Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Monika Zajíčková: Hubené vs. tlusté myšlení. A jak to máte VY?

Také ve své hlavě slyšíte ten poťouchlý hlas?

To nikdy nedokážeš, ani to nezkoušej! Kdyby ses narodil do jiné doby, na jiné místo, do jiné rodiny, tak možná…

A hlas dále pokračuje: My jsme na tom všichni stejně. My to máme v genech. Ani nevím, jak se mi to stalo, a najednou jsem byla tlustá. Já tloustnu už jen, když se na ledničku podívám. Nebudu se zesměšňovat ve fitku mezi těmi modelkami… Ale nelezou vám na nervy ti druzí, kteří mají štěstí, pořád něco zkoušejí a dokonce třeba vyhrávají závody? Vždyť v tomhle věku by měli mít už rozum. Kde berou tolik energie a jak skvěle vypadají?! A hlavně, bože, co všechno dokážou sníst, a vůbec nepřibírají!

Monika Zajíčková: Hubené vs. tlusté myšlení. A jak to máte VY?

Pokaždé, když potkám někoho obézního v úplně propoceném obrovském tričku, jak se pomalu a namáhavě snaží běžet, má můj hluboký obdiv. Říkám si: Už se zdravě naštval a jemu úplně jedno, jak ho teď ostatní vidí upoceného.

  • Má svůj cíl a jde si pro něj!

O pár týdnů později ho potkávám stejně zmáčeného, ale tričko na něm plandá. Už nepřepadá spíše ze strany na stranu, ale jeho pohyby jsou pružnější. Je vidět, že se zpevnil, ruce už udrží u žeber. Krok se prodloužil a krásně pruží v kolenou i v kyčlích a rychlost se také zvýšila. Ve tváři už není utrpení, ale prospěšná a pozitivní rutina, možná i spokojenost někoho, kdo si tiše plní sen, nikoho s tím neotravuje a prostě jen běží.

  • Běh a chůze jsou k dispozici všude a v každém ročním období.

Pamatuji se na jednu ženu, vyhublou až na kost ve sportovním úboru, v rukavicích a čepičce i v létě. Běhala tak pomalu, že bych ji předešla i rychlou chůzí. Když jsem ji tehdy předběhla, soudila jsem ji, že tu anorexii nechala zajít daleko a tohle už opravdu zdravé není. Ale když jsem jí míjela cestou zpět, všimla jsem si, že nemá obočí, řasy a celkově je velmi bílá až průsvitná. Byla po chemoterapii. Zastyděla jsem se a najednou jsem to chápala. Zemřít se dá na nehybnost, ale pohyb a pokus o znovunalezení rovnováhy a zdraví může být různý. Ta žena tam stále běhá a dnes už o něco rychleji. Svůj boj vyhrála a běh asi nebyl cíl, ale prostředek se z toho všeho nezbláznit a nevzdat se tak snadno svých zvyků. Kolik z nás by v takovou chvíli běželo?

  • A o tom to je! Nevzdat se! Mít plán!

Hubené a tlusté myšlení je něco, čemu se odborně říká reaktivní a proaktivní přemýšlení.

V čem je rozdíl?

  • Reaktivní lidé čekají na příležitost, která nepřichází. Tvrdí, že nemají štěstí. Nikde nevidí možnosti. Chtějí, aby se jim TO stalo samo. Reaktivní jsou věčné oběti.
  • Proaktivní lidé naopak příležitosti vytvářejí. V každém okamžiku přemýšlejí o možnostech. Jsou šťastní, že mohou tvořit svůj osud. Jsou ochotni vytvářet podmínky pro příležitosti. Jsou iniciátory změny.

Reaktivní člověk řekne, že je to ostuda běhat takhle tlustej a zpocenej po ulicích, a proaktivní člověk řekne, že je to borec a že mu fandí.

Obecně vzato, je to na nás, jestli žehráme na osud a vyšší moc, nebo jdeme osudu vstříc a plníme si sny. Žádná magie v tom není. Obojí je naše práce. Cesta ke změně tkví v tom, že převezmu odpovědnost za výsledek a přesunu se z reaktivního postoje k proaktivnímu, třeba jako ten chlápek v propoceném tričku, co si cestou z fitka nezapomene zapsat do Kalorických Tabulek, kolik toho dneska dal a kolik mu toho ještě zbývá sníst, aby měl všechny kolečka v cajku.

A jak to máte VY?

Napište nám, co se vám daří zvládat, a co naopak ne, jaká témata byste rádi viděli v našich článcích. A my se pokusíme je pro vás vytvořit a tak podpořit vaše odhodlání v hubnutí a osobní proměně. Své postřehy pište sem do komentářů nebo do naší uzavřené skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami či Chudneme a jeme zdravo s Kalorickými tabuľkami na Slovensku.

ilustrace: lexam165.gmail.com/cz.depositphotos.com 

Monika Zajíčková www.zemedary.cz

Profesní a osobní kouč na cestě seberealizace. Připravila modul pro Začátečníky s Kalorickými tabulkami a pro ty, co neustále jójují Podpůrnou psychoterapii při hubnutí. Hubněte kolektivně i individuálně. Její služby můžete čerpat přes Benefity a Benefity plus. Nezapomeňte, že na podobné kurzy často přispívá i zdravotní pojišťovna.

Nebuďte na to sami. Ptejte se, pište, volejte!

9.11.2020 Monika Zajíčková Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Kniha Kalorické Tabulky je na světě! Najdete v ní jednoduché recepty, rady odborníků a proměny uživatelů oblíbené aplikace

V časech, kdy se více lidí než obvykle zamýšlí nad svým životních stylem a snaží se zbavit nadbytečných kilogramů, přichází na trh kniha Kalorické Tabulky, jež spojuje výhody aplikace s listováním v papírové kuchařce.

Budeme rádi, když se stane vaším věrným pomocníkem v té vaší cestě za vysněným cílem.

Celý článek 31.10.2020

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner