Kuchařka ze Svatojánu: Jak vypadá můj den a jídelníček
Jsem ranní ptáče – skřivan. V deset večer už mi padá hlava a v půl šesté ráno jsem na nohou.
Musím našlapovat tichoučce, protože můj muž je sova, chodí spát ve dvě a vstává v devět.
Krize, o které mluvili jen někteří z ekonomů, politologů nebo přírodovědců, se nakonec dostavila v té nejméně očekávané podobě.
Pandemie koronaviru, a s ní spojené ekonomické propady, sociální izolace, nejistota, deprese a strach měly určitý vliv téměř na každého z nás…
Já sama jsem se o směřování našeho západního civilizačního modelu začala zajímat už před lety. Četla jsem knihy, studovala články a poslouchala přednášky věnované ekologii, klimatickým změnám, filozofii, krizi hodnot, technologiím, velkým cyklům v historii civilizací a na ně navazujícím krizím ve všech myslitelných oblastech. Nebyla jsem tedy překvapená, že krize přišla, jen mě udivilo, že to bylo tak záhy.
Dokonce ji v jistém smyslu vítám jako určitý obrodný proces, ze kterého můžeme, a já věřím, že také vyjdeme, posíleni. Zdá se, že moje praktická Krizová kuchařka ze Svatojánu, na které jsem pracovala ještě dlouho před vypuknutím celosvětové epidemie, přichází na knižní trh právě v tu nejpříhodnější dobu. Nemá nikoho ani v nejmenším vystrašit, naopak mým cílem bylo posílit naději a víru, že to zvládneme vlastními silami, protože ta nejlepší pomocná ruka je vždy na konci našeho ramene.
Knih, příruček a různých návodů k přežití v krizích vychází v současnosti dostatek, ale většinou jsou určeny mužům. Ti musí v takových obtížných situacích zajistit své rodině bezpečí, teplo a jídlo. A jaká je úloha ženy? Neméně důležitá, musí přece udržet v chodu rodinu, nasytit ji, ošetřit v případě nemoci a především nedovolit, aby se její členové utápěli ve smutku a beznaději. Musí vytvořit alespoň zdání normálnosti v turbulentním světě a nejistých podmínkách.
Ale i kdybychom se s žádnou krizí aktuálně potýkat nemuseli, moje knížka, jež vychází v pro mnohé netypickém létě 2020, vás naučí používat lokální zdroje a první kroky k důležité a potřebné vědomé skromnosti, která se může ukázat jako životní nutnost.
Ať už vše dopadne jakkoliv, je dobré si ze situace vzít ponaučení a znovu se naučit spolupracovat, domluvit se, oprášit výměnný obchod. V těžkých dobách se osamělým individualistům žije velmi těžce a to i v případě, že mají dost peněz. I když ne všichni máme možnost vypěstovat si svoje jídlo, máme možnost nabídnout své služby výměnou za ně. Někdo je šikovný zdravotník, jiný rozumí motorům, další je zručný kutil. Když umím péct chleba nebo plést teplé ponožky, mohu za to dostat obilí nebo zeleninu. Proto moje rada pro všechny případy zní: naučte se něco praktického.
Mléčné kvašení je jedním z nejjednodušších, nejlevnějších a nejzdravějších způsobů, jak dodat svému tělo zdraví prospěšné látky. Především v zimě, kdy je málo čerstvé zeleniny a ovoce, je konzumace kvašené zeleniny nutností. Věděli jste, že můžete kvasit i rajčátka? Vybírejte drobná a pevná, ta divoká jsou k tomu jak stvořená.
1,6 kg drobných rajčat promícháme s paličkou pokrájeného česneku, svazkem bazalky, dvěmi lžícemi hořčičného semínka, jednou lžičkou bílého pepře a lžičkou koriandru. Vložíme do kvašáčku a zalijeme studeným solným roztokem: v 1 litu převařené vody rozpustíme 3 lžíce soli. Zatížíme a necháme 4 – 5 dnů kvasit při pokojové teplotě. Poté přendáme do zavařovaček a uchováme v chladničce.
Rekapitulace ingrediencí aneb budeme tedy potřebovat:
Pěkné léto přeji a chovejte se k přírodě, v které je zdrávo co nejvíce pobývat, s láskou a respektem.
Foto: Kuchařka ze Svatojánu
5.7.2020 Kuchařka ze Svatojánu Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživaJsem ranní ptáče – skřivan. V deset večer už mi padá hlava a v půl šesté ráno jsem na nohou.
Musím našlapovat tichoučce, protože můj muž je sova, chodí spát ve dvě a vstává v devět.
Celý článek 11.6.2015
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Celý článek 16.7.2024
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Celý článek 14.7.2024
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.
Celý článek 12.7.2024