Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Monika Zajíčková za Zemědary: Jak si udržet o Vánocích váhu i duševní pohodu

Ženy se toho obzvlášť bojí. Všechen ten shon, nákupy, vaření, pečení cukroví a balení nezabalitelných dárků… Ó, hrůzo!

Kde vzít čas na sport a hlídání jídelníčku?

Kdo by vlastně chtěl v takové chvíli ještě sportovat, když lezeme po oknech a padáme únavou? Spát, spát, jíst čokoládu se salámem a okurkou, někde se zamknout a probrat se po svátcích. Na první pohled se zdá, že to nemůže být ani šťastné a ani veselé.

Monika Zajíčková za Zemědary: Jak si udržet o Vánocích váhu i duševní pohodu

Zastavte se a uvědomte si, co vlastně opravdu potřebujete o svátcích

Já potřebuji, například, nestrkat se s lidmi v obchodech. Dárky kupuji už od září, nemám tedy strach, že by se něco pokazilo. Balím je průběžně. Výzdoba domu na první advent. Cukroví peču každý víkend, a tak si to doma všichni užijí, nikdy toho není najednou moc. Seznam jídla a patřičné nákupy si udělám dva týdny dopředu, neboť už vím, kdo kde kdy bude a co se bude jíst.

Svátky u nás trvají tři dny, ne jako jinde až do Tří králů. O Štědrém dnu se „postíme“, ale jak nás znám, ujídáme tajně vánočku i cukroví. Jsme šťastni, přeji nám to. Muž chystá naši večeři. Jak šel čas, z vepřových řízků a smaženého kapra jsme přešli na řízky kuřecí dělané v troubě a lososa na troše oleje. Dospělé děti pomáhají. Salát je domácí, tak jako u vás. Ten dělám já den předem. Majonézu připravuji z vařených bílků a použiji také zakysanku. Tím snížím jeho kalorickou hodnotu nejen o žloutky. Mísa je tak akorát na večeři a tak dvě porce na víc na později. Na první svátek již většinou jíme něco méně náročného, protože jsme ještě z večeře unaveni. Většina z nás je ráda. Na druhý svátek jsme u rodičů a tam máme králíka se zelím a knedlíkem.

Většinou využíváme toho, že jsme pohromadě a dlouhé a svižné vycházky. Světe, div se, rádi v tu dobu chodíváme plavat do Podolí a někdy pak do sauny. Což letos nepůjde. Jelikož mě to jídlo zmáhá, jsem venku častěji než ostatní. Pokud je sucho, jezdím na koloběžce. Netrpí tím klouby kolen a kyčlí – a je to v celku komplexní pohyb při rychlosti 14 km v hodině minimálně (což je brnkačka) se dá spálit 2500 kJ.

  • Kde jsou ty knedle? Vypocené v bundě.

Do odpolední svačiny si obřadně dám ke kávě tři kousky cukroví a ještě nikdy jsem tímto způsobem nepřibrala. Zavřu oči a rozpouštím každé sousto v ústech a snažím se vychutnat si každý okamžik a rozeznat, co cukroví obsahuje. Vanilkový cukr, ořechy a máslo se střídají s chutí velmi silné hořké kávy. Tak se “cpu” já. Vlastně si každou etapu svátků už od adventu užívám. Jsme spolu, pokus o pořádek jako vždy selhal, je nám to jedno.

  • Hodně se smějeme, vzpomínáme, odříkáváme repliky ze známých pohádek. Užíváme si krátkodobou bezstarostnost, než nás to opět rozstřelí do světa.

Nemusí to být hektické a stále selhávající. Když je dobrý time management a chuť dělat věci jinak, může to být super. Udělejte si na vše čas. A když už všichni šli spát a vypište si úkoly podle důležitosti a času tak, aby byly rozloženy, a nedělaly se na posední chvíli. Pak je uložte do kalendáře v mobilu. Budou se vám připomínat postupně i příští rok. Nedojde tak k vašemu zahlcení a přetížení. Stejně tak si naplánujte návštěvy, odpočinek i sport a jídlo. Předejdete tak plýtváním potravinami. Všeho s mírou a bude to dobré.

foto: Konstanttin/cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Monika Zajíčková
www.zemedary.cz

Profesní a osobní kouč na cestě seberealizace. Připravila modul pro Začátečníky s Kalorickými tabulkami a pro ty, co neustále jójují Podpůrnou psychoterapii při hubnutí. Hubněte kolektivně i individuálně. Její služby můžete čerpat přes Benefity a Benefity plus. Nezapomeňte, že na podobné kurzy často přispívá i zdravotní pojišťovna.

Nebuďte na to sami. Ptejte se, pište, volejte!

19.12.2020 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024