12 tipů na rychlé letní svačinky
Jedna z nejčastějších otázek mých klientů bývá: „Co mám jíst na svačinu během dne?“
Aby to bylo snadno dostupné, rychlé na přípravu, zdravé, výživné, dodalo nám to energii a nepřibírali jste po tom zbytečný tuk.
Zmrzlina patří k oblíbeným letním pochoutkám. Málokdo si bez ní dokáže užít letní dovolenou.
K létu tato dobrota prostě patří. Jak ale přistupovat ke zmrzlině, když potřebujeme shodit nadbytečná kila?
Pojďme se podívat, jaké zmrzliny jsou obvykle v nabídce a které nám naši snahu o hubnutí opravdu nepokazí.

Na první pohled se tváří jako nejlepší varianta. Ale není tomu tak. Může být pěkně zrádná. Dle energetické hodnoty sice patří k těm méně kalorickým, neobsahuje žádný tuk a mnoho lidí má pocit, že si dopřávají nízkoenergetickou dobrotu. Po snězení takové zmrzliny ovšem dojde ke zvýšení hladiny krevního cukru. Následně vyplavený inzulín v těle způsobí jeho nedostatek a za chvilku (do hodiny) dostaneme obrovský hlad. Máme prázdný žaludek a tělo si žádá pořádnou porci jídla. Takže hlavní záludností není zmrzlina jako taková, ale ten následný efekt velkého hladu.
Má oproti vodové zmrzlině výhodu, že obsahuje alespoň nějaký podíl bílkovin, díky kterým nebudeme pociťovat okamžitý hlad. Ale rozhodně se kvůli tomuto aspektu nedá smetanová dieta doporučit, když chceme hubnout. Obsahuje vysoký podíl tuku v kombinaci s velkým množstvím cukru. Smetanová zmrzlina se dá považovat za velkou kalorickou nálož.
Je zlatou střední cestou. I tato zmrzlina obsahuje cukr, ale nemá tak vysoký podíl tuku. Není tedy tak energeticky vydatná. Díky vyššímu podílu bílkovin z tvarohu nás více zasytí a nezvýší tolik krevní cukr.

A jaká je ta úplně nejvhodnější varianta?
Mám pro vás tip, jak si udělat výbornou zmrzku, která se vám bude hodit do jídelníčku, i když zrovna chcete hubnout. Dodá vám pořádnou dávku bílkovin, takže si ji můžete bez výčitek zařadit jako odpolední svačinu.
Všechny suroviny mixujte ve výkonném robotu dokud nevznikne hladká krémová zmrzlina.
Celá porce obsahuje:
Energie – 868 kJ
Sacharidy – 18 g
Bílkoviny – 27 g
Tuky – 4 g
Pokud přemýšlíte nad tím, jak připravit zdravější variantu zmrzliny pro vaše děti, doporučuji připravit domácí banánovou zmrzlinu.
Na 4 porce je potřeba:
Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte do hladka. Poté stačí naservírovat do misek a můžete podávat. Kalorická hodnota se bude lišit podle použitých ingrediencí. Nezapomeňte si tedy vše poctivě zadat do aplikace www.kaloricketabulky.cz.
Pokud chceme naší váhu redukovat, je potřeba si dopřávat zmrzlinu nebo nanuky jen v menším množství. Ideálně si ji zvolte jako dopolední či odpolední svačinu.
A nezapomeňte – nejdůležitější je si užít léto v pohodě a v radosti se svými blízkými. I když si dáme někdy „kalorickou bombu“, svět se nezboří. V létě máme většinou mnohem více pohybu, takže se s občasným hříchem naše tělo bez následků popere.
6.7.2020 Martina Jandová Články, Recepty a výživaJedna z nejčastějších otázek mých klientů bývá: „Co mám jíst na svačinu během dne?“
Aby to bylo snadno dostupné, rychlé na přípravu, zdravé, výživné, dodalo nám to energii a nepřibírali jste po tom zbytečný tuk.
Celý článek 28.6.2018
Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.
Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.
Celý článek 9.11.2025
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Celý článek 6.11.2025
Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?
Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…
Celý článek 3.11.2025
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Celý článek 31.10.2025
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Celý článek 28.10.2025