Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Markéta Gajdošová: Kvalita versus kvantita, na čem u jídla skutečně záleží?

Svět jako by se rozdělil na dva tábory.

Ten jeden žije ve světě čísel a přiklání se k názoru, že dokud přijímáme správné množství energie a náš kalorický příjem podle tabulek sedí, není tak důležité, z jakého zdroje jednotlivé živiny přijímáme. Kalorie jako kalorie, na zdroji nezáleží…

Ten druhý naopak věří v filozofii kvalitního jídla a odrazuje od průmyslově zpracovaných polotovarů s myšlenkou, že pokud jíme přirozené potraviny, tělo si vše i bez počítání kalorií automaticky zreguluje samo.

Markéta Gajdošová: Kvalita versus kvantita, na čem u jídla skutečně záleží?

Počítejte kalorie. Nepočítejte kalorie. Jezte, co chcete, dokud to energeticky zapadá do vašeho příjmu. Jezte jen opravdové jídlo, vyhýbejte se nekvalitním surovinám. Na zdroji nezáleží. Na zdroji záleží. Poznáváte ten informační chaos, který koluje v informačních vodách výživové scény? O co tu tedy primárně jde – o kvalitu jídla nebo o jeho množství?

Kvalita jídla

Faktem je, že obrázek, který si pod slovem „jídlo“ v dnešní době spousta z nás představí, je mnohdy na hony vzdálený tomu, co by mělo být přirozenou volbou paliva pro naše těla. Regály supermarketů, ale i poličky našich domácích zásob jsou často zaplněné průmyslově zpracovanými potravinami, trvanlivými polotovary, a nízkokalorickými vychytávkami. Nejíme potraviny, jíme produkty.

To, co se vlivem dnešní uspěchané a prakticky orientované doby stalo konvenčním denním chlebem, má sice spoustu energie, ale zato žalostně málo živin. Přitom jsou to právě ony, které jsou pro naše zdraví tolik klíčové. Hlady rozhodně netrpíme, ale naše organismy jsou přesto podvyživené.

Tyčinky, oplatky, mražené a předsmažené produkty, trvanlivé pečivo, rajčatové protlaky bez rajčat nebo ovocné jogurty, které ovoce neviděly ani z vlaku dnes už nejsou žádnou raritou. Když najdeme odvahu podívat se na etiketu a prozkoumat složení, často uvidíme desítky řádků ingrediencí, z nichž polovinu ani neumíme vyslovit. A to je přesně ono. Indicie, že nejde o potravinu, ale o produkt, který nemá s opravdovým jídlem nic společného.

Naše tělo funguje jako stroj, které potřebuje kvalitní palivo. Pokud nám v garáži bude stát drahé auto, nikoho z nás nenapadne lít do něj nekvalitní benzín s očekáváním, že pojede na plný výkon. Naopak, budeme o ně pečovat a poskytneme mu to nejlepší, protože bude naší prioritou, aby fungovalo dobře a dlouho. To stejné musíme dělat i sami se sebou.

Markéta Gajdošová: Kvalita versus kvantita, na čem u jídla skutečně záleží?

Ano, na kvalitě tedy rozhodně záleží. To, jestli přijmeme 200 kalorií z masa nebo z čokoládové sušenky plné cukru, ztužených tuků a ingrediencí, jejichž názvy připomínají maďarská zaklínadla, je rozdíl. Pro náš pocit, sytost, pro naše zdraví, ale i pro potenciál poskytnout tělu nejenom kalorie, ale i živiny, které jsou zcela klíčové k tomu, abychom mohli říct: „jím a žiju zdravě a zdravá (zdravý) budu i za 30 let“.

Kvantita jídla

Můžeme jíst jen kvalitní jídlo, vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám a volit plnohodnotné zdroje živin, ale přesto to nemusí nutně znamenat, že máme svou životosprávu a jídelníček v pořádku.Volba kvalitních potravin není automatickou zárukou stoprocentního úspěchu. Pojídat celozrnné chlebíky s avokádem, k obědu servívovat bio steaky a zapíjet je zdravě se tvářícími smoothies plných superpotravin totiž automaticky neznamená, že jíme správně. A už vůbec ne dostatečně a adekvátně k potřebám svého těla.

Kéž by to bylo tak jednoduché, aby stačilo jíst „správné“ potraviny. Ve skutečnosti je tu totiž stále zásada, která se musí respektovat a kterou žádným sebelepším trikem neobejdeme– energetická bilance. Pokud máme konkrétní cíl v rámci formování postavy, chceme hubnout, nabírat nebo naopak jen udržovat stav, ve kterém jsme a zajišťovat svému tělu ideální předpoklady pro dlouhodobě zdravý život, musíme přijímat správné množství energie a jednotlivých živin. Cílem je umět tyto faktory řídit intuitivně, ale pravdou je, že v některých fázích potřebují podat pomocnou ruku. Proto rozhodně není od věci tyto důležité nutrienty po určitou dobu cíleně monitorovat do té chvíle, než si vybudujeme schopnost umět plně naslouchat svému tělu bez potřeby zapisování, vážení nebo jiného strategického strukturování.

Pokud chceme hubnout, musíme být v kalorickém deficitu a musíme přijímat méně energie než kolik ji vydáme. Pokud chceme nabírat, musíme být v kalorickém nadbytku a přijímat ji naopak více než kolik ji vydáme. Pokud chceme svou váhu udržovat, musíme mít příjem a výdej v rovnováze. Stejně tak bychom měli mít přehled o tom, zda přijímáme adekvátní množství bílkovin, tuků, sacharidů a máme v jídelníčku dostatečně zastoupené mikronutrienty. Jedno bez druhého optimálně fungovat nebude.

Markéta Gajdošová: Kvalita versus kvantita, na čem u jídla skutečně záleží?

Zajistit tělu sebekvalitnější palivo nestačí, pokud paliva bude málo nebo naopak příliš. Když nádrž naplníme jen z poloviny, auto (ani naše tělo) nepojede dlouho a efektivně. Pokud ji naopak přelijeme, možná se brzy rozbije nebo projeví problémy jinde.

Co z toho vyplývá? Ano, i na množství záleží. Pokud budeme jíst dlouhodobě méně nebo více než náš organismus potřebuje a nezajistíme ve svém jídelníčku dostatek všech esenciálních živin, ani to nejopravdovější jídlo, které si dokážeme představit, nás nezachrání. Hlídání kvantity, ať už cíleně prostřednictvím aplikace nebo jiného plánu, anebo intuitivně na základě dostatečných znalostí svého těla a jeho potřeb, je zcela zásadní.

Záverečný verdikt

Stavět na první příčku důležitosti kvalitu nebo kvantitu není řešením. Nemůžeme volit buď a nebo a spokojit se jen s jedním. Prioritní důležitost musíme klást na oba faktory – jak na kvalitu jídla, které vědomě vybíráme, tak na jeho množství.

Správná energetická bilance a příjem živin spolu s rozumnou volbou jejich zdrojů jsou tím nejlepším předpokladem pro tělo, které bude dlouhodobě zdravé, funkční a koneckonců třeba i štíhlé (nebo jakékoliv jiné, je-li to naším cílem). Ono není hloupé a porozumí. Jen se nesmíme bránit možnosti věnovat mu po všech stránkách péči, kterou si zaslouží, aby do každého cíle dojelo bezpečně.

Markéta Gajdošová

arketagajdosova.com

Markéta Gajdošová je certifikovaná výživová poradkyně a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Nevěří v zázračné diety a striktní omezování, ale v individualitu, racionalitu, efektivitu a budování dlouhodobě udržitelného životního stylu, ze kterého už nikdy nebude třeba vystupovat. Její hlas můžete znát z podcastového kanálu Marketa’s Vibes, kde se věnuje tématům zdravého životního stylu nebo z instagramovém účtu @marketgajdosova.

10.2.2020 Markéta Gajdošová Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Z archivu

O mýtech, šarlatánech a informačním chaosu ve výživě s Lukášem Roubíkem, autorem best-selleru Moderní výživa

Proč je v dnešní době tolik mýtů a šarlatánů ve výživě a proč lidé věří dezinformacím?

Jak je to s umělými sladidly, redukčními dietami a „kalorickým mýtem“ či s různými „guru“ na výživu? Jak podle Lukáše Roubíka vypadá kvalitní jídelníček?

Celý článek 13.1.2019

Související články

Na čem si pochutnává o Vánocích výživová poradkyně, máma od rodiny?

Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.

Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.

Celý článek 2.12.2024

Jídlo s sebou do krabičky: Efektivní cesta k lepším stravovacím návykům

Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.

Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.

Celý článek 29.11.2024

Jak snížit hladinu cholesterolu stravou

Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.

Celý článek 23.11.2024

Zimní superpotraviny: Jaké potraviny vám dodají energii a podpoří zdraví

V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.

Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…

Celý článek 19.11.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Chůze jako nejvýhodnější celoroční pohybová aktivita

Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.

K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.

Celý článek 17.11.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner