Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Monika Zajíčková: Hubené vs. tlusté myšlení. A jak to máte VY?

Také ve své hlavě slyšíte ten poťouchlý hlas?

To nikdy nedokážeš, ani to nezkoušej! Kdyby ses narodil do jiné doby, na jiné místo, do jiné rodiny, tak možná…

A hlas dále pokračuje: My jsme na tom všichni stejně. My to máme v genech. Ani nevím, jak se mi to stalo, a najednou jsem byla tlustá. Já tloustnu už jen, když se na ledničku podívám. Nebudu se zesměšňovat ve fitku mezi těmi modelkami… Ale nelezou vám na nervy ti druzí, kteří mají štěstí, pořád něco zkoušejí a dokonce třeba vyhrávají závody? Vždyť v tomhle věku by měli mít už rozum. Kde berou tolik energie a jak skvěle vypadají?! A hlavně, bože, co všechno dokážou sníst, a vůbec nepřibírají!

Monika Zajíčková: Hubené vs. tlusté myšlení. A jak to máte VY?

Pokaždé, když potkám někoho obézního v úplně propoceném obrovském tričku, jak se pomalu a namáhavě snaží běžet, má můj hluboký obdiv. Říkám si: Už se zdravě naštval a jemu úplně jedno, jak ho teď ostatní vidí upoceného.

  • Má svůj cíl a jde si pro něj!

O pár týdnů později ho potkávám stejně zmáčeného, ale tričko na něm plandá. Už nepřepadá spíše ze strany na stranu, ale jeho pohyby jsou pružnější. Je vidět, že se zpevnil, ruce už udrží u žeber. Krok se prodloužil a krásně pruží v kolenou i v kyčlích a rychlost se také zvýšila. Ve tváři už není utrpení, ale prospěšná a pozitivní rutina, možná i spokojenost někoho, kdo si tiše plní sen, nikoho s tím neotravuje a prostě jen běží.

  • Běh a chůze jsou k dispozici všude a v každém ročním období.

Pamatuji se na jednu ženu, vyhublou až na kost ve sportovním úboru, v rukavicích a čepičce i v létě. Běhala tak pomalu, že bych ji předešla i rychlou chůzí. Když jsem ji tehdy předběhla, soudila jsem ji, že tu anorexii nechala zajít daleko a tohle už opravdu zdravé není. Ale když jsem jí míjela cestou zpět, všimla jsem si, že nemá obočí, řasy a celkově je velmi bílá až průsvitná. Byla po chemoterapii. Zastyděla jsem se a najednou jsem to chápala. Zemřít se dá na nehybnost, ale pohyb a pokus o znovunalezení rovnováhy a zdraví může být různý. Ta žena tam stále běhá a dnes už o něco rychleji. Svůj boj vyhrála a běh asi nebyl cíl, ale prostředek se z toho všeho nezbláznit a nevzdat se tak snadno svých zvyků. Kolik z nás by v takovou chvíli běželo?

  • A o tom to je! Nevzdat se! Mít plán!

Hubené a tlusté myšlení je něco, čemu se odborně říká reaktivní a proaktivní přemýšlení.

V čem je rozdíl?

  • Reaktivní lidé čekají na příležitost, která nepřichází. Tvrdí, že nemají štěstí. Nikde nevidí možnosti. Chtějí, aby se jim TO stalo samo. Reaktivní jsou věčné oběti.
  • Proaktivní lidé naopak příležitosti vytvářejí. V každém okamžiku přemýšlejí o možnostech. Jsou šťastní, že mohou tvořit svůj osud. Jsou ochotni vytvářet podmínky pro příležitosti. Jsou iniciátory změny.

Reaktivní člověk řekne, že je to ostuda běhat takhle tlustej a zpocenej po ulicích, a proaktivní člověk řekne, že je to borec a že mu fandí.

Obecně vzato, je to na nás, jestli žehráme na osud a vyšší moc, nebo jdeme osudu vstříc a plníme si sny. Žádná magie v tom není. Obojí je naše práce. Cesta ke změně tkví v tom, že převezmu odpovědnost za výsledek a přesunu se z reaktivního postoje k proaktivnímu, třeba jako ten chlápek v propoceném tričku, co si cestou z fitka nezapomene zapsat do Kalorických Tabulek, kolik toho dneska dal a kolik mu toho ještě zbývá sníst, aby měl všechny kolečka v cajku.

A jak to máte VY?

Napište nám, co se vám daří zvládat, a co naopak ne, jaká témata byste rádi viděli v našich článcích. A my se pokusíme je pro vás vytvořit a tak podpořit vaše odhodlání v hubnutí a osobní proměně. Své postřehy pište sem do komentářů nebo do naší uzavřené skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami či Chudneme a jeme zdravo s Kalorickými tabuľkami na Slovensku.

ilustrace: lexam165.gmail.com/cz.depositphotos.com 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kniha Kalorické Tabulky je na světě! Najdete v ní jednoduché recepty, rady odborníků a proměny uživatelů oblíbené aplikace

Kniha Kalorické Tabulky je na světě! Najdete v ní jednoduché recepty, rady odborníků a proměny uživatelů oblíbené aplikace

V časech, kdy se více lidí než obvykle zamýšlí nad svým životních stylem a snaží se zbavit nadbytečných kilogramů, přichází na trh kniha Kalorické Tabulky, jež spojuje výhody aplikace s listováním v papírové kuchařce.

Budeme rádi, když se stane vaším věrným pomocníkem v té vaší cestě za vysněným cílem.

Celý článek 31.10.2020 0

Monika Zajíčková
www.zemedary.cz

Profesní a osobní kouč na cestě seberealizace. Připravila modul pro Začátečníky s Kalorickými tabulkami a pro ty, co neustále jójují Podpůrnou psychoterapii při hubnutí. Hubněte kolektivně i individuálně. Její služby můžete čerpat přes Benefity a Benefity plus. Nezapomeňte, že na podobné kurzy často přispívá i zdravotní pojišťovna.

Nebuďte na to sami. Ptejte se, pište, volejte!

9.11.2020 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024