Jak vytvořit správný jídelníček a zrychlit zpomalený metabolismus
Jako výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, jež díky pochopení výživových principů a úpravě jídelníčku sama zhubla a zkvalitnila si život, toho vím o hubnutí a jeho nesnázích opravdu hodně.
Přečtěte si výběr jednoduchých rad a postřehů, které se mi osvědčily v praxi, a pokud budete chtít vědět víc, jsem tu pro vás.
Na úvod je nutné říct, že člověk je všežravec, proto praktikuji osvědčený princip stravování, které obsahuje všechny makro nutriety – bílkoviny, sacharidy, tuky, minimum jednoduchých cukrů, optimální příjem soli a vlákniny, dostatečný pitný režim. Příjem antioxidantů, minerálů, vitamínů a fytonutrientů.
![Jak vytvořit správný jídelníček a zrychlit zpomalený metabolismus](https://blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2019/11/maty_jidlo.jpg)
Kalorický deficit
Pokud chce někdo trvale a zdravě zhubnout, měl by třeba mimo jiné pochopit, že strava by měla být pestrá, rozmanitá a vyvážená. Doporučuji dbát na šetrnou úpravu stravy, volit základní potraviny, co nejméně zatížené potravinářským průmyslem a chemií, tedy co nejméně zpracované. Důležitý je samozřejmě poměr mezi přijatou a vydanou energií. Hubneme, když jsme v tzv. kalorickém deficitu. Ale pozor – vyhněte se časté začátečnické chybě.
Zpomalený metabolismus – nepřítel hubnutí
Velkým problémem, který nám to ovšem někdy kazí, je zpomalený metabolismus. Mnoho lidí o něm hovoří, ví, že ho mají zpomalený, ale netuší, co s tím. A často chybují a jejich snažení je pak bez úspěchu. Sníží totiž kalorický příjem, tedy ubírají jídlo. Případně ještě zvýší pohyb.
- Důsledkem překvapivě bývá přibírání na hmotnosti, neboť tělo většinu přijaté energie uloží na „horší“ časy do tukových zásob.
![jak sestavit jídelníček](https://blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2019/11/maty_jidlo_2.jpg)
Člověk má pak pocit, že přibírá vlastně snad „ze vzduchu“. Tělo totiž přepne do úsporného režimu – sníží své nároky na energetický obrat, šetří a ukládá tak vše, co mu dáme. Pokud se pak jednou za čas neudržíme a přejíme se – což je běžný fakt z praxe – pak vše, co dostane tělo navíc, uloží zpět do tuku, neboť je dlouhodobě ve stresu z podvýživy a nedostatečného příjmu. Dostáváme se do začarovaného kruhu, z kterého vyjdeme jedině tak, že začneme kvalitně a pořádně, rozumějte dostatečně jíst a tělo začneme vyživovat. Pokud tělo správně vyživíme, může začít přebytečný, uložený tuk pouštět.
Stres pod kontrolou
Samozřejmě, že i hormony hrají v tom všem svou roli. Popišme si to zjednodušeně. Pokud jste v dlouhodobém stresu, tělo na to reaguje: Hormon kortizol dává tělu signál mobilizovat glykogenové a tukové zásoby k získání dostatečné energie, kterou potřebuje k zvládnutí stresové reakce. Pokud je například stres v práci, kde nevykonávám žádnou fyzickou aktivitu, ale sedím a jen „vydýchávám“ šéfa nebo kolegyně, pak mám problém. Tělu chybí fyzický výkon, musí jen sedět, tak se vše uloží do tuku. Neustále se také zvyšuje množství inzulínu v krvi a máme zaděláno na metabolický syndrom. Je to stejné jako při dlouhodobém nesmyslném dietním režimu, z kterého jsme také stále ve stresu, a tak něco málo tělo zhubne, ale víc nepustí ani deko.
![](https://blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2019/11/maty.jpg)
Jídelníček
Jak už bylo naznačeno v úvodu, každé jídlo by mělo obsahovat sacharidy, bílkoviny i tuky…. Se svými klienty obvykle také řeším vhodné a nevhodné kombinace jídel. Rozhodně nic nezkazíte, když si dáte například:
- Krůtí prsa s bramborem a zeleninou
- Celozrnné pečivo s rajčaty a cottage
- Mozzarella se zeleninou
- Kvalitní jogurt s ovocem a ořechy
- Jehněčí maso s rýží a zeleninou
To jen tak pro představu, že se dá jíst při rozumném hubnutí opravdu zdravě a chutně.
Glykemický index
Za zmínku stojí určitě ještě tolik oblíbené bílé pečivo, které je tak snadno dostupné a mnohým chutná, jsou na jeho konzumaci zvyklí od dětství. Pokud přijmete bílé pšeničné pečivo, dejte si ho s pořádnou dávkou zeleniny a bílkovinou, abyste ovlivnili výsledný glykemický index. Ten závisí i na způsobu přípravy. Vyšší GI budou mít brambory pečené než vařené v tlakovém hrnci. Nejnižší GI mají brambory vařené, pak následuje bramborová kaše, hranolky a pečené brambory. Obecně platí, že bychom se měli snažit GI snižovat!
![jak sestavit zdravý jídelníček](https://blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2019/11/maty_jidlo_3.jpg)
Mějte na paměti, že jídlo, které sníte, ovlivní následující pochody ve vašem těle. Pokud tedy začnete den s nevhodným jídlem, například bílé pečivo s medem, pak jistě vyvoláte ve svém těle reakci, která vyloučí velké množství inzulinu. Následně budete mít brzo hlad a chutě. Glykemický index však není samospasitelný a je třeba nahlížet na vše komplexně.
Ke zdravému a přirozeně štíhlému tělu se musí člověk projíst. Nejvíce se mi osvědčilo v praxi stravování 4-5 x denně a zařazení vhodného aerobního pohyb, který bude trvat alespoň 60 minut. Doporučuji přirozený pohyb. Nesmíme zapomínat na pitný režim. Denně bychom měli přijmout cca 40 ml tekutin na 1 kg tělesné váhy – a to jak v samotném pitném režimu, tak z potravin.
Za jak dlouho se nám podaří nakopnout zpomalený metabolismus je individuální. Někomu se podaří do pár týdnů, jinému třeba až za několik měsíců.
Tip redakce
Chcete změnit stravování? Využijte e-booků, které pro vás připravila autorka tohoto článku, a zapisujte si jídelníček do aplikace www.kaloricketabulky.cz.
-
Kvalifikovaná odborná výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, jež miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur. Autorka řady receptů a ukázkových jídelníčků v knize Kalorické Tabulky (Nakladatelství Jota, 2020).
-
Vzdělání: profesní kvalifikace v oboru výživy s vykonanou zkouškou, autorizovaný orgán Ministerstvo zdravotnictví.
-
Životní krédo: Zdravě jít a žít, fit a šťastní být. Své životní krédo chce předávat i svým klientům a pomáhat jim na jejich cestě za zdravím a štěstím. Naučit je, že zhubnout se dá s dostatkem jídla a z běžně dostupných potravin. A že svou váhu a spokojenost si mohou trvale udržet.
- Instagram
- Buď fit a hubni s Makytou na facebooku
6.1.2020
Markéta Matyášová
Články, Jak zhubnout