Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

V kalorickém deficitu se nepřibírá!

Tohle bude trochu delší. Uvařte si kávu a čtěte pozorně.

K sepsání mě přivedly dotazy ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami. A citát Alberta Einsteina: „Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky.“

Poslední dny se ve skupině, kterou provozují Kalorické Tabulky, několikrát vedla diskuze, zda je možné přibírat v nedostatku jídla (třeba hluboko pod hodnotou bazálního metabolismu). Takže jednou pro vždy: V kalorickém deficitu se tuková tkáň netvoří. Tečka. Předem se omlouvám všem Janám a Lindám, které jsem si „půjčila“ do svého textu jako dva příklady pro správné pochopení.

V kalorickém deficitu se nepřibírá

Hubnutí jsou katabolické procesy – jde o úbytek tukové tkáně (částečně i svalové, nějaké drobné % svalové hmoty se při hubnutí vždy ztratí). Nabírání je oproti tomu anabolický proces, při kterém se něco tvoří (svaly, tuky), příjem musí být v nadbytku.

Jak je ale možné, že někdo málo jí, a nabírá?

Pro vysvětlení dva příklady ze života

První: Jana nikdy nedržela dietu, jedla, co chtěla, byla váhově v normě, nikdy to neřešila. Vlivem věku/těhotenství/hormonů něco ale přece jen nabrala. Chce zhubnout, tak začne cvičit, jí málo (pod hodnotou bazálního metabolismu), rychle zhubne. Pak se vrátí zpátky ke svému, a nepřibere.

  • Klasický příklad kalorického deficitu BEZ HUBNOUCÍ HISTORIE. Je v deficitu, odbourává se tuková tkáň, protože má funkční metabolismus. Píše statusy, že když se chce, všechno jde. A možná začne na svém Instagramu i ostatním radit, jak na to.

Druhý: Linda držela dietu už mockrát. Vlastně šla z diety do diety. A vždy zase přibrala. Tentokrát má už přes 100 kg a je velmi smutná. Takže OPĚT razantně přiškrtí příjem (jí kolem 3000 kJ) a začne cvičit. Její metabolismus je dietami tzv. přiškrcený. Po týdnu už je unavená, nebaví jí to. Každý den se váží, je naštvaná a demotivovaná, protože dokonce trochu přibrala. Odpoledne jde s kamarádkou na kafe, dá si tam zákusek. Však stejně nehubne! Kamarádce vypráví, jak se trápí. Po jednom zákusku chytne slinu a a cestou domů se zastaví v sámošce, kde nakoupí čokoládu a brambůrky, možná i zmrzlinu a šlehačku. A všechno sní. Má depku, že zase nevydržela. Ale když už to porušila, tak tak jí dál i celý víkend. Začne zase v pondělí. V pondělí ráno ukazuje váha o 2 kg víc. Je smutná, takže nesnídá, na oběd si dá dvě mrkve, na večeři jogurt. A jede další kolo.

  • Každý takový týden přibere cca kilo. Linda má „oprávněně“ pocit, že tloustne, i když nic nejí. Přece se celý týden trápí hlady. Na páteční zákusek a víkendové hody tak nějak zapomene…

Vidíte ten rozdíl, přátelé? Dvě ženy, které jí velmi málo, ale s rozdílným výsledkem. A šíří se nám tady mýtus, že „jím sice málo, ale tloustnu“. Pochopitelně jsem v tomto textu schválně přehnala, aby to bylo na první pohled jasné. Ne všichni to dělají tak extrémně.

Vy, co máte pocit, že tloustnete z ničeho, máte tedy jednak přiškrcený metabolismus vlivem častých diet (toto je naše evoluční výhoda, jak nevyhynout v době nedostatku, tělo zpomalí procesy, které nejsou tak nutné, zvýší se únava, aby tělo moc nepracovalo, zpomalí se obnova pokožky a růst vlasů, lámou se nehty, padají vlasy, zhorší se spánek i nálada …).

  • Čím víckrát jste v životě takovou dietu drželi, tím hůř, tělo si to pamatuje.

Protože takovou dietu dlouho nevydržíte, a následně se přejíte nebo se na dietu vykašlete, tak tělo, které teď pracuje pomaleji, začne přebytečnou energii ukládat.

Jednak uloží, co je nad, protože o víkendu tam pošlete 10 000 kJ místo 8 000 kJ, které by vám postačily. A pak tělo pracuje pomaleji, takže i těch 8000 kJ je v tuto chvíli moc.

Co s tím? No přece začít jíst!

Nepřiberu pak, ptáte se. Ano, můžete přibrat. Většinou je to kolem 3 kg v prvních třech týdnech (tělo dočerpává živiny a energii). Pak se to zastaví a zdánlivě se neděje nic, ale děje: Organismus se uzdravuje. Až pojednou začnete hubnout.

Jen, prosím, nechytejte mě za každé slovo. Mohou tam být různé proměnné: Jednak můžete něco dělat jinak, můžete být po nemoci, můžete mít nějakou intoleranci, ten cyklus s nízkým příjmem a vysokým příjmem může být různě dlouhý. Máte pocit, že fakt nic nejíte, ale nikdy jste si to nespočítali, takže možná opravdu v kalorickém deficitu nejste. Nebo dojídáte po dětech, případně si k deficitu dáte denně dvě „latéčka“ nebo jednu lžíci ořechového másla, kterou si zapíšete do aplikace Kalorické Tabulky, ale druhou si jen tak strčíte do pusy „beze svědků a bez zapsání“. To by asi bylo na samostatný příspěvek.

Nicméně závěr je jasně daný: V kalorickém deficitu se nepřibírá.

foto: cz.depositphotos.com

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kalorie a kalorický deficit – mýty vs. fakta

Kalorie a kalorický deficit – mýty vs. fakta

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, i v dnešní době se stále můžeme setkat s různými „guru“ na výživu, kteří tvrdí, že kalorický deficit je nesmysl.

A že pro hubnutí jsou nejdůležitější například bílkoviny, trojpoměr makroživin, případně kvalita potravin…

Celý článek 17.4.2021 7

Miluška Burdová
https://www.fitschuti.eu

  • Kvalifikovaný výživový poradce – profesní kvalifikace zakončená státní zkouškou
  • Člen Aliance výživových poradců ČR
  • Výživová poradkyně od roku 2016. Sestavování individuálních výživových plánů, online poradenství.
  • Originální články i recepty najdete na FB stránce Fit s chutí
  • Jídlo nás provádí po celý život, a nelze jej vyřadit ze života jako jakoukoliv jinou závislost. Proto je mottem stránky Fit s chutí „Žádný jídelníček vás nenaučí správně jíst. Jídlo je třeba pochopit a milovat“.

24.1.2022 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024