Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Olga Šípková: Jak nejraději trávím dovolenou a co by se z mých sportovních zkušeností mohlo hodit i vám

Díky závodění jsem se dostala až do daleké Austrálie a poznala řadu krásných zemí, ale nejraději mám toulky po Čechách a Moravě…

A pak samozřejmě svoje sportovně odpočinkové akce u moře, které organizuji pro své klienty.

Když se řekne dovolená, vybavím si milované Jižní Čechy – a to hned ze dvou důvodů. Před lety se nám s manželem podařilo koupit malou chatičku na Orlické přehradě. Druhý důvod je ten, že jsem v dětství prázdniny trávila na skvělém sportovním táboře u Stráže nad Nežárkou.

Asi právě od té doby miluji všechny venkovní sportovní aktivity. A strašně ráda plánuji nové trasy, k čemuž se váže můj koníček, o kterém se málo ví – a to jsou mapy a cestování v mapách.

S nostalgií vzpomínám na dětství, kdy jsme pravidelně s rodiči na výletech navštěvovali  hrady a zámky. Z těch se mi asi nejvíce líbí Červená Lhota, což je velmi malebný zámek s krásnou atmosférou a poutavou historií.

Možná byste to do mě neřekli, ale moc ráda o dovolené ochutnávám různé krajové pochutiny. A v této oblasti u mě jednoznačně Morava. Nejen že mi chutná  tamní slivovice, hruškovice a víno, ale kdysi jsem se naučila péct moravské koláče.

Jak vypadá moje dovolenková svačina

Moc ráda vše potřebné na naše cestování pečlivě připravuji, abychom si to skutečně užili. Pokud jde o výlet autem, tak nechybějí samozřejmě řízečky, chléb, okurky a sladká tečka.

A ještě jednou vás překvapím. Ráda si dám na dovolené i pivo! Vždyť je třeba doplnit minerály. A právě pivo je obsahuje. Nevypiji ho samozřejmě moc. A preferuji pivo černé!

Jinak s sebou beru hlavně vodu bez bublinek, ochucenou citrónem. Máme štěstí, že bereme vodu z vlastní studny, která je opravdu moc dobrá.

Co přibaluji do svého zavazadla, abych mohla radostně sportovat

Podložka na ranní protažení u moře, pokud by vám vadil písek. Ovšem není nad to, být zcela napojen na přírodu, takže ji vlastně můžete nechat i doma.

Sportovní funkční oblečení, neboť se jistě velmi rychle pod jižním sluncem zpotíte, tak ať se cítíte co nejlépe. A nebála bych se veselých barev, vždyť vám to bude díky krásnému opálení báječně slušet!

  • Jistě je velmi důležitá pokrývka hlavy a nátepníčky, aby vás pot při pohybu neobtěžoval.

Sportovní boty. To je otázka! Vzít, či nevzít? Upřímně není nad to chodit bos a to třeba i při cvičení. Ale pokud jste zvyklí a chcete si vše pořádně užít jako přes rok v tělocvičně, jistě si je přibalte s sebou.

Sportování během dovolené

Já se na svých sportovních dovolených oddávám sportování vždy ráno a večer – z pochopitelných důvodů. Slunce ještě není tak žhavé. Ráno doporučuji protažení formou jógy, nejlépe za zvuku vln, kdy si báječně odpočinete a nastarujete celý den. No a večer se oddáváme tanci a lehkému posilování, abychom se v plavkách cítili co nejlépe.

Pokud máte možnost, užívejte si dovolenou aspoň částečně na kole, kdy zabijete dvě mouchy jednou ranou! Uvidíte kus přírody, poznáte krásná místa a ještě k tomu skvěle trénujete vaší kondičku na vzduchu u moře.

Co se týká jídla, radím nejezdit na dovolenou, kterou si mnozí dopřejí jen jednou za rok, s předsevzetím, že budete u moře držet dietu. Celý rok šetříte, abyste si pak nic nedovolili? Naopak, užijte si úžasné a zdravé mořské kuchyně, zapijte to skvělým vínem, ochutnejte místní speciality z medu, ovoce a ořechů! Žijte, smějte se a nějaké „hubnutí“ si nechejte na doma!

Pozor si dejte na pitný režim, to je velmi důležité! Nezapomeňte, že se budete v tom teple potit daleko více, takže je třeba na to myslet. A jinak si užívejte místních lahodných moků jako je vínko, pivo a další. Máte přece dovolenou!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Cottage, jak ho možná neznáte: Snadné recepty, díky kterým přijmete do těla kvalitní bílkoviny s minimem tuku

Olga Šípková
www.sipkova.cz

26.7.2017 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024