Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Inspirace osobním příběhem Petry L. Krajčinovič: Hubnutí vás musí bavit

S váhou jsem nikdy problémy nemívala, zato s určitým typem závislosti na jídle už od dětství ano.

Když bylo u nás doma dusno, vlezla jsem si s cukrovinkou „Milou“ pod peřinu…

Už v osmi letech jsem vyvařovala a pořádala tématická gastro-párty pro rodinu a kamarády. A samozřejmě jsem si pochutnávala, protože jídlo prostě miluji! Pak se není čemu divit, že jsem se jídlem od malinka odměňovala a uklidňovala. Těšila jím rodinu a přátele. A nakonec i mě nadváha doběhla v životně složitém období.

Inspirace osobním příběhem Petry L. Krajčinovič: Hubnutí vás musí bavit

Jídlo se v té době pro mne stalo úlevným prostředkem. A přes osobní i profesní zkušenosti jsem časem zjistila, že podobně jako já má nastavený vztah k jedení řada dalších žen.

Před lety jsem se rozhodla věnovat koučování ve výživě a tehdy jsem si uvědomila, jak silnou emoční berličku pro mě jídlo představuje. Vaření mi supluje meditaci a jedení funguje jako úžasná kompenzace smutku a komplikovaných situací. Příprava jídel a následné spásání mi přinášelo alespoň trochu radosti a klidu v průběhu bolestivých a složitých let. A tak jsem vařila, pekla, míchala a kynula. Když jsem se vyhrabala ze dna a opět se postavila na nohy, stoupla jsem i na váhu. A málem mě trefil šlak.

  • Cože, 106 kg?!

K tomu parádně rozladěný organismus a bolesti kolen. Okamžitě se mi v hlavě rozezněl alarm: Budeš se muset vzdát milovaného jídla! To jsem ale rozhodně neměla v plánu, což je logické, protože jídlo je nejsilnější lidskou potřebou – nejmocnějším zdrojem slasti. Mozek je naprogramovaný na pocity slasti a odměny. A pokud odměnu odebereme, odebereme „důvod k životu“. Proto závislost na jídle patří mezi nejsilnější. Závislost na chutích jakbysmet.

V období 2014-2016 jsem vyzkoušela několik diet a spolupracovala s odborníky na výživu. Úspěchy se dostavovaly v podobě krátkodobého snížení váhy o pár kilogramů a opětovném přibrání. Už jsem nebyla neukázněná, jen mě žádný program neoslovil natolik, abych u něj zůstala natrvalo. Nikdo zde nenabízel stravovací koncept, který by fungoval a bavil mě natolik, abych nemusela „vydržet“, ale naopak užívat si. A jsme u toho nejpodstatnějšího. Pokud toužíte po změně stravování, musí vás BAVIT! Jedině s těšením se, radostí a chutí je možné nejen zhubnout, ale váhu následně udržet. Protože stravovací vzorce, které si tvoříme v raném dětství jsou velice silné (a tím pádem je proces změny stravovacích návyků poměrně složitý). Divila jsem se, že se tomuto tématu nikdo z výživových poradců a žádný nutriční program dosud moc nevěnuje.

Inspirace osobním příběhem Petry L. Krajčinovič: Hubnutí vás musí bavit

Poradila jsem si sama. Psychologii jsem vystudovala, koučování se věnuji poslední dekádu a k tomu jsem připojila vzdělání v oblasti výživy. Potřebovala jsem dostat odpovědi na stovky otázek. Porozumět tomu, jak funguje trávící soustava a látková výměna. Jak geniální je lidský organismus. Že lidské tělo se dá přirovnat k plameni. Spaluje potravu, která je palivem pro organismus, a rozhodně mu neprospívají jednostranné diety. Naopak potřebuje vyživit. Jak důležité je nezatěžovat tělo stravou, z níž vzniká odpad, který se hromadí mimo jiné v tukových buňkách.

V hlavě se mi natrvalo usadila informace, že trávící soustava zpracuje za lidský život v průměru 50 tun potravy. Proto je nesmírně důležité dbát na to, co vkládáme do úst. A navíc správně potraviny kombinovat, abychom zrychlili metabolismus. Během několika týdnů jsem změnila přístup k jídlu, za pár měsíců jsem shodila 23 kg.

  • Projedla jsem se ke štíhlé postavě.

Opět sportuji, mám sílu a energii a v padesáti vypadám lépe než ve třiceti! Je dobré pochopit, že diety a hladovění v dlouhodobém horizontu nefungují, pokud chce být člověk fit a bydlet ve štíhlém těle, musí být výživově gramotný a neustále se osobně rozvíjet. Jedině tak může žít zdravý a spokojený život.

Inspirace osobním příběhem Petry L. Krajčinovič: Hubnutí vás musí bavit

Recept na můj FIT a FRESH život?

  1. Vše začíná v našich myšlenkách. V hlavě se tvoří rozhodnutí, motivace, disciplína, schopnost přijetí určitých pravidel a jejich zafixování. Pak následuje jídlo a již zmíněná výživová gramotnost.
  2. Z letitých zkušeností vím, že je důležité chuťově nestrádat. Systém stravování musí co nejméně zatěžovat časově, finančně a především metabolicky.
  3. S radostí a chutí lze zvládnout těžší začátky, ale hlavně udržovací období. Pokrmy nesmí být fádní, jinak začnou nudit a budeme mít tendenci vracet se k původním stravovacím návykům.

Shazování kil v mém pojetí je ohňostrojem chutí a často se k účastníkům připojují i další členové rodiny. A pochopitelně jsem velkou propagátorkou pohybu. Sama koloběžím, plavu, trénuji pod odborným dohledem v posilovně, mám rada běhání i ostrou chůzi, aerobic, bikram yogu a těsně před padesátkou mě chytlo lezení na skály. Sport doporučuji nejen pro fyzickou kondici, ale i pro zlepšení kognitivních funkcí a vyladění psychiky. Nesmírně mne těší, že pod mým vedením se klientům zlepšuje zdravotní stav, že ubývají na váze a přibírají na sebevědomí. A nejdůležitější je fakt, že jsou spokojení a šťastnější.

Připravujeme: Emoční pasení

Z archivu aneb přečtěte si také:

Petra L. Krajčinovič
https://www.bykrajcinovic.cz

V průběhu profesního života vytvořila několik úspěšných projektů pro sebe i klienty. Napsala desítky scénářů “ze života” k seriálu Ulice a řadu dalších scénářů k televizním a rádiovým pořadům, online videím a podcastům s osobnostně rozvojovou tématikou. Ve spolupráci se zajímavými hosty pořádá „zážitkové kurzy vaření s Petrou“ a pro rok 2022 vydala svůj vlastní kalendář plný chutných receptů.

 

23.7.2020 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024