Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Změna stravovacích návyků jako prevence kardiovaskulárních chorob

Kardiovaskulární choroby jsou strašákem posledních let nejen u starších lidí.

Pojďme se proto podívat na pár tipů, jak můžeme v dnešní uspěchané době onemocněním předejít a čím podpořit zdravější životní styl.

Zdravý životní styl jako prevence

Na vzniku kardiovaskulárních onemocněních se podílí především současný styl života. Ve většině případů máme nedostatek pohybu, nezdravě se stravujeme, jsme v dlouhodobém stresu, máme obezitu, kouříme, pijeme alkohol nebo máme nedostatek spánku.

Změna stravovacích návyků jako prevence

Důležité na tom však je, že tyto faktory můžeme ovlivnit – a to například změnou pohybových i stravovacích návyků. Je prokázáno, že lidé, kteří mají dostatek pohybu, umírají méně, než ti, kteří aktivní nejsou. Zkusme si naše tělo přirovnat například k autu. Pokud chcete, aby vám jezdilo dlouho, musíte se něj starat a dávat mu kvalitní palivo. Zároveň si uvědomte, že pouze vy jste tím řidičem, který určuje směr jízdy a je za ni zodpovědný. Vaše tělo a zdraví by pro vás tedy mělo být tou hlavní prioritou.

Zapojujte přirozený pohyb – můžete vyměnit jízdu výtahem za chůzi po schodech nebo  si zpříjemnit cestu do/z práce procházkou. Není nutné trávit několik hodin denně v posilovně. Pokud se cvičením začínáte, můžete zvolit například tolik populární jógu, která zlepší vaší fyzickou kondici a odbourá i přebytečný stres.

Změna stravovacích návyků jako prevence

Jezte pestře. Zkuste si upravit k lepšímu typický český jídelníček, který obsahuje vysoké dávky nasycených mastných kyselin a soli, jednoduchých cukrů, nedostatek ovoce i zeleniny.

Nebojte se do jídelníčku zařazovat nové potraviny, jako jsou například lňená semínka, vlašské ořechy, avokádo nebo ovesné vločky.

Při nákupu sledujte etikety potravin. Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, jednoduchých cukru a soli.

Konzumujte ryby a mořské plody alespoň dvakrát týdně. Nezapomeňte na dostatečné množství ovoce i zeleniny. Dbejte na zdroje kvalitních tuků, které najdete v ořeších, semínkách a olejích. Z našich zkušeností také doporučujeme do studené kuchyně zařazovat avokádový, lněný a olivový olej.

Snažte se udržovat si svou hmotnost díky lepším stravovacím návykům a pohybu. Pokud si nejste jistí, jak si máte nastavit jednotlivé makroživiny, doporučujeme využít aplikaci Kalorické tabulky. Aplikace je zdarma a nabízí širokou škálu možností. Pomůže vám se zorientovat nejen v celkovém příjmu, ale i v potravinách.

Obecně se snažte vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám, sladkostem, slazeným nápojům a alkoholu.

Níže přikládáme ukázku vyváženého jídelníčku a také náš oblíbený recept, který může posloužit jako inspirace. Jednotlivé makroživiny si upravte dle vašeho nastavení v Kalorických tabulkách.

Vzorový jídelníček

Den č. 1

  • Snídaně: Ovesná kaše se lněným semínkem, jablkem a skořicí
  • Svačina: Žitný chléb s cizrnovou pomazánkou, eidamem a šunkou
  • Oběd: Losos na ghí s dušenou zeleninou a brambory
  • Večeře: Kuřecí maso se šopským salátem a opečenými toasty

Den č. 2

  • Snídaně:  Žitný chléb s volským okem, eidamem a zeleninou
  • Svačina:  Kefír s vlašskými ořechy a 2x racio chlebíčky
  • Oběd: Quinoa s tuňákem a zeleninou
  • Večeře: Zeleninový salát s vajíčkem, zakysanou smetanou a šunkou

 Den č. 3

  • Snídaně: Ovesné brownies do misky
  • Svačina: Celozrnná tortilla s mexickou zeleninou a eidamem
  • Oběd: Vepřová panenka s dušenou fazolkou a brambory
  • Večeře: Vaječná omeleta s šunkou, tvarůžky a zeleninou

Recept na ovesné brownies do misky

 Ingredience

50 g ovesných vloček, 1 ČL prášku do pečiva, 100 ml polotučného mléka, 1 banán, 15 g proteinu, 2 PL holandského kakaa, 25 g hořké čokolády, 10 g vlašských ořechů

Recept na ovesné brownies do misky

Postup

Do mixéru si dáme ovesné vločky s kakaem a rozmixujeme. Poté přidáme banán, mléko, protein, prášek do pečiva a rozmixujeme. Půlku těsta nalijeme do misky na pečení a navrch dáme 10 g hořké čokolády, zbytek těsta nalijeme opět do misky a ozdobíme zbytkem hořké čokolády a ořechy. Pečeme 18-20 minut na 180°C.

Pavel a Kirsten

www.fitbodycentrum.cz

  • odborné poradenství ve výživě
  • tvorba výživových plánů
  • koučink, online spolupráce
4.6.2021 Pavel a Kirsten Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Kalorické Tabulky: Nejlepší recepty včetně QR kódů pro jednoduší zápis do aplikace

V roce 2020 jsme vydali ve spolupráci s Nakladatelstvím Jota naši první kuchařku.

Naším cílem bylo představit aplikaci Kalorické Tabulky i lidem, kteří se třeba nepohybují na vlnách internetu s takovou samozřejmostí. Nebo prostě jen milují papír…

Celý článek 28.1.2021

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner