Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Co všechno potřebujete vědět, když začínáte s během

Běhání je nyní obrovským hitem. Dá se totiž provozovat kdekoliv a kdykoliv, bez ohledu na věk a téměř nic k němu nepotřebujete. 

Jak tedy začít, abyste běhali správně, zdravě a aby vás to hlavně bavilo?

Udělejte první krok

Nejdůležitější je prostě začít. Ano, vždycky se nějaký důvod, proč nejít běhat, najde. I když máte v záloze tisíce výmluv, určete si přesné datum a hodinu, kdy prostě běhat půjdete. Nejlépe vám v tom pomůže kamarád – běžec. Když se spolu pevně domluvíte, tak to tak snadno nezrušíte, a navíc vás to ve dvou bude více bavit.

Co všechno potřebujete vědět, když začínáte s během

Běhejte hlavně kvůli sobě

Ano, běhání je teď in, ale ne každému musí vyhovovat. Velkou chybou je začít jen proto, že jste viděli běhat vašeho známého nebo že běhá váš partner a vy chcete být s ním. Pokud nemáte sami svou vnitřní motivaci, nikdy u toho nevydržíte. Skvělé je si dát nějaký cíl. I malý – třeba zlepšit si kondici, být více na čerstvém vzduchu, poznat více sám sebe a své tělo. Nebo prostě běhat jen tak, pro radost. Jde to i u začátečníků a je dobré nad tím zas až tolik nepřemýšlet a nedělat si z běhu hlavu.

Nechtějte všechno hned

Jste na začátku, a tak si tělo musí na zátěž postupně zvykat. Vyběhněte pozvolna, velice pomalu. Tak, abyste mohli v klidu mluvit a nezajíkali se. Říká se tomu „mluvící tempo“.  Důležité je, abyste se cítili dobře. Když totiž první běh přeženete, nebude se vám chtít na další.

Nebojte se chůze

Smiřte se s tím, že tělo na souvislý běh není ze začátku připravené. Jinak se budete zbytečně jen trápit za každou cenu, abyste JEN běželi. A když začnete lapat po dechu a opět se dostaví to nepříjemné píchání v boku, dál už se nerozběhnete a zase to, jako vždy pak vzdáte. Pokud to nedovolí vaše ego, jděte běhat tam, kde vás nikdo neuvidí, a střídejte běh s rychlou chůzi. Tělo si navykne a uvidíte, že se brzy dostanete jen k běhání.

Dávkujte si i kilometry

Stejně tak, jako na začátku nepřepálit tempo, je důležité nepřepálit ani vzdálenost. Nemusíte mít nutně ani sporttestr. Zkuste ho na začátku nechat doma a poslouchat vaše tělo. Samo si řekne, kdy je to pro něho ještě fajn a kdy už se cítí unaveně.

Co všechno potřebujete vědět, když začínáte s během

Vybudujte si návyk

Je prokázáno, že organismu to trvá 21 dní –  a když nějakou věc děláte pro tuto dobu pravidelně, tak si tělo z ní udělá návyk a vy budete běhání potřebovat. Neboje se, nebudete muset běhat všech 21 dní za sebou, ale měli byste chodit běhat pravidelně, ideálně ob den. Opět stačí kratší vzdálenosti a také pomalé tempo, klidně i běhání protkané chůzí. Pokud budete ale trénovat nahodile, návyk se nedostaví.

Nenechejte do běhání vpadnout nudu

Není nic nudnějšího, než několikrát do týdne běhat pořád to samé. Pak už znáte každý strom, každý patník, každou lavičku, každý kámen. I my, i když máme blízko domu svoje oblíbené trasy, tak je střídáme. Někdy jen stačí změnit směr okruhu a vypadá to najednou jinak. Nebojte se podívat se i do mapy a zaběhnout tam, kde jste ještě nebyli. My tak třeba nedávno našli krásnou vyhlídku. Nová trasa zaměstná hlavu a také změní i tempo, zvlášť, když je trochu členitá a kopcovitá.

  • foto: Nutrend a archiv autorky

Tip redakce Kalorické Tabulky

Chcete, aby se vám běhalo lehce? Sledujte svůj jídelníček v aplikaci www.kaloricketabulky.cz. Dostupná je verze pro Android, iOS i Windows Phone.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Soňa Hrabec Kotulková a Michal Hrabec
https://running2.cz

Soňa a Michal jsou novináři, běžci tělem a duší a proto o něm píšou úspěšný běžecký blog Running2.cz. Poznali se na pražském půlmaratonu a na tam tři roky na to také měli běžeckou svatbu. Oba milují běhání v přírodě a v horách, rádi cestují a jejich vášní jsou ultra běhy.
instagram: running2.cz
facebook: Running2.cz

2.4.2021 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023