastavení živin, včetně bílkovin. Jak budete do nového životního stylu více pronikat a ladit cestu, která vyhovuje vašemu tělu, je možné (nejlépe po dohodě s odborníkem na výživu) si s nastavením bílkovin pohrát dle individuálních potřeb. Potřebné množství bílkovin pro konkrétního člověka totiž závisí na řadě faktorů jako je věk, zdravotní stav, pohybové aktivity, atd. Stejně tak je dobré vylaďovat nejen množství, ale také kvalitu bílkovin.

  • Intermezzo: Znáte Šmakouna? Je česká plnohodnotná potravina, jež se vyrábí tepelnou úpravou čistého vaječného bílku. Má vysoký obsah kvalitní živočišné bílkoviny, minimum tuků, cukrů, cholesterolu a nízkou kalorickou hodnotu. A parádně se s ním vaří, jak se můžete přesvědčit ve speciální kuchařce.

Co se možná méně ví, je fakt, že bílkoviny nám mohou pomoci při hubnutí. Vysvětlení je prosté: Konzumace dostatečného množství bílkovin zrychluje metabolismus (spálení kalorií) a navíc magicky zvyšuje pocit sytosti. Krásným bonusem je pak fakt, že takto zdravě shozená kila nevyletí hned tak zpět nahoru. V naší uzavřené skupině na facebooku Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami se můžete přesvědčit, kolik uživatelů Kalorických tabulek se podivuje, jak se mohou při hubnutí s námi fantasticky najíst a nemají nikdy hlad. Je to právě tím, že se naučí konzumovat obvykle více bílkovin než byli zvyklí. Ale samozřejmě i tady platí: vše s mírou.

Náš tip:

Podívejte se na jídelníček vložený v aplikaci KalorickéTabulky.cz. použitím Šmakouna.

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

23.11.2019 Články, Recepty a výživa

Související články

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024