Šárka Simonidesová: Každá emoce se otiskuje do tlustého střeva
Psát o střídmosti ve vánočním čase je asi trochu risk.
Ale jelikož je prosinec z hlediska tradiční čínské medicíny měsícem tlustého střeva, připomeňme si, jak o něj pečovat – fyzicky i emočně.
Věděli jste, že tlusté střevo je centrem našich nejhlubších obav? Pokud chcete adventní čas pojmout tradičně velkým úklidem, je dobré vysmejčit všechno i ze svých útrob. Tolik času, kolik věnujete péči o své domovy, byste měli věnovat i sobě, protože vaše tělo je váš chrám a potřebuje, abyste se o něj starali vědomě a s láskou.
Nedělejte ovšem nic na sílu. A jestli prostě víte, že se teď omezovat v jídle a pití nebudete, zkuste být střídmější alespoň ve svých emocích. I tím svému tlustému střevu prospějete, protože všechno souvisí se vším. Ajurvéda totiž učí, že negativní emoce snižují trávicí oheň agni, který má na starosti nejenom naše trávení, vstřebávání a přeměnu stravy, ale hlavně zpracování emocí. Každá emoce, pozitivní i negativní, se otiskuje do vašeho tlustého střeva.
Nelpěte na minulosti a urovnejte vztahy
Naše střeva jsou propojena s rozsáhlou strukturou nervů. V tlustém střevě je usídlené tedy i tak nějak naše podvědomí, nejhlubší obavy. Proto je potřeba se neustále čistit i emočně. Vždy, když se zbavíme něčeho, co nechceme, uděláme místo něčemu novému, čerstvému, hezkému, voňavému. Pro zdraví tlustého střeva je důležité nelpět na minulosti a staré nevyřešené události nezametat pod koberec, resp. do našeho podvědomí, ale vše urovnat a vztahy pročistit.
A kdy jindy by to mělo jít lépe než v tomto magickém čase?
Jak odlehčit tlustému střevu jídlem?
Vánoce, nevánoce – pokud chcete střevu odlehčit jídlem už nyní, tak mám pro vás pár jednoduchých rad. V prvé řadě zkuste omezit nadměrnou spotřebu cukru a obilnin obsahujících lepek, také pasterizované mléčné výrobky a geneticky modifikované potraviny. Vybírejte si potraviny s co nejmenším obsahem chemických látek. I v běžném supermarketu dnes seženete zeleninu a ovoce v bio kvalitě, šunku bez dusitanů či přirozeně bezlepkové potraviny. Když to řeknu úplně obyčejně, zkuste se více zamyslet nad tím, jak jedli naši předkové. Často se lidé mylně domnívali, že babičky vařily jídla nezdravá a tučná. Pravdou ale je, že dříve lidé jedli častěji než my vařené obilniny nebo luštěniny. Ty se správně upravovaly namáčením, kvašením a nakličováním. Ze zeleniny to pak na podzim a v zimě byly uskladněné dýně, kedlubny, kapusta a zelí. Životní energii udržovali také pokrmy z masa – z krůty, králíka, husy a zvěřiny. To si však dopřávali většinou jen v neděli.
Očista střev může probíhat na více úrovních. Proti nejrůznějším parazitům vytáhněte zbraně v podobě koření – hřebíček, ořešák, kurkuma či mateřídouška. Střevo doslova vymydlíte yuccou. Spolu s ní je důležité do těla dostat i dostatek vlákniny, která tzv. kartáčuje střevní stěny od nánosů nevstřebaných látek. Velice účinné jsou zelené potraviny, zejména chlorela.
A hybaj se trochu hýbat, třeba jen víc chodit
Po zdravé trávení je nezbytný pohyb. V základu stačí chůze, protahovací a dýchací cvičení nebo cviky na břicho. Já mám pro vás na závěr cvik z orgánové sestavy, který posiluje právě energetickou dráhu (meridián) tlustého střeva: Postavte se rozkročmo a zapažte ruce, které následně spojte pomocí ukazováčků. Předkloňte se s rovnými zády. Paže v loktech propněte a vytahujte je z ramen směrem vzhůru. Hlava je v jemném záklonu. S každým nádechem paže zapažujte výš a výš. S výdechem můžete jít hlouběji do předklonu. Pozor – s rovnými zády! Po třetím výdechu se navraťte do původní pozice.
Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.
Spousta z nás zajisté občas přemýšlí, kde ušetřit čas na věci, které nám dělají radost. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že největší žrout vzácných chvil odpočinku je pro mě každodenní příprava jídla.
A proto se také já snažím tento čas minimalizovat tím, že si uvařím a jídla připravím na více dní dopředu.
V představě většiny lidí je výživová poradkyně ztělesněním dokonale vyváženého zdravého života. Představujeme si ji, jak si připravuje podklady pro cvičení, zatímco si mixuje zelené smoothie.
Ale jaký je skutečný život výživové poradkyně, která je také matkou a zároveň podnikatelkou?
Můj soukromý i profesní život nejvíc ovlivnila obezita, kterou jsem trpěla od předškolního věku. I přesto, že jsem ideální váhy postupně dosáhla, trvalé následky kilogramů navíc si nesu stále s sebou a většiny z nich se už nikdy nezbavím.
Mohla bych se celoživotně utápět ve svých zdravotních neduzích, být naštvaná na rodiče, že to nechali zajít tak daleko, ale rozhodla jsem se jinak: Co se stalo, nezměním, budoucnost ale ovlivnit můžu, a to nejen u sebe a svých dětí…