Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

V kalorickém deficitu se nepřibírá!

Tohle bude trochu delší. Uvařte si kávu a čtěte pozorně.

K sepsání mě přivedly dotazy ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami. A citát Alberta Einsteina: „Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky.“

Poslední dny se ve skupině, kterou provozují Kalorické Tabulky, několikrát vedla diskuze, zda je možné přibírat v nedostatku jídla (třeba hluboko pod hodnotou bazálního metabolismu). Takže jednou pro vždy: V kalorickém deficitu se tuková tkáň netvoří. Tečka. Předem se omlouvám všem Janám a Lindám, které jsem si „půjčila“ do svého textu jako dva příklady pro správné pochopení.

V kalorickém deficitu se nepřibírá

Hubnutí jsou katabolické procesy – jde o úbytek tukové tkáně (částečně i svalové, nějaké drobné % svalové hmoty se při hubnutí vždy ztratí). Nabírání je oproti tomu anabolický proces, při kterém se něco tvoří (svaly, tuky), příjem musí být v nadbytku.

Jak je ale možné, že někdo málo jí, a nabírá?

Pro vysvětlení dva příklady ze života

První: Jana nikdy nedržela dietu, jedla, co chtěla, byla váhově v normě, nikdy to neřešila. Vlivem věku/těhotenství/hormonů něco ale přece jen nabrala. Chce zhubnout, tak začne cvičit, jí málo (pod hodnotou bazálního metabolismu), rychle zhubne. Pak se vrátí zpátky ke svému, a nepřibere.

  • Klasický příklad kalorického deficitu BEZ HUBNOUCÍ HISTORIE. Je v deficitu, odbourává se tuková tkáň, protože má funkční metabolismus. Píše statusy, že když se chce, všechno jde. A možná začne na svém Instagramu i ostatním radit, jak na to.

Druhý: Linda držela dietu už mockrát. Vlastně šla z diety do diety. A vždy zase přibrala. Tentokrát má už přes 100 kg a je velmi smutná. Takže OPĚT razantně přiškrtí příjem (jí kolem 3000 kJ) a začne cvičit. Její metabolismus je dietami tzv. přiškrcený. Po týdnu už je unavená, nebaví jí to. Každý den se váží, je naštvaná a demotivovaná, protože dokonce trochu přibrala. Odpoledne jde s kamarádkou na kafe, dá si tam zákusek. Však stejně nehubne! Kamarádce vypráví, jak se trápí. Po jednom zákusku chytne slinu a a cestou domů se zastaví v sámošce, kde nakoupí čokoládu a brambůrky, možná i zmrzlinu a šlehačku. A všechno sní. Má depku, že zase nevydržela. Ale když už to porušila, tak tak jí dál i celý víkend. Začne zase v pondělí. V pondělí ráno ukazuje váha o 2 kg víc. Je smutná, takže nesnídá, na oběd si dá dvě mrkve, na večeři jogurt. A jede další kolo.

  • Každý takový týden přibere cca kilo. Linda má „oprávněně“ pocit, že tloustne, i když nic nejí. Přece se celý týden trápí hlady. Na páteční zákusek a víkendové hody tak nějak zapomene…

Vidíte ten rozdíl, přátelé? Dvě ženy, které jí velmi málo, ale s rozdílným výsledkem. A šíří se nám tady mýtus, že „jím sice málo, ale tloustnu“. Pochopitelně jsem v tomto textu schválně přehnala, aby to bylo na první pohled jasné. Ne všichni to dělají tak extrémně.

Vy, co máte pocit, že tloustnete z ničeho, máte tedy jednak přiškrcený metabolismus vlivem častých diet (toto je naše evoluční výhoda, jak nevyhynout v době nedostatku, tělo zpomalí procesy, které nejsou tak nutné, zvýší se únava, aby tělo moc nepracovalo, zpomalí se obnova pokožky a růst vlasů, lámou se nehty, padají vlasy, zhorší se spánek i nálada …).

  • Čím víckrát jste v životě takovou dietu drželi, tím hůř, tělo si to pamatuje.

Protože takovou dietu dlouho nevydržíte, a následně se přejíte nebo se na dietu vykašlete, tak tělo, které teď pracuje pomaleji, začne přebytečnou energii ukládat.

Jednak uloží, co je nad, protože o víkendu tam pošlete 10 000 kJ místo 8 000 kJ, které by vám postačily. A pak tělo pracuje pomaleji, takže i těch 8000 kJ je v tuto chvíli moc.

Co s tím? No přece začít jíst!

Nepřiberu pak, ptáte se. Ano, můžete přibrat. Většinou je to kolem 3 kg v prvních třech týdnech (tělo dočerpává živiny a energii). Pak se to zastaví a zdánlivě se neděje nic, ale děje: Organismus se uzdravuje. Až pojednou začnete hubnout.

Jen, prosím, nechytejte mě za každé slovo. Mohou tam být různé proměnné: Jednak můžete něco dělat jinak, můžete být po nemoci, můžete mít nějakou intoleranci, ten cyklus s nízkým příjmem a vysokým příjmem může být různě dlouhý. Máte pocit, že fakt nic nejíte, ale nikdy jste si to nespočítali, takže možná opravdu v kalorickém deficitu nejste. Nebo dojídáte po dětech, případně si k deficitu dáte denně dvě „latéčka“ nebo jednu lžíci ořechového másla, kterou si zapíšete do aplikace Kalorické Tabulky, ale druhou si jen tak strčíte do pusy „beze svědků a bez zapsání“. To by asi bylo na samostatný příspěvek.

Nicméně závěr je jasně daný: V kalorickém deficitu se nepřibírá.

foto: cz.depositphotos.com

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Miluška Burdová https://www.fitschuti.eu

  • Kvalifikovaný výživový poradce – profesní kvalifikace zakončená státní zkouškou
  • Člen Aliance výživových poradců ČR
  • Výživová poradkyně od roku 2016. Sestavování individuálních výživových plánů, online poradenství.
  • Originální články i recepty najdete na FB stránce Fit s chutí
  • Jídlo nás provádí po celý život, a nelze jej vyřadit ze života jako jakoukoliv jinou závislost. Proto je mottem stránky Fit s chutí „Žádný jídelníček vás nenaučí správně jíst. Jídlo je třeba pochopit a milovat“.
24.1.2022 Miluška Burdová Články, Jak zhubnout

Z archivu

Kalorie a kalorický deficit – mýty vs. fakta

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, i v dnešní době se stále můžeme setkat s různými „guru“ na výživu, kteří tvrdí, že kalorický deficit je nesmysl.

A že pro hubnutí jsou nejdůležitější například bílkoviny, trojpoměr makroživin, případně kvalita potravin…

Celý článek 17.4.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner