Kalorické Tabulky: Nejlepší recepty včetně QR kódů pro jednoduší zápis do aplikace
V roce 2020 jsme vydali ve spolupráci s Nakladatelstvím Jota naši první kuchařku.
Naším cílem bylo představit aplikaci Kalorické Tabulky i lidem, kteří se třeba nepohybují na vlnách internetu s takovou samozřejmostí. Nebo prostě jen milují papír…
Listovat v papírové kuchařce má zkrátka své kouzlo. Na druhou stranu moderní technologie nám ulehčují mnohé. A tak jsme spojili klasickou kuchařskou knihu s QR kódy, které jedním kliknutím umožní vložit vybraný recept do jídelníčku a pohlídat si tak množství kalorií a příslušných živin bez dlouhého počítání.
Do mléka dáme sůl, trochu ohřejeme a zalijeme ovesné vločky tak, aby nasákly a změkly. Necháme trochu vychladnout. Mezitím ušleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou, smícháme s vločkami a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh z bílků. Pekáček vymažeme tukem, rozprostřeme polovinu vločkové směsi, poklademe nahrubo nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a rozinkami a zalijeme druhou polovinou vločkové směsi. Poklademe kousky másla a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Podáváme s jogurtem přelitým javorovým sirupem nebo medem.
TIP: Ovesné vločky obsahují sacharidy, ale také bílkoviny i tuky, což si mnozí lidé neuvědomují. Je to ovšem důležité nejen z výživového hlediska, ale je na to nutno pamatovat i při skladování, časem totiž žluknou.
V hrnci zpěníme na oleji nadrobno nasekanou cibulku, přidáme na nudličky nakrájenou řepu, vývar, sůl, kmín a vaříme pod pokličkou do poloměkka. Pak přidáme pokrájenou papriku, drcená rajčata a ještě chvíli povaříme. Zeleninu lehce rozmixujeme a přidáme do polévky fazole a společně prohřejeme. Dochutíme bylinkami a citrónovou šťávou, podáváme se smetanou. Pokud byste chtěli získat veganský pokrm, zakysanou smetanu jednoduše vynecháte.
TIP: Věděli jste, že má červena řepa přímo zázračné účinky? Detoxikuje, snižuje krevní tlak, obsahuje spoustu antioxidantů, vitamínu C, vlákniny a minerálů.
ŠPENÁTOVÁ TORTILLA S RICOTTOU A UZENÝM LOSOSEM
B = 33 g • S = 54 g • T = 14 g
120 g celozrnné žitné mouky
120 g celozrnné špaldové mouky
400 g mraženého listového špenátu
3 vejce
600 ml polotučného mléka
sůl, pepř
100 g ricotty
200 g uzeného lososa
50 g cherry rajčátek
Špenát necháme rozmrazit a poté vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme vajíčka, mouku, mléko, špetku soli a pepře a rozmixujeme. Těsto nalijeme na pánev nebo na kontaktní gril či do vaflovače, jehož povrch jsme si postříkali olejem ve spreji, aby se těsto nelepilo. Hotovou placku potřeme ricottou, přidáme rajčátka a uzeného lososa.
TIP: Tuto tortillu můžeme připravit jako občerstvení pro návštěvu. Nakrájíme ji na malé kousky a propíchneme párátkem. Za chvilku máme připravené netradiční jednohubky.
DOZLATOVA OPEČENÝ KRÁLÍK S PEČENÝMI BRAMBORAMI A MRKVÍ
B = 50 g • S = 40 g • T = 24 g
2 králičí stehna
2 polévkové lžíce olivového oleje (20 ml)
300 g brambor
300 g mrkve
sůl, tymián
Necháme si nahřát troubu na 200 °C. Králičí stehna „vykoupeme“ v oleji, osolíme a posypeme tymiánem. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby na 30 minut. Mezitím nakrájíme brambory a mrkev, vykoupeme ve zbylém oleji jako králíka, posolíme a přidáme na dalších 30 minut na plech ke králíkovi. Celková doba pečení králíka je tedy hodina, bramborám s mrkví stačí půlhodinka.
TIP: I když je králičí maso finančně náročnější, čas od času si jej ale dopřejte nejen kvůli výborné chuti a lehké stravitelnosti, ale také pro jeho vysokou nutriční hodnotu.
Kuchařek je na knižním trhu hromada. Kdejaká celebrita dnes sepíše svých pár receptů a jde s tím mezi čtenáře. Sám bych ostatně mohl vydat knihu 50 obědů pro děti doma v době koronaviru.
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.
Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.
Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.
Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.
Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.
Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.
Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.