Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Změna stravovacích návyků jako prevence kardiovaskulárních chorob

Kardiovaskulární choroby jsou strašákem posledních let nejen u starších lidí.

Pojďme se proto podívat na pár tipů, jak můžeme v dnešní uspěchané době onemocněním předejít a čím podpořit zdravější životní styl.

Zdravý životní styl jako prevence

Na vzniku kardiovaskulárních onemocněních se podílí především současný styl života. Ve většině případů máme nedostatek pohybu, nezdravě se stravujeme, jsme v dlouhodobém stresu, máme obezitu, kouříme, pijeme alkohol nebo máme nedostatek spánku.

Změna stravovacích návyků jako prevence

Důležité na tom však je, že tyto faktory můžeme ovlivnit – a to například změnou pohybových i stravovacích návyků. Je prokázáno, že lidé, kteří mají dostatek pohybu, umírají méně, než ti, kteří aktivní nejsou. Zkusme si naše tělo přirovnat například k autu. Pokud chcete, aby vám jezdilo dlouho, musíte se něj starat a dávat mu kvalitní palivo. Zároveň si uvědomte, že pouze vy jste tím řidičem, který určuje směr jízdy a je za ni zodpovědný. Vaše tělo a zdraví by pro vás tedy mělo být tou hlavní prioritou.

Zapojujte přirozený pohyb – můžete vyměnit jízdu výtahem za chůzi po schodech nebo  si zpříjemnit cestu do/z práce procházkou. Není nutné trávit několik hodin denně v posilovně. Pokud se cvičením začínáte, můžete zvolit například tolik populární jógu, která zlepší vaší fyzickou kondici a odbourá i přebytečný stres.

Změna stravovacích návyků jako prevence

Jezte pestře. Zkuste si upravit k lepšímu typický český jídelníček, který obsahuje vysoké dávky nasycených mastných kyselin a soli, jednoduchých cukrů, nedostatek ovoce i zeleniny.

Nebojte se do jídelníčku zařazovat nové potraviny, jako jsou například lňená semínka, vlašské ořechy, avokádo nebo ovesné vločky.

Při nákupu sledujte etikety potravin. Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, jednoduchých cukru a soli.

Konzumujte ryby a mořské plody alespoň dvakrát týdně. Nezapomeňte na dostatečné množství ovoce i zeleniny. Dbejte na zdroje kvalitních tuků, které najdete v ořeších, semínkách a olejích. Z našich zkušeností také doporučujeme do studené kuchyně zařazovat avokádový, lněný a olivový olej.

Snažte se udržovat si svou hmotnost díky lepším stravovacím návykům a pohybu. Pokud si nejste jistí, jak si máte nastavit jednotlivé makroživiny, doporučujeme využít aplikaci Kalorické tabulky. Aplikace je zdarma a nabízí širokou škálu možností. Pomůže vám se zorientovat nejen v celkovém příjmu, ale i v potravinách.

Obecně se snažte vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám, sladkostem, slazeným nápojům a alkoholu.

Níže přikládáme ukázku vyváženého jídelníčku a také náš oblíbený recept, který může posloužit jako inspirace. Jednotlivé makroživiny si upravte dle vašeho nastavení v Kalorických tabulkách.

Vzorový jídelníček

Den č. 1

  • Snídaně: Ovesná kaše se lněným semínkem, jablkem a skořicí
  • Svačina: Žitný chléb s cizrnovou pomazánkou, eidamem a šunkou
  • Oběd: Losos na ghí s dušenou zeleninou a brambory
  • Večeře: Kuřecí maso se šopským salátem a opečenými toasty

Den č. 2

  • Snídaně:  Žitný chléb s volským okem, eidamem a zeleninou
  • Svačina:  Kefír s vlašskými ořechy a 2x racio chlebíčky
  • Oběd: Quinoa s tuňákem a zeleninou
  • Večeře: Zeleninový salát s vajíčkem, zakysanou smetanou a šunkou

 Den č. 3

  • Snídaně: Ovesné brownies do misky
  • Svačina: Celozrnná tortilla s mexickou zeleninou a eidamem
  • Oběd: Vepřová panenka s dušenou fazolkou a brambory
  • Večeře: Vaječná omeleta s šunkou, tvarůžky a zeleninou

Recept na ovesné brownies do misky

 Ingredience

50 g ovesných vloček, 1 ČL prášku do pečiva, 100 ml polotučného mléka, 1 banán, 15 g proteinu, 2 PL holandského kakaa, 25 g hořké čokolády, 10 g vlašských ořechů

Recept na ovesné brownies do misky

Postup

Do mixéru si dáme ovesné vločky s kakaem a rozmixujeme. Poté přidáme banán, mléko, protein, prášek do pečiva a rozmixujeme. Půlku těsta nalijeme do misky na pečení a navrch dáme 10 g hořké čokolády, zbytek těsta nalijeme opět do misky a ozdobíme zbytkem hořké čokolády a ořechy. Pečeme 18-20 minut na 180°C.

Pavel a Kirsten https://www.fitbodycentrum.cz

  • odborné poradenství ve výživě
  • tvorba výživových plánů
  • koučink, online spolupráce
4.6.2021 Pavel a Kirsten Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Kalorické Tabulky: Nejlepší recepty včetně QR kódů pro jednoduší zápis do aplikace

V roce 2020 jsme vydali ve spolupráci s Nakladatelstvím Jota naši první kuchařku.

Naším cílem bylo představit aplikaci Kalorické Tabulky i lidem, kteří se třeba nepohybují na vlnách internetu s takovou samozřejmostí. Nebo prostě jen milují papír…

Celý článek 28.1.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner