Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Eliška Růžičková: Běh v chladném počasí

Co mě přimělo napsat tento článek? Jelikož nejsem příznivcem běhacích pásů a zvedání železa, tak snad těchto pár odstavců přiměje k zamyšlení ty, kteří zanevřeli na podzimní a zimní  běhání, protože je venku chladno nebo dokonce mrzne.

Shrnu to do tří základních bodů. Proč vyběhnout a jak se na běh připravit?

Jako u každé pohybové aktivity je potřeba dbát na individuální zvláštnosti každého z nás. Měli bychom samozřejmě odhadnout svůj momentální zdravotní stav a úroveň trénovanosti a odolnosti. Pokud si nejste jisti, vyhledejte odborníka a nechte si poradit.

běhání v zimě

1. Co na sebe?

S botami je to jako s pneumatikami. Rozhodně ze zkušenosti doporučuji  „crossovky“ s hrubším vzorkem podrážky, mají lepší přilnavost k povrchu než silniční obuv. Nejen volba správné obuvi, ale i vhodného oblečení je nezbytnou součástí příjemného běhání.

Přirovnala bych to k oblečení, které patří na běžky. Nemělo by být extrémně teplé, ale ani moc tenké nebo dokonce profukující v oblasti beder. Zároveň by vám nemělo v běhu překážet nebo dokonce nějakým způsobem omezovat v pohybu. Velmi záleží na materiálu, díky němuž by měla být zajištěna prodyšnost. To znamená, že dobře odvádí vlhkost na vnější stranu, což zamezuje buď nadměrnému PŘEHŘÁTÍ nebo OCHLAZENÍ svalů, tudíž mohou svaly bez problému fungovat a váš výkon bude o to lepší. Snižuje se riziko prochladnutí, přehřátí nebo dokonce nějakého zranění.

Jak je to s VRSTVENÍM? Pokud je opravdu veliký mráz, tak je vrstvení velmi důležité. Výhoda je ta, že každá vrstva vám vytvoří vzduchovou „bublinu“, která tepelné a izolační účinky zvyšuje. Je vhodné jako spodní vrstvu použít funkční prádlo a navrch vrstvu, která vás ochrání před větrem a vodou. V mrazech si berte rozhodně teplé ponožky nebo podkolenky.

  • Každý si musí najít svůj osobní komfort.

2. Zdraví

Co bychom měli dodržet, abychom předešli prochladnutí? Důležité je, krom důsledného rozcvičení před samotným během, udržet v teple některé části těla, jako jsou např. achilovky, klouby, bedra, ruce, krk (hl.zátylek), hlava (dutiny), dýchací cesty, akrální části těla (prsty, ušní boltce, brada).

Zajímavostí je, že hlava a zátylek jsou místa, jimiž uniká až 40% tělesného tepla. Záleží na aktuálním počasí, dle toho by měl běžec zakrýt ty části těla, které by mu mohly prochladnout nebo nějakým jiným způsobem ho ohrozit na jeho zdraví.

Na všechny části těla již existuje mnoho sortimentu od bezpočtu značek s různými technologiemi, střihy a designem, které vám usnadní váš běh. To už záleží na každém, kolik je ochoten investovat a s čím se spokojí. Vše se dá modifikovat tak, aby to nestálo mnoho peněz, ale rozhodně je zde nějaká investice vhodná. K základnímu vybavení bych asi zařadila tenčí rukavice, čepici, čelenku nebo tunel, funkční prádlo (triko nejlépe s dlouhým rukávem), kvalitní ponožky, teplejší elasťáky, funkční mikinu, běžeckou větrovku.

Eliška Růžičková

Autorka článku v akci

Dalším bonusem pro tělo je otužování. To znamená, že tělo si zvykne vypořádat se s většími nárazovými výkyvy teplot. Takové vyběhnutí do chladnějšího počasí lze brát jako otužovací trénink pro vaše tělo. Termoregulace vašeho organismu bude  flexibilnější a tělo se stane odolnějším.

ALE! Tady je velmi důležité, jak je vaše tělo zvyklé na zimu a chlad. Pokud jste doteď neběhali v chladnějším počasí, tak OPATRNĚ. Je to dlouhodobější proces, než si tělo zvykne. Doporučuji tento trénink podpořit i občasnou návštěvou sauny nebo páry s dodržením pravidel, které se dozvíte u každého kvalitního provozovatele saun.

3. Psychika

Zde hraje velikou roli psychosomatický aspekt. Spojení prožitku se sportovním výkonem je dle mého názoru nejlepší kombinací, jaká může být. Pokud nemáte z pohybu radost nebo je to dokonce pro vás za trest, tak vám to nepřinese žádné veliké výsledky. Mluvím z vlastní zkušenosti. Pokud překonáte prvotní lenost vykopat se z domu, budete na sebe náležitě pyšní a hned budete mít lepší den. Vyčistíte si hlavu a váš pohled na svět je hned pozitivnější.

  • Jak se cítíte a jak vypadáte spolu úzce souvisí.

Není to až taková věda, jak to vypadá, rozhodně to ale stojí za to, protože běh nebo svižná chůze, patří mezi jedno z nejefektivnějších základních pohybových dovedností, které vám zvyšují jak vaši fyzickou kondici, tak i odolnost organismu vůči vnějším vlivům. Protože není nad to vyčistit si hlavu a udělat něco pro sebe a to ZADARMO.

Za mě…. Počasí by nemělo být překážkou ani výmluvou pro sportování.

Z archivu aneb přečtěte si také:

O nervozitě z hladu a jak jí předcházet

Eliška Růžičková
www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

30.10.2014 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023