Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Kalorie a kalorický deficit – mýty vs. fakta

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, i v dnešní době se stále můžeme setkat s různými „guru“ na výživu, kteří tvrdí, že kalorický deficit je nesmysl.

A že pro hubnutí jsou nejdůležitější například bílkoviny, trojpoměr makroživin, případně kvalita potravin…

Další pak tvrdí, že kalorie nemá smysl při hubnutí vůbec počítat a hlavní pro hubnutí je např. vyřadit sacharidy. Bohužel takové věci říkají nejen fanatičtí příznivci některých alternativních výživových směrů, ale dokonce i lidé, které považuje část veřejnosti za seriózní odborníky, trenéry a zdroje informací.

Kalorie a kalorický deficit – mýty vs. fakta

Pokud totiž doktorka farmacie s desítkami tisíc sledujících v médiích prohlásí, že hubnutí podle kalorií funguje pouze v laboratoři, pak takový nesmysl samozřejmě ohromně přispívá k informačnímu chaosu o výživě a hubnutí u široké veřejnosti.

Pojďme si tedy vysvětlit, jak je to ve skutečnosti s počítáním kalorií, rolí makroživin i s tím, že „zdravá“ potravina nemusí být nutně nízkokalorická, a proto pokud si dáte něco „zdravého“, automaticky to neznamená, že po tom zhubnete.

Kalorie vs. počítání kalorií

Omezování kalorií (a dosažení kalorického deficitu) a počítání kalorií jsou DVĚ ODLIŠNÉ VĚCI. Nikdo nemusí POČÍTAT kalorie proto, aby zhubnul, ale žádný člověk NEZHUBNE bez kalorického deficitu (ať už kalorického deficitu dosáhne omezením sacharidů anebo tuků ve stravě, navýšením pohybových aktivit, omezení času ke konzumaci jídla apod.).

  • Člověk se MUSÍ dostat do kalorického deficitu proto, aby přinutil svoje tělo vyrovnat tento deficit ze svých energetických (tj. hlavně tukových) zásob.

Pokud člověk různými způsoby omezí příjem energie ve stravě a dostane se do kalorického deficitu (ať již vyznává vegetariánskou stravu anebo low-carb dietu), tak zhubne, a to bez ohledu na to, zdali si vědomě počítá kalorie či nikoliv. Problém je ten, že většina lidí se do kalorického deficitu bez počítání kalorií nedostane, protože mohou např. se zdravým životním stylem teprve začínat a teprve si budují povědomí o tom, kolik ty které potraviny obsahují energie. Velká část laické veřejnosti totiž vůbec netuší, co jsou bílkoviny nebo sacharidy a kolik daná potravina obsahuje energie.

Pro většinu lidí má tedy velký význam si alespoň dočasně kalorie v jídelníčku počítat a zaznamenávat, aby se z toho staly dlouhodobé návyky a člověk už od oka věděl, kolik ve svém jídelníčku a v jednotlivých jídlech přijímá energie. Stejně tak, pokud se v redukční dietě zastaví úbytky tuku, je nutné jídelníček přepočítat, protože pokud člověk nebude v kalorickém deficitu, nebude hubnout, i kdyby jedl jen bílou rýži a salát, ale v nevhodném množství.

Kalorie vs. makroživiny

O tom, JESTLI budeme hubnout, rozhoduje kalorický deficit, o tom, JESTLI budeme nabírat, rozhoduje kalorický nadbytek (neboli pozitivní energetická bilance). Samozřejmě, že je důležitý i trojpoměr makroživin a dostatek kvalitních bílkovin, protože ten rozhoduje o tom, Z ČEHO budeme hubnout v kalorickém deficitu (zda z tuků, anebo ze svalů), případně CO budeme nabírat v kalorickém nadbytku (zda tuky, anebo svalovou hmotu). Stejně tak jsou v tomto směru velmi důležité pohybové aktivity a zejména silový trénink, který pomáhá pálit tuky a udržet svalovou hmotu v kalorickém deficitu, anebo naopak nabírat na svalové hmotě s minimem tuku v kalorickém nadbytku.

Kalorie vs. makroživiny

Zároveň je dostatečný příjem bílkovin rozhodující i pro pocit sytosti v dietě, a tím pro udržitelnost celé redukční diety a dosažených výsledků. Trojpoměr makroživin je tedy bezesporu také důležitý. Nicméně, pokud někdo tvrdí, že v redukční dietě jsou důležité jen makroživiny a kalorie nehrají roli, je to velmi hloupé. Pokud budete mít dostatek těch nejkvalitnějších bílkovin, ale nebudete v kalorickém deficitu, NEBUDETE hubnout. Pokud omezíte sacharidy (při low-carb, ketodietě, paleodietě), ale celkový energetický příjem bude stále vyšší než váš výdej (např. kvůli konzumaci ořechů, ořechových másel, tučných potravin apod.) a vy nebudete v kalorickém deficitu, NEZHUBNETE. Stejně tak pokud vyřadíte při sacharidových vlnách prakticky všechny tuky a pojedete striktní „clean eating“, ale celkové množství přijaté energie z bílkovin a sacharidů bude vyšší než váš výdej, můžete „vlnit sacharidy“ až do smrti, ale nikdy NEZHUBNETE.

Kalorie vs. „zdravé“ potraviny

V médiích se často můžeme setkat s tvrzením, že „není kalorie jako kalorie“, ale my si musíme uvědomit, že je nutné se vždy zamyslet nad tím, z jaké perspektivy se na toto tvrzení díváme, zdali z perspektivy hubnutí anebo dlouhodobého zdraví. Z perspektivy HUBNUTÍ je kalorie zkrátka kalorie – ať již pochází z rafinovaných sacharidů anebo třeba ze zdravých tuků, organismus přijaté kalorie využívá dle aktuální energetické potřeby a to (zjednodušeně řečeno) buď pro metabolické procesy v organismu, anebo při nadbytku přijaté energie ze stravy tuto energii uloží do energetických zásob v organismu (ve formě glykogenu a tukových zásob). Jinými slovy, pokud usilujete o hubnutí, tak MUSÍTE být v kalorickém (energetickém) deficitu cca 15–25 % (např. o 300–500 kcal za den dle vaší hmotnosti atd.).

(…)

Ideální redukční dieta je taková, která je současně ZDRAVÁ i efektivní na HUBNUTÍ. To znamená, že obsahuje maximum zdraví prospěšných potravin, minimum těch průmyslově zpracovaných a současně celkové množství kalorií je v tomto redukčním jídelníčku pouze takové, abyste se skutečně nacházeli v kalorickém deficitu. A ze všeho nejlepší je pak to, když taková dieta není žádným nárazovým a krátkodobým řešením, ale díky vhodně nastavenému redukčnímu jídelníčku si vytvoříte i nové a zdravější nutriční (a pohybové) návyky.

foto: NinaMalyna, Syda_Productions/cz.depositphotos.com


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Ing. Bc. Roubík Lukáš

www.institutmodernivyzivy.cz

Výživu člověka vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, technické vzdělání má z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze v oboru Klinická a biomedicínská technika. Ve výživě má 17 let praxe a to především v oblasti vrcholového i rekreačního sportu. V mladí se stal dorosteneckým a později i juniorským mistrem ČR v kulturistice, později byl 8 let předsedou Trenérsko-metodické komise a mládeže a členem Výkonného výboru Svazu kulturistiky a fitness ČR. Je autorem dvou knih, hlavním autorem bestselleru „Moderní výživa ve fitness a silových sportech“, a spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy, který se zabývá vzděláváním v oblasti výživy na základě vědecky podložených informací.

17.4.2021 Ing. Bc. Roubík Lukáš Články, Jak zhubnout

Z archivu

Výživový poradce Pavel Furch: Jak si sestavit vyvážený jídelníček – aneb škola hrou

V nedávném článku na blogu Kalorických Tabulek jsme se podívali na to, jaký typ diety je ten nejlepší. Dobře, už víme, že jako nejlepší dieta pro redukci se jeví přiměřený kalorický deficit.

Jak ale teď začít, co jíst, jak si složit vyvážený pestrý jídelníček?

Celý článek 4.9.2023

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner