Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pro ženy: Proč je zdravé pánevní dno důležitější, než si myslíte?

Ovlivňuje nás nejenom fyzicky, ale také emočně a odvíjí se od něho i naše energie.

Do tajů pánevního dna nás zasvětila certifikovaná lektorka Hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues – Šárka Simonidesová.

Rozhovor se uskutečnil v rámci křtu její knížky Jóga pro holky ze Západu aneb Cesta do krajiny pánevního dna, kde se snaží zábavnou formou naučit ženy vnímat své tělo.

zdravá žena

Šárko, co vlastně znamená pojem nefunkční pánevní dno, s kterým se často setkáváme v souvislosti s rozličnými zdravotními problémy?
Záleží, z jaké úrovně našeho = ženského bytí se na to podíváme. Pokud z té fyzické, tak jde nejen o známé ochabnutí svalů, ale kupříkladu i o jejich přílišné napětí, které způsobují různé potíže. Z emoční roviny jde o to, že pánevní dno je centrem ženství, tedy zabydlení se ve své ženské roli. Primárně jsme ženy. A pokud s ním nepracujeme fyzicky a energeticky (například meditacemi), můžeme být emočně velmi rozhozené. Na energetické úrovni je nefunkční dno synonymem pro chybějící energii, která u žen představuje zejména nespokojenost sama se samou nebo ve vztazích.

Dá se nějak stručně vysvětlit, jaké jsou nejčastější příčiny nefunkčního pánevního dna?
My ženy nejsme obvykle na své pánevní dno napojené – a to jak fyzicky, tak emočně. Pánevní dno je uloženo, kromě nám známých svěračů, hluboko v našich útrobách, a je tedy logické, že je pro nás obtížné se na něj napojit a pracovat s ním tak často, jak by bylo dobré. Pánevní dno se skládá ze tří vrstev (představit si je můžeme jako cibuli), kdy na fyzické úrovni jsou pro nás nejdůležitější příčně pruhované svaly, které jsou naší vůlí ovladatelné, podobně jako třeba bicepsy na rukou. Pokud s pánevním dnem fyzicky nepracujeme, svaly pánevního dna jsou ochablé nebo příliš stažené. Mohou být ale nefunkční i z důvodů porodu nebo při vleklých zánětech močového měchýře apod. Za nefunkčním pánevním dnem může být také špatné držení těla a náš sedavý způsob života. Ale právě proto, že jsou to pořád naší vůlí ovladatelné svaly, můžeme je vrátit do kondice cvičením a koncentrací na ně. Mělo by být jako pavučina – pevné, ale zároveň i pružné.

Na emoční úrovni je dobré vzít na vědomí fakt, že pánevní dno je barometrem našich emocí a vše se do něj otiskuje, zapisuje. Když svému pánevnímu dnu nevěnujeme pozornost a neumíme se na něj myšlenkami napojit, můžeme být emočně velmi nestabilní. Obecně se dá říci, že jsme pořád napojeny více na mozek než na pánevní dno. Pánevní dno ovlivňují špatné návyky, porody, hormonální nerovnováha.

  • Pamatujme, že pánevní dno je pro ženské tělo dynamo, které svou energií nabíjí celé tělo.

To zní logicky. Lze jeho nefunkčnosti nějak předcházet?
Samozřejmě, vědomým napojením. O tom je z velké části hormonální jógová terapie (o té jsme psali zde na blogu v rozhovorech s Pavlou Rožumberskou a Janou Černotovou, poznámka redakce). Fyzickou rovinu představují cviky, posilování, stahování svěračů, cvičení hormonální jógy, která s pánevním dnem pracuje opravdu hodně. Na emoční a energetické úrovni jsou vhodné meditační techniky a práce s dechem, díky kterým se svým pánevním dnem promlouváte, uvědomujete si jeho důležitost, dáváte si s ním dostaveníčko. Prostě je přínosné mu zatelefonovat jako někomu, s kým vědomě komunikujeme pravidelně. Stačí si lehnout a představit si, jak si s ním povídáte a uvědomovat si, co v danou chvíli prožíváte, jak se cítíte. A jaké odpovědi dostáváte. Ze své praxe vím, že meditace a napojení se na své pánevní dno jsou velmi důležité a mohou ovlivnit mnoho aspektů v životě ženy.

Jóga pro holky ze Západu aneb Cesta do krajiny pánevního dna

Jak pánevní dno ovlivňuje celkově naše zdraví?
Pánevní dno má funkce svěrací a zvedací a také nese tíhu orgánů v dutině břišní. Pokud tomuto, resp. jeho posilování, nevěnujeme pozornost, může nás časem bolet v kříži nebo se budeme potýkat s nepříjemnou inkontinencí. Stav pánevního dna souvisí často s vyprazdňováním, má vliv také na záněty močového měchýře a v neposlední řadě může jeho oslabení způsobovat snížení libida i prožitku orgasmu. Právě tím, že se nenapojujeme, si ani neuvědomujeme, že funkce našeho hlubokého stabilizačního systému, jehož je pánevní dno nedílnou součástí, vůbec nevyužíváme, jak bychom měly a bylo by pro nás prospěšné. Navíc je třeba si uvědomit, že vše je propojené se vším. Tedy i naše tělo je celek. Někdy právě s jeho nefunkčností mohou souviset naše chodidla (jejich postavení aj.) nebo i oblast našeho krku (problémy se štítnou žlázou, časté angíny atd.).

Když už se pohybujeme v této oblastí, co má společné s naší energií? V posledních letech je toto téma hodně populární.
Jak už bylo řečeno, pánevní dno hraje v životě ženy klíčovou roli. A pokud pomineme tu fyzickou úroveň popsanou detailně výše, tak silně ovlivňuje i naše emoce, psychiku a energii. Pánevní dno je centrem ženství a sexuality. V jakém stavu ho máme, tak se projevujeme ve společnosti, ať už jako milenky, manželky, kamarádky, kolegyně, matky… Pánevní dno ovlivňuje každou naši etapu i roli, ve které zrovna jsme. Pokud se naučíme s pánevním dnem pracovat na všech úrovních, cvičením a meditacemi, vědomým napojením se na pánevní dno, posílíme jeho energii a tu pak dokážeme využívat pro sebe. Nebude nám nikde utíkat, bude jen pro nás. Ženy, které jsou dobře zabydlené ve své ženské roli, tedy ve svém pánevním dnu, jsou vyrovnané, umí pracovat s emocemi, jsou dobře naladěné a lépe snáší různé životní situace. Dokážou lépe prožívat sex, mají na něj i větší chuť, orgasmy prožívají intenzivněji.

  • Svaly pánevního dna se rychle unaví, proto je dobré ho nepřepínat. A pokud ho budou ženy posilovat, je lepší několikrát za den v kratších intervalech. V hormonální józe s pánevním dnem pracujeme intenzivně, velmi často zde ženy pochopí jeho důležitost a roli, ale i to, jak s ním pracovat.

Primárně jsme ženy. A nejen vzhled, ale i oblast malé pánve a pánevního dna odlišuje muže od žen. Muži i ženy by se vždy měli na pánevní dno zaměřit ze všech již zmiňovaných rovin a vnímat, jak jsou zabydleni ve svém, mužském i ženském těle. Jakou roli ve svém životě zastávají. Podrobněji se o této tematice rozepisuji i ve své knize Jóga pro holky ze západu, Cesta do krajiny pánevního dna: cyklická, hormonální, orgánová.

Děkujeme za zajímavý rozhovor a přejeme, ať si ženy vezmou péči o pánevní dno k srdci včas.

O Šárce Simonidesové:

Šárka patří mezi první certifikované lektorky Hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, kurzy a semináře vede po celé České republice a od loňska také online. Jejími kurzy prošlo více než sedm tisíc klientek. Vedle seminářů je autorkou kurzu Cesta do krajiny pánevního dna a Orgánové sestavy. Šárku také velmi často uvidíte v nádherných barevných legínách a oblečení její vlastní značky Šaralí. Na jejím e-shopu má svůj „must have“ seznam jistě nejedna jogínka. Aktivní je na webu svethormonalnijogy.cz, Facebooku i Instagramu.

  • foto: archiv Svethormonalnijogy.cz (se svolením Šárky Simonidesové)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Soňa Hrabec Kotulková
https://running2.cz

  • Redaktorka na volné noze. Jejím oborem jsou kosmetické, sportovní a lifestyle články. Dlouhá léta pracovala jako beauty redaktorka v časopisu Marianne.
  • Nyní píše například pro lifestyle noviny What News, pro časopisy RUN, Dieta, Moje zdraví aj.
  • Je vášnivou běžkyní a se svým manželem Michalem o něm píšou úspěšný běžecký blog Running2.cz. V roce 2022 jim vyšla kniha Manželé v běhu (Ikar, 2022).

28.6.2021 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024