Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Žít a vařit zdravěji je jednodušší, než si většina lidí myslí. Servírujeme další inspirativní příběh a báječné recepty

Při svém brouzdání po internetu mi před časem padnul zrak na slova, při kterých jsem si mimoděk souhlasně pokývala hlavou: Mnoho lidí by chtělo jíst lépe a zdravěji. Jejich touha však často selhává v praxi. Jednoduše neví, jak na snadné, zdravé a hlavně chutné recepty…

A tak jsem poznala Kamilu, autorku stránek Vařilamyšička.cz, které jsou věnované zdravému vaření s příjemně osvěžující dávkou vtipu a fantazie.

Fandím lidem, kteří jsou ve svém životě schopni změnit zásadní věci, když je nebaví, a jít si za svým snem. Kamila Metzová (32 let), která je naším dnešním hostem, například roky pracovala dle vlastních slov na pěkných místech v kanceláři v oboru evropských dotací.

Kamila Metzová, www.varilamysicka.cz

Práce vypadala důležitě, jistě jsem mohla mít dobrý pocit z toho, kde jsem a co dělám, ale všechny ty roky strávené v kanceláři měly jeden společný znak. Nebavilo mě to. Vnitřně jsem cítila, že tam nepatřím a že jestli je teda tohle TA PRÁCE a to, za co mám být v životě vděčná, tak potěš pánbůh,“ směje se upřímně žena, která o sobě tvrdí, že byla vždy kreativní člověk a tento svůj dar, jenž má spíš v hlavě než v rukách, nemohla navzdory dobrým nápadům, které přicházely, ve svých zaměstnáních uplatnit.

Dále také přiznává, že ještě než odešla na rodičovskou, zajímala ji výživa. „Nebyl to ale ještě ani koníček. Bylo to však moje velké téma, které mě zajímalo,“ vysvětluje. Bavilo ji číst si články o potravinách a zdraví, bavilo ji vyhledávat a vařit zajímavé recepty.

Vždy jsem vařila s fantazií, vymýšlela nové věci. Nápady a recepty jsem si psala na lístečky, které jsem však neustále ztrácela. Tak vznikla myšlenka vytvořit místo, kam si budu recepty, které vyzkouším či vymyslím, psát,“ objasňuje vznik svých stránek, které brzy začaly být díky svému obsahu velmi populární.www.varilamysicka.cz

Hned zpočátku jsem věděla, že to nebudu dělat jen pro sebe. Chtěla jsem z webu vytvořit místo, kde najde inspiraci každá žena, která chce zdravě nakrmit sebe či celou rodinu, ale nechce trávit mládí u plotny. Filosofii webu tak v současné době vystihují tři slova, která se nachází i v hlavičce mých stránek: RYCHLE, JEDNODUŠE, ZDRAVĚ,“ říká rázně Kamila a já opět souhlasně pokyvuji. Ani mne představa dlouhého pobytu v kuchyni neláká, ba co víc, často na to ani není čas.

  • Ráda se o své zkušenosti dělím s ostatními. V současné době se věnuji osvětě formou přednášek, které jsou zaměřené hlavně na zdravý životní styl v praxi. Těší mě lidem ukazovat, že žít a vařit zdravěji je jednodušší, než si možná myslí …,“ vysvětluje svoje sympatické zapálení pro věc autorka úspěšného webu.

A jak vznikají stránky plné dobrot? „Dělám, co můžu v rámci mých časových možností. Texty píšu rychlostí blesku, fotku jídla vytvořím na schodech mobilem před tím, než jde na stůl,“ směje se žena, která tvrdí, že její web tady není od toho, aby se pyšnil  propracovanými texty a dokonalými fotkami. Je prý takový, jaký je, a má jediný úkol – usnadnit život v kuchyni každé vytížené ženě (muži). Co víc si přát, že?

Ano, vím, co si myslíte. Stránek a blogů zaměřených na vaření a recepty je dnes spousta. Zdá se, jako bychom byli národ kuchařů a gurmánských kritiků. Fotíme nejen jídla svá, ale často také v restauracích, a využíváme volnosti virtuálního prostoru, abychom své i cizí kulinářské počiny vyvěšovali minimálně na zeď (facebookovou).

Jenže Kamila nechtěla dělat nic jen tak. V roce 2011 přijala za svou  myšlenku, že půjde svou cestou a že bude dělat to, co ji  opravdu zajímá. „Absolvovala jsem první kurz zaměřený na výživu dětí a tím jsem odstartovala své vzdělávání, ve kterém neustále pokračuji a snažím se své znalosti v oblasti výživy doplnit jak jen to jde, abych si zachovala maximální nadhled,“ říká odhodlaně a dodává, že v současné době má akreditované vzdělání pro práci výživového poradce. To už je jiná liga. To staví její práci vysoko nad ostatní průměr, protože vařit v podstatě můžeme tak jako to dělali s dortem kočička s pejskem, tj. bez jakýchkoliv znalostí stláskat možné i nemožné a způsobit si nejen bolení břicha, nebo zapracovat na svém vzdělání a připravit zdravé a chutné papání.www.varilamysicka.cz

Výživu považuji za velmi složitou oblast, ve které mají svým způsobem pravdu všichni, ale také nikdo. Zastávám názor, že nejlepším odborníkem na naše tělo jsme my sami. Je ale zapotřebí naučit se číst ve svém těle jako v otevřené knize a umět si klást ty správné otázky. S tím může v začátcích člověku právě pomoci kvalitní výživový poradce nebo kouč,“ vysvětluje svůj postoj Kamila a já opět přikyvuji. Myslím si totiž naprosto totéž.

Věřím v přirozenost a intuici ve stravování. Ta je základem správného jídelníčku. Bohužel dnes objevujeme jako novinky to, co bylo dříve běžné,“ říká výživová poradkyně, které věřím každé slovo, zvlášť když vzpomene to, co si také často říkám, zda je snad přirozené kupovat na jaře jablka za 50 Kč z Chile nebo jíst v zimě jahody…

Celou moji novou cestu, jejíž součástí je momentálně především péče o dvě malé děti, vytváření a zveřejňování receptů na Vařilamyšička.cz, vzdělávání se jak ve výživě, tak v oblasti marketingu a osobního rozvoje, protíná jeden faktor, a to NEDOSTATEK ČASU,“ prozrazuje tato pilná žena, která se prý díky tomu, že toho často musí (a chce) zvládat opravdu hodně, naučila efektivně pracovat s časem. „Mým rokům stráveným doma soukromě říkám Vysoká škola mateřská. Nikdy a nikde jsem se nenaučila a neudělala víc, než právě v období, kdy jsem na to měla nejméně času,“ usmívá se spokojeně a dodává, že za nejlepší na tom, co dělá, považuje fakt, že dělá to, co ji velmi zajímá a baví – a zároveň je prospěšná mnoha lidem.

Už to by byl krásný závěr našeho povídání. Ale je to ještě lepší. Paní Kamila nám přislíbila recepty na nutriční pomazánky, na které se můžete v nejbližších dnech těšit zde –na blogu Kaloricketabulky.cz.

Jednoduchost vyhrává,“ razí své heslo Kamila. A hned vzpomíná slova jedné  kamarádky, která jí nedávno  vysvětlovala, že svému prvňáčkovi pomazánky na svačinku dávat nemůže, protože by se mu chleba rozmatlal a pomazánka by vytékala. „Tak to ale být nemusí,“ zastává se pomazánek maminka dvou malých holčiček: „Stačí se naučit připravit pomazánku tak, aby byla vhodná do sendviče a byla dostatečně tuhá. Příkladem mohou být třeba na jemno nasekaná vejce smíchaná s  tvarohem nebo tuňáková pomazánka zahuštěná pšeničnými klíčky či ovesnými vločkami. Do pomazánek lze „schovat“ tolik živin, že je dobré toho využít,“ usmívá se sympatická maminka s tím, že její starší dcera jde příští rok do první třídy, takže si je vědoma toho, že školní svačiny budou doma velké téma.

Kontakt:

Ing. Kamila Metzová, Zdravý životní styl v praxi:  www.varilamysicka.cz

www.varilamysicka.cz

Bonusový recept: Jablečná bábovka podle Myšičky

Budete potřebovat:

  • 350 g mouky (půl polohrubá, půl celozrnná pšeničná či špaldová)
  • 250 g nastrouhaných jablek (asi 2 větší jablka)
  • 120 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 3 celá vejce
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva
  • 2 hrsti rozinek
  • trochu tekutiny na namočení rozinek (citrónová šťáva nebo voda s kapkou rumu)
  • 150 g přírodního cukru (lze nahradit jiným alternativním sladidlem – med, obilné sirupy, částečně i stevie apod.)

buchta_foto

Vyšlehejte vejce se sladidlem, přidejte všechny ostatní ingredience, nakonec namočené rozinky včetně tekutiny, ve které se máčely. Vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte na 170 stupňů do suché špejle, asi 50 minut.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

16.11.2015 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Znovuobjevená vejce: Proč jsou vajíčka důležitá v našem jídelníčku a jak je správně skladovat

Není to tak dávno, co byla konzumace vajec postavena – s trochou nadsázky – téměř na okraj zákona.

Strašák v podobě vysokého cholesterolu vytlačil tuto tradiční potravinu z jídelníčku řady našich občanů. Nyní se vrací s plnou parádou zpět.

Celý článek 2.4.2015

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner