Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Olga Šípková: Jak nejraději trávím dovolenou a co by se z mých sportovních zkušeností mohlo hodit i vám

Díky závodění jsem se dostala až do daleké Austrálie a poznala řadu krásných zemí, ale nejraději mám toulky po Čechách a Moravě…

A pak samozřejmě svoje sportovně odpočinkové akce u moře, které organizuji pro své klienty.

Když se řekne dovolená, vybavím si milované Jižní Čechy – a to hned ze dvou důvodů. Před lety se nám s manželem podařilo koupit malou chatičku na Orlické přehradě. Druhý důvod je ten, že jsem v dětství prázdniny trávila na skvělém sportovním táboře u Stráže nad Nežárkou.

Asi právě od té doby miluji všechny venkovní sportovní aktivity. A strašně ráda plánuji nové trasy, k čemuž se váže můj koníček, o kterém se málo ví – a to jsou mapy a cestování v mapách.

S nostalgií vzpomínám na dětství, kdy jsme pravidelně s rodiči na výletech navštěvovali  hrady a zámky. Z těch se mi asi nejvíce líbí Červená Lhota, což je velmi malebný zámek s krásnou atmosférou a poutavou historií.

Možná byste to do mě neřekli, ale moc ráda o dovolené ochutnávám různé krajové pochutiny. A v této oblasti u mě jednoznačně Morava. Nejen že mi chutná  tamní slivovice, hruškovice a víno, ale kdysi jsem se naučila péct moravské koláče.

Jak vypadá moje dovolenková svačina

Moc ráda vše potřebné na naše cestování pečlivě připravuji, abychom si to skutečně užili. Pokud jde o výlet autem, tak nechybějí samozřejmě řízečky, chléb, okurky a sladká tečka.

A ještě jednou vás překvapím. Ráda si dám na dovolené i pivo! Vždyť je třeba doplnit minerály. A právě pivo je obsahuje. Nevypiji ho samozřejmě moc. A preferuji pivo černé!

Jinak s sebou beru hlavně vodu bez bublinek, ochucenou citrónem. Máme štěstí, že bereme vodu z vlastní studny, která je opravdu moc dobrá.

Co přibaluji do svého zavazadla, abych mohla radostně sportovat

Podložka na ranní protažení u moře, pokud by vám vadil písek. Ovšem není nad to, být zcela napojen na přírodu, takže ji vlastně můžete nechat i doma.

Sportovní funkční oblečení, neboť se jistě velmi rychle pod jižním sluncem zpotíte, tak ať se cítíte co nejlépe. A nebála bych se veselých barev, vždyť vám to bude díky krásnému opálení báječně slušet!

  • Jistě je velmi důležitá pokrývka hlavy a nátepníčky, aby vás pot při pohybu neobtěžoval.

Sportovní boty. To je otázka! Vzít, či nevzít? Upřímně není nad to chodit bos a to třeba i při cvičení. Ale pokud jste zvyklí a chcete si vše pořádně užít jako přes rok v tělocvičně, jistě si je přibalte s sebou.

Sportování během dovolené

Já se na svých sportovních dovolených oddávám sportování vždy ráno a večer – z pochopitelných důvodů. Slunce ještě není tak žhavé. Ráno doporučuji protažení formou jógy, nejlépe za zvuku vln, kdy si báječně odpočinete a nastarujete celý den. No a večer se oddáváme tanci a lehkému posilování, abychom se v plavkách cítili co nejlépe.

Pokud máte možnost, užívejte si dovolenou aspoň částečně na kole, kdy zabijete dvě mouchy jednou ranou! Uvidíte kus přírody, poznáte krásná místa a ještě k tomu skvěle trénujete vaší kondičku na vzduchu u moře.

Co se týká jídla, radím nejezdit na dovolenou, kterou si mnozí dopřejí jen jednou za rok, s předsevzetím, že budete u moře držet dietu. Celý rok šetříte, abyste si pak nic nedovolili? Naopak, užijte si úžasné a zdravé mořské kuchyně, zapijte to skvělým vínem, ochutnejte místní speciality z medu, ovoce a ořechů! Žijte, smějte se a nějaké „hubnutí“ si nechejte na doma!

Pozor si dejte na pitný režim, to je velmi důležité! Nezapomeňte, že se budete v tom teple potit daleko více, takže je třeba na to myslet. A jinak si užívejte místních lahodných moků jako je vínko, pivo a další. Máte přece dovolenou!

Olga Šípková

ww.sipkova.cz

26.7.2017 Olga Šípková Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Fyzika v kuchyni – škola hrou pro děti i dospěláky

I když se to nezdá, při vaření v kuchyni jste fyzikem.

Toto oddechové zamyšlení vzniklo poté, co jsme měli doma odbornou a veledůležitou debatu na téma, na jak velké kousky nakrájet brambory, aby se uvařily rychleji. Jedni byli zastánci velkých kusů, jiní menších.

Celý článek 30.4.2020

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner