Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Šárka Simonidesová: Každá emoce se otiskuje do tlustého střeva

Psát o střídmosti ve vánočním čase je asi trochu risk.

Ale jelikož je prosinec z hlediska tradiční čínské medicíny měsícem tlustého střeva, připomeňme si, jak o něj pečovat – fyzicky i emočně.

Věděli jste, že tlusté střevo je centrem našich nejhlubších obav? Pokud chcete adventní čas pojmout tradičně velkým úklidem, je dobré vysmejčit všechno i ze svých útrob. Tolik času, kolik věnujete péči o své domovy, byste měli věnovat i sobě, protože vaše tělo je váš chrám a potřebuje, abyste se o něj starali vědomě a s láskou.

Šárka Simonidesová: Každá emoce se otiskuje do tlustého střeva

Nedělejte ovšem nic na sílu. A jestli prostě víte, že se teď omezovat v jídle a pití nebudete, zkuste být střídmější alespoň ve svých emocích. I tím svému tlustému střevu prospějete, protože všechno souvisí se vším. Ajurvéda totiž učí, že negativní emoce snižují trávicí oheň agni, který má na starosti nejenom naše trávení, vstřebávání a přeměnu stravy, ale hlavně zpracování emocí. Každá emoce, pozitivní i negativní, se otiskuje do vašeho tlustého střeva.

Nelpěte na minulosti a urovnejte vztahy

Naše střeva jsou propojena s rozsáhlou strukturou nervů. V tlustém střevě je usídlené tedy i tak nějak naše podvědomí, nejhlubší obavy. Proto je potřeba se neustále čistit i emočně. Vždy, když se zbavíme něčeho, co nechceme, uděláme místo něčemu novému, čerstvému, hezkému, voňavému. Pro zdraví tlustého střeva je důležité nelpět na minulosti a staré nevyřešené události nezametat pod koberec, resp. do našeho podvědomí, ale vše urovnat a vztahy pročistit.

  • A kdy jindy by to mělo jít lépe než v tomto magickém čase?

Šárka Simonidesová: Každá emoce se otiskuje do tlustého střeva

Jak odlehčit tlustému střevu jídlem?

Vánoce, nevánoce – pokud chcete střevu odlehčit jídlem už nyní, tak mám pro vás pár jednoduchých rad. V prvé řadě zkuste omezit nadměrnou spotřebu cukru a obilnin obsahujících lepek, také pasterizované mléčné výrobky a geneticky modifikované potraviny. Vybírejte si potraviny s co nejmenším obsahem chemických látek. I v běžném supermarketu dnes seženete zeleninu a ovoce v bio kvalitě, šunku bez dusitanů či přirozeně bezlepkové potraviny. Když to řeknu úplně obyčejně, zkuste se více zamyslet nad tím, jak jedli naši předkové. Často se lidé mylně domnívali, že babičky vařily jídla nezdravá a tučná. Pravdou ale je, že dříve lidé jedli častěji než my vařené obilniny nebo luštěniny. Ty se správně upravovaly namáčením, kvašením a nakličováním. Ze zeleniny to pak na podzim a v zimě byly uskladněné dýně, kedlubny, kapusta a zelí. Životní energii udržovali také pokrmy z masa – z krůty, králíka, husy a zvěřiny. To si však dopřávali většinou jen v neděli.

Očista střev může probíhat na více úrovních. Proti nejrůznějším parazitům vytáhněte zbraně v podobě koření – hřebíček, ořešák, kurkuma či mateřídouška. Střevo doslova vymydlíte yuccou. Spolu s ní je důležité do těla dostat i dostatek vlákniny, která tzv. kartáčuje střevní stěny od nánosů nevstřebaných látek. Velice účinné jsou zelené potraviny, zejména chlorela.

Šárka Simonidesová: Každá emoce se otiskuje do tlustého střeva

A hybaj se trochu hýbat, třeba jen víc chodit

Po zdravé trávení je nezbytný pohyb. V základu stačí chůze, protahovací a dýchací cvičení nebo cviky na břicho. Já mám pro vás na závěr cvik z orgánové sestavy, který posiluje právě energetickou dráhu (meridián) tlustého střeva: Postavte se rozkročmo a zapažte ruce, které následně spojte pomocí ukazováčků. Předkloňte se s rovnými zády. Paže v loktech propněte a vytahujte je z ramen směrem vzhůru. Hlava je v jemném záklonu. S každým nádechem paže zapažujte výš a výš. S výdechem můžete jít hlouběji do předklonu. Pozor – s rovnými zády! Po třetím výdechu se navraťte do původní pozice.

Příjemné adventní dny.

  • foto a obrázky – archiv autorky

Tip redakce: Ženy, přečtěte si také:

Proč je zdravé pánevní dno důležitější, než si myslíte?

Z archivu aneb přečtěte si také:

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

S oblíbených lektorem Václavem Krejčíkem jsme si povídali u příležitosti opožděného křtu jeho zatím poslední knihy.

ŽIJTE JÓGU 2 s podtitulem „hledání harmonie“ vyšla na jaře letošního roku, ale kvůli covidové situaci byla pokřtěna až nyní v říjnu.

Celý článek 12.10.2021 0

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

27.11.2021 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024