Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kalorické Tabulky: Nejlepší recepty včetně QR kódů pro jednoduší zápis do aplikace

V roce 2020 jsme vydali ve spolupráci s Nakladatelstvím Jota naši první kuchařku.

Naším cílem bylo představit aplikaci Kalorické Tabulky i lidem, kteří se třeba nepohybují na vlnách internetu s takovou samozřejmostí. Nebo prostě jen milují papír…

Listovat v papírové kuchařce má zkrátka své kouzlo. Na druhou stranu moderní technologie nám ulehčují mnohé. A tak jsme spojili klasickou kuchařskou knihu s QR kódy, které jedním kliknutím umožní vložit vybraný recept do jídelníčku a pohlídat si tak množství kalorií a příslušných živin bez dlouhého počítání.

Pojďme si dát malou ochutnávku.  A pokud máte zájem, stačí si knihu Kalorické Tabulky – nejlepší recepty objednat v e-shopu.

JABLEČNÝ VLOČKOVEC

JABLEČNÝ VLOČKOVEC

B = 7 g • S = 38 g • T = 8 g

  • 250 g ovesných vloček
  • 300 ml polotučného mléka
  • 2 špetky soli
  • 2 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • vanilkový cukr
  • trochu citrónové kůry
  • 250 g nastrouhaných jablek
  • 20 g rozinek
  • špetka mleté skořice
  • 30 g másla (část na vymazání formy)

Do mléka dáme sůl, trochu ohřejeme a zalijeme ovesné vločky tak, aby nasákly a změkly. Necháme trochu vychladnout. Mezitím ušleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou, smícháme s vločkami a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh z bílků. Pekáček vymažeme tukem, rozprostřeme polovinu vločkové směsi, poklademe nahrubo nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a rozinkami a zalijeme druhou polovinou vločkové směsi. Poklademe kousky másla a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Podáváme s jogurtem přelitým javorovým sirupem nebo medem.

TIP: Ovesné vločky obsahují sacharidy, ale také bílkoviny i tuky, což si mnozí lidé neuvědomují. Je to ovšem důležité nejen z výživového hlediska, ale je na to nutno pamatovat i při skladování, časem totiž žluknou.

VYNIKAJÍCÍ POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY A FAZOLÍ

VYNIKAJÍCÍ POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY A FAZOLÍ

B = 9 g • S = 36 g • T = 6 g

  • 500 g červené řepy (3–4 menši kusy)
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 200 g vařených nebo sterilovaných fazolí
  • 50 g drcených rajčat
  • zeleninový vývar
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • trochu citrónové šťávy
  • 1 čajová lžička oleje (5 ml)
  • sůl, pepř, (třtinový cukr), bylinky (bazalka, tymián, oregano, petržel)
  • zakysaná smetana

V hrnci zpěníme na oleji nadrobno nasekanou cibulku, přidáme na nudličky nakrájenou řepu, vývar, sůl, kmín a vaříme pod pokličkou do poloměkka. Pak přidáme pokrájenou papriku, drcená rajčata a ještě chvíli povaříme. Zeleninu lehce rozmixujeme a přidáme do polévky fazole a společně prohřejeme. Dochutíme bylinkami a citrónovou šťávou, podáváme se smetanou. Pokud byste chtěli získat veganský pokrm, zakysanou smetanu jednoduše vynecháte.

TIP: Věděli jste, že má červena řepa přímo zázračné účinky? Detoxikuje, snižuje krevní tlak, obsahuje spoustu antioxidantů, vitamínu C, vlákniny a minerálů.

špenátová tortilla

ŠPENÁTOVÁ TORTILLA S RICOTTOU A UZENÝM LOSOSEM

B = 33 g • S = 54 g • T = 14 g

  • 120 g celozrnné žitné mouky
  • 120 g celozrnné špaldové mouky
  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 3 vejce
  • 600 ml polotučného mléka
  • sůl, pepř
  • 100 g ricotty
  • 200 g uzeného lososa
  • 50 g cherry rajčátek

Špenát necháme rozmrazit a poté vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme vajíčka, mouku, mléko, špetku soli a pepře a rozmixujeme. Těsto nalijeme na pánev nebo na kontaktní gril či do vaflovače, jehož povrch jsme si postříkali olejem ve spreji, aby se těsto nelepilo. Hotovou placku potřeme ricottou, přidáme rajčátka a uzeného lososa.

 TIP: Tuto tortillu můžeme připravit jako občerstvení pro návštěvu. Nakrájíme ji na malé kousky a propíchneme párátkem. Za chvilku máme připravené netradiční jednohubky.

DOZLATOVA OPEČENÝ KRÁLÍK S PEČENÝMI BRAMBORAMI A MRKVÍ

DOZLATOVA OPEČENÝ KRÁLÍK S PEČENÝMI BRAMBORAMI A MRKVÍ

B = 50 g • S = 40 g • T = 24 g

  • 2 králičí stehna
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (20 ml)
  • 300 g brambor
  • 300 g mrkve
  • sůl, tymián

Necháme si nahřát troubu na 200 °C. Králičí stehna „vykoupeme“ v oleji, osolíme a posypeme tymiánem. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby na 30 minut. Mezitím nakrájíme brambory a mrkev, vykoupeme ve zbylém oleji jako králíka, posolíme a přidáme na dalších 30 minut na plech ke králíkovi. Celková doba pečení králíka je tedy hodina, bramborám s mrkví stačí půlhodinka.

TIP: I když je králičí maso finančně náročnější, čas od času si jej ale dopřejte nejen kvůli výborné chuti a lehké stravitelnosti, ale také pro jeho vysokou nutriční hodnotu.

Zmíněné QR kódy najdete u každého receptu v knize Kalorické Tabulky – Nejlepší recepty:

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Co vše nabízí jedinečná kuchařka Kalorické tabulky a jak vám QR kódy pomohou se zapisováním do aplikace

redakce
www.kaloricketabulky.cz

28.1.2021 Články, Recepty a výživa

Komentáře

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Znáte poke, misku hojnosti?

Znáte poke, misku hojnosti?

V našich uzavřených skupinách na facebooku nalézáme nejen skvělé proměny uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, které pak zveřejňujeme zde na blogu, ale také krásné inspirace na pokrmy.

Autorkou té dnešní je Dana Veselá. A my ji s jejím svolením zveřejňujeme i zde.

Celý článek 26.9.2021 0