Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Deset kroků k úspěšnému hubnutí

S novým rokem přichází pravidelně největší vlna předsevzetí a odhodlání. Letos konečně zhubnu!

Po prvotním nadšení ale u mnohých nastává útlum. Co s tím?

Znáte to. V lednu plní odhodlání změníme obsah ledničky, naplánujeme si, jak budeme jíst už jenom určité potraviny (a samozřejmě v mnohem menším množství) a jak budeme usilovně cvičit. Ti, kteří o tom už něco ví, jdou na to pomaleji, nastaví si rozumně Kalorické Tabulky a přidají trošku víc pohybu. V obou případech ovšem může nastat velmi záhy to, co vídáme každý rok: Zase sklouzneme do starých kolejí.

Deset kroků k úspěšnému hubnutí

Prudká změna

Je to asi nejčastější chyba všech, kteří chtějí vidět výsledky co nejdříve. Všechno změnit o 180 stupňů – žít, jíst a hýbat se docela jinak. V extrémních případech padnou dokonce plány jako cvičit deset hodin týdně a jíst jenom salát!

Takové prudké převrácení všeho, co známe, mívá ve většině případů ale jediný výsledek: Vzdáme to ještě dřív, než jsme pořádně začali. Proč? Protože najednou děláme věci, které neumíme nebo nejsme zvyklí dělat. Pokoušíme se o přerod v bytost docela opačnou. Nemáme se o co opřít, zmizely dosavadní rituály a návyky. A ty nové se ještě nestačily vybudovat. Navíc si dost často nasadíme změnu příliš drastickou, takže není udržitelná. Jestli jsme doteď měli moučník po každém hlavním jídle a večer mlsali u televize, salát nás těžko uspokojí déle než jeden dva dny. A tak to vzdáme.

Jak vydržet?

Jestli chceme zhubnout nebo se cítit víc fit, být ve svém těle spokojenější, je třeba si uvědomit, že toho přerodu nedosáhneme za týden. Když chceme nějak vypadat a nějak se cítit, musíme dbát o to, co si dáme na talíř a jak se hýbeme, už napořád – pokud nám to nové tělo a nový pocit má vydržet. Tím, že jsme všechno postavili na hlavu, ovšem vyčerpáme prvotní nadšení, protože za ně ze začátku nic moc nedostáváme. Jíme jídla, na která třeba nejsme zvyklí, a proto nám zas až tak nechutnají jako to staré známé útěšné jídlo, které jsme měli dřív. Nutíme tělo k pohybu, na který není zvyklé, a tak najednou máme problém sednout si třeba i na záchod, jak nás všechno bolí. A místo nadšení a elánu často spíš vrčíme, protože máme strašlivou chuť na čokoládu, kterou jsme si přísně zakázali. A tak nás to zase honem rychle přestane bavit. Povolíme si. A obvykle v takové chvíli usoudíme, že nám to trápení za to nestojí. A vrátíme se ke starým zvykům.

Důvod ke změně

Pokud se vracet ale nechceme, musíme mít důvod, proč chceme dělat věci jinak. Najít si to, čemu se říká motivace. Víte, proč jste se do toho pustili? Co bylo tím vaším důvodem? Zapnout ty nádherné drahé kalhoty, co vám visí ve skříni? Zavázat si boty pohodlně? Doběhnout vlastní dítě na hřišti? Vypadat naprosto super v těch báječných červených plavkách v létě u moře?

Deset kroků k úspěšnému hubnutí

Je úplně jedno, jestli vám zrovna ten váš důvod bude připadat malicherný, říkat ho přece nikomu druhému nemusíte. Ale musíte ho říct sami sobě. Jakmile ho totiž máte, jakmile máte to svoje PROČ, pomůže vám překlenout přesně ty chvíle na konci ledna a v únoru po jarních prázdninách, kdy se nám už nějak nechce dál si odpírat, protože výsledky nejsou přes noc takové, jaké jsme si vysnili.

Když k tomu jasnému důvodu ke změně přidáme i kroky, které nám k ní pomůžou dojít, nemusíme stát 1. ledna dalšího roku zase na startu a říkat si, jak to letos ale už fakt konečně dáme!

Desatero rad pro úspěch

  1. Najděte si ten svůj důvod, proč tohle všechno děláte: proč jste si nastavili Kalorické Tabulky, proč si nedáte ten dortík obden ke kafi, proč se opravdu zvednete a půjdete se aspoň projít, i když je venku nevlídno.
  2. Nečekejte zázraky na počkání. Váha se nemusí začít hýbat hned. Ale měřte si obvod pasu a pravidelně se foťte – na fotkách bývá rozdíl vidět často dřív než na váze.
  3. Vnímejte i to, jak se cítíte fyzicky. Třeba se ještě ručička váhy moc nehnula, ale vám se chodí líp, máte víc energie, líp spíte nebo máte lepší pleť.
  4. Nesnažte se jíst něco, co vám opravdu nechutná, jen proto, že někdo tvrdí, že je to extra zdravé a jíst to musíte.
  5. Nedržte nesmyslně přísnou dietu, u které máte pořád hlad.
  6. Nehledejte super zázračné potraviny a doplňky, které „zhubnou za vás“. Nehubneme tím, že si koupíme předražený čaj. Hubneme tím, že dostatečně pijeme a jíme tak, abychom měli potřebné živiny a přitom přijali jídlem o něco méně energie, než za den vydáme.
  7. Najděte si svůj program, který zvládnete udržet. Naplánovat si dvouhodinový sport každý den, když chodíte do práce, staráte se o rodinu a ještě se po večerech chcete třeba učit anglicky – na to den nějak nestačí. Najděte si tedy v kalendáři čas, který opravdu můžete nějakému pohybu věnovat. A pak to udělejte.
  8. Vařte v ideálním případě stejné jídlo sobě i zbytku rodiny, nevařte na dvakrát. Ano, vy si třeba dáte menší množství přílohy nebo si odpustíte druhou porci nedělního koláče. Ale máte větší šanci vydržet, když nebudete vařit každému členovi rodiny něco jiného.
  9. Snažte se být co nejvíc v přirozeném pohybu. Nesedět moc dlouho. I když máte sedavé zaměstnání, pravidelně po hodině vstaňte a udělejte pár kroků. Je to maličkost, ale důležité je vybudovat si nový návyk – návyk „jsem aktivní“.
  10. A když jeden den „uklouznete“ a dáte si něco, co není možná úplně ideální, nevzdávejte to! A taky nečekejte na pondělí, na prvního, na nové čtvrtletí. Zítra je nový den.

Ať se daří.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Saša Rohlíková radí, jak konečně zhubnout

Saša Rohlíková radí, jak konečně zhubnout

Výživová poradkyně Saša s tématickým příjmením Rohlíková sestavila na základě svých zkušeností z praxe knihu „Chci konečně zhubnout“.

A protože jmenovaná odbornice pravidelně publikuje na našem blogu a odpovídá na všetečné dotazy ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami, domluvily jsme se na rozhovoru – nejen o knize.

Celý článek 9.12.2021 0

Saša Rohlíková
https://www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Napsala na toto téma i úspěšnou knihu CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT, nedávno přidala další s názvem JÍST, ČI NEJÍST. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách a také na jejích lekcích tance a sportu v Centru tance Praha.

27.1.2022 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024