Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Žít a vařit zdravěji je jednodušší, než si většina lidí myslí. Servírujeme další inspirativní příběh a báječné recepty

Při svém brouzdání po internetu mi před časem padnul zrak na slova, při kterých jsem si mimoděk souhlasně pokývala hlavou: Mnoho lidí by chtělo jíst lépe a zdravěji. Jejich touha však často selhává v praxi. Jednoduše neví, jak na snadné, zdravé a hlavně chutné recepty…

A tak jsem poznala Kamilu, autorku stránek Vařilamyšička.cz, které jsou věnované zdravému vaření s příjemně osvěžující dávkou vtipu a fantazie.

Fandím lidem, kteří jsou ve svém životě schopni změnit zásadní věci, když je nebaví, a jít si za svým snem. Kamila Metzová (32 let), která je naším dnešním hostem, například roky pracovala dle vlastních slov na pěkných místech v kanceláři v oboru evropských dotací.

Kamila Metzová, www.varilamysicka.cz

Práce vypadala důležitě, jistě jsem mohla mít dobrý pocit z toho, kde jsem a co dělám, ale všechny ty roky strávené v kanceláři měly jeden společný znak. Nebavilo mě to. Vnitřně jsem cítila, že tam nepatřím a že jestli je teda tohle TA PRÁCE a to, za co mám být v životě vděčná, tak potěš pánbůh,“ směje se upřímně žena, která o sobě tvrdí, že byla vždy kreativní člověk a tento svůj dar, jenž má spíš v hlavě než v rukách, nemohla navzdory dobrým nápadům, které přicházely, ve svých zaměstnáních uplatnit.

Dále také přiznává, že ještě než odešla na rodičovskou, zajímala ji výživa. „Nebyl to ale ještě ani koníček. Bylo to však moje velké téma, které mě zajímalo,“ vysvětluje. Bavilo ji číst si články o potravinách a zdraví, bavilo ji vyhledávat a vařit zajímavé recepty.

Vždy jsem vařila s fantazií, vymýšlela nové věci. Nápady a recepty jsem si psala na lístečky, které jsem však neustále ztrácela. Tak vznikla myšlenka vytvořit místo, kam si budu recepty, které vyzkouším či vymyslím, psát,“ objasňuje vznik svých stránek, které brzy začaly být díky svému obsahu velmi populární.www.varilamysicka.cz

Hned zpočátku jsem věděla, že to nebudu dělat jen pro sebe. Chtěla jsem z webu vytvořit místo, kde najde inspiraci každá žena, která chce zdravě nakrmit sebe či celou rodinu, ale nechce trávit mládí u plotny. Filosofii webu tak v současné době vystihují tři slova, která se nachází i v hlavičce mých stránek: RYCHLE, JEDNODUŠE, ZDRAVĚ,“ říká rázně Kamila a já opět souhlasně pokyvuji. Ani mne představa dlouhého pobytu v kuchyni neláká, ba co víc, často na to ani není čas.

  • Ráda se o své zkušenosti dělím s ostatními. V současné době se věnuji osvětě formou přednášek, které jsou zaměřené hlavně na zdravý životní styl v praxi. Těší mě lidem ukazovat, že žít a vařit zdravěji je jednodušší, než si možná myslí …,“ vysvětluje svoje sympatické zapálení pro věc autorka úspěšného webu.

A jak vznikají stránky plné dobrot? „Dělám, co můžu v rámci mých časových možností. Texty píšu rychlostí blesku, fotku jídla vytvořím na schodech mobilem před tím, než jde na stůl,“ směje se žena, která tvrdí, že její web tady není od toho, aby se pyšnil  propracovanými texty a dokonalými fotkami. Je prý takový, jaký je, a má jediný úkol – usnadnit život v kuchyni každé vytížené ženě (muži). Co víc si přát, že?

Ano, vím, co si myslíte. Stránek a blogů zaměřených na vaření a recepty je dnes spousta. Zdá se, jako bychom byli národ kuchařů a gurmánských kritiků. Fotíme nejen jídla svá, ale často také v restauracích, a využíváme volnosti virtuálního prostoru, abychom své i cizí kulinářské počiny vyvěšovali minimálně na zeď (facebookovou).

Jenže Kamila nechtěla dělat nic jen tak. V roce 2011 přijala za svou  myšlenku, že půjde svou cestou a že bude dělat to, co ji  opravdu zajímá. „Absolvovala jsem první kurz zaměřený na výživu dětí a tím jsem odstartovala své vzdělávání, ve kterém neustále pokračuji a snažím se své znalosti v oblasti výživy doplnit jak jen to jde, abych si zachovala maximální nadhled,“ říká odhodlaně a dodává, že v současné době má akreditované vzdělání pro práci výživového poradce. To už je jiná liga. To staví její práci vysoko nad ostatní průměr, protože vařit v podstatě můžeme tak jako to dělali s dortem kočička s pejskem, tj. bez jakýchkoliv znalostí stláskat možné i nemožné a způsobit si nejen bolení břicha, nebo zapracovat na svém vzdělání a připravit zdravé a chutné papání.www.varilamysicka.cz

Výživu považuji za velmi složitou oblast, ve které mají svým způsobem pravdu všichni, ale také nikdo. Zastávám názor, že nejlepším odborníkem na naše tělo jsme my sami. Je ale zapotřebí naučit se číst ve svém těle jako v otevřené knize a umět si klást ty správné otázky. S tím může v začátcích člověku právě pomoci kvalitní výživový poradce nebo kouč,“ vysvětluje svůj postoj Kamila a já opět přikyvuji. Myslím si totiž naprosto totéž.

Věřím v přirozenost a intuici ve stravování. Ta je základem správného jídelníčku. Bohužel dnes objevujeme jako novinky to, co bylo dříve běžné,“ říká výživová poradkyně, které věřím každé slovo, zvlášť když vzpomene to, co si také často říkám, zda je snad přirozené kupovat na jaře jablka za 50 Kč z Chile nebo jíst v zimě jahody…

Celou moji novou cestu, jejíž součástí je momentálně především péče o dvě malé děti, vytváření a zveřejňování receptů na Vařilamyšička.cz, vzdělávání se jak ve výživě, tak v oblasti marketingu a osobního rozvoje, protíná jeden faktor, a to NEDOSTATEK ČASU,“ prozrazuje tato pilná žena, která se prý díky tomu, že toho často musí (a chce) zvládat opravdu hodně, naučila efektivně pracovat s časem. „Mým rokům stráveným doma soukromě říkám Vysoká škola mateřská. Nikdy a nikde jsem se nenaučila a neudělala víc, než právě v období, kdy jsem na to měla nejméně času,“ usmívá se spokojeně a dodává, že za nejlepší na tom, co dělá, považuje fakt, že dělá to, co ji velmi zajímá a baví – a zároveň je prospěšná mnoha lidem.

Už to by byl krásný závěr našeho povídání. Ale je to ještě lepší. Paní Kamila nám přislíbila recepty na nutriční pomazánky, na které se můžete v nejbližších dnech těšit zde –na blogu Kaloricketabulky.cz.

Jednoduchost vyhrává,“ razí své heslo Kamila. A hned vzpomíná slova jedné  kamarádky, která jí nedávno  vysvětlovala, že svému prvňáčkovi pomazánky na svačinku dávat nemůže, protože by se mu chleba rozmatlal a pomazánka by vytékala. „Tak to ale být nemusí,“ zastává se pomazánek maminka dvou malých holčiček: „Stačí se naučit připravit pomazánku tak, aby byla vhodná do sendviče a byla dostatečně tuhá. Příkladem mohou být třeba na jemno nasekaná vejce smíchaná s  tvarohem nebo tuňáková pomazánka zahuštěná pšeničnými klíčky či ovesnými vločkami. Do pomazánek lze „schovat“ tolik živin, že je dobré toho využít,“ usmívá se sympatická maminka s tím, že její starší dcera jde příští rok do první třídy, takže si je vědoma toho, že školní svačiny budou doma velké téma.

Kontakt:

Ing. Kamila Metzová, Zdravý životní styl v praxi:  www.varilamysicka.cz

www.varilamysicka.cz

Bonusový recept: Jablečná bábovka podle Myšičky

Budete potřebovat:

  • 350 g mouky (půl polohrubá, půl celozrnná pšeničná či špaldová)
  • 250 g nastrouhaných jablek (asi 2 větší jablka)
  • 120 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 3 celá vejce
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva
  • 2 hrsti rozinek
  • trochu tekutiny na namočení rozinek (citrónová šťáva nebo voda s kapkou rumu)
  • 150 g přírodního cukru (lze nahradit jiným alternativním sladidlem – med, obilné sirupy, částečně i stevie apod.)

buchta_foto

Vyšlehejte vejce se sladidlem, přidejte všechny ostatní ingredience, nakonec namočené rozinky včetně tekutiny, ve které se máčely. Vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte na 170 stupňů do suché špejle, asi 50 minut.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Proč různé kalkulačky počítají jiný BMR a jak si nastavit správně aktivitu v Kalorických Tabulkách

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

16.11.2015 Články, Recepty a výživa

Související články